НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.04.2020)

Патриарх Неофит: ДА СЕ МОЛИМ ЗА ЛЕКАРИТЕ, МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ И ВСИЧКИ ДРУГИ, КОИТО ПОЕМАТ НАЙ-ТЕЖКИЯ УДАР В БИТКАТА С КОВАРНАТА ЗАРАЗА
Българският патриарх Неофит и българските митрополити призоваваха мислите и молитвите на вярващите да бъдат насочени към хората, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота, съобщи БНР.
В посланието на Българската православна църква се изтъква още, че атмосферата по посрещането на празника е необичайна заради пандемията, а повсеместното страдание и мъката на много хора не могат да не поставят пред всеки от нас множество нелеки за осмисляне и решаване въпроси.
„Същевременно обаче тъкмо ние – вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, който проводи в света Единородния Свой Син “да подири и спаси погиналото” (Мат. 18:11). Защото нашият Бог “не е Бог на мъртви, а на живи” (Мат. 22:32), който “иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината” (1 Тим. 2:4), се посочва в посланието на патриарх Неофит и на митрополитите от Българската православна църква – Българска патриаршия за Възкресение Христово.
В него се казва, че ето защо, възлюбени, макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, “които нямат надежда (1 Сол. 4:13)“.
„В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги“, казват в посланието си патриарх Неофит и митрополитите от БПЦ. И отбелязват, че хилядолетният опит на Светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл.
„Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем ние днес – всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество“, се препоръчва в посланието.
„В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички онези, които вече не са между нас – да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота“, заявяват в своето послание патриарх Неофит и българските митрополити.
„Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава умовете ни и да ни посочва верния път към Бога и към Царството, приготвено нам “от създание мира” (Мат. 25:34).
Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас!” – с този благослов към българите завършва патриаршеското и синодално послание за Възкресение Христово.

894 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
894 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. През днешния ден са доказани още 10 нови случая, като шест са в област София, два в област Сливен, един в област Пловдив и един в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят, информира БНР.
259 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 36 са пациентите в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина – към 19 април: 479 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 415 на жени. 69 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Регистрираните случаи в различните области по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 21; Бургас – 33; Варна – 25; Велико Търново – 10; Видин – 19; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 12; Пловдив – 38; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 21; Смолян – 29; София – 527; Стара Загора – 32; Хасково – 13; Шумен – 4, Ямбол – 4.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 42.

ВЪЗСТАНОВЯВАТ РАБОТАТА НА ДЕТСКИТЕ И ЖЕНСКИТЕ КОНСУЛТАЦИИ, КАКТО И ПОСТАВЯНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИМУНИЗАЦИИ
Подготвени са текстовете на писмата, на заповедите, с които от следващата седмица ще възобновим работата на женските и детските консултации и изпълнението на националния имунизационен календар. Това съобщи д-р Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, информира БНР.
Това ще става в определени дни, така че да няма смесване на потоците, да се работи само по този въпрос, обясни специалистът. Той уточни, че няма да бъдат възобновени свижданията в болниците. „Считаме, че не е добра идея в момента външни хора да посещават лечебните заведения и това ще затрудни работата им“, изтъкна д-р Кунчев.

ТЕСТВАТ ВСИЧКИ МЕДИЦИ ОТ СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ „СВ. ПЕТКА“ ВЪВ ВИДИН
Взети са проби от всички 53-ма медици, които работят в Спешното отделение на видинската болница „Света Петка“, след като стана ясно, че вече има заразен лекар от отделението с COVID-19, информира БНР.
Бързите тестове са безплатни и са направени в петък и събота, обясни доктор Венцислав Владински, директор на РЗИ в крайдунавският град.
„Тестуваме всичките колеги от спешно отделение по повод техният колега, който е с положителен коронавирус. Не само няколко човека, това са 53 проби, това е цялото спешно отделение, толкова е бройката, тъй като има колеги и колежки от отделения и отвън, които ходят там на 50 процента при работно време 25 процента. Транспортирани са пробите до референтната лаборатория в София и очакваме резултатите от PCR изследването“, обясни д-р Владински.