НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.11.2020)

159 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
3899 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 10 311 PCR теста са направени през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 189; Бургас – 241; Варна – 255; Велико Търново – 62; Видин – 27; Враца – 118; Габрово – 119; Добрич – 60; Кърджали – 16; Кюстендил – 113; Ловеч – 48; Монтана – 64; Пазарджик – 96; Перник – 81; Плевен – 128; Пловдив – 360; Разград – 44; Русе – 152; Силистра – 76; Сливен – 96; Смолян – 13; София област – 134; София град – 977; Стара Загора – 195; Търговище – 14; Хасково – 80; Шумен – 80; Ямбол – 61.
Общо 114 435 са доказаните у нас случаи на новия коронавирус, от които 78 459 са активни. Излекуваните лица са 33 327. От тях 847 са регистрирани през последните 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 5878 пациенти. 344 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 4489 лица-медицински служители. 159 са новите случаи, регистрирани през последното денонощие. 50 от тях са установени при лекари, 58 – при медицински сестри, 12 – при санитари, 3 – при фелдшери и 36 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 2649. Нови 119 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Със 106 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, внесен от председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. “Против” бяха четирима депутати, а с „въздържал се“ гласуваха 54, информира Zdrave.net.
Според новите текстове в Закона за здравето при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарства с цел гарантиране на необходимото количество за нуждите на българските граждани.
„Предвид нарастващата заболеваемост и разпространението на болестта сред населението е възможно да възникне недостиг или липса на лекарствени продукти, поради което е необходимо да се регламентира законов механизъм, който да гарантира осигуряването на непрекъснатост в лечението на българските граждани“, се посочва в мотивите към предлаганата промяна. Глобата за незаконен износ е от 50 000 до 100 000 лв. при първо нарушение, а при повторно – от 100 000 до 150 000 лв.
Приетите промени предвиждат още уведомяването и поставянето под карантина да може да става по телефон, имейл или чрез SMS. По този начин се цели облекчаване работата на регионалните здравни инспекции, се посочва в мотивите.
Други промени касаят изменение в частта, свързана със съществуващото изискване за задължително болнично лечение на лица, болни или заразоносители на заразна болест. Д-р Дариткова предлага промяна на текст в закона, според който пациенти с COVID подлежат на “задължителна изолация и/или болнично лечение”, като проектът предвижда в него да остане само частта за “задължителната изолация”. В мотивите се посочва, че това се прави „с цел прецизиране на текста на разпоредбата по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение” на лица, болни или носители на заразна болест.
Промяната беше критикувана от депутата от левицата Иван Иванов, който посочи, че трябва да е ясно какво се цели с нея. Според него тя би създала законово основание болниците да започнат да отпращат пациенти. Ще влезем в хипотезата пред срив на здравната система лечебните заведения да не приемат пациенти, предупреди той.
От своя страна д-р Дариткова настоя да не се спекулира с предложенията за изменение на закона. Тя подчерта, че промените касаят член 61 в главата от ЗЗО, която се отнася до надзора на заразните болести и се описват противоепидемичните мерки. В този закон никъде не се обясняват индикации за хоспитализация и те са обект на съвсем друга нормативна уредба, обясни д-р Дариткова. Тя призова да не се създават излишни притеснения в обществото и увери, че всички пациенти с коронавирус по преценка на лекуващ лекар, ще получат болнично лечение, както и че промените не целят освобождаване на държавата от отговорност за здравето на хората.
Д-р Дариткова посочи и че 80% от боледуващите не се нуждаят от болнично лечение и само 20% трябва да бъдат хоспитализирани. Тя изтъкна още, че законът в тази си част не е редактиран от 2004 г. и отбеляза, че между първо и второ четене може да се внесат предложения за прецезиране на текстове и диференциране на заболяванията.

