НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.03.2020)

Премиерът Бойко Борисов: ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕДИКАМЕНТИ НА ХИНИНОВА ОСНОВА
Държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. Освен това премиерът поддържал непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на правителствената пресслужба.
По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.
В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД, КОЯТО ЗАБРАНЯВА ИЗНОСА НА ЛЕКАРСТВА НА ХИНИНОВА ОСНОВА
Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на Министерството на здравеопазването.
Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от Световната здравна организация пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България, поясниха от здравното ведомство.
Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на зам.-министър Жени Начева. В същото време ВМА е задействала процедура по внос на лекарството Хлорохин. Това е препарат против малария, който, според френските лекари, е доказал, че помага за по-бързото оздравяване на болните с COVID-19.

112 СА СЛУЧАИТЕ НА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
112 са днес случаите за заразени с коронавирус лица. Това каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на традиционния сутрешен брифинг, информира Zdrave.net.
“В Смолян има трима заразени, в Перник, Пловдив и Габрово – по двама, в Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом вече има един заразен. В Ловеч заразен е един човек”, каза още той. В София са хоспитализирани 14 души във ВМА, в „Александровска“ – двама, в „Пирогов“ – четирима, в „Софиямед“ – един. Пациентите в Плевен и Габрово вече са оздравяващи, но трябва да се докаже, че са изчистени от вируса”, съобщи ген. Мутафчийски.
Относно лекаря от Велико Търново, специализирал в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро. Заразеният с коронавирус в Пловдив също е лекар, установени са неговите контакти, а той от 6 дни не е на работа.
“Хлорохиновият фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса, не е разрешен продукт за България и има специален режим, при който се внася. Задействана е процедурата за внос, но лекарството се прилага с група от още 7-8 лекарства. Разговаряли сме с и производители в България, в момента се обсъжда дали е възможно да се внасят суровини, тъй като и техният внос, както на предпазните средства, е от Китай”, коментира ген. Мутафчийски.
По думите му проверките в аптеките не са открили сериозни нарушения, а разговорите с Българския фармацевтичен съюз са изключително продуктивни.

ПЪРВИ ИЗЛЕКУВАН ОТ COVID-19 У НАС
Вече има първи излекуван пациент от COVID-19. Това е придружителката на доцентката, които се лекуваха във ВМА. Това каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че пациентка ще бъде изписана утре.
Със заповед на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от 00:00 часа тази вечер се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Придвижването между областите ще става с декларация. В заповедта на здравния министър е посочено, че се ограничава пътуването в страната, движение от област в област. За целта органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През пунктовете ще се пропуска преминаването на лица, в случай на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини или завръщане на постоянния адрес.

СТОТИЦИ ДОБРОВОЛЦИ СА ГОТОВИ ДА ПОМАГАТ В СТОЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ, КЪДЕТО ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС
Стотици доброволци са изразили готовност да помагат на големите болници в София, в които има пациенти с COVID-19. Призивът за това бе отправен от премиера Бойко Борисов, още когато заразата стъпи официално у нас, информира Clinica.bg
Около 190 души са заявили готовност да помагат във ВМА, в УМБАЛСМ „Пирогов” около 40 са се притекли на помощ, а в УМБАЛ „Александровска” могат да разчитат на около 180 доброволци. Сред всичките тях имам както студенти по медицина, така и хора, които не са пряко свързани с лекарската професия, но са готови да бъдат полезни с каквото могат.
4-ма студенти по медицина оказват подкрепа на лекари и сестри, които се борят лице в лице с COVID-19 във ВМА. Отделно в специалната платформа, в която се дават заявки за доброволчество, вече са се отзовали 190 души, които ще бъдат извикани при нужда, обясниха от лечебното заведение. 40-те доброволци в “Пирогов” пък се включват както в медицински дейности, така и в дезинфекцията. Те работят на график по 9 души на смяна, заявиха от спешната болница.
Готовност за подкрепа на „Александровска” болница са заявили около 180 души. Те помагат на лекари, сестри, като някои влизат и в ролята на санитари. Други пък се включват в чисто битова работа като разтоварване на дарения и т.н., разказаха от лечебното заведение. Доброволците засега се търсят при нужда и по няколко на брой.
Сред доброволците са и студенти от Медицинския университет в София, съобщиха от висшето училище. Те са трети и четвърти курс от Факултета по обществено здраве на Медицински университет- София от специалността “Медицинска сестра”. Към този момент са се включили 13 студенти, като ентусиазмът на младите хора се засилва,
съобщи деканът на Факултета по обществено здраве проф. Магдалена Александрова. „Адмирирам този акт на съпричастност и отдаденост на професията и пациентите”, коментира и ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков. Според решение на Ректорско-деканския съвет на университета от началото на тази седмица, времето, в което всички доброволци (студенти, специализанти и докторанти), участват в кампанията по ограничаване и обгрижване на пациенти съмнителни или носители на Ковид-2019, ще се зачита като учебна заетост.

СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ НАСТОЯВА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ПЪЛНА КАРАНТИНА В СОФИЯ
Столичната лекарска колегия на БЛС излезе със становище, с което настоява за въвеждане на пълна карантина в София. Позицията е изпратена до президента, премиера, председателя на Народното събрание, министъра на здравеопазването, началника на Националния оперативен щаб и главния прокурор, информира Zdrave.net.
„Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина, не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят. Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек”, се казва в позицията.
Според СЛК политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация.
„За да преборим COVID-19 обаче трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани.
Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19.
Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи”, се казва още в позицията на СЛК .
Позицията на столичните лекари бе коментирана и на редовния брифинг във ВМА.
“Приемаме становището на СЛК като подкрепа. Щабът прецени, че към този момент са достатъчно твърди мерките в София. Мерките могат да се затегнат само, ако увеличението на случаите е в пъти по-голямо в сравнение до сега или има ясна тенденция както е в Банско”, коментира по-рано днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА МАСОВО ОТТЕГЛЯТ ОСТАВКИТЕ СИ
85-те лекари и медицински сестри от общинската Втора МБАЛ в София масово оттеглят подадените оставки за напускане. Идеята цялата болница да стане инфекциозна претърпя промяна и се оказа, че само отделението по пулмология ще стане инфекциозно отделение с 10 легла, информира Clinica.bg.
Първоначалната идея беше цялата болница да се трансформира в инфекциозна и там да се разкрият до 50 легла, като уверенията на общината бяха, че там ще се лекуват само по-леки случаи на заразени от коронавирус. Заради масовите оставки обаче се стигна до вариант, в който да се трансформира само едно отделение с 10 легла. Около 50 са вече оттеглените молби, съобщава директорът доц. Стефан Узунов.
Отделението по пулмология вече е готово да заработи като инфекциозно и това ще стане още от утре. “Всичко е готово и имаме готовност още от събота да започнем работа”, каза ръководителят на новото отделение. В него влизат 15 лекари, 12 медицински сестри и 12 санитари.

ДАРИХА 10 000 ЛЕВА ЗА МБАЛ – ПАЗАРДЖИК И ЦСМП – ПАЗАРДЖИК
Пазарджишката фирма „ПМБ Индъстрис“ е дарила от 10 000 лв. на МБАЛ – Пазарджик и ЦСМП – Пазарджик за борбата с коронавируса, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на областната администрация на града.
Фирмата е отправила желанието си за дарение към Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 в област Пазарджик, лечебните заведения са предоставли на областния управител подробна справка за необходимите количества лични предпазни средства, апаратура и оборудване.
МБАЛ – Пазарджик е най-голямото здравно заведение в област Пазарджик, където функционира Инфекциозно отделение, в което се настаняват и лекуват пациенти със симптоматика за коронавирус. Болницата обособи отделен изолиран сектор с 27 легла в сградата на Неврологичното отделение.
ЦСМП – Пазарджик осъществява дейността си на територията на цялата област с 9 филиала в градовете Пазарджик, Панагюрище, Септември, Белово, Велинград, Ракитово, Батак, Пещера и Брацигово. На екипите на Спешна помощ е разпоредено да транспортират болните със съмнение за COVID-19 до лечебно заведение с инфекциозна структура за хоспитализация.