НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.04.2020)

268 ДУШИ ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 У НАС СА НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦА
929 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. През днешния ден са доказани още 14 нови случая, като 11 са в област София, 1 в област Смолян, 1 в област Сливен и 1 в област Хасково. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
268 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 34 са пациентите с коронавирусна инфекция, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина – към 20 април: 489 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 440 – на жени.
76 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Регистрираните случаи по области у нас според справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 21; Бургас – 33; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 23; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 18; Пловдив – 38; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 22; Смолян – 33; София – 545; Стара Загора – 32; Хасково – 14; Шумен – 4, Ямбол – 4.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 43.

ОТ 21-ВИ АПРИЛ ВЪЗОБНОВЯВАТ ДЕТСКИТЕ И ЖЕНСКИТЕ КОНСУЛТАЦИИ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ИМУНИЗАЦИИ, МЕДИЦИНСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИТЕ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Със своя Заповед министърът на здравеопазването нарежда от утре, 21-ви април, да бъдат възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, съгласно чл. 19 от Наредба № 15 за имунизациите в Република България, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи. Детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети.
Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.
От утре поетапно ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.

ЗАПОЧНА ЕВРОПЕЙСКАТА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА
Днес стартира Европейската имунизационна седмица (ЕИС) и ще продължи до 26 април (неделя). Всяка година европейският регион на Световната здравна организация (СЗО) отбелязва ЕИС, за да повиши осведомеността за важността на имунизацията в предотвратяването на заболявания и опазването на човешкия живот. Мотото на тазгодишната седмица е „Предпази, защити, имунизирай“ („Prevent. Protect. Immunize“) и акцентира върху значението на ваксините за доброто здравословно състояние на човека през целия му живот, информира Zdrave.net.
Тази година СЗО определи 2020 г. за Международна година на медицинските сестри и акушерите, заради голямото им значение в постигането на универсално здравно покритие, чрез предоставяне на достоверна информация, основана на доказателствата за ваксините, както и чрез оказване на помощ при ваксинацията в много страни. Именно в отдаването на почит на всички професии, високо значими за ваксинационния процес, акцентират и ключовите послания на тазгодишната Европейска имунизационна седмица.
Във връзка с Европейската имунизационна седмица, Националната информационна кампания „Ваксинко“ за поредна година акцентира върху важността от ваксинация, като ежедневно ще предоставя във фейсбук страницата „Ваксинко“ и в
сайта www.vaksinko.bg достоверна, актуална и важна информация за ваксините.