Премиерът Бойко Борисов: ТОВА Е НАШИЯТ АПЕЛ – ВСЕКИ ДА ПРОЯВИ СЪЗНАНИЕ И РАЗУМ
„Налагането локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си. Това мнение изрази премиерът Бойко Борисов, след участието му във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, съобщи Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба.
По отношение на основната тема на Съвета, а именно пандемията от COVID, премиерът отбеляза, че в рамките на дискусията е била докладвана ситуацията в различните държави членки. Борисов посочи, че има няколко страни, в които са въведени много тежки мерки, но данните сочат, че това не води задължително до успех. „Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места – за да може и трудовият процес да върви, парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум”, заявява премиерът.
Той коментира и темата за антигенните тестове, заявявайки, че България е подготвена и са заделени 15 млн. лв. за тяхното закупуване. „Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е”, пояснява Борисов. По думите му антигенните тестове са важни и за улесняването на пътуването между европейските държави. „След като ЕК дава толкова препоръки по темата, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват движението за пътуващите. Този общ подход и признаването на тестовете е изключително важно нещо, което с колегите приехме”, смята министър-председателят
По темата за ваксините премиерът изрази благодарност към Европейската комисия за бързата ѝ работа и за създаването на необходимите инструменти и напомни, че страната ни участва в пълното портфолио ваксини, съобразно европейската солидарност, допълват от правителствената информационна служба.
„Много добре работи експертният съвет, който се създаде към ЕК, където от една страна на ниво министри на здравеопазването, от друга страна – националните ни здравни инспектори участват и обменят абсолютно пълна информация относно начина, по който се лекува, начина, по който се карантинира”, добави Борисов. „Огромна работа е свършила Европейската комисия, по всички наши предложения има вече точни решения, точно разписани”, посочи премиерът. Той приветства усилването на Европейската агенция по лекарствата , което по думите му ще осигури пълно спокойствие и сигурност на европейските граждани. „Ваксините ще бъдат безплатни, доброволни и сертифицирани”, категоричен беше премиерът Борисов.

НАЗНАЧЕНИ СА ДВАМА ЗАМ.-ЗДРАВНИ МИНИСТРИ, КОИТО ДА ПОДПОМАГАТ РАБОТАТА ПО СПРАВЯНЕ С КОРОНАКРИЗАТА
Със заповеди на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на здравеопазването са назначени Евгени Григоров и Слави Пачалов, информира Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба.
На редовното си заседание на 18.11.2020 г. Министерският съвет реши за заместници на здравния министър да бъдат назначени още двама души, които да подпомогнат работата по справяне с коронакризата.
Доц. Евгени Григоров е доктор по научна специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ от Националния център по обществено здраве и анализи. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ с професионална квалификация „магистър-фармацевт“ от Медицинския университет в София и образователна и квалификационна степен „магистър” по стопанска логистика от УНСС. От 2016 г. досега е началник отдел „Анализ и оценка за състоянието на специалистите в здравеопазването“ в НЦОЗА. Има дългогодишна преподавателска дейност, като от 2015 г. обучава студенти, докторанти и специализанти по фармация в Медицинския университет – Варна.
Инж. Слави Пачалов е магистър по „Трудова медицина и работоспособност“ в Медицинския университет в София. От 2017 г. досега управлява дружество, занимаващо се с обучения по първа помощ, реакция при бедствия, пожаробезопасност, пътна безопасност, спасителни и издирвателни дейности. Дълги години е работил в Българския червен кръст, заемайки различни позиции, включително директор в Столичната организация на БЧК. Два пъти е награждаван с отличие от БЧК, включително за цялостна дейност.

ДЕПУТАТИТЕ ОТ БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ РАЗДЕЛИХА В АВАНС РЕЗЕРВА НА НЗОК ЗА 2020 ГОДИНА
Депутатите разделиха в аванс резерва на Националната здравноосигурителна каса от 150 млн. лв. за 2020. Това стана ясно от стенограмата на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, на което снощи бе приет Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. за това информира Clinica.bg.
Към парите на НЗОК бяха прибавени още 237 млн. лв. и така бюджетът на фонда стана 5.341 млрд. лв. Допълнителните средства ще се използват за месечните бонуси към медицинските специалисти – 600 лв. за лекари, 360 за сестри и 120 за санитарите. Парите обаче няма да се дават при докторска заплата над 5000 лв.
Депутатите увеличиха размера на резерва на касата от 149 на 150 млн. лв. и го разпределиха. За първична извънболнична помощ отиват 15 млн. от него, за специализирана – 22 млн. лв., за медико-диагностична дейност -15 млн. лв., за болнична помощ – 40 млн. лв. И ако даването на тези пари беше заложено с предварително депозирани промени, то останалите средства се поделиха в последния момент.
За лекарства с протокол ще отидат 13 млн., за медикаменти без протокол – 9 млн. лв., а за лекарства за лечение на онкоболни в болниците – още 15 млн. лева. Оставащите до 20 млн. лв. от резерва на НЗОК се предвижда да бъдат дадени за финансиране на дейности на специалистите по здравни грижи. По този начин се удовлетвориха и исканията за повече средства на всички заинтересовани страни, а резервът на касата се занули. В закона обаче се предвижда възможност в условията на пандемия държавата да може да дава повече пари на НЗОК при нужда. Те пък ще се разпределят между лекарите чрез анекс към Националния рамков договор.
Сред другите промени е включването на медицинските изделия при плащането на надлимитната дейност. Парите ще се изплащат независимо от статуса на съдебните дела, тоест и при висящи дела, уточниха депутатите. Новите редакции важат както за догодина, когато ще се изплаща неплатената надлимитна дейност, извършена през 2017 и 2018 г, така и за тази година, когато се изпраща неразплатената надлимитна дейност, извършена през 2015 и 2016 г.
Народните представители приеха промени, с които се дава право да се задължават болниците да разкриват легла за болни с COVID-19 по усмотрение на РЗИ, а НЗОК да ги финансира дори да не отговарят на критериите за инфекциозни болести, докато има пандемия. Прие се и изключението за специализираните болници, чиито COVID-отделения ще бъдат само за пациенти със съответните заболявания, по които са профилирани. Болници, които откажат да разкрият COVID-зони и да лекуват тези пациенти, ще търпят санкции до 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде прекратен договорът им с НЗОК.
Очаква се през следващата седмица промените да бъдат приети окончателно в парламентарната зала.

