НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.08.2020)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО УВЕЛИЧАВА СУБСИДИИТЕ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ИЗВЪН ОБХВАТА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ ПО НАРЕДБА № 3
Министерството на здравеопазването ще увеличи стойността на субсидиите за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване по Наредба № 3 с допълнително предоставените средства от Министерския съвет. Това предвижда проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредба №3, публикуван на страницата на Здравното ведомство за обществено обсъждане. За това информира Zdrave.net.
Ще бъдат актуализирани и нивата на субсидиране на дейности, които са показали особени тенденции на развитие в разходно отношение, включително и през първия период на действие на договорите между лечебните заведения и МЗ през 2020 г.
От министерството уточняват, че от влизането в сила на Наредбата през 2019 г. до момента са сключени индивидуални договори за субсидиране със 157 лечебни заведения за болнична помощ и центрове за психично здраве.
„Установена е трайна тенденция на увеличение на разходите, в т.ч. разходите за персонал, разходите за лекарствени продукти и медицински изделия, както и оперативните разходи. Това от своя страна води до нарастване на стойността на един преминал болен, средният разход на едно легло и средният разход на леглоден. Наблюдава се тенденция на нарастване на използваемостта на легловия фонд. На тази база са определени нивата на увеличение на субсидирането за дейностите, за които установените тенденции са най-силно изразени. Целта е актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за преминал и отчетен пациент, поради тенденция за формиране на разлика между субсидията, която се предоставя и реално извършените разходи от лечебните заведения“, пише в мотивите към проекта.
Увеличават се стойностите на медицинските дейности, касаещи лечение на пациенти с активна туберкулоза, обхващане на контактни на пациенти с туберкулоза, лица с латентна туберкулозна инфекция и суспектните за туберкулоза лица, амбулаторно проследяване (диспансеризация) на пациенти с туберкулоза, продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза, продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с неспецифични белодробни заболявания. Към настоящия момент на критериите отговорят 28 лечебни заведения, включително 10 специализирани болници за активно лечение на пнемвофтизиатрични заболявания и пнемвофтизиатрични отделения към държавни и общински болници.
Увеличават се стойностите за лечение на пациенти с психични заболявания на стационарно лечение с непрекъснат 24- часов престой, вкл. за дейности по рехабилитация чрез трудотерапия; спешно стационарно лечение до 24 часа на пациенти с психични заболявания с висок риск, спешни състояния и изразена психомоторна възбуда, които не се хоспитализират в същото лечебно заведение и дневно стационарно лечение на пациенти с психични заболявания. Обхванати са 12 центрове за психично здраве, както и психиатрични отделения към държавни и общински болници.
Увеличават се и стойностите за извършените дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК. Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 50 болници
Разширява се и обхватът на лечебните заведения, извършващи дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК.

РАЗШИРЯВА СЕ ОБХВАТЪТ НА СУБСИДИРАНИТЕ ОТ МЗ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ПОДДЪРЖАТ ОТДЕЛЕНИЯ ЗА ПАЦИЕНТИ С ИНФЕКЦИИ
Министерството на здравеопазването разширява обхвата на субсидираните от ведомството лечебни заведения. Това става ясно от проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, информира Zdrave.net.
С проекта се определят и държавните и общински лечебни заведения, които може да бъдат субсидирани от Министерство за поддържане готовността на разкритите в тях клиники и отделния по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести. Субсидия от МЗ могат да получават и лечебни заведения извън посочените, за да поддържат готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ през периода на обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести.
В мотивите към проекта се уточнява, че предложеното разширяване на кръга от дейности е в резултат на тенденциите от развитието на епидемичното разпространение на COVID-19, регистрираните тенденции за увеличаване броя на заболелите и тежестта на протичане на заболяването.

БЛАГОЕВГРАД ОТНОВО ВОДИ ПО БРОЙ НА ЛИЦАТА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
151 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 8 649. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 3; Варна – 12; Враца – 3; Добрич – 11; Кърджали – 6; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Пазарджик – 7; Плевен – 3; Пловдив – 19; Разград – 1; Русе – 8; Силистра – 5; Смолян – 5; София област – 1; София град – 19; Стара Загора – 7; Хасково – 2; Шумен – 5; Ямбол – 8.
14 820 са общо случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в България. От тях активни са 4 362. Излекуваните лица са 9 931, като 232 от тях са регистрирани през последното денонощие.
752-ма пациенти, при които е бил констатиран новият коронавирус, са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 60 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители с доказан COVID-19 са 815. Нови осем случая са регистрирани през изминалото денонощие. 2 от тях са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 1 – при санитар, 1 – при фелдшер и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 527. Осем са новите случаи от последните 24 часа.

