НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.10.2020)

МАСКИТЕ НА ОТКРИТО СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ОТ ЧЕТВЪРТЪК
Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция в Ловеч днес, информира Zdrave.net.
Министър Ангелов уточни, че заповедта за това ще бъде публикувана утре и ще важи до края на ноември. Със същата заповед ще бъде намалена 14-дневната карантина на 10 дни за контактните лица и хората с положителен PCR тест без клинични симптоми.
„Преследваме медицински цели. По този начин се стремим да пазим българските граждани, за да не стигат до болница. Така пазим и българските медици. Трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува“, каза министър Ангелов.
Той подчерта, че при промяна на ситуацията, на нивата на заболеваемост и падане на процента на заразените под 25%, експертните съвети ще дадат своите становища наново и ще бъдат променени мерките спрямо новата ситуацията.
Министърът допълни, че не се предвижда затваряне на заведенията за хранене и нощните клубове, като там има стриктен контрол за спазване на хигиената и дистанцията. Той допълни, че за да може да се извършва ефективен контрол, трябва да бъдат създадени мобилни групи към кметствата по места и контролът трябва да бъде повсеместен.
Министър Ангелов коментира и създаването на Националния логистичен център, който ще бъде ситуиран в София и ще работи като колцентър денонощно. България ще бъде разделена на 6 административни района. Центърът ще има задача да осигурява ефективна комуникация между всички институции.

ЕКСПЕРТНИТЕ СЪВЕТИ ПО ЕПИДЕМИОЛОГИЯ И ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ ПОДКРЕПЯТ НОСЕНЕТО НА МАСКИ НА ОТКРИТО
Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти – тези теми обсъдиха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, зам.-министърът Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор.
„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболеваемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов. В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито. „Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболеваемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.
В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.
Категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината на 10 дни при контактни лица без клинични симптоми дадоха главните координатор на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести – съответно проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедра “Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” в Медицински университет – Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на Медицински университет – София.
„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

1 024 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
През последните 24 часа са направени 4 406 PCR теста за коронавирус, от които 1 024 са били положителни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 60; Бургас – 63; Варна – 56; Велико Търново – 20; Враца – 27; Габрово – 18; Добрич – 15; Кърджали – 18; Кюстендил – 13; Ловеч – 7; Монтана – 10; Пазарджик – 14; Перник – 12; Плевен – 13; Пловдив – 109; Разград – 17; Русе – 41; Сливен – 39; Смолян – 15; София област – 13; София град – 292; Стара Загора – 53; Търговище – 37; Хасково – 17; Шумен – 29; Ямбол – 16.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 30 527. От тях 12 366 са активни. Излекуваните лица са 17 153. През последното денонощие са регистрирани 210 от тях.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 1 562-ма пациенти, от които 88 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас 1 622 медицински служители са диагностицирани с COVID-19. 71 са новите регистрирани с коронавирус медицински лица през изминалото денонощие. 23 от тях са установени при лекари, 36 – при медицински сестри, 6 – при санитари, 2 – при фелдшери и 4 – при друг медицински персонал.
1008 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 22 от случаите са от последните 24 часа.

НОВИ 16 СЛУЧАЯ НА COVID -19 СА ОТКРИТИ В СОЦИАЛНИЯ ДОМ „КАЧУЛКА“
Нови 16 случая на COVID -19 са открити в специализираното социално заведение за мъже и жени с умствена изостаналост в „Качулка“, инфомира БНР кат осе позова на съобщение от РЗИ – Сливен.
Днес на място се извършват прегледи от специалисти от Военна болница.
Общо 39 са новите случаи на диагностицирани с коронавирус в област Сливен за деня, според информацията на Единния информационен портал. Сред новорегистрираните случаи са двама лекари, четири медицински сестри, един помощник-фармацевт и един шофьор на линейка, съобщават от РЗИ.
На домашно лечение в момента са 334 души. Под карантина са 702 души от областта.
Хоспитализирани са 47 души.