ИЗМЕНЯ СЕ ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ, СЪБИРАНИ ПО ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Правителството прие на 18.11.2020 г. Постановление за изменение и допълнение на Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето.
С проекта се отменят таксите за административни услуги, за които е отпаднало правното основание. Отменят се и 440 такси за извършването на лабораторни анализи и дейности, поискани от физически и юридически лица, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Във връзка със Закона за храните се правят промени в наименованията на съществуващите държавни такси, като се определят и такси, свързани с новите административни режими при бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.
Във връзка със Закона за защита от шума в околната среда се въвежда нова такса за издаване на становище относно спазването на граничните стойности за шум.
За Националния център по заразни и паразитни болести и за Регионалните здравни инспекции се въвежда такса за изследване чрез полимеразната верижна реакция (PCR) за COVID-19.

СИНДИКАТЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ Е ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРУД
Синдикални членове, работещи в различни сфери, не приемат предложените промени в Кодекса на труда.
“И в момента се работи много извънредно, но българските работодатели си позволяват да нарушават законите и да не изплащат този извънреден труд, камо ли пък сега това, което те искат – извънредният труд да бъде увеличен от 150 на 300 часа. Това означава, че ще узаконят 6-дневната работна седмица и ще имат възможността за всеки един ден да увеличат работното време с 1 час, което означава, че от 8, то може да стане 9 часа. Това абсолютно води до експлоатация на работещите и ние сме категорично против това – да се заложи на увеличаване на извънредния труд”. Това коментира в предаването на БНР “Преди всички” Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.
Другото предложение е свързано със сумираното изчисляване на работното време, което се настоява да стане 12 месеца.
“Тук уловката е следната – ти можеш да работиш много извънредно, да кажем първите три месеца от годината, но работодателят ще има възможност да не ти ги плати като извънреден труд, той може да ги разсрочи за тези 12 месеца, изчисляването на тези часове, и ако август месец няма необходимост, той просто да ви компенсира с една почивка”, допълни Илиева.
При еднодневните трудови договори няма никаква полза за работника. “В тези еднодневни договори отпадат придобивките като трудов стаж, като платен отпуск и по този начин работодателите не предлагат трудов договор на работниците”, аргументира се Мая Илиева.
В момента медиците полагат много извънреден труд. “След изявленията на щаба през пролетта, когато се говореше за масово измиране, за чували с трупове, много от колегите наистина ги е страх да работят в такива отделения, даже на места са и като прокажени, знаете случая със санитарката”, допълни Мая Илиева.

