НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.07.2020)

95 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
95 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 3 155. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 1; Варна – 2; Видин – 1; Враца – 1; Габрово – 2; Кюстендил – 5; Пазарджик – 7; Пловдив – 23; Разград – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София град – 39; Стара Загора – 1; Шумен – 1.
Към момента у нас са потвърдени общо 8 733 случая на новия коронавирус. 4 327 от тях са активните случаи. Излекуваните лица са вече 4 106. От тях 25 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 610 пациенти, 34 от които са настанени в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е бил потвърден новият коронавирус у нас, са 567. През последните 24 часа не са установени нови случаи.
300 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Един нов смъртен случай е регистриран през изминалото денонощие.

ДВЕ НОВИ ОТДЕЛЕНИЯ ЗА БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС ЩЕ ОТВОРЯТ В ПЛОВДИВ
Две нови отделения за болни от коронавирус ще отворят в Пловдив. Специализираните звена ще са болниците “Каспела” и “Пловдив”, съобщи БНР.
Решението беше взето на заседание на Медицинския щаб при областния управител.
Отделението в УМБАЛ “Каспела” ще може да приема пациенти след два дни и ще разполага с 30 легла. Следващата седмица, при необходимост, ще бъде открито и специализирано отделение в УМБАЛ „Пловдив“.
Областният управител Дани Каназирева подчерта, че ситуацията в областта се усложнява. По думите й обаче, основният проблем, който трябва да бъде решен от медицинските специалисти, не е броят на леглата , а недостигът на медицински специалисти за лечение на пациенти с коронавирус.
72 са положителните проби в Пловдив-област за последните три дни. Хоспитализирани са 11 души.
Общият брой на хоспитализираните в областта е 115, 129 са оздравелите на територията на областта. Капацитетът на отделенията в болниците „Св. Мина“, Транспортна и УМБАЛ „Св. Георги“, е почти запълнен. 85 са свободните легла, от които 25 са за интензивно лечение.

НОВО ОТДЕЛЕНИЕ ПО СЪДОВА ХИРУРГИЯ ОТКРИХА В СОФИЯ
От началото на юли отвори врати новосъздадено Отделение по съдова хирургия в Университетската болница Аджибадем Сити Клиник Младост, информира БНР като се позова на съобщение от лечебното заведение. Отделението ще разшири достъпа на пациенти от цялата страна до съвременно и комплексно лечение на пълния обем планови и спешни съдови заболявания. Структурата се разширява и премества от настоящата си локация в Сърдечно-съдов център в Болница Младост, където разполага с най-съвременно оборудвани операционни зали, по-голяма леглова база и възможност за прием на увеличаващия се брой пациенти, търсещи помощ за своите съдови заболявания. Сърдечно-съдов център запазва доболничната практика и консултация с водещите съдови хирурзи.
Един от най-важните акценти на отделението е дисталната хирургия на най-малките съдове на долен крайник и намаляване на броя на пациентите, насочени за ампутация от други лечебни заведения. Друга тясна специализация на екипа е лечението на съдовите усложнения при диабетно болни. Приоритет на съдовите хирурзи в новото отделение е и оперативното лечение на аортните аневризми. Макар и нови за страната, операциите биха дали шанс за оцеляването на десетки пациенти с това заболяване. Използването на 3D модели помага за прецизната оценка и индивидуален подход при всеки един пациент. В отделението ще се лекуват още стесненията на сънните артерии, на артериите на вътрешните органи и тези на горните крайници.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТНОВО ПРЕДЛАГА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ МЕТОДИКАТА СИ ЗА ТЕЛК
Министерството на здравеопазването отново предложи за обществено обсъждане Методиката си за изчисление на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, която беше отменена окончателно от Върховния административен съд. Това става ясно от предложения проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за медицинската експертиза от Министерството на здравеопазването, публикуван за обществено обсъждане до 31 юли. За това информира Zdrave.net.
Методиката беше отменена от ВАС заради неспазване на разпоредбата на Закона за нормативните актове, определяща нормативното съдържание на мотивите към изменението в Наредбата. Сега от МЗ отново са разписали, че когато са налице няколко увреждания, независимо дали са за заболявания от общ характер, или за заболявания с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент, оценката се определя, като се взема най-високият процент по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания не се вземат предвид при оценката, но се изписват в мотивите на експертното решение.
От Министерството уточняват, че липсата на изискване за начина на определяне на оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане на лице с няколко увреждания, щяло да доведе до ощетяване на множество лица, които имат право да се освидетелстват, както и до загуба на техни права, свързани с получаването на социални придобивки.
Според Министерството само медицинската логика е при определянето на отправните точки за оценка на нетрудоспособността, всички увреждания, на които съответстват отправни точки с 50 и повече проценти, да са значими по тежест и да изискват допълнителна подкрепа, за да може дефицитът да бъде максимално преодолян и лицето да се интегрира по възможно най-добрия начин в битовата, трудовата и социалната среда. „Обратно – всички увреждания, на които съответстват опорни точки с по-малко от 50%, са леки, формираният в резултат на тях дефицит е несъществен и преодолим, без допълнителна подкрепа“, пише в мотивите към проекта.

