НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.06.2020)

ОЩЕ ОСЕМ МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
81 са положителните проби от изследваните през последното денонощие общо 2371 проби за COVID-19. Това показват данните в Националната информационна система на 20.06.2020 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Видин – 5; Враца – 1; Кюстендил – 6; Перник – 2; Пловдив – 2; Сливен – 7; Смолян – 8; София област – 12; София град – 28; Стара Загора – 1; Шумен – 3; Ямбол – 1.
Към 20-ти юни у нас са потвърдени общо 3755 случая на новия коронавирус, като от тях 1554 са активни. 2008 са излекуваните лица, от които 67 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 314. 17 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Коронавирусна инфекция е констатирана при 341 медицински служители. Осем са новите случаи, установени през изминалото денонощие, съответно при двама лекари, четири медицински сестри, един санитар и един при друг медицински персонал.
193 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. През последните 24 часа са регистрирани три нови случая с летален изход.

ПОСТАВИХА ПОД КАРАНТИНА ДЕТСКА ГРАДИНА В ПАНАГЮРИЩЕ
Под 14-дневна карантина е поставена една от групите на детска градина „Пролет“ в Панагюрище. Причината е положителна проба на COVID-19 на четиригодишно дете. В цялото детско заведение е направена пълна дезинфекция, информира БНР.
От понеделник ще бъде тестван целият персонал на детското заведение, както и децата, но със съгласието на родителите им. Разходите по масовото тестване ще поеме общината, обяви кметът Никола Белишки.
Под карантина са поставени още 14 души, близки на семейството на заразеното дете. Случаят няма връзка със заразената служителка от паспортното звено в полицията в Панагюрище. Там под карантина са поставени 11 души.
В понеделник местната болница, която разполага с референтна лаборатория за изследване на коронавирус, ще сключи договор със Здравната каса. Така здравното заведение ще поеме половината от разходите на тестовете на гражданите на Панагюрище, които по някаква причина трябва да се изследват за COVID-19.

1245 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ НА ИЗПИТА ПО БИОЛОГИЯ В СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
В Софийския университет се провежда кандидатстудентски изпит по биология, за който са се записали 1245 кандидати, съобщи БНР.
Писменият изпит е започнал в 9:00 часа и е с продължителност 4 часа и 30 минути. Той се състои от два компонента. Първият е задължителен за всички кандидати, тъй като оценката от него се използва за балообразуваща за специалностите в Алма матер, за които се кандидатства с биология. В този компонент са включени 60 тестови задачи от учебния материал за VIII, IX и X клас.
Компонент 2 от изпита представлява развиване на тема от учебния материал за същите класове. Този компонент е за кандидатите за специалността „Медицина“. До участие в балообразуването и класирането за тази специалност се допускат само кандидат-студентите, получили резултат „Да“ на този компонент.
Заместник-ректорът на Алма матер доц. Анета Антонова поздрави младите хора с избора им да кандидатстват в Софийския университет и изрази надежда да се обучават с удоволствие и да се реализират в професията, която са избрали.
Председатели на изпитните комисии са доц. Петя Христова от Биологическия факултет и проф. Цветанка Маринова от Медицинския факултет.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪБРАХА 3 ТОНА ПЛАСТМАСОВИ КАПАЧКИ С ЦЕЛ ДА СЕ КУПИ МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА ЗА ДЕТСКИ И РОДИЛНИ ОТДЕЛЕНИЯ
Велико Търново е един от 16-е града в страната, където днес се провежда кампанията „Капачки за бъдеще“, съобщи БНР. За трета година се провежда националната кампания и са събрани над 260 тона пластмасови капачки, заяви организаторът на „Капачки за бъдеще“ Мартина Йорданова.
„До момента кампанията е дарила 22 кувьоза в общински болници и медицинска апаратура за детски и родилни отделения в други 10 общински болници. Кампанията продължава. Покриваме всякакви нужди на тези отделения, за да функционират адекватно“, обясни г-жа Йорданова.
За по-малко от час в началото на кампанията във Велико Търново граждани и организации донесоха над 3 тона пластмасови капачки. По данни на организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще“ за закупуването на един кувьоз са нужни поне 16 тона пластмасови капачки.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА СКОЛИОЗАТА
Между 3 и 5 на сто от децата в тийнейджърска възраст имат изкривявания на гръбначния стълб и консултацията с ортопед е наложителна. Това каза пред “Хоризонт” на БНР доц. д-р Васил Яблански, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница “Токуда”:
“Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб. Ранните етапи на това заболяване често са неглижирани от родителите. Това заболяване, открито в по-ранни стадии, има по-добра лечебна прогноза”, обясни доц. Яблански.
В Световния месец за информираност за сколиозата – юни – Клиниката по ортопедия и травматология на болницата организира безплатни прегледи за деца с гръбначни изкривявания с предварително записване по телефона.
“Целта ни е да подсетим за основни симптоми, които трябва да следят родителите, учителите, общопрактикуващите лекари също при рутинни прегледи на децата, а именно: да наблюдават тялото на детето за наличието на каквито и да било асиметрии. Най-популярни такива асиметрии са разлики във височината на раменете в изправено положение, разлика в линията на талията, промяна в походката на детето”, обясни доц. Яблански.