НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.08.2020)

14669 СА ДОКАЗАНИТЕ У НАС СЛУЧАИ НА COVID-19
169 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 часа са 3 667. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 6; Варна – 18; Велико Търново – 2; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 6; Кюстендил – 1; Ловеч – 2; Пазарджик – 7; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 13; Русе – 2; Сливен – 6; Смолян – 3; София област – 3; София град – 33; Стара Загора – 8; Хасково – 10; Шумен – 5.
Доказаните у нас случаи на новия коронавирус са общо 14 669. Активните случаи са 4 451. Излекуваните лица са 9 699, от които 257 са регистрирани през последното денонощие.
782-ма са пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях в интензивни структури се намират 61.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 807 лица-медицински служители. 4 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 2 от тях са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра и 1 – при друг медицински персонал.
519 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Седем са новите случаи от последното денонощие.

Министър Ангелов: РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТОИ ЗАД ТЯХ
„Вчера изпратихме писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ в страната във връзка с изплащането на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на работещите на първа линия в борбата с COVID-19. Центровете трябва веднага да подадат служителите, които не са получили допълнителните средства. Целта е от 1 август всеки един, ангажиран в процеса, да получи това възнаграждение“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с директорите на ЦСМП в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Ръководителите на 27-те центъра за спешна медицинска помощ информираха министъра за наличните по структури количества лични предпазни средства, дезинфектанти, както и за изплатените до момента допълнителни възнаграждения от 1000 лв., съобщават от пресцентъра на МЗ.
Всички центрове за спешна помощ разполагат с достатъчни количества и резерви от дезинфектанти, защитни маски, ръкавици, калцуни и т.н. Текущо се правят заявки и за доставка на допълнителни количества от артикулите.
Министър Ангелов посочи, че при необходимост министерството ще инициира промяна на критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения по проект „Подкрепа на работещите в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19″ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Целта е да бъдат обхванати всички служители, ангажирани с диагностиката, лечението и транспортирането на пациенти в условията на COVID-19. „При най-лошият възможен сценарий през есента системата ще бъде по-натоварена заради разпространението и на други вирусни инфекции. Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях“, беше категоричен проф. Ангелов.
Видеоконферентните срещи с ЦСМП в страната ще бъдат регулярни. Идеята е министерството да бъде своевременно информирано както за работата на екипите в епидемична ситуация, така и за евентуални проблеми, които да бъдат решавани бързо.

ДОСЕГА 23-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 У НАС СА ЛЕКУВАНИ С ПРЕЛИВАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА НА ХОРА, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ИНФЕКЦИЯТА
Двадесет и трима пациенти с COVID-19 у нас са били лекувани с преливане на хиперимунна кръвна плазма на хора, които са преболедували инфекцията. Това сочат официалните данни на Министерството на здравеопазването и Военно-медицинска академия (ВМА), където методът на практика се прилага, информира Clinica.bg.
Кръвната плазма е един от възможните методи за лечение на коронавирусната инфекция. За съжаление към момента все още няма открито лекарство срещу вируса. Европейската агенция по лекарствата оценява възможностите на над 150 терапии да противодействат на коварния вирус. Най-надеждната терапия към момента, която е и призната за употреба, макар и под условие, е remdesivir, който вече е наличен и у нас. Засега обаче няма универсално лечение, което да действа при всеки пациент и да води до положителен резултат. Затова опитите да се намери терапия продължават.
Кръвната плазма у нас се извлича и обработва само на две места в страната – в Националния център по трансфузионна хематология и в Кръвния център на ВМА. За по-малко от месец, от 10 юни до 6 юли, в НЦТХ е взет материал от 50 потенциални донори. Хематолозите са извлекли и обработили от тях над 20 лечебни единици, годни за преливане. С тях са направени 9 успешни процедури на пациенти с COVID-19. Други 14 души са лекувани с материал взет и обработен в кръвния център на ВМА. Това е и единственото лечебно заведение в страната, където се прилага този терапевтичен метод за лечение на пациенти с COVID-19. Първият случай на прелята плазма във ВМА беше направен на 29 април.
„Почти при всички се наблюдава много добър ефект. Изключение правят двама души, които бяха с тежки придружаващи заболявания. Те изгубиха битката с коронавируса”, обясниха от ВМА и уточниха, че не всички пациенти са подходящи за този вид терапия. Те трябва да отговарят на редица показатели, за да им бъде тя приложена.

Проф. Асена Стоименова: УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТАКСАТА С 20 СТ. НЕ Е ДОСТАТЪЧНО
Националната здравноосигурителна каса ще плаща по 2.20 лв. на аптеките за продажба на лекарствата, които тя реимбурсира на 100%. Това означава, че размерът на таксата се увеличава с 20 ст.
„Приветстваме всяко едно увеличение на таксата, която не е променяна от осем години. През това време се намаляваха надценки, отстъпки, атрактивността на условията за откриване на аптеки в определени райони. Всичко това доведе до факта, че в над 70 общини няма аптеки, които да доставят нужните лекарства по НЗОК. Очевидно е необходимо да се стимулират фармацевтите. Считаме, че увеличението от 10% на таксата за 100% реимбурсираните медикаменти, което реално е 20 стотинки, не е достатъчно, за да се реализира желанието аптеките да осигуряват тези лекарства“, коментира за Clinica.bg проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя добавя, че продължават опитите чрез законодателни промени да се изземат отстъпките от производителите към аптеките за тези медикаменти, въпреки че ВАС е постановил, че те са предмет на търговски отношения.
Проф. Стоименова изтъква още: „През годините сме предлагали различни варианти за увеличението на таксата за 100% реимбурсираните медикаменти, включително стъпаловидното й повишаване. Най-справедлив според нас би бил подходът, който работи при търговците на едро – те имат надценки за доставките на тези медикаменти, които са 100% реимбурсирани. Друг работещ вариант за нас е таксата да се увеличи от 2 лева на 3 лв. /с включено ДДС/ за всяка отчетена рецептурна бланка. Прилагането на подобна мярка ще доведе до незначително увеличение на разходната част на бюджета на НЗОК за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение. По наши изчисления въздействието върху бюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъде увеличение на разходната част с около 0.14%. Същевременно приходите от ДДС в държавния бюджет ще се увеличат с 1 180 680 лв. поради облагането на сумата с ДДС, което аптеките заплащат на НАП.“
Председателят на БФС посочи и трета възможност – определянето на стойността на услугата по отпускане от страна на търговците на дребно на лекарствени продукти, с ниво на заплащане 100%, да бъде включено в обхвата на условията и реда за сключване на договори между НЗОК и аптеките.

