НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.10.2020)

БАПЗГ алармира: В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ СМЕ
Медицинските сестри са пред синдрома на професионално изпепеляване. От една страна то е в резултат на прекомерната натовареност в условията на COVID-пандемията, а от друга – от лоша организация. Това казват в декларация на Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), информира Clinica.bg.
Здравния сайт публикува декларацията без редакторска намеса:
„Уважаеми български граждани, съпричастни към каузата ни, журналисти, господа управляващи, уважаеми политици,
В условията на бързо прогресиращата зараза от COVID-19 все по-често ни напускат медицински специалисти, загубили битката с коварната болест, докато всеотдайно се грижат за своите пациенти. Сърцата ни са изпълнени с тъга от загубата на нашите колеги – прекрасни специалисти и хора с големи сърца! Скърбим и за всички наши сънародници, чийто живот беше прекършен, въпреки денонощните усилия на медицинските екипи!
На заседанието на Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, проведено на 17.10.2020 г., отново с болка бяха поставени дългогодишни проблеми, които в условията на пандемия добиха застрашителна острота.
Затова днес отправяме ясен апел към всички, които носят отговорност за справяне с връхлетялата ни опасност: Вземете правилни решения сега, за да ни има и утре!
Отново се обръщаме и към всички хора: Спазвайте противоепидемичните мерки, пазете се, така пазите и нас!
С всеки изминал ден броят на работещите медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, рентгенови лаборанти и медицински лаборанти намалява. Физическото изнемогване от безкрайните извънредни смени и синдромът на изпепеляването са наш постоянен спътник. Несигурността и тежките несправедливости в системата допълнително натоварват малкото останал персонал.
Изпадналите в невъзможност лечебни заведения разчитат да им командироват отвън професионалисти по здравни грижи в инфекциозните отделения, но вече се оголват едно след друго.
Все още има места, където личните предпазни средства се предоставят и разпределят неадекватно спрямо епидемичната обстановка.
Работещите пенсионери напускат, а младите хора не са изкушени от ниското заплащане и огромната отговорност към нашите професии.
Поставени сме в екстремна ситуация, която не позволява да изпълняваме в пълен обем професионалните си дейности.
Нарушен е и равният достъп до медицинска помощ и здравни грижи към населението.
Затова отново алармираме срещу несправедливото разпределение на финансовите средства за заплащане на труда на медицинските специалисти.
За пореден път твърдим, че липсва правилната организация на работа в лечебните заведения, което води до свръхнатоварване и преумора. Всички ние сме на първия фронт в борбата с болестта, независимо къде работим. Не приемаме действащите в момента критерии за „първата линия“.
И въпреки всичко, ние, заедно с лекарите, продължаваме да се борим за чуждия живот, докато рискуваме своя.
Имайки предвид всекидневните данни за разпространение на болестта, бързите темпове при нарастване на заболеваемостта сред медицинските специалисти и тъй като познаваме реалната ситуация в лечебните заведения, настояваме за спешни решения за промяна в организацията и заплащането на труда на всички медицински специалисти.
Ако и сега в условия на извънредна епидемична ситуация не се вземат извънредни мерки за спасяване на медицинските специалисти по здравни грижи, броят ни ще намалее критично и ще доведе до заплаха за националната ни сигурност. Рискът от колапс на здравеопазната система вече е факт. На всички вече е ясно, че без нас няма кой да се грижи за българските пациенти както в лечебните заведения, така и в извънболничната помощ.
Отказваме да носим вина за недалновидните политически решения, довели до настоящия критичен недостиг на медицински персонал!
Благодарим сърдечно на всички медицински специалисти, които с огромна отговорност и професионализъм остават на своя пост!
За да останат и за да ги има, погрижете се за тях!
Инвестициите в здравните грижи спасяват човешки живот!“

ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ПОЗДРАВИХА ЛЕКАРИТЕ
С пожелание за здраве и сили на всички български медици, призвани да лекуват и да дават надежда, от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи са изпратили поздравление до председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Това съобщиха от асоциацията. Поздравлението е по повод днешния Ден на българския лекар, информираха от Novini.bg.
С висок професионализъм и отдаденост те продължават да се грижат за своите пациенти и денем, и нощем, и в делник, и в празник, и когато са успели да съберат нови сили, и когато са преуморени, са допълнили в поздравлението си от асоциацията.
От началото на пандемията, изпълнявайки своя човешки и професионален дълг, над 1500 медицински лица в страната се заразили с COVID-19, са посочили в поздравлението си професионалистите по здравни грижи и са подчертали признателността си към загубилите живота си медицински лица.
“Дадохме и свидни жертви, които ще носим в сърцата си, пред които се покланяме и чието себеотрицание ще почетем и днес”, са добавили още в текста на поздравлението си.

