НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.01.2020)

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева: БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ АКУШЕРКИ
Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента. Това каза по повод Деня на родилната помощ – 21 януари, председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред БНР. Тя добави, че всяка жена има право на достъп до акушерка.
“Проблемите са едни и същи от години и за съжаление не се вземат нужните мерки. В момента работят около 3 800 акушерки, трябва да бъдат поне два пъти повече. За съжаление те са изключително и само в болничната помощ, а акушерките са изключително необходими в извънболничната помощ, където се оказват патронажни грижи за бременните и жените, и зя малките деца след раждане. Акушерките имат правомощия да водят женска консултация, но всъщност това не се прави. Това са нещата, които ние сме имали преди много години, които бяха забравени, и трябва да направим всичко, за могат тези добри практики отново да се върнат и всяка българска жена да има достъп до акушерка. Защото това е изключително важно, интернет не може да замести акушерската помощ”, изтъкна Милка Василева.
Лечебните заведения успяват да функционират благодарение на това, че акушерките полагат допълнителен труд, посочват още от организацията.
2020-та година е обявена от Световната здравна организация за Международна година на медицинската сестра и акушерката. Целта е да се акцентира върху огромната им роля за опазване на общественото здраве и растящия дефицит на тези медицински специалисти.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова към специалистите от ПСАГБАЛ “Св. София”: ОТ СЪРЦЕ ВИ ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА
“Днес бабуването няма нищо общо с преди – сега има много АГ професионалисти, акушерки и санитари, и разбира се много добро управление на болниците. Затова от сърце Ви поздравявам за професионализма.” Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на ритуала за Бабинден в ПСАГБАЛ „Св. София“, информира Zdrave.net. Тя заяви, че лечебното заведение е общинската болница, в която миналата година са се родили най-много бебета – над 4000.
„Лечебните заведения имат нужда както от добри специалисти, така и от добри условия. Ние ще продължим да помагаме на нашите болници. Тази година отново ще дофинансираме болницата с над 500 000 лв., за дейности, които не се поемат от НЗОК. Поздравявам и директора на болницата д-р Коларова, защото управлението на болниците и ДКЦ-ове всъщност е важният фактор, за да бъдат стабилни и да могат да инвестират в хората си. Тя ме информира, че са на печалба, които средства искаме да бъдат инвестирани в хората и апаратура така, че да продължават да работят със същото желание, а ние ще продължим да помагаме“, каза още кметът на София.
Пред журналисти Йорданка Фандъкова уточни, че бюджетът за здравеопазване на София тази година е 54,5 млн. лв., като от тях около 31 млн. лв. са общинско финансиране. „10,5 млн. лв. насочваме за дофинансиране на всички общински болници. Не очакваме никакви дивиденти от болниците, а искаме печалбата им да бъде инвестирана в хора и в апаратура“, каза Фандъкова.Тя допълни, че и през тази година продължава Общинската програма „Ин витро“, чрез която са били родени 13 бебета. „Тя е по-различна от националната програма – ние финансираме донорски яйцеклетки. Призовавам за повече дарители. Очакваме още бебета, живи и здрави!“, пожела Фандъкова.

ДВЕ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ БЯХА ИЗВЪРШЕНИ В УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”
Тази нощ в УМБАЛ “Александровска” са били извършени първите две бъбречни трансплантации за 2020 година, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от лечебното заведение. Донорът е жена на 36 години от Плевен, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт.
Трансплантираните са жена на 58 години от Петрич и мъж на 47 години от Пазарджик, които страдат от хронична бъбречна недостатъчност. Двамата реципиенти са показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. В момента са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.
Екипът на УМБАЛ “Александровска” изказва искрени съболезнования на близките на починалата жена и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент, допълват от болницата.

В УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ПРИЛАГАТ ИНОВАТИВЕН МЕТОД ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ СИМПТОМИТЕ НА БАЗЕДОВА БОЛЕСТ
Иновативен метод за облекчаване симптомите на Базедова болест прилагат в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Въведен е от края на миналата година и до сега са оперирани над 15 човека, информира Clinica.bg
Интервенцията, която се прилага е срединна орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски – минимално инвазивно, като достъпът е през носната кухина. Операцията трае около 45-50 минути, само няколко часа след нея болният е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан.
„Извършването на операцията през носната кухина е много по-елегантно и нетравматично за пациента. Старите техники за декомпресия включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по „рамката на очилата”, но това си е една козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите”, обяснява д-р Асен Хаджиянев, началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия. Заедно със своя колега, неврохирургът д-р Деян Попов, те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод, който не е нов за света, но досега беше неприложим у нас.
„Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта”, казва д-р Хаджиянев. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот, като досега не са регистрирани усложнения, съобщават от лечебното заведение.