НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.06.2020)

БАПЗГ АПЕЛИРА ЗА УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ
Съсловната организация на професионалистите по здравни грижи остро осъди поредния случай на агресия срещу медици. В своя позиция от там изразяват възмущението си срещу агресивното поведение и нецензурните думи, които е отправил гражданин към дежурния екип от Спешното отделение на „МБАЛ-Силистра“, информира Zdrave.net.
Инцидентът е станал по време на нощно дежурство в Спешното отделение в началото на седмицата. Малко след полунощ д-р Бейти Насуф и медицинските сестри излезли навън, докато трае задължителната дезинфекция заради епидемията от коронавирус. В това време влязъл гражданин с дете, който вместо да изчака, започнал скандал. Охраната извела бащата, а лекарят прегледал детето, което имало болка в окото. Младият лекар сподели с огорчение пред БНР, че той и колегите му често са подложени на агресивно поведение от пациенти или техни близки.
„БАПЗГ за пореден път апелира за уважение и респект към медицинските специалисти, които 24 часа в денонощието доказват своя висок професионализъм и отговорност! Нека всички бъдем солидарни към техния всеотдаен труд, нека проявяваме повече доверие и търпение към Героите в бяло, които са се посветили на най-благородната мисия! Убедени сме, че спазването на неписаните човешки норми ще предотврати неприятни инциденти, ще защити медиците от физически и емоционални травми и те ще могат пълноценно да изпълняват своя професионален и човешки дълг“, пишат от съсловната организация в позицията си.

132 НОВИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 У НАС
През изминалото денонощие за коронавирусна инфекция са изследвани 2104 проби, 132 от които са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система на19.06.2020 г. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 1; Варна – 1; Велико Търново – 1; Видин – 7; Добрич – 1; Кърджали – 2; Кюстендил – 11; Пазарджик – 17; Плевен – 5; Пловдив – 8; Разград – 1; Сливен – 9; Смолян – 5; София област – 26; София град – 30; Стара Загора – 1; Шумен – 1; Ямбол – 1.
Общият брой на потвърдените в България случаи на COVID-19 е 3674. От тях активни са 1543 случая. Излекуваните лица са 1941, като 61 от тях са регистрирани през последното денонощие.
289 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях в интензивни структури се намират 13.
Националната информационна система показва, че у нас са регистрирани общо 333 медицински служители, при които е доказан новият коронавирус. През изминалите 24 часа са установени 4 нови случая на лекар, медицинска сестра, санитар и друг медицински персонал.
Починалите лица с потвърден COVID-19 са 190. Шест от случаите са от последното денонощие.

ОТПАДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА 14-ДНЕВНА КАРАТИНА ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ БЕЛГИЯ
Считано от 20 юни, пристигащите в България лица от Кралство Белгия не подлежат на 14-дневна карантина. Директорите на Регионалните здравни инспекции трябва да отменят карантината на лицата, пристигнали у нас от Кралство Белгия, в периода от 09.06.2020 г. до 19.06.2020 г. Това разпореди здравният министър с издадена Заповед № РД-01-347/19.06.2020 г., информираха от пресцентъра на МЗ.
В същата заповед се посочва, че под карантина няма да бъдат поставяни и краткосрочно командированите служители от държавната администрация при изпълнение на техните задължения, по реда на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

БЪЛГАРИЯ ДАРИ ЗАЩИТНА ЕКИПИРОВКА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ЗА МЕДИЦИТЕ В ИРАК
България дари защитна екипировка срещу коронавируса за медиците в Ирак, информира Clinica.bg като се позова на Министерството на външните работи. Общо 550 защитни комплекта – облекла, очила и шлемове, бяха предадени в Багдад на Иракската медицинска асоциация.
Защитната екипировка е предназначена за епидемиолозите в Багдад, Басра и Сюлеймания, които са на първа линия в битката с коронавируса. Предпазните облекла са произведени от български фирми според най-високите стандарти – костюмите са за многократна употреба, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.
Хуманитарната помощ е част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство. Тя е на обща стойност 636 150 лв. и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.
Български дарения със защитни комплекти за борба с коронавируса вече бяха връчени в Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Украйна, Молдова, Армения и Грузия.

Според представително проучване: ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ ВЯРВАТ, ЧЕ НАЙ-ЛОШИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА РАЗВИТИЕТО НА COVID-19 Е ОТМИНАЛ
Повече от половината българи вярват, че най-лошият сценарий във връзка с епидемията от коронавирус вече е отминал. На обратното мнение е почти всеки четвърти български гражданин. Данните са от представително проучване на агенция „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 6-13 юни сред повече от 1000 пълнолетни българи, информира БНР.
Почти 2/3 от българите определят като адекватни ограниченията, въведени през март, април и май за ограничаване на епидемията от коронавирус, сочи проучването.
Положително ги оценяват жените, хората над 40-годишна възраст, с добро образование и с висок жизнен стандарт.
Ограничителните мерки получават одобрението на повечето столичани и жителите на областните градове. Същият процент хора подкрепят разхлабването на мерките. Те обаче са предимно от по-малки населени места. 17 на сто от гражданите критикуват както ограниченията, така и отпадането им.
Почти 90 на сто от българите се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб.
Близо 2/3 от анкетираните симпатизират на ръководителя на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, а около 1/3 одобряват тезите на неговия опонент доц. Атанас Мангъров.
Едва 17 на сто от българите споделят, че ще почиват на българското Черноморие, а 9 на сто предпочитат планината.
По-малко от 6 на сто от запитаните възнамеряват да почиват в Гърция и Турция, а около 2 на сто планират екскурзия в чужбина.

