НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.01.2020)

ТЪРСЯТ ВАРИАНТИ ДА ПОДОБРЯТ КОНТРОЛА НА НЗОК
Как да се подобри контролът от страна на НЗОК. Това ще бъде тема на следващото заседание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи д-р Иван Кокалов след края на днешното заседание, което се проведе в Министерството на здравеопазването, съобщи Clinica.bg.
В момента контролът е само на документи и не е ефективен, алармира и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Ще обсъдим какви са вариантите да го подобрим, какво се случва в момента, има ли нужда от повече хора и какви мерки трябва да се вземат, обясни д-р Кокалов.
До края на февруари болниците ще се отчитат по стария НРД решиха още надзорниците. “Нищо няма да бъде загубено, когато определим бюджетите за цялата година, ще бъде използван заложения ресурс, включително и този за увеличените финансови средства за някои клинични пътеки”, обясни той и добави, че отчитането по старото НРД до края на февруари е оперативно необходимо. Именно в края на февруари е срокът, до който болниците трябва да подпишат договор с НЗОК за тази година.
Скандалът с цените, на които частните болници закупуват лекарства също е бил тема на заседанието на НС. Според д-р Иван Кокалов докато не влязат в сила нови законови промени, а именно и частните болници да правят търгове за лекарства, няма какво да се направи. Той определи сегашната възможност, те да не правят обществени поръчки като лобистко решение. Според него решението е в централизираното поръчване на лекарствата през електронната платформа, като това важи за всички болници. Българският лекарски съюз очаква резултатите от проверката, която ще се извърши от Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствени средства по казуса с лекарствата, каза от своя страна председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. Според него частните болници трябва да правят обществени поръчки, ако искат да ползват обществения ресурс.

БЛС НАСТОЯВА ЗА КОРЕКЦИЯ НА ТРИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ В НРД 2020-2022
Неточности в новия Национален рамков договор откриха от Българския лекарски съюз. За удължен болничен престой по три клинични пътеки и включено изискване за допълнителни изследвания сигнализира съсловната организация в свое писмо до управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и председателя на Надзорния съвет на НЗОК г-жа Жени Начева, информира Clinica.bg.
„Констатираните неточности, изменения и допълнения не са обсъждани по време на преговорния процес и не са фигурирали в текстовете по време на подписването на НРД 2020-2022″, пише в писмото на БЛС. Става въпрос за три клинични пътеки, при които е удължен болничният престой от два на четири дни. Това са пътеките за диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан, за диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания и диагностика и за лечение на дегенеративни и обемни ставни заболявания. Освен това са добавени изисквания за задължително извършване на компютърно-аксиална томография или магнитно-резонансна томография.

АСОЦИАЦИЯ “ЛИЦЕВИ АНОМАЛИИ” НАСТОЯВА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ПАРИТЕ ЗА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА ПЛАСТИЧНО-ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА ХИРУРГИЯ ЗА БЕБЕТА
Отделението по пластично възстановителна хирургия за деца в Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив да получи статут на национален център. За това настоява началникът му професор Юрий Анастасов, според когото по този начин ще бъде осигурено комплексно лечение на пациентите.
„За съжаление след всички срещи, които сме имали със здравното министерство и с други инстанции – всички казват „много добре, много добре“ и докато се получи някакво развитие човекът, който е на ръководно място е сменен или забравил за какво става въпрос. Този статут би ни дал възможност да имаме наистина малко по-различни решения”, обясни по програма “Хоризонт” на БНР проф. д-р Юрий Анастасов – началникът на отделението, в което се лекуват 90% от пациентите с лицеви аномалии в България.
Междувременно, родителите на децата до една година смятат, че има риск за лечението им в отделението, каза Жана Ангелова, председател на асоциация „Лицеви аномалии“. От там настояват за увеличение на финансовите средства за клиничната пътека или за създаване на отделна такава за хирургично лечение на лицеви аномалии при бебетата.

