НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.12.2020)

190 027 СА ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
1739 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 6190. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 68; Бургас – 97; Варна – 149; Велико Търново – 48; Видин – 20; Враца – 93; Габрово – 22; Добрич – 35; Кърджали – 19; Кюстендил – 28; Ловеч – 33; Монтана – 14; Пазарджик – 63; Перник – 39; Плевен – 50; Пловдив – 122; Разград – 25; Русе – 106; Силистра – 28; Сливен – 57; Смолян – 10 София област – 55; София град – 281; Стара Загора – 97; Търговище – 17; Хасково – 79; Шумен – 53; Ямбол – 31.
Доказаните случаи на коронавирусна инфекция у нас са общо 190 027. От тях 86 909 са активни. 96 622 са излекуваните лица, от които 2894 са регистрирани през изминалото денонощие.
6535 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 536 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 8374 лица-медицински служители. Нови 101 случая са регистрирани през последното денонощие. 24 от тях са установени при лекари, 33 – при медицински сестри, 27 – при санитари, 1 – при фелдшер и 16 – при друг медицински персонал.
6496 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 157 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа.

И В ЛОМ НАБИРАТ РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
В отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” в Лом започва кръводарителска кампания за осигуряване на реконвалесцентна плазма.
Доброволците ще могат да даряват кръв след предварително запазен час и проведена консултация по телефона, съобщиха от община Лом.
Дарената кръв от преболедували COVID-19 ще се транспортира до Национален
център по трансфузионна хематология в София, където ще се преработва и от нея ще се извлича реконвалесцентната плазма.

ДЕЦАТА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ОСТАВАТ В ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ В БУЗОВГРАД
Търси се най-доброто решение за децата настанени в Дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза“ в Бузовград. Засега е ясно, че децата ще останат настанени в институцията и няма да бъдат местени, съобщи БНР.
“Решават се нащата, работи се със всички възможни средства”, това съобщи директорът на Дома д-р Ивелина Панова. Тя допълни, че и днес продължават срещите и преговорите с представители на Министерство на здравеопазването и Агенцията за социално подпомагане.
Преди дни стана ясно, че Домът за деца с увреждания, лишени от родителска грижа в казанлъшкото село Бузовград трябва да бъде закрит до края на годината, а 15-те деца с тежки физически увреждания ще бъдат местени в други Домове по празниците. Това решение предизвика вълна от обществено недоволство и организиране на петиция в социалните мрежи в подкрепа на дома, която бързо събра подкрепата на над 3000 души.
Днес д-р Панова се срещна със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.
“Резултатите от срещите след трудни разговори са много добри за децата и персонала. Има няколко варианта за излизане от ситуацията, по които тези дни усилено ще се работи, без почивен ден. Министерство на здравеопазването и Агенцията за социално подпомагане се разбраха на срещата и ще направят възможно най- доброто за децата. Отдъхнах си, защото видях в лицето на Министерство на здравеопазването един истински защитник”, съобщи в социалните мрежи д-р Панова.

ПРЕДЛАГАТ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ПАЗАРДЖИК ДА НОСИ ИМЕТО НА Д-Р НИКОЛА ПЕНЧЕВ
Комисията по законност към пазарджишкия общински съвет внесе предложение Специализираната белодробна болница в града да носи името на д-р Никола Пенчев. Дългогодишният управител на здравното заведение почина с коронавирус в края на октомври, съобщи БНР.
Идеята е на общинския съветник Димитър Петков: „Д-р Пенчев е запомняща се фигура от обществения живот в Пазарджик както като лекар, така и като местен политик. Умееше да разговаря действително с всички. Смятам, че е един изключително морален жест към този заслужил човек болницата да носи неговото име“.
Предложението ще бъде разгледано от общинския съвет на 22 декември 2020 г.

37 СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА В СЕЛО РАДОВЕЦ
В Дома за възрастни хора с психически разстройства в тополовградското село Радовец са регистрирани 37 случая на коронавирус, като четирима души са от персонала на дома, съобщи БНР. Направена реорганизация, а заразените са изолирани. Взети са и 26 контролни проби на персонал от Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Хасково. 7 души са с положителен резултат.
Общо 79 са новите случаи за денонощието в Хасковска област, петима са починали, а 93 са оздравели.

НАБИРАТ ДОБРОВОЛЦИ ЗА БОЛНИЦАТА В КОЗЛОДУЙ
Кампания за набиране на доброволци, които да подпомогнат медиците в борбата с коронавируса, започнаха болницата и общината в Козлодуй, съобщи БНР.
Дейностите, в които ще бъдат ангажирани доброволците не изискват специално образование и квалификация, обясни зам.-кметът Гинка Иванова.
“Нужни са хора за разнос на кислородните бутилки, дежурства на входа на болницата, работа в пералнята, помощ при оформяне на част от документите. Няма кой да ходи до пощата за документация. Наистина апелирам към гражданите – който може да се включи в помощ на медиците, е добре дошъл”, сподели кметът на Козлодуй.
Доброволците няма да имат пряк контакт с пациенти. За тях ще бъдат осигурени нужните предпазни средства. Графиците им ще бъдат съобразени с възможностите, които имат да помагат.

СТАРТИРАТ ПРОВЕРКИ В ХРАНИТЕЛНИТЕ И НЕХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ В ПЛОВДИВ
От днес във всички хранителни и нехранителни магазини в Пловдив и областта контролните органи ще извършват засилени проверки, информира БНР като се позова на областния управител Дани Каназирева.
По думите та Каназирева организацията е направена, като основно тежестта ще падне върху МВР и РЗИ, но с екипи ще участват и Областната дирекция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребители и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Ще се следи дали се спазват противоепидемичните мерки, да няма струпвания пред търговските обекти, дали има дистанция между чакащите граждани и дали вътре в магазините се спазва решението на Областния кризисен щаб за допустимия брой посетители.
Каназирева коментира, че днес отново са проведени разговори със всички управителите на големи магазини, които продължават работа и са им дадени указания.
Тя съобщи още, че от началото на декември РЗИ и МВР са извършили 847 съвместни проверки за спазване на противоепидемичните мерки в хранителни и нехранителни обекти. Областната дирекция по безопасност на храните – 30 проверки. От полицията са връчили 2170 предупредителни протокола, а от Инспекцията по труда – 41 предписания.