НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.11.2020)

4828 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
4828 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 са 11 611. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 200; Бургас – 282; Варна – 490; Велико Търново – 71; Видин – 5; Враца – 125; Габрово – 118; Добрич – 73; Кърджали – 21; Кюстендил – 117; Ловеч – 54; Монтана – 89; Пазарджик – 117; Перник – 101; Плевен – 147; Пловдив – 525; Разград – 31; Русе – 147; Силистра – 78; Сливен – 71; Смолян – 3; София област – 132; София град – 1301; Стара Загора – 246; Търговище – 30; Хасково – 79; Шумен – 103; Ямбол – 72.
Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са общо 106 598. Активните случаи са 72 649. Излекуваните лица са 31 536. От тях 1219 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 5463-ма. В интензивни отделения или клиники се намират 303-ма от тях.
Според Националната информационна система при 4193 лица-медицински служители у нас е констатиран новият коронавирус. Нови 182 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 54 от тях са установени при лекари, 60 – при медицински сестри, 29 – при санитари, 6 – при фелдшери и 33 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 2413. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 131.

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПОПРАВКИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене поправките в Закона за здравето, касаещи пандемията. Те предвиждат известяване за карантина по имейл или с есемес, възможност за забраната за износ на лекарства и отпадане на задължителното болнично лечение при заразни болести. Проектозаконът на ГЕРБ бе приет с 10 гласа „за” и 5 гласа „въздържал се“, а дискусията по поправките беше вяла, информира Clinica.bg.
Промените целят да облекчат работата на РЗИ предвид изострящата се епидемична ситуация, от което следва издирване на хиляди болни и карантинирани.
Поправките предвиждат още здравният министър да има възможността да спира износа на лекарства извън страната за определен период от време в случай на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.
С промените в Закона за здравето отпада задължителното болнично лечение за пациенти заразени с COVID-19 и други опасни инфекции.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСКА ОЩЕ 80 МЛН. ЛЕВА ЗА РАЗХОДИ ЗА МЕДИЦИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
„Осигуряваме 80 милиона допълнително за Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С тези средства ще бъдат покривани разходите за всички медици на първа линия, които се борят с пандемията“, заяви по време на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от правителствената пресслужба.
Правителството одобри промени в индикативно финансово разпределение по оперативните програми 2014-2020 г. на средствата от новия инструмент на EC REACT-EU, в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.
Финансирането от REACT-EU по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) се увеличава с 80 млн. лева, като с посочените средства ще бъде подкрепена операция с общ бюджет от 120 млн. лева. Операцията ще финансира мерки за превенция и подкрепа за медицинския и немедицинския персонал, който посреща първи предизвикателствата на глобалната пандемична криза, свързана с разпространението на COVID-19.
Чрез предоставяните средства ще се подпомага системата за здравеопазване, включително осигуряване на допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал, осигуряване на безопасни условия на труд и подобряване на работната среда. Предвижда се още организиране и провеждане на обучения на медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения за работа при епидемични условия. Основната цел е здравната система да работи ефективно при значителен стрес и да успее да преодолее безпрецедентните предизвикателства, свързани с избухването на втората вълна от заболели от COVID-19 в страната, уточняват от Министерския съвет.