БЛИЗО 5 МЛН. ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ИСКАТ ОТ СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЗА РАБОТА С КАРАНТИНИРАНИ ПАЦИЕНТИ
Да се въведе заплащане за работа с карантинирани пациенти (независимо от причината), което изисква попълване на ежедневното състояние в Националната информационна система. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до здравните власти, съобщи Zdrave.net.
„За да се оптимизира работата и разходът на време за администриране, както и набирането и обработването на данните, настояваме за осигуряване на директна връзка между медицинския ни софтуер и системата COVID.ID. Предлагаме стойност от 5.0 лв. за ден в карантина или 70 лв. за 14 дни. Ако се приеме карантината да бъде 10 дни – 7 лв. дневно, което не променя общата стойност“, пишат от Сдружението.
За проведена дистанционна или пряка консултация за определяне на необходимостта от назначаване на тест, както и назначаването му след оценката, те искат сума от 5 лв. Техниката на регистриране и отчитане пък са готови да обсъдят, става ясно още от писмото им.
„Не е възможно общата месечна сума да бъде напълно точно определена предвид вариабилността на данните, но към настоящия момент може да се направят следните прогнозни изчисления при допуснат брой новопотвърдени случаи среднодневно – 800 и карантинирани средномесечно 30 000 за периода ноември-декември. По тази причина крайните суми подлежат на корекции съобразно дейността“, допълват от НСОПЛБ. И изчисляват, че по точка 1 от предложенията им са необходими финансови средства около 3 780 000 лв., изчислени на месечна база, а по точка 2 – около 1 млн. лв., изчислени на месечна база.
„В калкулацията не са включени финансови средства за подпомагане осигуряването на ЛПС, за които разчитаме да получим подкрепа и ще направим допълнителна заявка“, уточняват още от Сдружението.

ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ОСКАР Е ЛЕКАР НА ГОДИНАТА ЗА 2020
На 19 октомври, Деня на българския лекар, Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2020 година.
В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг. Те получиха посмъртни отличия, съобщиха от пресцентъра на БЛС.
Церемонията по връчване на отличията беше открита от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. „Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп – “Светейки за другите, изгарям“, каза д-р Маджаров. Той напомни, че трябва всички да спазват противоепидемичните мерки, които защитават хората и медиците.
Званието „Лекар на годината 2020“ получи доц. д-р Александър Оскар специалист по офталмология и неврология, началник е Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедрата по офталмология към Медицински университет – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Доц. Оскар е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3 000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология.
Тази година БЛС създаде специална категория и отличи заслужили лекари от цялата страна за “Борба с пандемията от COVID-19”. Бяха отличени и Военномедицинска академия, УМБАЛ “Александровска”, УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и „МБАЛ – Хасково“. Бяха раздадени награди и в категориите „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“, „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“, „Ти си нашето бъдеще“.

ЗАТВАРЯТ ВРЕМЕННО ОТДЕЛЕНИЯТА ПО ХИРУРГИЯ И НЕВРОЛОГИЯ В „МБАЛ- ДЕВИН“
Отделенията по хирургия и неврология в „МБАЛ- Девин“ временно се затварят заради недостиг на персонал, след като двама лекари и три медицински сестри са заразени с COVID- 19. Това съобщи изпълнителният директор на болницата Радка Грозданова, информира Zdrave.net като се позова на БТА.
Двете отделения се помещават на един етаж след преструктурирането, наложено заради обособяването на сектори за лечение на пациенти с COVID-19. През миналата седмица е потвърдена положителна проба на лекар невролог, а от последното денонощие сред заразените са хирург и медицински сестри. „Болницата е малка, отсъствието и на един човек от персонала се усеща“, обяснява Радка Грозданова.
Лекар и медицинска сестра от позитивните медици са настанени в „МБАЛ- Девин“, останалите са на домашно лечение и изолация. В отделението ще се направи пълна дезинфекция, а след това нови пациенти няма да се настаняват.

ОЩЕ ДВЕ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ ЩЕ ПРИЕМАТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19
В болниците “Доверие” и “Вита” ще бъдат разкрити по 10 легла, се посочва в заповед, издадена от директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, цитирана от БТА.
Двете лечебни заведения ще приемат болни с коронавирусна инфекция, които нямат тежки усложнения.