Д-р Иван Кокалов: ЗА ДА ОСТАВАТ МЛАДИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ, ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ДРАСТИЧНО
Пандемията COVID-19 показа, че сме в криза за кадри, а недостигът на лекари и лаборанти е нещо, за което апелираме много отдавна. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК и президент на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Той припомни, че синдикатът е настоявал за съотношение на работните заплати в здравеопазването 1: 2: 3, което по думите му означава, че стартовата заплата на една медицинска сестра трябва да е равна на две минимални работни заплати, а на един млад лекар – на три минимални работни заплати. Д-р Кокалов бе категоричен, че трябва драстично да се увеличават заплатите на тези хора, за да могат да остават в България и медицинската професията да бъде атрактивна, особено за младите.
Синдикалният лидер обясни, че с анекса към НРД е постигнато средно с 10% увеличение на клиничните пътеки, увеличение на заплащането на дентални дейности и увеличение на таксата за обработка на рецепти за фармацевтите. Има достатъчно средства – неусвоени и от резерва, а работещите на първа линия ще получат по 1000 лв.

Д-Р СИБИЛА МАРИНОВА ПОИСКА ДА БЪДЕ ПРОВЕРЕНА РАБОТАТА Ѝ КАТО ГЛАВЕН КООРДИНАТОР ПО ДОНОРСТВО ЗА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново д-р Сибила Маринова сезира Изпълнителна агенция “Медицински надзор” с искане да бъде проверена цялостната ѝ дейност като главен координатор по донорство за област Велико Търново, информира БНР.
В искането, изпратено днес до Медицинския надзор, д-р Сибила Маринова настоява за проверка на работата ѝ от октомври 2015 година, когато става главен координатор по донорството за област Велико Търново, до днес. Поводът са спекулациите в медиите и социалните мрежи във връзка с работата на д-р Маринова на този пост. Кампанията срещу нея започна след смъртта на заразения с коронавирус 19-годишен абитуриент от Велико Търново в Отделението по реанимация, ръководено от д-р Маринова.
По искане на болничното ръководство Изпълнителна агенция „Медицинският надзор“ прави проверка в областната болница във Велико Търново по случая с най-младата жертва на COVID-19 в страната.
Междувременно бащата на починалия младеж подаде жалба в прокуратурата, където също започва проверка. Търновските прокурори си дадоха отвод за разследване по случая, главният прокурор Иван Гешев вече е определил друга прокуратура, която ще води разследването.

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ ВЪВ ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ ДОМОВЕ В ПЛОВДИВ
За последните пет месеца Апелативната прокуратура в Пловдив е образувала 792 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки. Най-честото нарушение е неспазване на наложена карантина. Това съобщиха днес на брифинг от прокуратурата, съобщи БНТ.
На брифинга стана ясно още, че по разпореждане на прокуратурата, до края на месец август ще бъдат направени проверки във всички социални домове в региона.
Проверките ще бъдат извършени в тези институции, в шестте областни градове, по реда на надзора за законност и в изпълнение на указанията на ВАП.
„Целта ни е да установим какви мерки са взети за ограничаване на заразяването коронавирусна инфекция. Ще бъдат изисквани документи за броя на наличните болнични легла, както и дали е необходимо да бъдат разкрити нови“, обясни Тодор Деянов, апелативен прокурор на Пловдив.

В ГАБРОВО СЕ СЪСТОЯХА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
На 16 август в Габрово се проведоха безплатни профилактични прегледи на пациенти със заболявания или оплаквания на вените. Инициативата е част от „Национална кампания за превенция срещу разширени вени“ на Фондация „Докосни щастието“, подкрепена от Лайънс Клуб Габрово, информира Zdrave.net.
Безплатните профилактични прегледи бяха извършени от известния съдовия хирург д-р Асен Тодоров и неговия екип, а обемът на профилактиката включваше консултация, преглед и доплерово изследване. Преглед и консултация преминаха 38 пациенти от Габрово.
С тази инициатива „Докосни щастието“ и Теодора Игнатова – основател на фондацията и почетен консул на България в Демократична република Конго, направиха дарение от над 3500 лева на габровци. По думите на специалистите повече от 40% от българите страдат от разширени вени, а факторите, които довеждат до развиване на заболяването, са различни – възраст, наследственост, наднормено тегло, продължителна работа в статично положение и др. За да се избегнат сериозните проблеми и развитието на заболяването в по-напреднал стадий, което води до трайно влошаване на здравословното състояние, се препоръчва навременно посещение при специалист, който да определи моментното състояние, да назначи правилното лечение и да следи за развитието на заболяването.