НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.09.2020)

154 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
154 са новодиагностицираните лица с коронавирусна инфекция за последното денонощие. 5 856 PCR теста са направени през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 29; Бургас – 9; Варна – 4; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 3; Кърджали – 1; Кюстендил – 3; Ловеч – 1; Пазарджик – 7; Перник – 1; Плевен – 4; Пловдив – 9; Русе – 3; Силистра – 1; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 4; София град – 47; Стара Загора – 10; Търговище – 3; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 3.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 18 544, от които активни са 4 404. Излекувани са вече 13 391 лица. 150 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
744 пациенти с доказан COVID-19 се намират в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 37 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че лицата-медицински служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са общо 1 036. Нови девет случая са регистрирани през последното денонощие. 2 от тях са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 4 – при друг медицински персонал.
749 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Десет от случаите са от изминалите 24 часа.

ОТДЕЛЕНИЯ ПОД КАРАНТИНА ЗАРАДИ БОЛНИ МЕДИЦИ
УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик е поставено под 24- часова карантина по разпореждане на РЗИ-Пазарджик. Причината е положителна проба за COVID-19 на 60-годишен лекар, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
Заповедта е връчена на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов. Спира се приемът и изписването на пациенти от отделението. Ще бъде извършена основна дезинфекция. Въвежда се засилен дезинфекционен режим на работа. Предприети са необходимите противоепидемични мерки спрямо персонала, който е бил в най-близък контакт с лекаря и се осигурява медицинско наблюдение. Предстои да бъдат направени изследвания на контактните лица на болния лекар.
Само преди два дни същата процедура по същия повод бе извършена в друго отделение на лечебното заведение. Тогава заразен с COVID-19 се оказа 38-годишен лекар от кардиологичното отделение на МБАЛ Пазарджик, което наложи поставянето на отделението под 24-часова карантина.
От днес под карантина заради болен от коронавирус лекар е детското отделение в МБАЛ “Рахила Ангелова” в Перник, информира БНР като се позова на изп. директор на лечебното заведение д-р Анатоли Митов.
Заразеният с COVID- 19 лекар работел в София, но заради кризата с педиатри в местната болница е давал дежурства и в Перник. Той сам си е направил тест след като загубил обоняние. Последното му дежурство в Перник е било на 13 септември.
Изследвания са направени на настанените за лечение в отделението пет деца, както и на всички контактни със заразения медик лица. Резултатите от изследванията още не са готови. Тъй като в Перник няма друго детско отделение, нуждаещите се от спешна медицинска помощ деца ще бъдат насочвани и транспортирани към болници в София.

НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 В УЧИЛИЩАТА
Нови случаи на COVID-19 в училищата. Заразени са ученици в Бургас, Пловдив и Хасково, съобщи БНТ. Заради положителен тест на преподавател четвъртокласници от Шумен са под карантина и ще учат дистанционно. Има и заразени преподаватели в Стара Загора. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев всички положителни учители и ученици са заразени преди началото на учебната година.
Третокласничката от пловдивското училище “Паисий Хилендарски” е била на училище на 15 и 16 септември. След като станало ясно, че баба й е дала положителна пробра е прибрана от училището. Днес резултатът от теста показал, че и момичето е заразено.
Целият клас е под карантина за две седмици, но ще учи дистанционно, обясниха от РУО Пловдив. Под карантина са и четвъртокласници от Шумен. Те ще учат дистанционно след като стана ясно, че учителят им е дал положителна проба. Има и заразени преподаватели в Стара Загора.
Поставеният под карантина XI клас на Математическата гимназия в Русе вече премина на онлайн обучение. До този момент нито един от съучениците на 16-годишното момче, заразено с коронавирус, не е проявил симптоми. След случая в училището има подадени три молби за преминаване на ученици към неприсъствено обучение. Ако има и други желаещи, срокът за подаване на заявление е до края на септември.

БОРДОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ИЗБИРАТ В КОНКУРС
Бордовете на болниците вече ще се избират в конкурс. Това реши парламентът, приемайки на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения, внесени от ГЕРБ, информира Clinica.bg. Изборът ще става по условията на новия закон за публичните предприятия.
В момента на конкурс се явяват само директорите на обществените болници, и то организиран от собственика – държавата или общината. Тепърва обаче конкурсът ще се провежда от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Причината за промяната е това, че и болниците са публични предприятия, а появата на закон за тях беше важно условие България да бъде приета в чакалнята на Еврозоната.
Срещу промените се обявиха от БСП. „Хора от лечебните заведения, някои от които са стратегически, имаха възможност да бъдат членове на бордовете на директорите на тези лечебни заведения. Понеже не могат да имат трудов договор с лечебното заведение, изобщо няма да могат да бъдат членове на тези бордове”, мотивира решението Георги Михайлов от левицата. Причината е, че според Закона за публичните предприятия, в управителните органи на болниците не може да има хора, които работят на трудов договор в тях. Затова друга поправка в закона гласи, че правилото няма да важи за преподаватели, когато болниците са университетски.
Депутатите приеха на първо четене и поправки в Закона за съсловните организации, които позволяват конгресите на БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ да се проведат до 4 месеца след края на извънредното положение, дори то да продължи и през следващата година.

ВЪЗОБНОВЯВАТ ОБУЧЕНИЯТА ПО ПРОЕКТА ПУЛСС
„Обученията по проекта ПУЛСС бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, но планираме да ги възобновим. Важни са и за колегите, и за да гарантираме на пациентите адекватна и навременна помощ. Информирам Ви по-рано в каква посока работи министерството, за да го имате предвид при изготвянето на месечните графици“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с директорите на центровете за спешна медицинска помощ в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Обученията по проекта ще стартират при спазване на всички противоепидемични мерки, с цел защита здравето на участниците – термометриране, обучение в отделни зали – с виртуална връзка с лектора, практически занимания върху различни медицински манекени, учестена дезинфекция“, уточни здравният министър.
В рамките на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ 5-дневно обучение в Националния център за обучение и квалификация в системата на спешната медицинска помощ преминават медицински сестри, лекари, фелдшери, шофьори на линейки. Целта на проекта е да се повиши качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал.
Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и е с общ бюджет от 7 млн. лв. Теоретичните и практически обучения на спешните екипи стартираха в края на месец ноември 2019 г. и се провеждаха до началото на пандемията, като седмично броят на курсистите беше по 120 души. При възобновяването на обученията борят на присъстващите ще бъде редуциран, съгласно противоепидемичните мерки.
До края на месец февруари 2020 г. 1 400 служители от ЦСМП и спешните филиали преминаха обучение по програма ПУЛСС.

БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА В ЕВРОПРОЕКТ ЗА ЕФЕКТИВНИ И УСТОЙЧИВИ ЗДРАВНИ СИСТЕМИ
Европейската комисия и международни експерти помогнаха на властите на България, Хърватия и Словения да насочат по-добре инвестициите, за да направят здравните си системи по-ефективни и устойчиви в бъдеще. Резултатите от съвместния проект, иницииран и финансиран от Комисията, се представиха вчера по време на заключителното хибридно събитие, което се проведе по едно и също време в Любляна, София, Загреб и Брюксел, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Европейската комисия.
Трите страни заедно участваха в изработването на методология за картографиране на инфраструктурата, човешките ресурси, съществуващия капацитет, настоящите и бъдещи нужди в областта на спешната и дългосрочната медицинска помощ. Това ще позволи на трите страни да подготвят своите стратегии и план за бъдещи инвестиции, подкрепени от финансиране по линия на политиката на сближаване, но също и чрез други инструменти като механизма за възстановяване и устойчивост или от националните бюджети.
Съвместният проект, ръководен от експерта по обществено здраве д-р Александър Джакула, също ще допринесе за укрепване на здравния сектор, вземайки предвид уроците, извлечени от пандемията на коронавируса.