29 503 СА ОБЩО ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС У НАС
395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за изминалото денонощие. PCR тестовете, направени през последните 24 часа, са 1 581. Това сочат данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 6; Варна – 3; Велико Търново – 4; Видин – 1; Враца – 5; Габрово – 19; Добрич – 4; Кърджали – 3; Кюстендил – 1; Ловеч – 2; Монтана – 10; Пазарджик – 5; Перник – 9; Плевен – 6; Пловдив – 11; Разград – 1; Силистра – 1; Сливен – 84; Смолян – 6; София област – 10; София град – 145; Стара Загора – 3; Търговище – 23; Хасково – 1; Шумен – 14; Ямбол – 1.
29 503 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. 11 574 от тях са активни. 16 943 са излекуваните лица. От тях 31 са регистрирани през последното денонощие.
1 500 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 74 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция у нас, са общо 1 551. Нови 19 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 6 от тях са установени при лекари, 7 – при медицински сестри, 3 – при санитари, 1 – при фелдшер и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 986. Новите случаи от изминалите 24 часа са 18.

Проф. д-р Асен Балтов: КАПАЦИТЕТЪТ НА УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ЗА ПРИЕМАНЕ НА БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС Е ИЗЧЕРПАН
Капацитетът на УМБАЛСМ “Пирогов” за приемане на болни от коронавирус е изчерпан. Това заяви пред Нова телевизия директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. РЗИ е уведомена, през тази седмица ще се задейства и план за овладяване на ситуацията, обясни той.
В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите – 68 случая, от които 4 са в реанимация, изтъкна проф. Балтов.
„За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната”, добави проф. Балтов. Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения, информира Zdrave.net.
Той поздрави колегите си с техния празник – Деня на Св. Иван Рилски Чудотворец, и изрази увереност, че заедно ще преборят епидемията. В същото време обаче проф. Балтов не скри притеснението си от нарастващия брой заразени и изпитанието, пред което са изправени медиците.
“Всички, които работят в отделенията и реанимациите, са много защитени. Те са в нечовешки условия – в скафандри и маски, но са добре защитени, защото са наясно, че са във вирусна среда“, каза той.
Проф. Балтов призна, че е неспокоен от това как колегите му работят, защото през последните два месеца всички са били по-спокойни, смятайки, че опасността от инфекцията е преминала. „Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата”, каза той.
Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR тестове. Той бе категоричен, че тези хора са опасни за здравната система. Проф. Балтов изрази желание да се наблегне на най-важните мерки в момента – носене на маски, спазване на дистанция, ограничаване на събиранията. Директорът на „Пирогов” разкри, че вероятно отново пред болницата ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един.

ПОЛОВИНАТА ОТ БЪЛГАРИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ МЕРКИТЕ СРЕЩУ COVID-19 НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТЯГАТ
Въпреки главоломно нарастващия брой заразени с COVID-19 у нас, все още половината българи смятат, че не трябва да има затягане на мерките срещу заболяването. Това сочат данни на социологическата агенция „Тренд“, която тества нагласите на българите по темата за коронавируса всеки месец от март насам, информира Zdrave.net.
След първоначалното успокоение, последвало от либерализацията на мерките, страховете все пак постепенно се покачват, отчитат от там.
Ако през юли 64% от запитаните са били на мнение, че епидемията е затихваща, то през октомври само 15 на сто все още смятат така. Също така през юли едва 13% от анкетираните са били съгласни с твърдението, че епидемията от коронавирус ще продължи да се развива, докато сега, през октомври, това мнение споделят 66% от участниците в допитването. Без мнение по въпроса пък са 15 на сто от запитаните.
Ръст се регистрира и в дяловете на тези, които са на мнение, че трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на болестта, отчитат от „Тренд“. През юли делът им е бил 33%, през септември е спаднал до 25 на сто, а през октомври се е увеличил отново до 34%, сочат данните от проучването.
Много по-висок обаче остава делът на хората, според които мерките не трябва да се възстановяват. През юли те са били половината от всички анкетирани, през септември са се увеличили до 60 на сто, а през октомври отново са 50% от запитаните.

