НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.02.2020)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ИЗГОТВЯ НОВА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ
Министерският съвет изготвя национална здравна стратегия, тъй като настоящата изтича в края на годината и сега трябва да започне подготовката на новия стратегически документ, информира Zdrave.net. Много е важно когато се очертават политиките на здравната стратегия за следващия десетгодишен период да се чуе мнението на тези, които я реализират. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова при откриването на форума „Бъдещето на здравната система Хоризонт 2030“, който се проведе днес.
По думите на д-р Дариткова устойчиво развитие на здравната система може да се постигне само тогава, когато решенията са резултат от диалог и максимално възможен консенсус между различните политически сили, обществото, бизнеса, неправителствените организации, пациентските организации, съсловните организации. „Само тогава наистина ще имаме стратегия, която ще даде възможност след 10 години да отчетем, че сме гарантирали здравна сигурност на населението. Промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно. Нека революциите са само в областта на науката и знанието“, каза д-р Дариткова. Тя очерта и какви са според нея постиженията от предходната здравна стратегия.
„Тези постижения са резултат от обединените усилия на всички. Първият приоритет в програма “Хоризонт 2020” е понижение на детската смъртност до 6,8 на 1000 живородени деца. Трябва да отчетем, че даже в доклада на ЕК за състоянието на здравеопазването в България беше отбелязано, че за 2018 г. имаме понижение смъртността до 5,8 на 1000. Това дава възможност да работим още по-усърдно в тази посока, за да достигнем добрите европейски показатели. Има още какво да се желае по отношение на разходите за здравеопазване, правени от пациентите, за съотношението между профилактиката и лечението, на постигането на по-голяма продължителност на живота. Всичко това трябва да бъде в контекста на идеята, че инвестициите в здравеопазването, са всъщност инвестиции в бъдещето на нацията“, каза д-р Дариткова.
„През последните пет години се опитвахме да обърнем максимално внимание на лечението. Хората с тежки заболявания да стигат до продължителна ремисия, да имат добро качество на живот и да бъдат трудоспособни. Новата идея е да живеем без болести – това не е добре за индустрията, но е добре за публичните финансови фондове“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Във форума участие взеха още председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ г-жа Петя Недкова, адвокат Андрей Дамянов – член на Надзорния съвет на НЗОК, председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев и др.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ИНВЕСТИРАЛО МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ В 49 ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ
Здравното министерство е инвестирало милиони левове в 49 държавни болници. Парите са предоставени за преструктуриране, ремонтни дейности и закупуване на медицинска и немедицинска апаратура. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутатите от БСП доц. Георги Йорданов и д-р Илиян Тимчев. В него министърът обяснява, че отделените капиталови разходи са подобрили състоянието на 135 структурни звена в тези лечебни заведения, информира Clinica.bg.
Най-много средства са инвестирани в Александровска болница – 4 174 000 лв. В „Пирогов” са вложени 4 080 000 лв. – изградена Клиника по лицево-челюстна хирургия с две операционни, дооборудвана е Клиниката по неврохирургия, ремонтирани са Детската клиника, преместена е болничната аптека, закупен е ядрено-магнитен резонанс.
„Царица Йоанна – ИСУЛ” в София е получила 2 771 000 лв., на „Майчин дом” са предоставени 2 500 000 лв., в плевенската „Проф. Георги Странски” са инвестирани 2 067 000 лв., а в „Св. Марина” – Варна – 1 387 320 лв. Допълнителни средства са получили и УМБАЛ „Канев” – Русе -1 819 000 лв., „Св. Анна” – 1 529 000 лв. и „Христо Ботев” – Враца – 1 499 500 лв.
Инвестиционната програма на здравното ведомство е подчинена на два основни приоритета, залегнали в Националната здравна стратегия 2014 – 2020 г.: създаване на условия за всички през целия живот и развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати, подчертава Ананиев. Той припомня също, че миналата година сериозен ресурс е насочен и към държавните психиатрични болници и психиатричните отделения, а също и към съдебно-медицинските отделения.

ПРОКУРАТУРАТА И ДАНС ПРОВЕРЯВАТ МБАЛ-РАДНЕВО ПО СИГНАЛ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СРЕДСТВА
Прокуратура и ДАНС влязоха в общинската болница в Раднево по сигнал за злоупотреба със средства. Твърди се, че са раздавани заплати от хиляди левове на служители, които не са нито лекари, нито медицински персонал. В същото време, персоналът на болницата не е получавал заплати от края на миналата година, информира Zdrave.net.
„Когато дойдох преди 10 години тук, нямаше оплаквания. Това е разкошна болница, с възможности, с база, с желание за работа. Нещата вървяха добре. От миналата година обаче тръгнаха назад. От пенсионното в Сливен ме уведомиха, че нямам внесени осигуровки“, каза медицинска сестра от болницата пред Нова телевизия.
„Проверките текат и има пълно съдействие от моя страна”, каза Мая Узунова, управител на МБАЛ-Раднево. Тя обаче отказа да коментира дали е знаела за огромните заплати на технически служители и неплатените осигуровки и заплати на медиците. Тя отказа да коментира и собствената си заплата.
„Нека да минат проверките. Осигуровките не са плащани, тъй като заработката ни беше по-малко. Мислих, че за месец ще се оправят нещата и ще мога да изплатя заплатите. Аз също не взимах заплата известно време“, каза Узунова.
„Към 31-ви декември задълженията на болницата са над 1,3 млн. лв. Получихме сигнал от управителя на болницата затова, че на група лица са начислявани по-високи заплати. Още през 2018 г. лечебното заведение дължеше 460 000 лв. Това ни обезпокои. На заседание на Общинския съвет упълномощихме управителя да предприеме незабавни мерки за оздравяване и рестрикция на разходите”, каза Румен Йовчев, председател на Общинския съвет в Раднево.

