НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.11.2020)

ОЩЕ 137 МЕДИЦИ У НАС СА РЕГИСТРИРАНИ С КОНОРАВИРУС
3938 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 9949 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 210; Бургас – 183; Варна – 259; Велико Търново – 98; Видин – 10; Враца – 28; Габрово – 111; Добрич – 65; Кърджали – 21; Кюстендил – 51; Ловеч – 25; Монтана – 77; Пазарджик – 107; Перник – 67; Плевен – 118; Пловдив – 464; Разград – 38; Русе – 181; Силистра – 99; Сливен – 86; Смолян – 38; София област – 141; София град – 990; Стара Загора – 219; Търговище – 24; Хасково – 91; Шумен – 60; Ямбол – 77.
110 536 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени в България. 75 526 от тях са активни. 32 480 са излекуваните лица, 944 от които са регистрирани през последното денонощие.
5629 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 313 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас са общо 4330. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 137. От тях 41 са установени при лекари, 44 – при медицински сестри, 25 – при санитари, 4 – при фелдшери и 23 – при друг медицински персонал.
2530 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 117 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ИЗЛЕЗЕ С ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА БЪРЗИТЕ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ КАТО ЕФЕКТИВНА АЛТЕРНАТИВА НА PCR ТЕСТОВЕТЕ
Европейската комисия излезе с общи препоръки към държавите членки, които да позволят въвеждането на бързите антигенни тестове като ефективна алтернатива на PCR тестовете, информира Zdrave.netкато се позова на съобщение на пресслужбата на Еврокомисията.
В препоръките се отбелязва, че PCR тестовете остават златeн стандарт, но бързите антигенни тестове имат няколко важни предимства – по-просто лабораторно оборудване и по-малка нужда от специализиран персонал, по-ниски цени и бързи резултати, като в много ситуации тези предимства са повече, отколкото е рискът от неточни резултати, считат експертите на ЕК.
Препоръките на комисията са обединени в няколко групи:
• какви антигенни тестове следва да се използват;
• в какви случаи да се използват;
• какви трябва да бъдат условията за провеждане на тестовете;
• как трябва да става валидирането и взаимното признаване на резултатите.
ЕК препоръчва да се ползват тестове с над 80% чувствителност и над 97% специфичност с цел максимално точни резултати. Бързите антигенни тестове следва да се правят в рамките на 5 дни от началото на проявата на симптомите или до 7 дни след контакта с болен. Тестовете следва да имат маркировка CE.
ЕК информира, че е подписала споразумение с Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) на стойност 35,5 милиона евро, осигурени чрез Инструмента за спешна подкрепа (ESI), за увеличаване на капацитета за тестване на COVID-19 в страните от ЕС. Финансирането ще бъде използвано за подпомагане на обучението на персонала за вземане на проби и анализ на тестовете, главно чрез мобилно оборудване.
ЕК призовава за взаимно признаване на резултатите от тестовете между страните членки на ЕС.

