НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.02.2020)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ПРОЕКТ НА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МЗ И СЗО ЗА ПЕРИОДА 2020-2021
На днешното си заседание правителството одобри проект на Двугодишно споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването на Република България и Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация за периода 2020-2021 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на правителствената пресслужба.
Общият бюджет на Двугодишното споразумение за сътрудничество 2020-2021 г. е 185 000 щатски долара. Включените в проекта средства са отпуснати от СЗО и са разпределени за сътрудничеството на Регионалния офис с България.
В проекта, са определени приоритетните области за сътрудничество, които да залегнат в Двугодишното споразумение 2020-2021 г., сред които са:
• Постигане на универсално здравно покритие за всички;
• По-добре защитени хора при извънредни здравни ситуации;
• Повече хора в добро здраве и благосъстояние;
• По-ефективна и ефикасна СЗО, предоставяща по-добра подкрепа на страните.
Планираните дейности за сътрудничество със СЗО са функция от политиките на организацията в глобален и регионален план и приложението им на национално равнище е в съответствие с националните здравни приоритети на България, се казва още в решението на Министерския съвет.

Министър Ананиев: СЛЕДИМ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ РАЗВИТИЕТО НА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА
Министерство на здравеопазването следи с повишено внимание развитието на епидемичната обстановка, свързана с коронавируса. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна днес по време на изслушването си от Народното събрание, по искане на депутата от парламентарната група на Политическа партия „Воля“ Кръстина Таскова, информира Zdrave.net като се позова на Агенция „Фокус“.
Министърът обясни, че още веднага след като здравните власти в засегнатия град Ухан са съобщили за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология, Министерство на здравеопазването е пристъпило към незабавни превантивни мерки, насочени от една страна към подготовка на здравните структури, а от друга – към обществото. Като цяло мерките имат за цел да ограничат на разпространението на вируса и ранното откриване на засегнати. министър Ананиев поясни, че с негова заповед веднага е сформирана междуведомствена работна група със задачата да координира дейностите по осигуряване на ефективна подготовка за реакция в случай на внос на коронавирус и недопускане на разпространението му.
По думите му МЗ следи развитието на епидемичната обстановка и като държава членка на ЕС стриктно се придържа и прилага своевременно изготвените от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията мерки и препоръки за предпазване здравето на българките граждани.
До този момент изследваните у нас за носителство на вируса са 23-ма, двама души остават под наблюдение във Велико Търново, уточни министърът.
Министърът представи последните данни за коронавируса в Европа към вчерашна дата: регистрирани са 47 заразени с новия коронавирус, най-много са в Германия (16), Франция (12) и Великобритания (9). На Балканите няма държава, в която да има заболели от вируса, допълни Кирил Ананиев.
На свой ред министърът на вътрешните работи Младен Маринов посочи, че за служителите на Гранична полиция, отдел “Миграция” и отдел “Български документи за самоличност” са осигурени достатъчни количества предпазни средства – ръкавици и маски. По думите на министър Ананиев има достатъчно предпазни средства и в страната.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРАВИЛАТА ЗА ИЗБОР НА НОВ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
Народните представители приеха правилата за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Докладът по тях представи председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. В документа е посочено, че до 5 дни от приемането им политическите партии ще могат да номинират кандидати за поста , информира Clinica.bg.
В гласуването участие взеха 106 народни представители. От тях 83 бяха „за”, 9 – „против”, а 14 се въздържаха. Така на ход вече са парламентарно представените политически сили, които трябва да внесат в писмена форма, чрез председателя на Народното събрание до Комисията по здравеопазването, своите номинации за управител на Касата.
Освен това предложенията трябва да бъдат придружени с писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Предвидено е още постъпилите предложения да се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от 14 дни преди изслушването. Изслушването на допуснатите кандидати ще бъде публично и ще се провежда на открито заседание на Комисията по здравеопазването. Изборът на управител на здравната каса ще се излъчва в реално време в интернет страницата на Народното събрание.
Преди по-малко от месец управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви, че си тръгва през март, след като изтече мандата на проф. Камен Плочев, който той изпълнява. Тогава той заяви, че едно от най-важните неща, които трябва да се направят е ревизия на броя на болниците и въвеждането на национална информационна система.