В СОФИЯ РАЗКРИВАТ ОЩЕ ЛЕГЛА ЗА БОЛНИ ОТ COVID-19
Още легла болни от COVID-19 ще бъдат разкрити в София. Това ще стане със заповед на директора на Столичната регионална инспекция д-р Данчо Пенчев. Новината съобщи самият той за Clinica.bg. Тя ще бъде издадена до края на деня, уточни д-р Пенчев.
По думите му редно е да се включат в приема на по-тежки случаи с това заболяване повече лечебни заведения, а не само четири. Към момента това са „Пирогов”, Александровска болница, Университетската „Света Анна” (бивша Окръжна) и Военно-медицинска академия. Към края на миналата седмица в тях бяха заети почти всички легла.
„Заболеваемостта в столицата не е повишена, като се има предвид, че населението й е 1 млн. души”, коментира д-р Данчо Пенчев. Междувременно от Столична община увериха, че има свободни 38 легла в Първа, Втора и Пета градски болници. В тях обаче приемат по-леките случаи, тъй като нямат реанимационни сектори за болни с коронавирусна инфекция.
Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди засилени проверки за маски, дезинфекция и дистанция на обществени места. Масирани акции с полицаи започват в моловете, магазините и градския транспорт. Глобата за тези, които не носят предпазна маска е 300 лева. Само за миналата седмица са съставени 55 акта, 9 предупредителни протокола и 1 полицейско разпореждане за такива нарушения.

„МБАЛ-АСЕНОВГРАД“ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ
Многопрофилната болница в Асеновград вече разполага със сертифицирана лаборатория за извършване на PCR тестове за установяване на коронавирус, съобщи БНР.
Медицинската лаборатория е лицензирана със заповед на министъра на здравеопазването, като в Националната информационна система официално са регистрирани и първите резултати от направени PCR тестове в нея.
До разкриването й болницата в Асеновград е похарчила около 27 000 лева във външни лаборатории за изследване на персонал и пациенти.
Кризисният оперативен щаб в Троян реши на днешното си заседание да се въведе задължително измерване на температурата на посетителите на Районното управление на МВР и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града, както и в сградата на общинската администрация заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавируса. Засилва се и контролът по спазване на противоепидемичните мерки в институциите, училищата, детските градини и търговските обекти.

COVID-19 ПОСТАВЯ И УЧИЛИЩА ПРЕД СЕРИОЗНО ИЗПИТАНИЕ
Обичана учителка от Търговище почина, след като се разболя от коронавирус, а разстроени ученици не искат да ходят в клас, за да не заразяват преподавателите си. Същевременно немалка част от децата от Първо средно училище “Св. Седмочисленици” са с грипоподобни симптоми. Именно Търговище е една от областите, която попада в най-опасната червена зона, където заразените са много, а болниците – препълнени, съобщи Clinica.bg.
Учителка по география в Първо средно училище “Св. Седмочисленици” в Търговище загуби живота си от коронавируса само за два дни. 58-годишната Руми Радославова се почувствала зле миналата неделя, направила си тест, развила скоротечна пневмония, а във вторник е починала. Това съобщи за Dariknews директорката на училището Севдалина Зафирова.
Това изключително много разстройва учениците от 8 г клас, на която Радославова е била класен ръководител. Затова те се обърнаха с молба към учителите си да учат дистанционно. Децата се обвиняват, че са заразили преподавателите си и не желаят повече да ги разболяват. Това е и основният им мотив да откажат да се върнат в клас след само два дни карантина.
“Днес класът не е на училище. В четвъртък беше погребението на класната им Руми Радославова. След това и тяхна съученичка се оказа контактна на положителен родител. При нас стресът е огромен, имаме трима учители в болница”, каза директорката. В училището учат общо 1200 ученици. По думите на Зафирова немалко от тях са със симптоми, но родителите не ги изследват за коронавирус.
Цял 10-ти клас почти е без обоняние, но децата продължават да ходят на училище. РЗИ дава предписание за карантина само при положителен тест”, обясни директорката.
В Първо СУ и във Второ СУ “Никола Маринов” към момента има по 8 положителни ученици.
Това са и двете най-големи училища в Търговище, които бяха затворени за два дни миналата седмица. По решение на ръководствата те сами изследват учителите от средствата, заложени в делегираните бюджети.