Министър Костадин Ангелов: НИЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА И В ТАЗИ ВОЙНА ТРЯБВА ДА СПАСИМ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЖИВОТИ
Ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото може повече български граждани. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, информира Zdrave.net.
Министър Ангелов изтъкна, че предприетите мерки за ограничаване на пандемията не получават нужното разбиране на гражданите и подкрепа, а спазването им би довело до ограничаване на епидемията. Проф. Ангелов коментира въвеждането на зелени кородири в магазините, като поясни, че часовият диапазон е бил неколкократно обсъждан с представители на търговските вериги, но отново има недоволни.
Министър Ангелов даде актуална информация за разпространанието на вируса. От нея стана ясно, че за седмица излекуваните в България са 5 766 души. 4330 са положителните медицински лица от началото на епидемията. От тях активни са почти половината – 2313, на домашно лечение са 2159, в лечебни заведения са приети 154 души. В интензивни отделения са настанени 10 души медицински персонал – пет медицински сестри, четирима лекари и един санитар.
Здравният министър посочи, че заетите легла за неинтензивно лечение са 11 492 (46%), а тези за интензивно лечение са 1257 (25%). Хоспитализираните са съответно 5316 и 313 души. От думите му стана ясно, че на определени места има много голям натиск и са заети повече от половината легла за неинтензивно лечение – в Благоевград (61%), Бургас (56%), Варна (66%), Габрово (95%) и на други места.
Починалите медицински кадри от началото на епидемията са 31 души, от които 22-ма лекари, четирима професионалисти по здравни грижи, двама санитари, един фелдшер и двама друг медицински персонал, стана ясно от думите на министър Ангелов.
Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че на база 14-дневна заболеваемост страната ни е достигнала 658 заболели на 100 хиляди души население. За отчетения период България се нарежда на 13-то място в ЕС по заболеваемост, а по смъртност на трето място в ЕС и на второ място на Балканския полуостров (4.3% на 100 хиляди души население).
На брифинга стана ясно, че в редица области вече ще започне реорганизация на здравната система поради многото заболели. Това са областите с между 600 и 1000 болни на 100 000 и в нея вече попадат Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Русе.
„В тези области започваме реорганизация на системата в посока създаване на лечебни заведения за пациенти с COVID в многопрофилните лечебни заведения, за да се осигури 24-часовата спешност и достъпност на всички пациенти“, уточни министър Ангелов. В споменатите градове ще бъдат създадени и „чисти“ от заболяването лечебни заведения.
В София броят на болните е 1000 на 100 000 хиляди души население. Поради тази причина е проведена среща с директорите на общинските болници, предстои такава и с ръководителите на държавните лечебни заведения.
Министерство на здравеопазването планира да извърши тестване с антигенни тестове на населението в един град. По този начин ще бъде направена „моментна“ снимка, която ще бъде използвана за сравнение с 14-дневната заболеваемост. Все още не ясно кой ще е градът, в който ще се извършва тестването, обясни министър Ангелов.
Предстои обявяване на обществена поръчка за един милион антигенни тестове, като до момента са поръчани 70 000. Очаква се скоро да бъде подписан Анексът към Националния рамков договор 2020 – 2022, с който на личните лекари ще се даде възможност да издават направления за антигенни тестове без лимит, уточни здравния министър. Стана ясно, че неговият екип ще бъде подсилен с двама заместници – единият ще отговаря за лекарствоснабдяването, като е възможно да се направят и вуртуални денонощни складове за медикаменти. Другият ще има логистични задачи, свързани предимно с осигуряване на доброволци за системата, снабдяване с медицински консумативи и други.

Здравният министър: В СТРАНАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОБОСОБЯТ СТРАТЕГИЧЕСКИ МНОГОПРОФИЛНИ БОЛНИЦИ
В страната трябва да се обособят стратегически многопрофилни болници. Такова мнение изрази министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на днешния брифинг, информира Zdrave.net.
Проф. Ангелов изтъкна, че сегашната усложнена ситуация показва кои са лечебните заведения, на които се разчита. „В София са 5-6 големи университетски структури“, посочи той, а за страната даде пример с УМБАЛ Свети Георги в Пловдив, МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, болниците в Бургас, Варна, Шумен, Велико Търново, Плевен, както и някои частни лечебни заведения.
Министърът подчерта, че споменатите многопрофилни болници също трябва да бъдат реформирани, за да изглеждат като европейски болници. „Министерство на здравеопазването разполага с ограничен ресурс от капиталови средства, за да направи тези болници такива, каквито си ги представяме, каквито гледаме по филмите и навсякъде, където ходим – болници с уникални структури и вътрешноболничен транспорт“, коментира той.
Проф. Ангелов посочи, че в страната има болници, чиито сгради са на 140 години и са с павилионен тип структура. „Няма комуникация между сградите, няма подземни коридори“, даде за пример здравният министър, като подчерта, че е нужна огромна работа, която трябва да започне. В настоящата ситуация на епидемия обаче е нужно усилията да се насочат там, където здравеопазването е слабо и връзките са скъсани.
Според проф. Ангелов системата на здравеопазването е нужно да се реформира подобно на тази на образованието, където преди години е направен анализ и са обособени структуроопределящите и защитените учебни заведения.