СТАРТИРАХА МАСОВИ ПРОВЕРКИ ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
В редица градове в страната от днес се засилва контролът по спазване на мерките срещу COVID-19.
Полицията в София започна масови проверки за носене на маски в търговските обекти, обществените места и транспорта. Полицаите ще предупреждават, но и ще съставят актове, а глобите за тези, които са без маски са по 300 лева, съобщи БНР.
От днес сутринта екипи на Охранителна полиция и районните управления на МВР в София са започнали проверки на различни места в града.
Засилен и постоянен контрол от страна на РЗИ, Агенцията по контрол на храните, общините и полицията, разпореди кризисният щаб в Кюстендил, обяви зам.-областният управител д-р Матей Попниколов.
В големите търговски вериги в Пловдив се изисква разстояние от 2 метра между клиентите. За последното денонощие новите случаи в Пловдив и областта са 109, над 200 заразени с коронавирус са хоспитализирани.
Областният координационен щаб на Добрич препоръчва затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19. От началото на пандемията до 18 октомври заболелите в областта са 926 души, от които 280 са били хоспитализирани. Черната статистика сочи, че за периода са починали 50 души, сред които и двама лекари.
Продължава да е критично състоянието на част от отделенията в многопрофилната болница в Добрич заради нуждата от медицински сестри. До този момент заразените медицински лица са 81, от които 19 са лекари.
Заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус общинският кризисен щаб в Ловеч взе решение за въвеждане на по-строги мерки и контрол, сред които затваряне на клубовете на инвалида и ограничаване на посещенията та на публика в спортните зали по време на състезания. На директорите на училища се препоръчва да въведат аналогични мерки при провеждане на спортни мероприятия в училищните физкултурни салони. Засилват се контролните дейности по спазване на противоепидемичните мерки в работните помещения на административната сграда на Община Ловеч, засилва се контролът в търговските обекти за носене на маски и спазване на дистанция между клиентите. Община Ловеч препоръчва на превозвачите да не допускат в обществения транспорт пътници без маска, да се спазва необходимата дистанция. Препоръчва се извършване на дезинфекция на крайните спирки на градския транспорт. Препоръчва на ръководствата на читалищата да преустановят репетиционния процес на певческите групи до края на месеца.
В област Плевен засилват контрола върху прилагане на противоепидемичните мерки. Ръст на заболелите и спад във възрастта на позитивните с коронавирус отчетоха от РЗИ на заседанието на Областния оперативен щаб. На заседанието директорът на РЗИ д-р Атанас Гарев е отчел трикратно увеличение на случаите само за последната седмица. Нараства и заболеваемостта, която налага хоспитализация. По думите му за разлика от пролетта сега има дифузно разпространение на заболеваемостта.
Диагностицираните случаи до момента са 650, смъртните са 11. Под карантина са 369, на домашно лечение – 134. 19 са хоспитализирани, на интензивно лечение са трима пациенти.
В сферата на образованието 175 са под карантина, с коронавирус са трима. 8 класа са под карантина, няма затворени училища. За две седмици Медицински университет – Плевен ще провежда своите занимания в дигитална среда след откритите случаи на 19 студенти и двама преподаватели с положителни тестове, според по думите на ректора проф. д-р Томов са в добро състояние. От РЗИ-Плевен уточняват, че от началото на месеца към днешна дата актуалната бройка на заразените медицински лица е 25.

Аркади Шарков: НУЖНИ СА ПО-ГЪВКАВИ КРИТЕРИИ ЗА ОТПУСКАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
„Най-разумно би било след решение на Надзорния съвет на Здравната каса, ако се подаде заявление от дадена болница, че искат подпомагане по линия на лечение на COVID-19, да може Надзорният съвет да решава да се отпуснат средства за това лечебно заведение. Ако малките болници не бъдат подпомагани, действително могат да достигнат до фалити“. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР здравният икономист Аркади Шарков във връзка с обсъждания проектобюджет на НЗОК.
„Критериите би следвало да бъдат по-гъвкави, а не фиксирани относно получаването на средства за лечение на коронавируса, за да може да се реагира в критични ситуации“, коментира Шарков. По думите му тази година ръстът в бюджета на НЗОК е около 7%, докато миналата е бил 9%.
„Бюджетът е по-консервативен, защото се очаква в края на година броят на здравнонеосигурените лица да се увеличи с 15%. Но не е логично по време на пандемия този бюджет да е консервативен. Още повече че не се знае колко здравни осигуровки ще бъдат платени“, коментира още Аркади Шарков. Той изрази очакване за преразход в перото за онколекарства. В същото време в перото за болнична помощ има икономии, защото лечебните заведения не са достигнали лимитите си.
„Неусвоените средства най-вероятно ще бъдат използвани за изплащане на надлимитната дейност за 2015 и 2016 година. Въпросът е този резерв да не бъде изтеглен от Касата, а да остане в нея и да се използва за заплащане на медицинска дейност“, подчерта икономистът.

БЛИЗО 450 000 БЪЛГАРИ СТРАДАТ ОТ ОСТЕОПОРОЗА
Една на всеки три жени и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще имат поне по една остеопоротична фрактура през живота си. Това съобщи ревматологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Валентина Решкова по повод Световния ден за борба с остеопорозата, който отбелязваме днес, цитирана от пресслужбата на лечебното заведение.
Около 8,9 милиона фрактури в света годишно се дължат на остеопороза. У нас близо 450 000 българи са със заболяването, а поне 500 000 имат граничното състояние на намалена костна плътност. Болестта протича постепенно, без симптоми и когато костната плътност се намали под критичната, в съчетание с други предразполагащи фактори, се достига до фрактури. „Затова я наричат „тихата” епидемия на века“, казва д-р Решкова, която е част от най-голямата Клиника по ревматология в България, където заболяването се диагностицира и лекува.
В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е въведен съвременен, революционен метод, който успешно се бори с опасни поражения при остеопороза. Той е щадящ, атравматичен и е подходящ и за пациенти над 70 години, които са най-рисковата група за получаване на гръбначни фрактури. Става въпрос за вертебропластика, при която, под рентгенов контрол, увреденият прешлен се укрепва с т.нар. костен цимент. Процедурата трае около 20-30 минути, в зависимост от това на колко нива се извършва вертебропластиката.