НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.07.2020)

ПОТВЪРДЕНИТЕ КЪМ МОМЕНТА СЛУЧАИ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ СА ОБЩО 8 638
196 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени 2003 PCR теста. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 19; Варна – 14; Велико Търново – 15; Видин – 2; Добрич – 2; Кюстендил – 5; Ловеч – 3; Пазарджик – 3; Перник – 1; Плевен – 5; Пловдив – 14; Русе – 2; Силистра – 2; Сливен – 3; Смолян – 4; София област – 14; София град – 55; Стара Загора – 1; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 1.
Потвърдените към момента случаи на COVID-19 в България са общо 8 638, от които 4258 са активни. 4081 са излекуваните лица, 48 от които са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 605 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 34 са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 567 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 7. От тях 2 са установени при лекари, 4 – при медицински сестри и 1 – при друг медицински персонал.
299 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, два от случаите са от последните 24 часа.

ТУРИСТИТЕ В ГЪРЦИЯ ПОЛУЧАВАТ ИНФОРМАЦИЯ КЪДЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА НОСЯТ ПРЕДПАЗНА МАСКА
Туристите в Гърция получават информация на няколко езика за това къде е задължително носенето на предпазна маска, информира БНР.
В самолети и фериботи не се позволява качване на пътник, ако не е с маска. На корабите пътуват и проверяващи екипи, които следят за спазване на всички предпазни мерки. Маските са абсолютно задължителни в градския транспорт, таксита, болници, частни лекарски кабинети и фризьорски салони. От вчера клиентите на супермаркетите също носят маски. В повечето музеи и археологически паметници носенето на маска е препоръчително, но за посещение на Акропола в Атина е задължително. Глобата за непоставена маска на тези места е 150 евро.
При над 4 000 теста взети на граничните пунктове за ден няма нито един регистриран положителен резултат, информират от здравното министерство.
За всички чужденци, влизащи през “Кулата – Промахон” остават в сила изискванията за електронна декларация с баркод, отрицателен тест за коронавирус и фактура за заплащане на теста, за да се гарантира неговата достоверност.
От правителството апелират: “Спазвайте дистанция, носете маски”.
Гърция няма да блокира входа на чужденци през граничните пунктове на страната, заяви министърът на туризма Харис Теохарис.

ЧЕХИЯ ИСКА ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СЕЗОННИ РАБОТНИЦИ
Чехия иска тестове за коронавирус за българските сезонни работници. Изискването влиза в сила от утре. Такова е условието и за гражданите на Швеция, съобщи Нова телевизия.
Междувременно стана ясно, че до 31 август, освен фактура от направен PCR тест, всички пътуващи към Гърция трябва да попълват и електронни формуляри, така наречените PLF. Документът трябва да бъде попълнен най-късно ден преди пристигане в страната.
Информацията за нови ограничения и облекчения за пътуванията на български граждани се актуализира постоянно на сайта на Министерството на външните работи, под червения надпис “Как ще пътуваме”.