Д-р Александър Симидчиев: МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ МОЖЕ ДА ПРОВОКИРА ПО-ТЕЖКО ПРОТИЧАНЕ НА КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ
Има преки доказателства, включително от сателитни снимки, за нивото на замърсяване на въздуха над Европа, че по-силно замърсените зони съвпадат прецизно с местата, където на ниво популация има по-тежко протичане на COVID-19. Това обясни пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Хората като общност, които живеят на по-замърсени места, боледуват по-често и по-тежко, каза той.
Причината – фините прахови частици предизвикват промяна на имунната реакция на лигавицата на дихателната система. „Тоест, когато инхалираме боклуци, мръсен въздух, имунната ни система започва да се бори с мръсния въздух, а не със съответните бактериални или вирусни причинители.“
В предаването „Преди всички“ д-р Симидчиев обясни още: „И коронавирусната инфекция, и въздушното замърсяване могат ефективно да бъдат спрени с филтърни маски, които ефективно намаляват количеството на фини прахови частици. И вирусите се разпространяват чрез частици, и замърсяването се разпространява с малки частици. Така че филтриращите маски ефективно намаляват този риск.“

151 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА В СТАРА ЗАГОРА
Общо 151 носители на COVID-19 с усложнения в клиничната картина са настанени за лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, обясни в ефира на БНР директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.
Общо 153 са разкритите легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в най-голямата болница в областта. Расте броят на студентите-доброволци в университетската болница.
Нарастването на случаите в региона през последните дни е резултат от разпространението на коронавируса през отминалите 7 до 10 дни, коментира проф. Йовчо Йовчев. Установено е заразяване при бебе на 13 дни.
Д-р Йовчев призова да не бъдат подлагани на съмнение мерките, които здравните власти налагат в страната.

ЗАТВАРЯТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В САНДАНСКИ
Детските градини в община Сандански ще преустановят работа за срок от един месец. Те ще бъдат затваряни поетапно, каза в ефира на Радио Благоевград кметът Атанас Стоянов. Мярката е одобрена с решение на Общинския кризисен щаб. Тя се налага заради непрекъснатото нарастване на броя на заболелите от педагогическия и непедагогическия персонал. Щабът търси баланс, така че и родителите на децата да имат възможност да ходят на работа. Поради тази причина детските заведения няма да бъдат затваряни едновременно, подчерта Атанас Стоянов.
Общинският кризисен щаб в Сандански подкрепя МОН относно свободата на директорите на училища да организират образователния процес. Щабът предлага на директорите да преминат към комбинирана форма на обучение с превес на обучението в електронна среда. Две учебни заведения вече са се ориентирали изцяло към онлайн обучение, информира кметът на община Сандански. Целта е да се преодолее кризата със заболели ученици и учители, поясни Атанас Стоянов.
Общинският кризисен щаб не предвижда въвеждане на вечерен час. Няма да бъдат затваряни пазарите и тържищата на открито.

37 УЧИТЕЛИ И 68 МЕДИЦИ СА ЗАРАЗЕНИ С CIVID-19 ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ
Увеличават се случаите на COVID-19 в учебните заведения в област Велико Търново. 20% от домуващите и персонала от Дома за стари хора „Венета Ботева“ също са с коронавирусна инфекция. От Регионалната здравна инспекция в града съобщават и за 68 медици, заразени с коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
98 са новопотвърдените случаи на заболяването в областта. Сред тях са учители и персонал от четири детски градини във Велико Търново и Горна Оряховица и от средищното училище в село Церова кория. Контактните са под карантина, а училището минава на дистанционно обучение.
Онлайн от днес учат децата от V до VII клас в три свищовски гимназии. По данни на РЗИ с коронавирусна инфекция са 37 учители и петима ученици в областта.