ПРИЕХА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ
Право на личен асистент и право на чужда помощ вече ще имат само възрастни с над 70% увреждания и деца с над 50 на сто увреждания, гласят новите текстове в Закона за личната помощ, окончателно приети днес от парламента, информира Clinica.bg.
Поправките влизат в сила от 1 януари и заместват текстовете, според които от тази дата право на лична помощ трябваше да имат всички хора с увреждания, но след индивидуална оценка на потребностите.
“Има много случаи, в които хора с над 50% степен на увреждане са абсолютно самостоятелни и не се нуждаят от такава помощ. Но има хора, които изпадат в такава необходимост и нямат 50% степен на увреждане – човек чупи бедрена кост, трябва някой да го извози до работата му, няма близък в семейството, който да го подкрепи. Ние поставяме невъзможността този човек да се ползва от асистентска подкрепа. И аз не виждам защо не приемате факта, че не ТЕЛК решението е основополагащо в механизма за лична помощ, а индивидуалната оценка на потребностите”, коментари Надя Клисурска от БСП.
Коефициентът от 1,2 от минималната заплата ще остане като минимално заплащане за асистентите. Проектът на кабинета предвиждаше той да се увеличи на 1,4 от догодина, но депутатите решиха да го запазят и така догодина асистентите ще получават 780 лв. за 8 часов работен ден. Първоначално идеята беше заплатите на асистентите да са 930 лева.
“Десетки хиляди българки работят в момента като лични асистенти в Гърция, защото там минималното заплащане е 1200 лв.”, коментира депутатът от БСП Антон Кутев.
Броят на часовете за лична помощ ще се дава съгласно Методиката за извършване на индивидуална оценка въз основа на четири степени на зависимост от интензивна подкрепа. Според тях за първа степен човекът ще има право на 25 часа месечно лична помощ, за втора степен – до 42 часа, за трета – до 84 часа и за четвърта – до 168 часа.
Създаването на държавна агенция за хората с увреждания се отлага за 2022 година, приеха още депутатите.

ВСИЧКИ ЛЕГЛА В COVID-ОТДЕЛЕНИЕТО НА „МБАЛ-САМОКОВ“ СА ЗАЕТИ
Ситуацията в общинската болница в Самоков е под контрол. COVID-отделението вече е с 45 легла, като всички са заети, съобщи пред Радио София кметът Владимир Георгиев. Болницата разполага с лекарства и консумативи, но ситуацията с персонала е тежка. Въпреки това няма върнати пациенти и те биват обслужвани, каквито и трудности да възникват. Има и все повече карантинирани в общината. Много от медиците са на възраст, има и такива под карантина и като цяло се усеща липсата на лекари и медицински сестри.
Кметът на Самоков изрази надежда личните лекари, които помагат на своите пациенти, да могат да окажат помощ и за нормалното функциониране на болницата. Същевременно призова съгражданите си, на които е наложена карантина, да не я нарушават. В повечето училища в общината учениците от първи до четвърти клас продължават да се обучават присъствено, а в гимназиалния клас – онлайн.

УВОЛНЯВАТ ПЕТИМА СЛУЖИТЕЛИ НА УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ ЗАРАДИ СКАНДАЛА С ПАЦИЕНТИ, ОСТАВЕНИ ДА ЧАКАТ НА СТЪЛБИТЕ
Петима служители на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив ще бъдат уволнени заради случая, при който двама пациенти с коронавирусна инфекция бяха оставени да чакат на стълбите пред клиниката по токсикология, а часове по-късно починаха, съобщи БНР.
С поста си ще се разделят един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Друг двама ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение.
От болницата съобщават, че комисията продължава работата си и към предмета на проверката днес е добавен и още сигнал за починал на 18 ноември пациент.
Материалите от проверката ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали.
От днес също така в лечебното завeдeние се въвеждат по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА В ПЛЕВЕН РАЗСЛЕДВА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
Районната прокуратура в град Плевен образува бързо досъдебно производство срещу 38-годишен мъж, нападнал медицинска сестра, съобщи Zdrave.net.
Инцидентът стана през нощта на 17 ноември в Спещното отделение на УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен.
Мъжът е ударил с крак сестрата в областта на корема, като деянието е извършено при изпълнение на служебните ѝ функции, посочват от прокуратурата. Той бил дошъл с нуждаещо се от помощ тригодишно дете. Пострадалата сестра е разпитана и са назначени експертизи. Нападателят е задържан по текст от чл. 131 от Наказателния кодекс, според който се предвиждат до три години затвор.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В РАМКИТЕ НА КАМПАНИЯТА „ВЪРНИ СИ КОНТРОЛА НАД ПАРКИНСОН“
От днес, 20.11.2020 г., в рамките на кампанията „Върни си контрола над Паркинсон“, хората с вече установена паркинсонова болест ще имат възможност за безплатен преглед при невролог. Инициативата е на Българското дружество по неврология и Националната организация на хората с напреднал стадий на болестта на Паркинсон, информира БНР.
Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 млн. души по света. Броят на болните у нас е около 12-13 000 души.
10 на сто от тях са в тежък стадий на болестта. Треморът, сковаността в мускулите, забавянето на движението, промяна в походката и влошеното обоняние са сред първите симптоми на заболяването.
Инициативата „Върни си контрола над Паркинсон“ се провежда в лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.
Преглед може да се запише до края на ноември, провеждането му ще се уточнява според епидемичната ситуация и графика на лекарите.