Д-р Иван Маджаров: ЕДИННАТА ЗДРАВНА КАРТА ЩЕ ОСИГУРИ ПОГЛЕД ВЪРХУ ПРОЦЕСИТЕ
Въвеждане на единна здравна карта, която да позволи поглед върху процесите, запазване на здравната вноска и овладяване на липсата на кадри в здравеопазването са сред приоритетите, които стоят на дневен ред у нас. Това сподели в студиото на „Денят ON AIR“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, след участието си в дебата “Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики”. Дискусията се проведе в София като част от годишния проект „Най-добрите болници” на Investor Media Group и Българска болнична асоциация, информира Puls.bg.
„Повечето болници имат добре организирана информационна система за пациентите. Остава последната стъпка – тези отделни парченца да се обединят в едно цяло“, заяви д-р Маджаров. По думите му всяка изминала година болниците стават все по-модерни и навлизат нови медикаменти в страната.
Председателят на съсловната организация отново акцентира върху проблемите с доплащанията на пациентите и актуализацията на клиничните пътеки. По негово мнение не трябва да бъде повишавана здравната вноска. По-големият проблем е липсата на кадри в здравеопазването и заплатите на лекарите и медицинските сестри.
Д-р Иван Маджаров бе категоричен, че в големите градове болниците трябва да бъдат на конкурентен принцип, а в по-слабо населените градове държавата рано или късно трябва да вземе мерки. А единен рейтинг на болниците трябва да има, защото би помогнал в много аспекти.

В СОФИЯ ТРЪГВАТ МОБИЛНИ ПУНКТОВЕ ЗА СТАРИ ЛЕКАРСТВА
Мобилни пунктове за стари лекарства тръгват в столицата. На 21-ви февруари жителите на район „Витоша” ще могат да изхвърлят опасните отпадъци от домовете си в специално организираните за това места, информира Clinica.bg.
Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е плод на съвместните усилия на Столична община и “БалБок Инженеринг”. Тя се прилага на територията на София от началото на 2012 г.
Първата акцията за месец февруари е определена за петък, 21.02. 2020 година. Тя започва от 8:30 и ще продължи да 14:30 часа. В нея безвъзмездно ще се приемат живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни), лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, както и фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност), уточняват от Столична община.
Пунктът ще бъде разположен в кв. “Павлово” на ул. „Слънце” № 2, пред районна администрация „Витоша”. На 13-и март мобилният пункт ще бъде в кв. “Красно село”, на 28-ми март ще бъде в районите Сердика и Средец. Заявки могат да се подават на номер 0700 11 750 .

СТАРТИРА КАМПАНИЯТА “БОЛНИЦА ЗА ПЛЮШЕНИ МЕЧЕТА”
На 23 февруари започва кампанията “Болница за плюшени мечета”, организирана от Асоциация на студентите-медици в България-Варна, информира Clinica.bg.
Вече десет години млади медици обединяват усилия в полза на децата. В рамките на няколко часа в неделния ден, студенти медици и подрастващите ще се впуснат в общо приключение. Това е грижата за малките плюшени приятели, мечетата. Идеята е под формата на игра бъдещите лекари да покажат на по-малките, че „хората с бели престилки” не са толкова страшни, колкото изглеждат.
Децата ще имат възможност да бъдат хирурзи, зъболекари, кардиолози, ортопеди и още много други специалисти, полагайки грижи за любимите си плюшени играчки. Втората част на кампанията продължава и в понеделник 24 февруари, когато действието ще се пренесе в Клиниката по Педиатрия на УМБАЛ „Св. Марина”.
Заключителният етап на кампанията ще се проведе на 27 февруари в Първа аудитория в сградата на Ректората. Проф. Димитричка Близнакова ще изнесе лекция.