НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.09.2020)

723-МА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 2 915 PCR теста. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 4; Варна – 19; Велико Търново – 6; Враца – 1; Добрич – 1; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 5; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 2; Разград – 1; Силистра – 3; Сливен – 1; Смолян – 1; София област – 4; София град – 12; Стара Загора – 3; Търговище – 2; Шумен – 2.
Доказаните случаи на COVID-19 у нас към момента са общо 18 819. От тях 4 506 са активни. Излекуваните лица са 13 558, от които 48 са регистрирани през последните 24 часа.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 723-ма пациенти, 37 от които се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 1 050. През изминалото денонощие са регистрирани два нови случая на лекар и медицинска сестра.
755 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Два са новите случаи от последните 24 часа.

УЧЕНИЦИ ОТ СТАРА ЗАГОРА И КАЗАНЛЪК СА ПОСТАВЕНИ ПОД КАРАНТИНА
Общо две паралелки в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ – Стара Загора и в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък са поставени под 14-дневна домашна карантина, заради потвърдени случаи на COVID-19, съобщи БНР.
Ученик от XI клас в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък е дал положителен резултат в петък след диагностициране с PCR тест, по повод предстоящо пътуване в чужбина. Той е в добро състояние и се лекува в домашни условия. Съучениците му от паралелката са поставени под 14-дневна домашна карантина.
На 19 септември положителен резултат за COVID-19 е отчетен и при 18-годишен ученик от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Той е в добро състояние и е на домашно лечение. Цялата паралелка е под домашна карантина.
Третият случай на установен с коронавирус в училищата на област Стара Загора от началото на учебната година е преподавател във Второ основно училище в Раднево. Той също е заразен е карантиниран. Учителят е използвал лични предпазни средства и не е бил в близък контакт с преподаватели и ученици, което не налага карантиниране на други хора, съобщават от РЗИ – Стара Загора.
В училищата е извършена крайна дезинфекция.

Д-р Александър Симидчиев: ЕДИН ЧОВЕК С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЗАРАЗЯВА СРЕДНО ДО ДВАМА ДУШИ
„В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване… Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност“. Коментарът направи в предаването „Неделя 150“ на БНР д-р Александър Симидчиев, експерт по пулмология. Той допълни, че ако имаме система, която може да проследи какво се случва с процеса на разпространение в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран процесът.
Д-р Симидчиев подчерта, че е желателно, когато не можем да се дистанцираме физически, да носим маска. Специалистът припомни, че репродуктивното число на вируса варира от 1,2 до 2, което означава, че един човек заразява средно между 1,2 до двама души. Според него, когато заразността се свали под единица епидемията ще изгасне физическото дистанциране и носенето на маски целят точно това.
Пулмологът поясни, че няма данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса: „Положителното е, че премахваме един от играчите, който предизвиква висока температура и респираторни симптоми“.
Д-р Александър Симидчиев прогнозира, че ще нарасне процентът на положителните проби от общо направените PCR тестове за коронавирусна инфекция. Повечето заболели все още не означава, че заболяването протича по-тежко. За покачване броя на тежките случаи говори броя на хоспитализираните в лечебни заведения. „С данните трябва да се работи разумно“, изтъкна специалистът.