И СТУДЕНТИТЕ В COVID-ОТДЕЛЕНИЯТА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 1000 ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНО
Студентите по медицина, които влизат в COVID-отделенията, също ще получават допълнително по 1000 лева като останалите медици на първа линия. Това съобщи пред БНТ Стоян Ганев, студент по медицина в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.
Заплащането е договорено между Асоциацията на студентите по медицина и Министерството на здравеопазването в рамките на преговори за условията, при които да бъдат наемани студенти на работа в COVID-отделенията.
Студентите са наемани на трудов договор с основна заплата и към нея държавната премия за служители в медицината на първа линия – 1000 лв., стана ясно от думите на Ганев. Студентите на място ще уточняват графика, по който ще работят.
„Важно за нас е, че тези специалисти ще бъдат осигурени срещу трудови злополуки, от гледна точка на лични предпазни средства, и осигурени спрямо закона за това, че се излагат на риск“, отбеляза студентът.
„Коментирахме с Министерството да успеем да гарантираме обучение на студентите преди да влязат или по време на самата практика, която извършват, като обучението ще бъде и теоретично – как да се справят добре в инфекциозна среда и как да поддържат добра лична хигиена и да пазят околните, както и практическо – как да извършват задачите в самото отделение“, допълни повече за условията на работа Теодора Делчева от Асоциацията на студентите по медицина. Тя уточни, че правят опити за договаряне с университетите да отчитат като учебна дейност времето, прекарано в COVID-отделенията.

КАБИНЕТЪТ ОТПУСНА 6,3 МЛН. ЛЕВА ЗА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, информира Zdrave.net.
За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, правителството е отпуснало 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия, информират от правителствената пресслужба.
„С решението на Министерски съвет ще се одобри участието на България в сключените с Европейската комисия договори за доставка на ваксини на територията на България от всички създадени, одобрени и регистрирани от Европейската агенция по лекарства ваксини с оглед българските граждани да имат достъп за безплатно и доброволно поставяне на ваксините, които ще са достъпни за всички хора“, посочи и здравният министър проф. Костадин Ангелов.
„Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето ѝ“, допълни той.
Министерският съвет одобри също и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона за лечение на пациенти в по-тежка фаза на коронавирусната инфекция.

БЛС И БФС ЩЕ ИЗГОТВЯТ УКАЗАНИЯ ЗА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ И ФАРМАЦЕВТИТЕ В СТРАНАТА
До дни Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари, в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. Повод за срещата бяха затрудненията, които съсловните организации срещат при изписването и продажбата на лекарствени продукти в условията на извънредна епидемична обстановка.
„Най-важното по време на пандемията от COVID-19 е да улесним максимално пациента и да сме сигурни, че той ще получи адекватна грижа. За това до края на тази седмица ще очаквам предложенията на съсловните организации с точни предложения как лекарите и фармацевтите да обменят бързо информация. Така, при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време за пациента. Считам, че заедно можем да стигнем до най-ефективните решения в настоящия момент“, каза министър Ангелов по време на срещата.

БЛОКИРАХА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА НА МЗ ЗАКУПУВАНЕ НА ВИСОКОПРОХОДИМИ ЛИНЕЙКИ
Отново е блокирана обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за закупуване на високопроходими линейки. Това става ясно от информация в Комисията за защита на конкуренцията, където е подадена жалба срещу нея.
Жалбата е на фирмата „Екселор Холдинг Груп“ и е срещу обявения от Здравното ведомство на 16-ти октомври търг за доставка на линейки тип B с повишена проходимост, информира Zdrave.net.
Предметът на поръчката включва доставка на 42 броя медицински превозни средства (линейки) тип B с повишена проходимост, с необходимото оборудване и осигуряване на гаранционно, сервизно обслужване и гаранционна отговорност при минимални гаранционни срокове.
Обществената поръчка се осъществява по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, а целта му е да осигури качествен, равнопоставен и навременен достъп до услугите на Спешната медицинска помощ. Прогнозната стойност на проекта е 7 560 340,00 лв.

РАЙОННИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ ВЪВ ВАРНА ВЕЧЕ ПРИЕМАТ ДАРИТЕЛИ НА КРЪВНА ПЛАЗМА, КОИТО СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
Първите трима дарители на кръвна плазма за лечение на COVID-19 бяха приети в Районния център по трансфузионна хематология във Варна, информира БНР. Центърът в морската столица ще осигурява кръвна плазма за цяла Североизточна България, съобщи директорът д-р Жанина Йорданова.
От днес започва транспортирането на плазмата за пациенти в тежко състояние.
Сред първите дарители бе областният управител на Област Добрич Красимир Кирилов:
“Имах достатъчно антитела и дарих кръв за пациент от Добрич. Чувствам се добре, бих дарил пак. Всеки, който има желание и отговаря на критериите да дари кръвна плазма, нека да дари. В крайна сметка така спасяваш човешки живот”.
Даряването на кръвна плазма става след предварително записване на телефоните на РЦХТ-Варна.
Центърът за трансфузионна хематология в Пловдив от днес, 18 ноември, извлича кръвна плазма, необходима за лечение на коронавирус, съобщи БНР. Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ дари на Центъра необходимата апаратура, а студент по медицина стана първият дарител.
Близо 100 000 лева струват двата апарата, за които „Бизнесът за Пловдив“ събра необходимите средства. В момента тече дарителска кампания за закупуване на шоков фризер, за който са необходими над 70 000 лева, но от Центъра обясниха, че на този етап работят и без него.
Медици и бизнес отправиха апел към всички преболедували COVID-19 да се включат в дарителската кампания за набиране на кръвна плазма.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хората с увреждания. Те предвиждат предоставянето и заплащането на помощни средства, приспособления, съоръженията медицински изделия за хората с увреждания да бъде поето изцяло от системата на здравеопазването. Разходите ще бъдат финансово осигурени в бюджета за съответната година, информира БНР.
С новите разпоредби се разширява и кръгът на лицата, обект на защитена заетост, като в него ще бъдат включени хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. Целта е те да бъдат подкрепени в реализацията си на пазара на труда.
С уговорката, че като цяло законопроектът решава натрупани с години проблеми, Антон Кутев от БСП обяви, че няма да го подкрепи заради отложения старт на преструктурирането на Агенцията за хора с увреждания.
Според Светлана Ангелова от ГЕРБ по дългият времеви хоризонт за преобразуването на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция към Министерски съвет се прави „с цел прецизно институционализиране на новата административна структура“.
За да влезе в сила законопроектът, той трябва да бъде приет на второ гласуване.

Според справка на НЗОК към 15-ти ноември: 5618 БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА СА ЗАЕТИ ОТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
21 391 са заетите легла от общо 48 524 легла за активно лечение, за които НЗОК има сключени договори с лечебни заведения, информира Zdrave. net като се позова на съобщение от НЗОК. Справката е към 15 ноември 2020 г. и от нея става ясно, че заетите легла от пациенти с COVID-19 в страната са 5618. Незаетите легла за активно лечение към средата на ноември са 27 133. Данните от отчетите на болниците са първични, като промяната в легловата база е динамична, уточняват от НЗОК.
Най-много пациенти с коронавирусна инфекция – 1257, се лекуват в лечебни заведения в обсега на Столичната здравна каса. УМБАЛСМ „Пирогов“ продължава да е болницата, която поема основния поток на хора с диагнозата в столицата. Според последната актуална справка на НЗОК там са настанени 292-ма пациенти с коронавирусна инфекция при общо 554 заети легла. Другите болници в София с много пациенти с COVID-19 са „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ (123 пациенти), Медицински институт – МВР София (92), СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ (82), УМБАЛ “Софиямед” (81), ВМА (72), УМБАЛ “Александровска” (65) и други.
В Пловдив най-много пациенти с коронавирусна инфекция има в УМБАЛ “Свети Георги” (127), следвана от „УМБАЛ-Пловдив“ (68). Във Варна най-много COVID пациенти има в УМБАЛ “Света Марина” (170) и ,МБАЛ “Св. Анна” – Варна (50). „УМБАЛ-Бургас“ е болницата с най-много пациенти със заболяването в Бургаска област (151), на второ място се нарежда Комплексният онкологичен център в града (37).

