НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.03.2020)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗЛЕЗЕ С ПРИЗИВ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ
Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. За да успеят центровете по трансфузионна хематология да осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение.
Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.
От МЗ припомнят, че ежедневно от преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.
Само в София за периода от 01.03. до 15.03.2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души – 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.
Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства, изтъкват от МЗ.
Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. Целта е да осигурим на лечебните заведения необходимите им кръв и кръвни съставки, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.
Повече информация за кръводаряването може да се намери на сайта на Националния център по трансфузионна хематология. Актуализираното работно време на центровете по трансфузионна хематология ще бъде достъпно на сайта на НЦТХ, както и на сайтовете на отделните центрове.

КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ ПРИЕ ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
След близо осемчасово заседание, прекъсвано три пъти с почивки, Комисията по правни въпроси на Народното събрание прие на второ четене Закона за мерките за извънредното положение, съобщи БНР. Окончателното му гласуване е точка първа в дневния ред на депутатите утре.
В гласуването не участваха депутатите от БСП, които напуснаха малко преди 18:00 часа, обвинявайки управляващите, че им предложили за обсъждане изцяло нов закон.
Освен коментираните през последните дни социални и финансови мерки, както и мерки, свързани със срокове, от чието неспазване следват санкции и загуба на права, народните представители подкрепиха и текстове, по които не е имало публично, експертно или политическо обсъждане.
Депутатите разрешиха военнослужещи да се включат в дейностите по прилагане на противоепидемиологични мерки при извънредното положение, наложено заради риска от разпространение на коронавируса, както и трафичните данни да се използват за контрол на поставените под карантина граждани.
Утре ще стане ясно дали военните ще могат да спират превозни средства, да проверяват самоличност и да задържат лица до пристигането на органите на МВР и ако е абсолютно необходимо, да могат използват и физическа сила и помощни средства.
Депутатите от парламентарната правна комисия дадоха право на здравния министър да въвежда всякакви необходими мерки по време на извънредното положение.
До 19:00 часа днес депутатите подкрепиха спиране на давностните срокове с чието изтичане се погасяват или прекратяват права, или се пораждат задължения, както и процесуалните срокове по съдебни, арбитражни, изпълнителни производства. Те замразиха сроковете за изпълнение на указания, дадени от административни органи на страни или участници в производството. Решиха, че сроковете, които изтичат по време на извънредното положение, се удължават с месец, считано от датата на отмяната му.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗГОТВИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ
Министерството на здравеопазването изготви препоръки към бременните жени във връзка с разпространението на COVID-19 в България. Препоръките са предоставени от членовете на Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“ и са качени на сайта на МЗ. Ето какво включват препоръките:
• Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременността. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.
• В случай, че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано АГ звено.
• При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.
• При симптоми на COVID-19, без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани.
• Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.
• Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.
• Начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19, се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.
• Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.
• На бременните и родилките се препоръчва да спазват с още по-голяма строгост мерките за социална дистанция и висока лична хигиена, тъй като те са по-податливи към инфекции.

ЛЕКАРИ ПРИЗОВАВАТ ДА СЕ СПАЗВАТ МЕРКИТЕ ЗА СОЦИАЛНА ИЗОЛАЦИЯ
В специална декларация Дружествата на кардиолозите в България, както и на специалистите по неврология, кардиохирургия, белодробни болести, ендокринология, оториноларингология, хирургия, инфекциозни болести и от Българския Червен кръст, Българско дружество по инфекциозни болести заявяват, че подкрепят решенията на Министерството на здравеопазването и на Националния оперативен щаб и съветват своите пациенти, които са сред най-рисковите групи, както и техните семейства, да спазват препоръките за социална изолация и всички превантивни методи за ограничаване разпространението на инфекцията COVID-19 в обществото.

Сдружението на общопрактикуващите лекари: ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НАС ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО В ПОЛОЖИТЕЛНА ПОСОКА
От Националното сдружение на общопрактикуващите в България изпратиха позиция до медиите във връзка със съобщението на МЗ, че те са осигурени 8000 маски за еднократна употреба за личните лекари, информира Zdrave.net. В позицията се казва: „Днес с нас се свърза представител на МЗ, който ни информира, че са осигурени 8 000 маски за еднократна употреба за ОПЛ в България, които трябва да вземем от посочен адрес и след това да разпределим/изпратим до колегите. Ясно е, че разпределянето и доставянето на маските не става през РЗИ, както е обявено в изявлението.
Оценяваме тази първа стъпка в подсигуряването на ЛПС на ОПЛ, въпреки че е доста закъсняваща и недостатъчна и по наше мнение дори не бе необходимо да се обявява поради посочените ѝ качества. От друга страна малкият брой ни изправя пред трудно решение как да бъдат разпределени тези маски.”
От Сдружението изтъкват, че наличните лекари у нас към 13.03.2029 г. са 4 170 и преобладаващата част от нас работят с една медицинска сестра, а някои ОПЛ имат повече от двама сътрудници. Затова общият брой на тези, които трябва да бъдат подсигурени с лични предпазни средства е поне 8 000.
„Така предоставеното количество означава, че всеки от тези 8 000 трябва да получи по 1 маска. Въпросът е как да стане това и има ли смисъл. Не обсъждаме финансовата част, при която доставката на заветната маска, многократно ще надхвърли стойността ѝ. Ситуация, която обезсмисля безвъзмездността на подкрепата.”
Въпросът е поставен пред УС и НС на НСОПЛБ как да бъде разпределено оскъдното количество маски. Най-вероятното решение според позицията е предоставените маски да бъдат изпратени в няколко области от страната, в които до момента няма абсолютно никакви предприети мерки в тази посока. От Сдружението са направили заявка
към МЗ за необходимите лични предпазни средства за лекарите и техните сътрудници за 22 работни дни и се надяват скоро тя да бъде изпълнена.
В позицията се казва още: „Като разумни и диалогични хора с пълното съзнание за сложността и значимостта на ситуацията, в която се намира нашият народ и държава, до момента сме се въздържали от реакция и коментар по повод на това, че не са предприети кризисни мерки от самото начало и до момента да бъдем подсигурени с ЛПС, подобно на други структури, да не говорим за финансови компенсации. Не сме коментирали публично и сигналите за липса на съдействие от съответните инстанции в различни части на страната, когато е имало проблем пред ОПЛ при изпълнение на спусканите по няколко пъти на ден указания за действие, за които сме информирали, където е било необходимо, но без резултат. Всичко това сме правили с желанието да не повишаваме напрежението и да не предизвикваме паника в и без друго напрегнатата ситуация, както и да не пречим на кризисния ЩАБ да върши работата си.
Считаме обаче, че отношението към нас трябва да бъде променено в положителна посока, да бъде търсено активно нашето експертно становище на хора от предния фронт и красивите думи да се превърнат в дела, което ще е от полза са нашите сънародници.”