ЕКСПЕРТИ И УЧИТЕЛИ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ЧАСОВЕ ПО ЗДРАВНИ ТЕМИ В УЧИЛИЩАТА
Световната здравна организация настоява да има здравно обучение в средните училища.
“Сексуалното възпитание е само част от едно здравно образование, което е нужно да се случва, не час по-скоро, а още утре в българските училища, защото България седи най-зле от всички европейски страни в това да защити децата си от рисковете на околната среда, включително рисковете от сексуално насилие, сексуално преносими заболявания, аборти, преждевременни раждания (раждания от страна на млади родители, на малки момичета). Изобщо много сме закъснели”. Това каза по време на участието си в “Хоризонт” на БНР доц. Михаил Околийски, ръководител на офиса на СЗО в България.
Има рискове за учениците от тютюнопушене, употреба на алкохол, допълни експертът.
Обучението по здравни теми в училищата трябва да започне в пети клас, посочи Радостина Григорова, учител по биология в 119 СУ “Академик Михаил Арнаудов” в София. Децата на гимназиален етап вече трябва да имат натрупани знания от предходен етап и вече да се говори за контрацепция, смята тя. ”

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СТАРТИРА КАМПАНИЯ “УЧИЛИЩЕ БЕЗ ВЪШКИ”
Започна кампания „Училище без въшки”, която е организирана от Столична община. През обучение преминаха и над 200 медицински сестри работещи в софийските училища, информира Clinica.bg.
Идеята на кампанията е да има по-малко деца с паразати в класната стая. Затова експретите алармираха родителите да бъдат по-активни, а не да чакат проверката за въшки да се извършва само в училище. По думите на Росица Пандова от Сдружение „Култура без граници” в училищата се извършват регулярни прегледи, но ефективността не много висока, защото с тази задача е ангажирана една медицинска сестра, която не може да обходи всички ученици в училището в един ден.
С практически лекции се включиха и от Центъра по кожно-венерически болести, като обясниха, че задължение на родителите на опаразитеното дете е да закупят необходимия препарат от аптечната мрежа и да третират окосмената част на главата му, според указанията на фирмата производител. Те посочиха, че след обработка главата на детето е необходимо да бъде почистена механично до пълното изчистване от въшки и гниди и то да бъде допуснато отново в клас, само след преглед от медицинския специалист, който да удостовери липсата на паразити.

ПРОДЪЛЖАВА ИН ВИТРО ПРОГРАМАТА В СОФИЯ
Столична община продължава и през 2020 г. своята програма за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки, реши днес Столичният общински съвет. Досега са финансирани процедури в размер на общо 114 926 лв.
Програмата стартира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015 г. и по нея ежегодно се подпомагат жени с репродуктивни проблеми. Дейностите се изпълняват съвместно с организациите “Майки за донорство” и “Искам бебе”.
Децата, родени в резултат на тази инициатива вече са 13, а още няколко двойки са на път да станат родители, благодарение на донорската програма.

ЛЕКАРИ И СТУДЕНТИ ЩЕ ДИСКУТИРАТ ПРОБЛЕМИ, СВЪРЗАНИ С ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА
Среща-дискусия между лекари, координатори по донорство и трансплантация на органи, тъкани и клетки, и студенти по медицина ще се проведе утре, в сградата на Варненския медицински университет, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).
Събитието е първо по рода си и е част от програмата на семинара-обучение, който организира ИАМН с любезното домакинство на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна. В рамките на 3 дни над 70 лекари-участници от цялата страна ще преминат обучение по медицински, правни, психологични, психо-социални и етични аспекти на донорството и трансплантацията на органи тъкани и клетки. Лектори на обучението са водещи български преподаватели, хабилитирани научни работници – професори, доценти и медицински специалисти.
Обучението е в изпълнение на одобрената от Министерския съвет Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019-2023 година. Програмата предвижда съвместни дейности с медицинските университети за осигуряване на първоначално и продължаващо обучение в тази област, и осигуряване на високоспециализирани кадри за системата по донорство и трансплантации.

УМБАЛ “СВЕТИ ГЕОРГИ” СТАВА ДОМАКИН НА ФОТОИЗЛОЖБАТА “ДОБРАТА ДУМА ЛЕКУВА”
На 21 февруари фотоизложбата „Добрата дума лекува”, която е част от Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева влиза в УМБАЛ „Свети Георги”. Така най-голямата болница в страната става първото лечебно заведение приютило фотоизложбата, организирана от Българския лекарски съюз. За това информира Clinica.bg.
Фотографии придружени с лични истории на пациенти, които разказват за доброто и за получените лекарски грижи. Това могат да видят пациентите на УМБАЛ „Свети Георги” в периода от 21 февруари до края на месец март. За първи път фотоизложбата е бе показана в Народното събрание през декември 2019 г.