НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.09.2020)

Петя Недкова, председател на НСК на БАПЗГ: ИМА НЕЯСНИ ФОРМУЛИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
30 000 медицински сестри не достигат у нас. Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние сме на дъното на класациите. В момента у нас професията я упражняват 23 021 медицински сестри. От тях 60% са в работоспособна възраст, около 20% са в предпенсионна възраст и до две години им предстои пенсиониране. Останалите 20%, които работят, вече са пенсионирани. Това се дължи както на ниските пенсии, така и на нуждите на лечебните заведения. Това каза Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), за липсата на медицински сестри у нас по време на вчерашната дискусия „COVID-19, предизвикателства и решения при лечебните заведения за болнична помощ“, информира Zdrave.net.
„Дефицитът на медицински сестри у нас ще нараства. Липсата на интерес към професията е очевидна. Факт е, че колкото и да се увеличават бройките в университетите за медицински сестри и акушерки, те не могат да се запълнят“, изтъкна още Петя Недкова. По думите ѝ главната причина за това е ниското заплащане, като на места не е постигната дори стартовата работна заплата, заложена в Колективния трудов договор.
„Има неясни формули за определяне на работната заплата на медицинските сестри. Има много голяма ножица във възнагражденията на медицинските лица в рамките на едно лечебно заведение. Освен това липсва и обществен престиж на професията“, поясни Недкова.
„Очакват се бързи решения в тази посока, като едно от предложенията е дори да се намали времето за обучение на медицински сестри, което разбира се ще влоши качеството, а и няма да отговаряме на европейските директиви. От БАПЗГ сме категорично против това. Друг проблем е, че на места за медицински сестри масово се назначават акушерки, фелдшери и т.н. Назначават се студенти по медицина за болногледачи, които изпълняват функциите на медицински сестри, което също е в разрез със закона“, каза тя.
Петя Недкова подчерта, че все още липсва нормативен документ, който да регламентира броя на медицинските сестри в едно отделение според броя на пациентите.

13 510 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ COVID-19 ЛИЦА У НАС
189 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалите 24 часа. Направените през последното денонощие PCR тестове са 6 042. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 29; Бургас – 6; Варна – 14; Велико Търново – 2; Враца – 5; Габрово – 1; Добрич – 3; Кърджали – 1; Кюстендил – 3; Ловеч – 1; Монтана – 3; Пазарджик – 7; Перник – 1; Плевен – 4; Пловдив – 20; Разград – 1; Русе – 1; Сливен – 4; Смолян – 1; София област – 5; София град – 40; Стара Загора – 16; Търговище – 7; Хасково – 5; Шумен – 6; Ямбол – 3.
У нас към момента са доказани общо 18 733 случая на коронавирусна инфекция. 4 470 от тях са активни. 13 510 са излекуваните лица, 119 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
728 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 34 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 1 048 лица-медицински служители. 12 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 5 са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра, 4 – при санитари и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, са 753. Новите случаи от последното денонощие са четири.