ЦСМП-ПАЗАРДЖИК РАБОТИ В НАПРЕГНАТА ОБСТАНОВКА
Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик работи в извънредно напрегната обстановка. Почти половината от персонала е под карантина, а техните места попълват медици от областта. При последните изследвания на целия медицински състав заразените с коронавирус се оказаха 11, в края на миналия месец от COVID-19 почина шофьор на линейка.
Засега Центърът за спешна медицинска помощ се справя със собствени сили. Обстановката е напрегната и динамична, но под контрол, каза директорът на областния център д-р Борис Маневи и уточни: “Синхронизирани са екипите. Получаваме подкрепа от филиалите. Мога да кажа от всички, които са изолирани, в карантина, 8 са в абсолютно добро състояние, симптомно. Медицински фелдшер е с леки симптоми, а друг фелдшер в тежко състояние е в COVID-отделението на многопрофилната болница.”
В момента по-голямото натоварване поемат по-младите лекари и медицински сестри от областта: “Динамични са нещата, графиците се променят постоянно, запълнени са екипите, под контрол са нещата.”
От здравното министерство ежедневно следят обстановката в Центъра за спешна помощ. Новият здравен министър Костадин Ангелов се е ангажирал с решаването и на други проблеми, поставяни многократно от центровете за спешна медицинска помощ в страната.
“Най-важно е категорията труд за работещите в центровете за спешна помощ, за втора се борим, всички центрове се борят, но никой не го казва. Като начин да задържим кадри. Има една наредба за специализации, в които Центрове за спешна помощ млади кадри не могат да специализират, не могат да вземат специалности”, каза д-р Манев.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ПОЛУЧАТ 180 000 ДОЗИ ПРОТИВОГГРИПНА ВАКСИНА ПО НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА
Противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб, но те ще бъдат предоставени на личните лекари веднага след като се получат в страната. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му можем да разчитаме около 180 000 дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора, по Националната програма за превенция. Приблизително същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар, информира Zdrave.net.
„На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с COVID-19 само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, каза още главният държавен здравен инспектор.
По думите му от анализа на данните от последните дни и на седмична база става ясно, че има значителен спад на разопрстранението на коронавурсната инфекция – над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи.
„Сега сме се устремили към средните за Европа стойности на заболеваемостта“ посочи доц. Кунчев.
Засягайки темата за предстоящото началото на учебната година в условията на епидемия, главният държавен здравен инспектор каза: „Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който съдържа диагнози – предпоставка някои от децата да учат дистанционно. Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение“.

НАД 4 ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ЗАЛОЖЕНОТО В ПЕРОТО ЗА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ Е ПЛАТИЛА НЗОК ЗА ПЪРВИТЕ СЕДЕМ МЕДЕЦА НА ГОДИНАНАТА
Над четири пъти по-малко от заложеното в перото за медицински изделия е платила Националната здравноосигурителна каса от началото на годината до края на юли. Това сочат данните от отчета на НЗОК за разходите по това перо, информира Zdrave.net.
Общият бюджет на НЗОК за медицински изделия за 2020 г. възлиза на 110 млн. лв., т. е. прогнозният разход на полугодието е в размер на 55 млн. лв. Справката на Касата обаче показва, че към 31 юни 2020 г. изразходваният за това финансов ресурс е в размер на малко над 13 млн. лв., или над четири пъти по-малко от предвиденото.
Над четири пъти по-нисък е и средномесечният разход на фонда за медицински изделия. При заложен средномесечен бюджет от около 9,2 млн. лв., изпълнението към момента сочи разход от около 2,2 млн. лв. При това спадът не се дължи основно на месеците, през които действаше извънредното положение.
Общата сума, платена за медицински изделия от началото на годината до края на юли 2020 г., възлиза на около 15,5 млн. лв. Ако тенденцията се задържи и през следващите месеци, в края на годината ще се окаже, че над половината от предвидения за медицински изделия в болниците бюджет на НЗОК е неусвоен по предназначение.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗАКУПИ МОДЕРНИ ЕХОГРАФИ ЗА ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Общо 8 нови ехографски системи закупи Столична община за общински лечебни заведения. Апаратите влизат във Втора АГ, ДКЦ ХVII (район „Оборище“), ДКЦ XI (ж.к. “Зона Б18”), ДКЦ XV (ж.к. “Дианабад”), ДКЦ II (район “Средец”), ДКЦ XII (район “Люлин”) и ДКЦ XXVIII (ж.к. “Дружба”). Допълнително нов ЕЕГ и ЕМГ апарат ще бъде доставен на ДКЦ XV, информира Zdrave.net.
Цялата нова техника е на обща стойност 486 848 лв., а средствата са осигурени от Общинския приватизационен фонд с решение на Столичния общински съвет.
Апаратите вече бяха доставени във Втора АГ болница „Шейново“ и ДКЦ ХVII.
Това е последно поколение ехограф, високотехнологичен, с много големи възможности, коментираха лекари. Останалите апарати ще бъдат доставени на лечебните заведения в следващите дни, информират от общината.