НАЦИОНАЛНАТА СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ВРЕМЕННО ПРЕУСТАНОВИ ПРИЕМА НА ПАЦИЕНТИ
Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) преустанови приема на пациенти в рамките на днешния ден – 19.06.2020 г., съобщиха от лечебното заведение. Причината е положителен PCR тест на медицинска сестра от Клиниката по хематология. Медицинската сестра е без симптоми и се чувства добре, тя е карантинирана в дома си, информира Zdrave.net.
Съгласно инструкциите, получени от Столичната Регионална здравна инспекцияq ще бъде изследван целият екип на клиниката. Същевременно ще бъдат уведомени и контактните пациенти, които също следва да бъдат изследвани. Започва и провеждането на пълна дезинфекция на лечебното заведение.
НСБАЛХЗ ще възобнови приема на пациенти в понеделник, 22 юни 2020 г.

СЪДЪТ НАЛОЖИ ТРИ МЕСЕЦА УСЛОВНА ПРИСЪДА И 10 000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА НАРУШИТЕЛКА НА КАРАНТИНАТА В ЕЛХОВО
10 000 лева глоба и три месеца условна присъда наложи Елховският районен съд на жителка на Елхово, нарушила противоепидемиологичните мерки, съобщи БНР.
Обвиняемата се е прибрала в страната на 27-ми април от Германия. Въпреки изричната заповед тя многократно е нарушила 14-дневния карантинен период като е посещавала магазини и се е срещала с познати. По този начин е изложила на риск здравето на голям брой хора. Жената се е признала за виновна и по делото е постигнато споразумение, а присъдата е окончателна.

КВАРТАЛ “ИЗТОК” В КЮСТЕНДИЛ ЩЕ БЪДЕ ПОД ПЪЛНА КАРАНТИНА ДО КРАЯ НА ЮНИ
12-хилядният ромски квартал “Изток” в Кюстендил ще бъде под пълна карантина от 22 ч. на 19-ти юни, петък, до края на месеца по заповед на шефа на РЗИ, съобщи БНР като се позова на решение на кмета на общината Петър Паунов.
До пълна карантина се прибягва заради разрастващата се епидемия от COVID-19 в квартала – при тествани 198 жители, 34 от пробите са положителни, 7 са в болницата, като четирима от тях са в много тежко състояние.

ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ РАБОТЯТ В ОБЩИНИТЕ ЯМБОЛ И ТУНДЖА ПО ПРОЕКТ НА СЗО
До края на юни в ромските квартали на общините Ямбол и Тунджа ще продължи да действа проектът на „Националната мрежа на здравните медиатори“, финансиран от Световната здравна организация, съобщи БНР.
Целта е в условия на коронавирусна пандемия да бъдат подпомогнати най-уязвимите и рискови групи.
Проектът е на стойност близо 7 000 долара, уточни доц. д-р Михаил Околийски, експерт в Офиса на СЗО в България. С тези средства са били закупени дезинфектанти, лични предпазни средства, които са разпространени сред хората от тези общности.
Периодично се извършва дезинфекция около детските градини и църквите.
10 здравни медиатори са включени в проекта. Кина Асенова признава, че са се сблъскали с множество трудности: “Голяма част от хората все още не проумяват и не разбират сериозността на заболяването. За съжаление, тези фалшиви листовки, които се разпространиха в ромската махала… Някои хора имаха интерес да настроят ромската общност срещу здравните медиатори, защото ние работехме заедно с РЗИ”.