БЛС НАСТОЯВА НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА PCR ТЕСТОВЕ, ИЗДАВАНИ ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ, ДА БЪДАТ БЕЗ ЛИМИТ
Направленията за PCR тестове, издавани от общопрактикуващите лекари, категорично трябва да са без лимит. Това посочват в свое становище във връзка с предстоящия Анекс към НРД 2020 – 2022 от Българския лекарски съюз, съобщи Zdrave.net.
От там посочват още, че цената за един PCR тест не трябва да се променя и искат да остане каквато е в момента – 60 лв. НЗОК поиска цената да се промени, но без да даде свое предложение за сума.
Съсловната организация на лекарите иска също така договореното да влезе в сила със задна дата, от 1 ноември 2020 г., а не както НЗОК предлага – от обнародването на Анекса в „Държавен вестник“. Това засяга най-вече увеличеното заплащане по още две клинични пътеки – КП №39 и КП №48, които НЗОК предлага също да са на цена от 1200 лв. в случай на положителен PCR тест на пациента.
От БЛС посочват още, че във връзка с предстоящото внедряване на елементи от Националната здравна информационна система, легализирането на е-управлението на медицински документи става спешна необходимост. Според тях е необходимо да се създадат текстове в нормативните документи, регламентиращи дейностите в здравеопазването за приоритетно използване на е-документи и тяхното официализиране. Във връзка с това от БЛС предлагат в НРД да се включи нов текст, с който здравният запис се регламентира като оригинален документ, въз основа на който се вземат медицинските решения, а лечебните и здравните заведения, генериращи такива документи, не би трябвало да се задължават да ги разпечатват.
БЛС предлага също така изменения в Методиката за плащане на изпълнителите на медицинска помощ в условията на епидемична обстановка. От там настояват да се регламентира допълнителното заплащане от 1000 лв. не само на всяка GP-практика, а и на всеки лекар, работещ в нея.

Специалисти алармират: НЕПРАВОМЕРНО И ПРЕКОМЕРНО СЕ УПОТРЕБЯВАТ АНТИБИОТИЦИ
700 000 души в света ежегодно умират от антимикробна резистентост, броят на смъртните случаи в Европейския съюз е близо 25 000. Това съобщи представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила. До 24 ноември се отбелязва Световната седмица за осведомеността за антимикробна резистентност, информира БНР.
Неправилната употреба на антимикробни лекарства е основният фактор за развитие на устойчиви на медикаменти патогенни организми, каза още Сила.
Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици. Около това се обединиха Скендер Сила, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици, каза Кунчев и подчерта, че това би довело да поява на резистентност сред пациентите. Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях, каза още той.
Ангел Кунчев е категоричен, че антибиотиците трябва да се пият само по лекарско предписание. По думите на проф. Сербезова през последните дни се наблюдава свръхупотреба на антибиотици: „Не трябва да се взема антибиотик, предписан на друг. Трябва употребата да е отговорна“.

АКТИВИЗИРАТ ОТНОВО ГОРЕЩАТА ЛИНИЯ ЗА ПАЦИЕНТИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
От днес подновява работата си Информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания, съобщи БНР. Горещият телефон 0800 11 515 е създаден от Националната пациентска организация и дава възможност на хронично болните да се консултират със специалисти. Всеки работен ден от 9:00 до 18:00 ч. лекари от COVID сектори, ендокринолози, онколози, кардиолози и психолози ще консултират пациентите по различни въпроси, свързани с контрола на хроничните им заболявания.
При симптоми на COVID обаждащите се ще получават и информация за стъпките, които трябва да се предприемат за получаване на адекватно лечение.

