НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.12.2020)

86 452 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС
1002 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. През последното денонощие са направени 4213 PCR теста. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 29; Бургас – 76; Варна – 126; Велико Търново – 36; Видин – 13; Враца – 36; Габрово – 16; Добрич – 39; Кърджали – 14; Кюстендил – 16; Ловеч – 23; Монтана – 9; Пазарджик – 42; Перник – 29; Плевен – 22; Пловдив – 89; Разград – 9; Русе – 24; Силистра – 1; Сливен – 47; Смолян – 5; София област – 37; София град – 174; Стара Загора – 23; Търговище – 9; Хасково – 27; Шумен – 3; Ямбол – 28.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 191 029. Активните случаи са 86 452. Излекуваните лица са 98 026. От тях 1404 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 6640 пациенти. От тях 542-ма са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, са общо 8422-ма. През последните 24 часа са регистрирани нови 48 случая, като от тях 9 са установени при лекари, 19 – при медицински сестри, 14 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 6551. Нови 55 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Д-р Ангел Кунчев: ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ЩЕ ЗАПОЧНЕ НА 27 ДЕКЕМВРИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ И БУРГАС
Ваксинирането срещу коронавируса ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, обяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„На 24 декември тръгват едновременно всички камиони от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25 вечерта, навръх Коледа, или пък на 26 сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София…за 5000 души, десет хиляди дози ще ваксини докара“, обясни д-р Кунчев.
С тези първи дози ще започне ваксинирането на медиците.
През първата седмица на януари се очакват още над 50 хиляди дози, през февруари – близо 90 000, а от март квотата ще бъде увеличавана до 300 000 дози месечно, посочи Ангел Кунчев.
Ваксинирането и в България ще стане възможно, след като утре Европейската агенция по лекарствата обяви решението си за одобряване на продукта, разработен съвместно от американската компания „Пфайзер“ и германската „Бионтех“.
В началото на януари се очаква решението и за ваксината на американската компания „Модерна“.

В МБАЛ – ГАБРОВО СЕ ПРАВЯТ ВЕЧЕ ТЕСТОВЕ ЗА АНТИТЕЛА
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово разширява дейността на лабораторията си, като извършва тест за антитела на преболедували COVID-19. Изследването е безплатно за желаещи да дарят кръвна плазма за лечение на болни,, съобщи БНР.
В областната болница освен диагностиката с PCR метод, вече извършват и тестване за количествено определяне на антитела на прекарали COVID-19.
В лабораторията са изследвани първите десет души, пожелали да дарят плазма за лечение на болни от коронавирус, след като беше въведена система, според която кандидатите се тестват в Габрово, а на подходящите да станат донори се записва час за процедурата и се осигурява безплатен транспорт до кръвния център в Плевен, разполагащ с апаратура за изготвяне на реконвалесцентна плазма.
Петима дарители всяка седмица ще са достатъчни за нуждите на пациентите, които се лекуват в болниците в Габровска област, посочва директорът на лечебното заведение д-р Минко Михов.

ДУХОВНИЦИ ВЛИЗАТ В СТОЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ ЗА С БЛАГОСЛОВИЯ И ИКОНКИ ЗА МЕДИЦИТЕ И БОЛНИТЕ
От днес до 23 декември по инициатива и с благословението на патриарх Неофит софийски духовници, преболедували COVID-19, ще посетят COVID отделенията на столични болници, съобщи БНР.
Свещенослужителите ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Те ще раздадат иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.
От Софийската митрополия информираха, че инициативата ще се повтори в периода от 5 до 7 януари.
В 11:00 часа днес ще бъде отслужен маслосвет за здравето на боледуващите в храма „Рождество Христово“ в квартал „Младост“ и в храма „Свети Йоан Рилски“ в Софийската духовна семинария.