МЗ КАЧИ ПРОЕКТОНАРЕДБА ЗА ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Здравните медиатори трябва да имат завършено средно образование, да притежават компютърни умения, да познават нормативната уредба в системата на здравеопазването и закрилата на детето, да владеят майчиния език, културата и проблемите на уязвимата група, в която ще работят Това са част от изискванията към желаещите да се посветят на тази професия в проект за наредба на здравното министерство, публикувана за обществено обсъждане на електронната страница на ведомството, информира Zdrave.net.
Срокът на обществено обсъждане на новата наредба е едномесечен и изтича на 18 юли т.г. В документа са разписани в детайли отделните аспекти на дейността на здравните медиатори, в това число и взаимоотношенията им с личните лекари и регионалните здравни инспекции.
Така например при необходимост те ще оказват съдействие на общопрактикуващите лекари за обхващане на включените в пациентската им листа лица с необходимите ваксини за възрастта съгласно имунизационния календар и за откриването на лица с непълен имунизационен статус, ще ги подпомагат при организирането и провеждането на имунизационни кампании, при осъществяването на профилактични прегледи, както и в при организирането на профилактични и противоепидемични мерки при възникване на епидемична ситуация. Медиаторите ще работят заедно с личните лекари при изпълнението на програми в областта на здравната профилактика.
Също така те ще оказват съдействие на РЗИ за обхващане на лица без избран общопрактикуващ лекар с необходимите ваксини за възрастта съгласно имунизационния календар, както и за откриването на лица с непълен имунизационен статус, ще бъдат в помощ на инспекциите по време на имунизационни, при възникване на епидемична ситуация и при разгръщането на профилактични кампании и програми, предвижда наредбата.
Подборът на кандидатите за здравен медиатор ще се извършва от комисия, назначена от кмета на съответната община, в състава на която ще се включват представители на общината, на РЗИ, на Съвета за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към съответната областна администрация, на местната уязвима общност, на юридическо лице с нестопанска цел, което отношение към дейността на здравните медиатори на национално ниво, както и представител на Дирекция „Социално подпомагане“ или на лечебно заведение, което функционира на територията на съответната община.
Необходимостта от назначаване на здравен медиатор ще се заявява от кмета на общината, а възнаграждението му ще се осигурява чрез финансиране като делегирана от държавата дейност, функция „Здравеопазване“. Всяка година у нас се назначават нови 15 медиатори, а според досегашния опит финансовите средства, необходими за обучението на един здравен медиатор са в размер на около 1000 лв., които се осигуряват от съответната община-заявител, допълват от МЗ.

СРОКЪТ НА ВАЛИДНОСТ НА ВСИЧКИ ТЕЛК-РЕШЕНИЯ ЩЕ БЪДЕ УДЪЛЖЕН ДО 30.09.2020 Г.
Срокът на валидност на всички ТЕЛК-решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г. По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19. За целта гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории. Този ангажимент пое министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с представители на гражданската инициатива „Системата ни убива“. За целта Министерството на здравеопазването ще предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията, съобщиха от пресцентъра на МЗ на 19.06.2020 г.
Според членовете на „Системата ни убива“ ако срокът на решенията не бъде удължен, здравето на много хора с увреждания и най-вече на децата, е застрашено. Расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват до големите градове, за да подготвят своята медицинска документация за явяване пред съответните ТЕЛК състави. Нараства опасността и за онкоболните пациенти, при които за освидетелстване и преосвидетелстване се изисква значителен обем документация. Това посочиха още от гражданската инициатива.
Министър Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията са малко и за тях съществуват ясни правила.

С ПРОМЕНИ В НАРЕДБА СЕ ЗАЛАГАТ НОВИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДРЕХИТЕ И ОБУВКИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА
Забранява се предлагането на дрехи втора ръка за бебета до 1 г., както и на детски обувки. Това гласят промени в Наредба на Министерството на здравеопазването за здравните изисквания за този тип стоки. На пазара няма да се допуска и предлагането на вече употребявани бански костюми и лично бельо. Новите правила важат както за дрехите за продажба, така и за тези, които се предлагат под формата на благотворителна и хуманитарна помощ, информира Clinica.bg.
Целта на измененията е опазване на здравето на хората, с акцент върху малките бебета и децата като особено уязвима група на населението, мотивират се от МЗ. Затова на пазара няма да се допускат детски обувки втора ръка до 34 номер включително. Използването им в етапа на прохождане и ранна възраст би могло до доведе до настъпването на дегенеративни промени на стъпалото в подрастващия организъм и впоследствие до евентуални изменения на опорно-двигателния апарат, гласят мотивите на МЗ. Личното бельо и банските костюми също за в забранителния списък без значение за каква възраст са предназначени. Магазините за дрехи втора ръка ще трябва да сложат и нови табели на български език. На тях трябва изрично да се обозначи, че се предлагат употребявани дрехи. Текстът на информационните табла следва да гласи- „Всички употребявани дрехи преди да бъдат използвани по предназначение, задължително трябва да бъдат изпрани и при възможност изгладени.”
Новата наредба прецизира и изискването за дезинфекция. То е действащо и към момента, като с предложения проект единствено се уточняват подходящите методи и не се въвеждат нови и допълнителни изисквания.
„С цел защита на общественото здраве, в частност на лицата, използващи дрехи втора употреба, и недопускане продажбата на такива, представляващи риск за здравето, в проекта се въвежда изискване за дезинфекция на дрехите втора употреба чрез термодезинфекционен метод, химиотермодезинфекционен метод или с биоцид. С тази разпоредба се цели и постигане на яснота, както за икономическите оператори, така и за контролните органи за допустимите методи и начини на дезинфекция на дрехите втора употреба”, обясняват от ресорното министерство.