НЯМА ПРОБЛЕМИ С ПОДАВАНЕТО НА КИСЛОРОД НА ПАЦИЕНТИТЕ, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ТРОЯН
Няма проблеми с подаването на кислород на пациентите, които се лекуват в Белодробната болница в Троян след снощния инцидент, при който се спука маркуч на кислородна бутилка, захранваща едно от отделенията на болницата. Това съобщи в ефира на БНР управителят на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска. В отделението в момента се лекуват над 60 болни с коронавирус.
„Просто заради по-ниската температура на въздуха се е спукал и от това се е чул гръм и самият маркуч се е запалил. Не е спряло подаването на кислород. Това е едно от отделението, в което са настанени пациенти с туберкулоза и отрицателни пациенти за COVID, тоест пациентите, които се нуждаят от кислород сa в другите сгради, имат собствени независими една от друга системи за подаване на кислород“, уточни д-р Дудевска.
В Белодробната болница в Троян в момента са разкрити 69 легла за пациенти с коронавирус, общинската болница в Троян разполага с 27 легла. Заради големия брой заболели в Троян вчера вечерта се е състояло извънредно заседание на Временния общински оперативен щаб.

МБАЛ-КАРЛОВО ОПТИМИЗИРА РАБОТАТА СИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Инфекциозното и COVID отделението на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово вече работят заедно. Има осигурени 41 легла в сграден фонд с отделен вход. Това обясни в ефира на БНР кметът на града д-р Емил Кабаиванов. Преди седмица стана ясно, че единствената лекарка инфекционист, която лекува болните с коронавирус, е с едномесечно предизвестие за напускане. Да напусне искаше и старшата сестра.
В момента единственият инфекционист се лекува в домашни условия, а дейността на отделението за лечение на пациенти с коронавирус се покрива от двама пулмолози и няколко лекари със специалност „Вътрешни болести“, има и лекар доброволец, допълни Емил Кабаиванов.
В лечебното заведение очакват студенти от IV курс от Медицинския университет – Пловдив да дойдат да помагат. Няколко стажант-лекари от Варна, София и Пловдив също ще се присъединят в ролята на доброволци. Така графикът на COVID отделението ще бъде осигурен, смята кметът
Шестте интензивни легла обаче са проблем, тъй като и двамата анестезиолози, които са на щат, са болни. Затова пациенти с влошено състояние ще се насочват към Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив.

РАЗКРИХА ОЩЕ 20 ЛЕГЛА ЗА COVID-ПАЦИЕНТИ В МБАЛ-ПЕРНИК
През последните дни в местната МБАЛ „Рахила Ангелова” – Перник са разкрити над 20 нови легла за COVID-пациенти, с които общият им брой става 147. Осигурени са и допълнителни шест легла в COVID сектора в болницата по ортопедия в Горна баня, които при необходимост ще се ползват от перничани. Остава обаче проблемът с медицинските кадри. „Освен от лекари и медицински сестри здравното заведение се нуждае и от лаборанти“, съобщи за БНР управителят на болницата д-р Анатоли Митов.
101 нови случаи на заразени с коронавирус са регистрирани в Пернишка област през изминалото денонощие, по данни на Националната информационна система за борба с COVID-19. От началото на пандемията досега 1861 са положителните проби за коронавирус в региона. От заразените са излекувани 423 лица, а 34 са починали.
Активни към момента са 1406 случая, от които на болнично лечение са 118 души.

361 ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТА ЗА КОРОНАВИРУС СА РЕГИСТРИРАНИ В COVID-ЗОНИТЕ НА СТОЛИЧНАТА ДОБОЛНИЧНА ПОМОЩ
От днес в ДКЦ 14 също работи COVID кабинет. В него ще се извършват прегледи на хора с грипоподобни симптоми, при нужда се извършва антигенен тест, кръвна картина и рентген, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столичната община. Това е деветият ДКЦ в столицата, който отваря COVID зона. Останалите са: ДКЦ 8, 11, 12, 13, 17, 18, 20 и 22.
До момента в тях са прегледани общо 1175 души, от тях са тествани 1136 пациенти, положителните са 361, което е 31,7%.
В COVID кабинетите на ДКЦ се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати, припомнят от там.