ПРЕМАХВАТ ВЪЗРАСТОВАТА ГРАНИЦА ЗА ДИЕТИЧНИТЕ ХРАНИ, КОИТО ЗАПЛАЩА НЗОК
По отношение на диетичните и специалните храни беше взето решение да бъде утвърдена „Спецификация на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК“. Така храната на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич вече ще бъде поемана от Здравната каса. Това съобщи пред журналисти д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, информира Clinica.bg.
От здравния сайт припомнят, че Кристина е с рядкото генетично заболяване Пропионова ацидурия, а до навършване на 18 години е получавала безплатно необходимата за живота му храна от Фонда за лечение на деца, а по-късно – и от националната дарителска кампания “Българската Коледа”. Очакванията на семейството са след това храната да бъде осигурявана от НЗОК, на 19 ноември м.г. обаче получават отказ от Здравната каса.
Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев съществуват нормативни пропуски, които затрудняват заплащането от НЗОК за пациенти на възраст над 18 години. На 8 януари 2020 г. той е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, за да се предприемат мерки за отстраняването им. От МЗ обаче заявиха, че няма нормативни пречки Здравната каса да плати животоспасяващата диетична храна на Кристина Петрова от Добрич. Според д-р Кокалов ще минат три-четири седмици до доставянето й след поръчка, но въпросът вече е решен и няма възрастова граница за заплащането на храната.
От пресцентъра на НЗОК уточниха, че Надзорът е възложил на управителя на НЗОК до края на текущата седмица да открие процедура за обновяване на „Списък с диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК“, изготвен и утвърден по реда на Глава втора от Наредба № 10 от 24 март 2009 г.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ “ЗАЕДНО С ТЕБ” ПОДКРЕПЯТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА СТРОЕЖА НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
„Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепяме Министерство на здравеопазването за довършването на сградата в двора на Александровска за Национална детска болница и категорично се противопоставяме на всякакви лобистки интереси според експерти и опити за манипулиране на обществото“. Това пише в тяхна позиция, изпратена до медиите, информира Zdrave.net.
От „Заедно с теб“ съобщават, че са проведени редица разговори с експерти по проектиране, строителство, лекари и администрация на Министерство на здравеопазването и считат, че решението е правилно и така ще се осигури бързо, организирано и качествено лечението на децата.
„Няколко са фактите, върху които искаме да обърнем внимание на обществото с оглед на избягване на заблуди.
Сградата е построена по преработен проект от 1990 г., който покрива изискванията по сегашния земетръсен план. Това дава на конструкцията много големи резерви по отношение на земетръса и на поемането на вертикални товари. Височината между осите на плочите е 7.20 м и затова възможностите за движение и преразпределение, които налага една нова, съвременна болница, са много големи. Има пространства дълги по 30 метра, което допълнително дава гъвкавост на решенията”, пише още в позицията.

МЗ СЪОБЩИ ЗА ПЪРВАТА ЗА ГОДИНАТА ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ
Донорска ситуация във Плевен дава шанс за живот на пациенти от българската листа на чакащите, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на Министерството на здравеопазването. Жена на 36 г. е изпаднала в мозъчна смърт, а близките ѝ са дали съгласие нейните органи да бъдат трансплантирани на нуждаещи се от животоспасяваща операция. Това е първата за тази година донорска ситуация. Тя е реализирана успешно от координатора по донорство в УМБАЛ “д-р Георги Странски” в Плевен – д-р Георги Димитров и неговия екип със съдействието на координираните усилия на ЦСМП – Плевен, ЦСМП – София и Национална служба „Полиция”, осигурила ескорта на медицинските екипи.
През 2019 г. в плевенската болница бяха реализирани две донорски ситуации, в резултат на което бяха осъществени седем трансплантации на черен дроб и бъбреци.

УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” ПРЕДСТАВИ ПРЕД КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОЕКТА ЗА НОВ ПЕДИАТРИЧЕН И ОНКО-ХЕМАТОЛОГИЧЕН КОМПЛЕКС
Проектът за изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс в УМБАЛ „Свети Георги“ бе представен пред Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. Когато този комплекс бъде изграден в него от старите си сгради ще се преместят Клиниката по педиатрия заедно с Детско спешно отделение, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология, информира Zdrave.net.
В подкрепа на проекта преди една година УМБАЛ “Св. Георги” стартира дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“.
По време на първото за годината заседание на Комисията по здравеопазване началникът на Клиниката по педиатрия и председател на организационния комитет на дарителската кампания проф. д-р Иван Иванов презентира предисторията на проекта и постигнатите за една календарна година резултати – 124 935 лв.
Дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ обедини пловдивчани и жители на съседни общини и през изминалата 2019 г. бяха организирани множество инициативи за набиране на средства – концерти, театрални постановки, базари, киноложки изложби, лични дарения от служители на пловдивски фирми, от рожденици и младоженци, които вместо подаръци са пожелали гостите им да дарят в полза на кампанията. На същия принцип и сумите за букети в първия учебен ден на учебната 2019/2020 година в голяма част от пловдивските училища също бяха дарени. Така образователните институции се оказаха един от най-големите дарители с близо 17 хил. лева. В навечерието на Рождество Христово Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай обяви дарението на Пловдивска митрополия в размер на 20 хил. лева за изграждането на новия комплекс.

ХЕПАТИТ А РАЗБОЛЯ ДЕЦА В БОБОВДОЛ И ХАСКОВСКА ОБЛАСТ
25 души в община Бобов дол са се заразили с хепатит А от октомври до момента. 13 от тях са ученици. Трима от заболелите са от селата в района. Засега не е обявена епидемия. От общината обясниха, че са предприети мерки и се извършва дезинфекция в двете училища в града, съобщи БНР.
Епидемичен взрив от хепатит А има и в Хасковска област. В инфекциозното отделение на МБАЛ – Хасково се лекуват 9 деца от селата Конуш и Славяново, каза д-р Васко Донев. „Началото на заболяването обичайно е свързано, особено при деца, с грипоподобна симптоматика, и с оглед сезона хората първоначално смятат, че става дума за грип“, обясни той.

ПРОВЕРЯВАТ СИГНАЛИТЕ ЗА НАСИЛИЕ В ДОМА ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ В ПЛОВДИВ
Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка по повод излъчен телевизионен репортаж, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция в гр. Пловдив, съобщи БНР.
Проверката е във връзка с евентуално извършени престъпления по чл. 137 от Наказателния кодекс – за това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва, поради безпомощност, престарялост или болест и че не му е оказана помощ, като и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда. Проверката ще се извършва от отдел „Криминална полиция“ в Пловдив.