НЯМА ДЕНОНОЩНА АПТЕКА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ
Няма денонощна аптека на територията на община Провадия, каза за Радио Варна кметът на общината Жоро Илчев. 5 аптеки работят в момента в общината, като всички се намират на територията на града, допълни той. Илчев е разговарял с представители на две от аптеките за разкриване на денонощна аптека в общината, във връзка с нуждата на хората от достъп до лекарства по всяко време на денонощието. Към момента няма отговор дали някоя от тях ще започне 24-часов режим на работа.
„Близо 24 000 души живеят на територията на община Провадия и според мен е важно за всички тях да има поне една денонощна аптека“, изтъкна кметът на Провадия.
В нито едно от селата в община Провадия няма аптека. От години хората там търсят услугите на кметовете и кметските наместници, които пътуват до града, за да им купят нужните лекарства. Това разказа за Радио Варна Галя Тодорова, кметски наместник на село Бързица. Преди да поеме поста тя доброволно е извършвала тази услуга, защото познава повечето хора. А сега във време на COVID-пандемия се чувства и длъжна, защото вярва, че ако само тя излиза от селото и ходи по аптеки и лекари, ще ограничи вероятността от зараза с коронавирус в селото. И така ще предпази хората.

Според анкета на Агенция „Тренд“: БЛИЗО ПОЛОВИНАТА ОТ БЪЛГАРИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ МЕРКИТЕ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 СА ДОСТАТЪЧНИ
Близо половината от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни. Това сочи проучване на „Тренд“, проведено в началото на ноември 2020 г., информира Zdrave.net. Мнението е устойчиво, става ясно от сравнение с предходни изследвания на агенцията – през април и през май тази година, когато процентът е бил почти същият.
30% от българите пък смятат, че мерките срещу разпространението на COVID-19 трябва да са по-строги.
В демографските разбивки личи, че с увеличаване на възрастта се увеличава и делът на хората, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги. Впечатление прави, че 39% са тези, които през май месец смятат, че мерките трябва да бъдат по-леки, като през ноември едва 15% споделят това мнение.
По отношение на широко коментираната тема със затваряне на детски градини, училища, университети, 31% подкрепят затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от I до XII клас среща подкрепа от 28%, а 57% не споделят това мнение. Затварянето на детските градини е подкрепено от 25% от запитаните.
Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или до работа. Този дял през април е срещал подкрепа от 55% от българите.
В проучването е включен и въпрос относно това дали хората биха се ваксинирали или не, когато такава ваксина е налична. Тъй като той не е задаван в предходните изследвания, няма база за сравнение с нагласите от предишните месеци.
26% от българите посочват, че ще се ваксинират, а 45% не споделят това мнение. Не се отчита особена динамика по отношение на възрастта на хората. Жените са по-колебливи в решението си спрямо мъжете.
При допитването през месец април т. г. 50% от анкетираните са отговорили, че се опасяват от недостиг на лекарства, а преди дни опасения от недостиг на медикаменти са изразили 41% от запитаните.
От проучването става ясно още, че според голяма част от хората повечето време вкъщи им се отразява негативно. Запазват се високи дяловете на хората, които посочват, че затварянето вкъщи влияе отрицателно върху общото им физическо и психическо състояние – 45% през месец ноември спрямо 52% през май и 47% през април. Едва 6% посочват, че повечето време вкъщи влияе положително върху общото им физическо и психическо състояние.
Намалял е делът на хората, които смятат, че в по-кратък срок ще се върнем към нормалния си начин на живот спрямо месец май тази година, отчитат още от „Тренд“. Проучването регистрира значително увеличаване на дела на хората, които не могат да преценят – 30% спрямо 9% през май. Според 28% от хората ще бъде необходимо повече от една година, за да се върнем към нормалния си начин на живот.

ВИРТУАЛНИ ИНИЦИАТИВИ В ДЕНЯ БЕЗ ЦИГАРИ
Днес е Международният ден без тютюнопушене. У нас инициативата тази година протича под мотото “Да спечелим заедно: един ден без цигари!”. Заради пандемията от COVID-19, денят ще бъде отбелязан чрез виртуални инициативи, съобщи БНР.
България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета по данни на здравния профил на страната ни за 2019 година. Необходима е национална кампания за справяне с тютюнопушенето и тя трябва да започне от най-малките ученици, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев:
“Това, в което трябва да насочим, според мен лично, най-голяма част от усилията е да не допускаме започването, което именно ролята на училищата и то ранното училище, преди девети клас. То може да бъде реализирано единствено ако излезем извън рамките само на здравното министерство и навлезем и в образователното министерство и в министерство на социалните дейности и заетостта.”
От Министерството на здравеопазването припомнят че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите, които са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове.