НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.12.2020)

СЪС ЗАПОВЕД НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР СЕ УД ЪЛЖАВА СРОКЪТ НА ВЪВЕДЕНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2020 г.
Със Заповед № РД-01-718/18.12.2020 г. се изменя и допълва Заповед № РД-01-677/ 25.11.2020 г., издадена от министъра на здравеопазването, с която от 22 декември, вторник, до 31 януари 2021 г. в страната се удължава срокът на въведените временни противоепидемични мерки, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От 4.01.2021 г. учениците от първи до четвърти клас ще учат присъствено.
От 4 януари отварят детските градини и ясли.
От 4 януари галерии и музеи отварят при заетост на местата до30 % от общия им капацитет, спазване на дистанция от 1,5 метра, както и задължително носене на предпазни маски. Театрите ще продължат да работят при правилата, записани в Заповед № РД-01-677 от 25.11.2020 г.
Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика.
Ресторантите на територията към местата за настаняване ще работят при използване на капацитета им до 50 % и при ограничено работно време – от 6:00 до 22:00 часа.
Моловете остават затворени, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене в тях.
Продължава забраната за посещения във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.
Игралните зали и казината няма да работят. Фитнес центровете и залите за групови занимания към тях остават затворени. Продължава забраната и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

2042 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ У НАС ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
2042 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 6825. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 88; Бургас – 202; Варна – 207; Велико Търново – 100; Видин – 14; Враца – 79; Габрово – 42; Добрич – 46; Кърджали – 10; Кюстендил – 29; Ловеч – 33; Монтана – 19; Пазарджик – 58; Перник – 29; Плевен – 73; Пловдив – 141; Разград – 20; Русе – 69; Силистра – 11; Сливен – 75; Смолян – 28; София област – 48; София град – 361; Стара Загора – 77; Търговище – 22; Хасково – 76; Шумен – 46; Ямбол – 39.
В България към момента са доказани общо 188 288 случая на новия коронавирус, от които 88 221 са активни. 93 728 са излекуваните лица. 3218 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6900 пациенти с потвърден COVID-19. От тях 567 са настанени интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 8273 лица-медицински служители. 95 нови случая са регистрирани през последните 24 часа, като 18 от тях са установени при лекари, 31 – при медицински сестри, 16 – при санитари, 1 – при фелдшер и 29 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 6339. Нови 143 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

СТАРТИРАХА ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТИ
Дадоха старт на електронните рецепти. „Тези рецепти не изключват физическия преглед на хората при общопрактикуващите им лекари“, уточни по време на официалното представяне на системата за издаване на електронни рецепти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя допълни ,че електронната рецепта подпомага работата на лекарите, работата на аптеките. Тя е средство, което улеснява и пациентите, а допълнително позволява да има много ясна информация за всички електронно предписани лекарства. Един път отразена информацията по този начин, тя не може да бъде променяна, не може да бъде модифицирана, не може да бъде изменяна във времето и като обхват, и като съдържание.
Зам.-министър Начева обясни и за кои пациенти ще бъдат правени изключения: „Единствените случаи, в които се допуска неприсъствие на пациент в кабинета на общопрактикуващ лекар при издаване на електронна рецепта, са свързани с COVID-заболяване, присъствие на пациент в лечебно заведение за болнична помощ. Но по никакъв начин не свързвайте издаването на електронна рецепта с прекратяване лечението и посещението на лица в кабинетите на общопрактикуващите лекари.“
Тя обясни, че фармацевтите няма да разполагат с информация, свързана с общото медицинско състояние на хората. Единственото, до което ще имат достъп, е самата рецепта и лекарствата, предписани за лечение на съответния пациент.
Стикери ще указват на гражданите кои медицински лаборатории, диагностично-консултативни центрове и аптеки работят с електронни направления и рецепти.
Едва след изтичането на необходимия преходен период електронната рецепта ще стане задължителна.
„Като всяко ново начало ние не искаме да създаваме смут в системата. Искаме да дадем необходимия период от време всички да настроят своите системи по начин, по който се изисква, за да работят единствено и само по електронен път“, обясни заместник-министърът.
„Това, което трябваше да свършим ние, а именно да предоставим централизирания модул – ключа към системата, която позволява издаването на електронни рецепти, това е направено. Оттук нататък призоваваме софтуерните компании да проявят ангажираност в този процес. Към момента имаме обхванати и ангажирани в този процес над 5 аптечни вериги, над 3 софтуерни компании, които обслужват софтуери на общопрактикуващи лекари, 2 софтуерни компании, обслужващи софтуери на аптеки и общопрактикуващи лекари на територията на цялата страна“, посочи Жени Начева.
За по-малко от 2 седмици са обхванати 50% от общопрактикуващите лекари, които могат да издават електронно направление. Очакванията са до края на годината и останалите лични лекари да могат да издават електронно направление.

МИНИСТРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА COVID-19
Със Заповед № РД-01-716/18.12.2020 г. министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов забранява износа на лекарствени продукти, които влизат в терапевтичните схеми за лечение на заболяването COVID-19 и се прилагат в болничната и извънболничната помощ.
Настоящата заповед, с която се ограничава износът на определени лекарствени продукти се издава на основание чл. 217д, от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и във връзка с постъпило писмо с вх. 12-01-98/15.12.2020 г. от Изпълнителната агенция по лекарствата предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната. Според писмото от изпълнителния директор на ИАЛ, към настоящия момент задължително използваните лекарствени продукти, които медицинските специалисти от болничната и извънболничната помощ прилагат при лечението на болни от коронавирусната инфекция, са от различни анатомо-терапевтични групи:
– С международно непатентно наименование Azithromycin;
– С международно непатентно наименование Enoxaparin;
– С международно непатентно наименование Nadroparin;
– С международно непатентно наименование Dexamethasone;
– Медицински газ кислород.
Анализът на данните, които ИАЛ получава от Националната система за верификация за посочените лекарствени продукти, показва значително повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като усреднено за INN Azithromycin повишението е с 5000%, за INN Dexamethasone е с 2300%, за INN Nadroparin и Enoxaparin – с почти 500%.
Резултатите от извършените от ИАЛ проверки по сигнали за недостиг от лекарствени продукти, осъществени през м. ноември до настоящия момент показват, че лекарствените продукти с посочените по-горе международни непатентни наименования са предмет на паралелен износ от територията на Република България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг от лекарствените продукти за българския пазар. Посочва се, че независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти, използвани в процеса на лечение на български пациенти с COVID-19 в период на увеличено потребление, нарушава крехкия баланс между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението.

100 ФИЛИАЛА НА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ У НАС ПОЛУЧИХА НОВИ КОМПЮТЪРИ
100 филиала на центровете за спешна медицинска помощ получиха нови компютърни конфигурации, включващи компютър, монитор, клавиатура и мишка. Те са предоставени от Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна помощ, в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването № РД-11-371/ 07.08.2020 г. и в изпълнение на Проект №BG05M9OP001-3.007-0001 “Подобряване на условията за лечение в спешните състояния“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. от м. август 2020 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Вече изцяло са оборудвани всички филиали на 17 от 27-те центъра за спешна медицинска помощ в страната, като е създадена необходимата организация през 2021 г. да продължи поетапното осигуряване и доставка на компютърни конфигурации за оставащите десет центъра за спешна медицинска помощ.
Проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС) е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Периодът на изпълнение на проекта е до 30.09.2021 г., като бюджетът, с който разполага, възлиза на 7 000 000 лв.

ВЪЗМОЖНО Е ПЪРВАТА ДОСТАВКА С ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ДА БЪДЕ ДОСТАВЕНА У НАС НА КОЛЕДА
Възможно е първата доставка с ваксини срещу COVID-19 да бъде доставена в страната ни на Коледа. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия, информира Zdrave.net.
„На 24-ти от Брюксел тръгват всички камиони, които да разнесат ваксината в цяла Европа. В Холандия тя ще пристигне за 2-3 часа, при нас за над 24 часа. Вероятността да пристигне в България точно на Коледа, на 25-ти декември, е много голяма“, обясни доц. Кунчев и допълни, че ще бъдат организирани дежурни екипи, които да я чакат в София. По думите му първоначално се очаква да пристигнат около 5000 дози, а след Нова година разликата до 62 000, които са определени като квота за страната ни за декември. През февруари ще пристигнат големите количества ваксини.
Д-р Кунчев посочи, че сме минали през втората вълна на заболяването и е оптимист за развитието на епидемията. „Първо – защото идва пролетта, второ – защото ваксините идват“, заяви той, като посочи, че в края на март очаква случаите на заразени с COVID-19 да са по-малко, защото по-топлото време оказва влияние. По думите му между 15-25% от българите са преминали през коронавируса.
Националният здравен инспектор обясни, че старт на имунизациите ще бъде даден в шест болници в София. Според него е хубаво първият ваксиниран у нас да е знаково лице. “На който и да направим ваксинацията в болницата – дали ще е лекар, дали ще е санитар, ще бъде напълно заслужено. По-скоро ще оставим избора на ръководствата на болницата”, коментира той.
Д-р Кунчев не смята за притеснителен факта, че ваксината е създадена бързо. „Ако дойде след 3 години, за какво ни е?”, попита той и допълни, че това, което правят компаниите Moderna и Pfizer, е революционно и технологията им тепърва ще се използва и за други ваксини.
Подготвя се широка информационна кампания за ваксините и за всяка една от тях ще има прецизни и точни описания. По думите на експерта общество, което организира ваксинацията бързо, ще се справи с пандемията, но за целта е нужно 70% от населението да се ваксинира.

САМО ДВЕ АПТЕКИ В ПЛОВДИВ ИМАТ ГОТОВНОСТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ
„Само 2 аптеки в Пловдив обаче засега участват в първата тестова фаза на изпълнение на електронните рецепти“ – обяви в интервю за Радио Пловдив Дима Стайкова, председател на Регионалната колегия на фармацевтите.
„Нещата тръгват по принцип, но за нито един детайл засега нямаме конкретен отговор“, изтъкна Стайкова и припомни, че на този етап ще продължи издаването на рецепти и на хартия.
„1 май 2021 г. е сакралната дата за нас, след която издаването на рецепти ще стане само по електронен път“, каза Стайкова и допълни, че дотогава нещата ще се решават в движение, тъй като има още няколко фази на внедряване на електронните рецепти. Тя посъветва гражданите само, ако са напълно наясно с параметрите на рецептите, да използват електронния им вариант.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ВРЪЧИ ГРАМОТИ И ГОДИШНИ СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИ ПО ФАРМАЦИЯ
На скромна церемония в условията на COVID-19, четирима студенти по фармация бяха наградени от Българския фармацевтичен съюз (БФС) с грамота и стипендия от 1000 лв., информира Zdrvave.net като се позова на съобщение от съсловната организация. Инициативата се провежда за седма поредна година и подпомага изявени студенти фармацевти.
Освен на база отличен успех и препоръки от хабилитирани преподаватели, бъдещите фармацевти бяха оценявани и според интереса им към съсловния живот на колегията и участията им в научни форуми, симпозиуми, конференции.
Тазгодишни стипендианти на БФС станаха Неляй Кутолиева, студентка от факултет „Фармация“ към Медицинския университет в Плевен, с общ среден успех от двата семестъра за учебната 2019-2020, отличен 6,00. Паола Петкова, от факултета по фармация в МУ – Варна. Антоан Рангелов, Факултет по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски” и Радостин Христов, от фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София.
Тази година общо 10 студенти от цялата страна бяха допуснати до финалния кръг на номинациите за Годишните стипендии на БФС 2020-та, които бяха оценявани от петчленна комисия в съюза.
Идеята за връчване на стипендии на БФС, принадлежи на магистър-фармацевт Венцислав Янчев и си поставя за цел да насърчава и подпомага талантливи млади фармацевти в академичния и професионалния им път.
Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, насърчи студентите да са все така активни в храма на Гален и заяви, че с нетърпение очакват младите хора да се влеят в съсловната организация на магистър-фармацевтите.

В ЦСМП-ЛОВЕЧ ТЪРСИ 9 ЛЕКАРИ И ДВЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
По щат лекарите в ЦСМП-Ловеч са 67, професионалистите по здравни грижи – 73, шофьорите – 77. Заети са 58 щата за лекари, от които 44,5 са заети от лекари, а 13,5 – от фелдшери. За професионалистите по здравни грижи има две свободни щатни длъжности, информира Zdrave.net
Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос от депутата от БСП д-р Валентина Найденов относно окомплектоване с персонал на ЦСМП- Ловеч и на неговите филиали в областта. По думите й филиалът на ЦСМП в Троян например разполага с един санитар на 7-часов работен ден пет дни в седмицата и с един хигиенист на граждански договор, което затруднявало денонощния режим на работа на филиала.
Министърът подчерта, че за да бъдат окомплектовани екипите в ЦСМП-Ловеч и филиалите медицинският персонал полага извънреден труд, но ЦСМП в Ловеч успява да изпълни Медицинския стандарт за спешна помощ и да изпълнява функцията за грижа за пациентите и във време на пандемия.