Д-р Ива Мирчанова: ПОДСИЛВАНЕТО НА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКА ОТ УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ ПАЦИЕНТИ, ЗАСЕГНАТИ ОТ КОРОНАВИРУСА
Подсилването на кръвоносната система може да намали риска от усложнения при пациенти, засегнати от коронавируса. Това е наблюдението на д-р Ива Мирчанова – общопрактикуващ лекар в София, която е диагностицирала над 70 пациенти с COVID-19. При част от тях лекарката е приложила медикаменти, укрепващи кръвоносната система, а наблюденията ѝ са, че това значително намалява усложненията от заболяването.
Д-р Ива Мирчанова завършва медицина преди 27 години. Работила е в „Бърза помощ“, приемно спешно отделение и във ВМА. От 2000 г. е общопрактикуващ лекар. В момента има около 1500 пациенти.
Преди две седмици след поредния усложнен пациент с COVID-19 сменя терапията като вкарва медикаменти, укрепващи кръвоносната система.
„Тази инфекция най-вече въздейства върху малките съдчета на кръвоносната система и прави там запушвания. И затова реших да сменя тактиката и да давам още в началото неща, които подобряват състоянието на вътрешния слой на кръвоносните съдове. И забелязах, че нещата вече са под контрол. Пациентите ми не правят усложнения“, казва тя.
Доктор Мирчанова търси причината за подобрението на пациентите и установява:
„Не е идеята да се стеснява кръвта, а да се подобри състоянието на ендотела на съдовете и по този начин се пречи на тази вътресъдова коагулация, която се получава“.

Д-р Гергана Маркова: РИТМИЧНИТЕ И ПРЕДВИДИМИ ДЕЙСТВИЯ ДАВАТ СИГУРНОСТ НА ДЕЦАТА
Социалната изолация се отразява и на най-малките не само на възрастните. Както ние така и децата изпитваме несигурност, животът на детето е променен, както и нашия в условия на изолация, каза за Радио Стара Загора д-р Гергана Маркова. Децата не могат да играят с другите деца, усещат, че възрастните са тревожни. Като хора и родители е редно да помислим и да решим как да реагираме на тази ситуация, каза още д-р Маркова.
Д-р Маркова съветва да управляваме ежедневието си така, че да създадем на децата усещането за сигурност. Структурата, ритмичността, предвидимостта всъщност дават така необходимата сигурност. Усещането за сигурност е важно както за нас така и за децата. Тя ни дава тези ориентири, от които да създадем спокойствие и така да имаме контрол над случващото се, допълни д-р Маркова.
„Режимът помага на детето да развие не само своята самодисциплина, но дава действително чувство на сигурност. Предсказуемият режим кара децата да се чувстват в безопасност и им помага да развият усещането си за управление – „Аз мога да управлявам живота си“. Възпитава ги в отговорност и ред и изключва борбата за надмощие, а спазването на режима запазва много често усмивката на децата“, допълва д-р Маркова.

ДОБРОВОЛЦИ НА БЧК ДАРИХА ХРАНИТЕРЛНИ ПАКЕТИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ НА ДЕЦА В СИРАЦИ В ЛУКОВИТ, ТРОЯН И ТЕТЕВЕН
По случай коледните празници младите доброволци на Червения кръст в Ловеч подготвиха и дариха пакети със здравословни хранителни продукти на деца сираци и полусираци от общообразователни училища от общините Луковит, Троян и Тетевен, съобщи БНР.
Освен хранителни продукти младите доброволци, съвместно с Областния съвет на БЧК – Ловеч и общинските администрации, раздадоха на децата и образователни материали във връзка с COVID-19.
Дарителската кампания е традиционна за червенокръстката организация и е в съответствие със Стратегия 2020 за подкрепа на най-уязвимите хора в условията на финансова криза. Коледни пакети получиха 100 деца от Луковит, Троян и Тетевен.

БУРГАСКИ МЛАДЕЖИ РИСУВАТ КАРТИНИ С ДОБРИ ПОСЛАНИЯ ЗА МЕДИЦИТЕ И ПАЦИЕНТИТЕ
Бургаски младежи рисуват картини, които ще подарят на коледа да украса на COVID отделенията в болниците. „Вдъхнови здраве“ е инициатива на Младежкия клуб „ДоброТворците от Бургас“, част от инициативата „Бургас харесва младите“, съобщи БГНЕС.
Идеята на инициативата е да бъдат нарисувани картини, които да вдъхват позитивни мисли в ежедневието на медицинските специалисти и пациентите в COVID отделенията. Младежите ще напишат и писма. Очаква се до 21 декември да бъдат изработени около 400 картини и писма и да бъдат връчени на тези, за които са направени.