ПРОЕКТОНАРЕДБА РЕГЛАМЕНТИРА ПЛАЩАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ОТ НЗОК ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
НЗОК няма да плаща за медицински изделия и помощни средства за хората с увреждания на цена, по-висока от най-ниската стойност, заплатена за последните три години за медицинските изделия при същите технически характеристики. Това предвижда проектът за Наредба за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат, публикувана на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане, информира Zdrvave.net.
Проектонаредбата предвижда в списъка, поддържан от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) на медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, лечебните заведения, да бъдат включени и помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания и това да е условие за заплащането им.
В проекта на Наредба е записано още, че НЗОК ще публикува ежегодно на официалната си интернет страница информация за помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания и заплатените за тях средства.
По отношение на средствата, необходими за изпълнение на Наредбата, от Министерството на здравеопазването припомнят, че те са предвидени в бюджета на НЗОК за 2020 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването. За 2020 г. средства за дейности във връзка с лечение на лица до 18-годишна възраст са в размер на 12 млн. лв., за лечение на лица над 18-годишна възраст – 2 млн. лв., а за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване – 38 млн. лв. Финансовите средства са регламентирани като получени трансфери от Министерството на здравеопазването.

СЛАГАТ В РЕД НЕИНТЕРВЕНЦИОНАЛНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ
МЗ публикува за обществено обсъждане до 18 август т. г. проект на Наредба за определяне на условията и реда за провеждане на неинтервенционални проучвания, информира Zdrave.net.
В проекта се предвижда при провеждането на неинтервенционално проучване на лекарствен продукт на територията на България притежателят на разрешението за употреба да представя пред ИАЛ проект на протокола на проучването, информация, в която се посочва източникът на финансиране, писмено съгласие от пациента и документ за платена такса. В случаите, в които проучването се провежда на територията и на други държави-членки на ЕС, притежателят на разрешението за употреба е длъжен да представи в ИАЛ уведомление за одобрение на протокола на проучването от Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност. С цел осигуряване защита здравето на пациентите в проекта е предвидена процедура по провеждане на мониторинг на получените данни от проучването, който следва да отчете влиянието им върху съотношението полза/риск за лекарствения продукт.
Отменят се текстовете на Наредба № 31 от 2007 г. за определяне на правилата за Добра клинична практика, свързани с неинтервенционалните проучвания, тъй като те създавали погрешно тълкуване относно актуалната нормативна уредба в тази област.
Очакваният резултат от приемането на проекта е създаване на облекчен регулаторен режим, който да насърчава провеждането на неинтервенционалните проучвания и подобряване на достъпа на пациентите до нови терапии.
Целта на предложените промени е осъвременяване изискванията, предоставяне на облекчен и гъвкав регулаторен режим, намаляване на административната тежест при провеждането на постмаркетингови проучвания, който да насърчава провеждането на по-голям брой от тях в България.