107 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ С КОРОНАВИРУС У НАС
Нови 11 случая на заразени с коронавирус са установени днес и така общо заразените у нас стават 105. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА. Пред Нова телевизия по-късно обаче той уточни, че още две проби са дали положителен резултат и случаите вече са 107, информира Zdrave.net.
Има две нови огнища на заразата – Смолян и Пловдив, където са регистрирани по два случая. Останалите 9 заразени с COVID-19 са от София.
Сред регистрираните случаи има и деца. Последният се отнася за 8-годишно дете, което
няма оплаквания, но е конттактувало баща си, който е доказано заразен. Дете с висока температура, пристигнало от Германия, е в Инфекциозна болница, но за него няма данни да е с коронавирус, обясни ген. Мутафчийски. Той подчерта, че вече са предприети по-строгите мерки с отцепване на цели населени места, като визира Банско.
Над 4000 са тестваните българи към момента, специалистите в Националната референтна лаборатория ще изследват още 90 проби.

ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ БЕГЛЕЦА ОТ „ПИРОГОВ”
Прокуратурата съобщи, че се води досъдебно производство срещу мъж с положителен резултат от изследване за коронавирус, който е избягал от „Пирогов“, съобщи БНР. По-късно беглецът е бил задържан в нетрезво състояние в района на столичната Централна гара и върнат в болницата, където понастоящем е настанен в изолатор.
Прокуратурата припомня, че с влезлите в сила на 14.03.2020 г. законодателни промени наказанието за нарушаване на мерки срещу разпространяването на заразна болест, извършено по време на пандемия и извънредно положение е до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева при причиняване на смъртни случаи.
Мъжът е с адресна регистрация от Кюстендил и се предполага, че е бездомник, съобщи кметът Петър Паунов: „52-годишният човек, който е бил намерен на Централна гара, избягал от „Пирогов“ е от Кюстендил. Нямаме данни, все още не знаем кой е човекът и дали изобщо е пребивавал в Кюстендил или само е родом от Кюстендил. По лична карта не знаем дали е пребивавал в района. Така, че моля ви, да бъдем изключително внимателни“.
От областната дирекция на полицията в Кюстендил коментираха, че случаят изцяло е поет от СДВР, уточни шефът ѝ, старши комисар Илиян Стамболийски. Председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски съобщи, че втората проба на пациента от „Пирогов“ още не е готова.

КАТАСТРОФИРАЛИТЕ ВИДИНЧАНИ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА COVID-19 СА С ОТРИЦАТЕЛНИ ПРОБИ
Катастрофиралите край Враца трима видинчани, които бяха със съмнение за коронавирус, са наркозависими, включени в метадонова програма, информира Zdrave.net като се позова на регионалния сайт BulNews.
След инцидента тримата са били настанени в Инфекциозното отделение а МБАЛ – Бяла Слатина, най-близкото до мястото на катастрафата, определено за приемане на пациенти с коронавирус. След пoстъпването им в болничното заведение, започнали да буйстват и изпотрошили отделението.
Пътното произшествие се случи, когато семейството и техен приятел, по думите им, пътували към “Пирогов”, където, по думите им искали да се изследват за COVID-19, припомня медията. Тогава съпругът на жената от катастрофиралата кола сподели, че е международен шофьор и се е завърнал преди дни от Италия. И тримата са изразили съмнение, че са носители на коронавирус, защото имат висока температура и изпитват затруднение при дишане. Така те обяснили желанието си да тръгнат незабавно към “Пирогов”, за да си направят изследвания. На мястото на инцидента веднага пристига специално оборудван спешен екип, които ги транспортира до Бяла Слатина.
След като вчера станаха готови резултатите от пробите им за коронавирус, които са отрицателни, истината излезе наяве. Оказа се, че видинчаните са се възползвали от създалата се ситуация в страната заради коронавируса, за да се отърват от задължителния тест за употреба на алкохол и наркотици след удара.
Семейството са приемни родители във Видин и не е ясно как са преминали през проверките на социалните служби, за да станат приемно семейство.
След скандалите и вандалското поведение в болницата, тримата са задържани в Районното полицейско управление в Бяла Слатина. Оказало се, че мъжете са стари познати на органите на реда и имат множество криминални прояви – участие в над 20 кражби, допълва регионалният сайт.