Д-р Нигяр Джафер: НОВИЯТ БЮДЖЕТ НА НЗОК ЩЕ ЗАДЪЛБОЧИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДИСБАЛАНСИТЕ В СИСТЕМАТА
„Предложеният бюджет на НЗОК за следващата година е един очакван бюджет, но действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение, той винаги е бил увеличаван с 400-500 милиона лева в повече през последните 4 години“, коментира в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на здравната комисия предлаганите промени в проектобюджета на Здравната каса.
Очаква се Националната здравноосигурителна каса да получи увеличение в бюджета с около 340 млн. лева в повече. Това са предварителните разчети.
„Макар че, премиерът обяви преди дни, че увеличението за здраве ще бъде с 460 милиона лева, в неофициално коментирания бюджет сумата е около 310-340 милиона лева повече“, припомни д-р Джафер. По думите ѝ сме в безпрецедентна криза и парите за здраве трябва разумно да се контролират: „Нищо, че минава безпрецедентната сума от 5 милиарда лева бюджет в касата, разходите и приходите трябва много скептично да бъдат планирани”.
“Здравният министър посочи, че нараства и броят на здравно неосигурените лица и заради корона кризата лечебните заведения не работиха на пълен капацитет, касата спести много средства. Към настоящия момент в НЗОК има икономии по всички пера” , поясни още д-р Джафер.
“Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още повече дисбалансите в системата, ще разкрие отново огромните дефицити в системата и ще доведе до фалит на малките общински болници, до пълно изтощение на областните болници.“

ЕКИП ОТ ПСИХОЛОЗИ, ПСИХОТЕРАПЕВТИ И ПСИХИАТРИ ОКАЗВА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА НА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Екип от психолози, психотерапевти и психиатри оказва психологическа подкрепа на медиците на първа линия. Платформата Happy Doctors дава възможност да си насрочат час за консултация.
В началото на пандемията идеята хрумва на Момчил Даскалов след брейнсторминг с баща му. След това се присъединяват приятели, правят работна група.
Сега има нужда от време повече медици да разберат за платформата и тя да се наложи, разказа Момчил Даскалов пред БНР.
„Те са свикнали винаги да са насреща, те да помагат и по-трудно им е като че ли да потърсят сами тази помощ. Като общество още ни е трудно да осъзнаем колко е полезна и нужна тази помощ. Още е табу или се води, че не можеш да се справиш сам, когато търсиш психолог“, коментира Даскалов в предаването „Преди всички”.
Нормално е специалисти, които цял живот са правили това, да са по-ефективни от нас самите, когато искаме да си помогнем, отбеляза още Момчил Даскалов.
95% от заявилите желание да помогнат на медиците чрез психологически беседи и консултации, декларират, че биха продължили с тази дейност и след пандемията, посочи Даскалов.
Инициативата е предприета с ясната нагласа, че се гради нещо, което да продължи да работи и след пандемията, поясни Момчил Даскалов, според когото е налице „много голям натиск върху здравната ни система по принцип”.

ДОСТАВЯТ БЪРЗИ ТЕСТОВЕ В БУРГАСКИТЕ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ
За първи път у нас в бургаските училища и детски градини от днес започна доставката на бързи тестове за коронавирус. 1 000 теста са осигурени от Община Бургас. Те ще се правят само при изразени симптоми на ученик или учител, съобщи БНР. бургаските училища и детски градини
Тестът е комбиниран и отграничава COVID-19 от останалите сезонни грипове. Прилагането му в учебните заведения на Бургас е по препоръка на вирусолога доцент Цветан Велинов от общинския кризисен щаб: “Първо са по-евтини, второ дават резултатите на десетата минута. Надеждни са. Това са антигенни тестове, които имат доста висока достоверност.”
Медицинските специалисти в детските и учебните заведения са преминали обучение как да извършват пробите за тестовете, информира заместник – кметът с ресор “Образование” Йорданка Ананиева:
“Голямото притеснение на родителите беше дали ще се взема секрет от децата без тяхното съгласие. Това ще става с писмено съгласие на родителите и в тяхно присъствие.”
При положителен резултат ученикът или учителят ще бъде насочван към PСR изследване. Мария Динкова, експерт от дирекция “Здравеопазване” към Община Бургас уточни, че на първо време училищата ще получат по 10 теста, а детските градини – по 5 теста. Доставката ще продължи и утре, а до края на седмицата се очаква да бъдат събрани и декларациите от родителите, в които заявяват съгласие или отказ за провеждането на тестовете.