НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.08.2020)

БОЛНИЦИТЕ БЕЗ ИНФЕКЦИОНИСТ МОГАТ ДА ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19 ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ СКЛЮЧАТ ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР С ТАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ
Организацията, както в цялата област Смолян, така и в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ е на много добро ниво. Създадена е пълна логистика, която се ръководи от областния управител, както по отношение на обезпечеността с болнични легла и структури, така и с лични предпазни средства и дезинфектанти. Държа да подчертая, че няма недостиг на лични предпазни средства никъде в страната. В складовете в цялата страна е налично нужното количество за следващите три месеца. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Смолян днес. Той беше на посещение в областта, за да се запознае със създадената от лечебните заведения в областта организация за работа в условията на COVID-19, информира Zdrave.net.
„В МБАЛ-Смолян има открито инфекциозно отделение, в което има 13 легла, които могат да бъдат увеличени до 20, а в пулмологията – 30, които могат да бъдат увеличени до 60. Разбира се, това е обезпечено със съответния персонал. Има двама инфекционисти, двама пулмолози, има сключен договор с НЗОК по КП 104. На територията на лечебното заведение има 24 пациенти с доказана инфекция от коронавирус. В другите лечебни заведения в областта все още няма такива пациенти. 102-ма пациенти с коронавирус са излекувани до момента“, каза още министърът.
В отговор на въпрос дали общинските болници, които са обособили COVID-отделения, ще успеят да сключат договори по клиничната пътека, в която е залегнало лечение на пациенти с COVID-19, въпреки че нямат инфекционисти, проф. Ангелов каза, че е взето решение възможността за сключването на граждански договор със специалист по инфекциозни болести. Така се предвижда да бъде направено и в болницата в Добрич. След като бъде сключен такъв договор, това ще даде възможност за сключване на договор и по КП 104. В случаите, в които в лечебното заведение има пулмолози, няма пречка да бъдат лекувани пациентите с COVID, тъй като най-често те са с белодробни усложнения“, уточни министър Ангелов. Той допълни, че до края на годината ще бъдат разпределени 19 млн. лв. от Националното сдружение на общините в Република България за дейността на общинските болници през месеците август, септември, октомври, ноември и декември. Допълнителният финансов ресурс, който е отпуснат от държавата е в размер на 6 млн. лв.

56 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ И КЛИНИКИ
135 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последните 24 часа. През изминалото денонощие са направени 5 252 PCR теста. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 1; Варна – 13; Велико Търново – 3; Видин – 1; Добрич – 12; Кърджали – 3; Кюстендил – 3; Пазарджик – 3; Перник – 1; Пловдив – 14; Разград – 4; Русе – 3; Силистра – 9; Сливен – 2; Смолян – 6; София град – 25; Стара Загора – 9; Хасково – 8; Шумен – 1; Ямбол – 2.
14 500 са случаите на новия коронавирус, потвърдени в България. От тях активни са 4 546. Излекуваните лица са вече 9 442, от които 256 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 768. От тях 56 са настанени в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са 803. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са шест. Четири от тях са установени при лекари, а два – при медицински сестри.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 512. Новите случаи от изминалото денонощие са 14.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ С ЯСЕН ПЛАН ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В БЪЛГАРИЯ
На територията на Смолян в нито един от пунктовете няма проблем с неизплащане на нощния труд, на извънредния труд и напрежения сред работещите, свързано с нивата на работните заплати. Г-жа Илиева също обиколи болницата, влезе в Инфекциозно отделение и след разговора, който е провела с колегите, също е установила, че проблем няма. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга след посещението си в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Заедно с него в обиколката се включи и председателят на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) Мая Илиева, информира Zdrave.net. От сайта припомнят, че вчера медицински сестри от СБМС разположиха палатки пред Министерството на здравеопазването и обявиха безсрочен протест.
На журналистически въпрос дали не трябва да бъде увеличен приемът на студенти по медицина, за да се реши проблемът с кадрите, министърът отговори, че проблемът не е в приема, а в мотивацията на хората, които завършват като лекари и медицински сестри, да останат в страната.
„Имам ясен план, който гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места. Той включва три центъра за финансиране. Единият е лечебното заведение, вторият център е общината, а третият – държавата. Когато имаме три лъча на финансиране, тогава се събира един достатъчно сериозен ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа. Общината ще се ангажира с осигуряване на жилища за тези хора, които ако се използват за по-продължителен период, могат да станат техни. Предстои това да го представя като категоричен план, по който да започнем работа“, обясни проф. Костадин Ангелов.

Доц. д-р Ангел Кунчев: НА БАЛКАНИТЕ ИМА СПАД НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19
По-ниската заболеваемост у нас става постоянна тенденция. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му, според обобщени данни на центъра за контрол на заболяванията в Стокхолм, при сравняването на двете седмици – предишната и по-предишната – бележим спад с 32%, информира Zdrave.net.
Той допълни, че на Балканите две-три седмици сме поддържали 1 500 – 1 600 случая, докато сега бележим спад. Вълната с новозаразени се премества в Европа, повече към Южна Европа, но и към Великобритания, Южна Германия, Франция. През последните дни сериозен ръст на заболелите се наблюдава в Норвегия – 46%, Франция – 106%, Хърватска, която доскоро е била с добри показатели, вече бележи ръст от 181%.
“Лятото не оказа никакво влияние. Оказа влияние реакцията при възникването на случаите. В домовете за стари хора успяхме да блокираме разпространението, което е чудесно, броят на смъртните случаи също не е много голям”, коментира главният държавен здравен инспектор. Той бе категоричен, че проблемите в добричката болница са били резултат от лошо управление на местно ниво и няма опасност същата ситуация да се повтори на други места.

ОЗДРАВЯХА 38 ДУШИ ОТ ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В РУСЕ
38 души станаха възрастните хора от дом “Възраждане”, които успешно са се справили с коронавирусната инфекция. За последното денонощие от инфекциозното отделение на Университетската болница “Канев” в Русе е била изписана 81-годишна жена от дома за възрастни хора. Освен нея са излекувани и 6-ма души от персонала на социалното заведение, информира БНТ.
Една част от оздравелите са настанени в Кризисния център “Каритас”, а 21 души се намират на четвъртия етаж на дома.
Общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в дом “Възраждане” е 93-ма души, от които 84-ма възрастни и девет души персонал. 12 души от обитателите на дома все още остават на болнично лечение. Седем от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима – в Отделението за лечение на пациенти с COVID-19 на клиника „Медика Русе“, а други двама – в сектор на Белодробната болница. 23-ма души са без симптоми и се намират във вила в село Николово, а други четирима души без оплаквания са в домашен отпуск и под карантина.

НЗОК НАДВИШИ С 10 МЛН. ЛЕВА ЛИМИТА ЗА ЮЛИ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ
Традиционно надвишаване на средномесечния си бюджет за лекарства за лечение на онкоболни пациенти отчита Националната здравноосигурителна каса за юли, информира Zdrave.net.
Общественият фонд е изплатил за месеца по това перо почти 51 млн. лв. В същото време средномесечният прогнозен разход е в размер на 41,5 млн. лв. Така НЗОК е платила за медикаменти за онкоболни през миналия месец в размер на близо 10 млн. лв. повече от заложеното.
Около 50 млн. лв. – това е реалният средномесечен разход на фонда за лекарства за лечение на болни с онкологични заболявания, сочи ежемесечният отчет. При задържане на разхода на същите нива, НЗОК ще трябва да прибегне до резерва си както за доплащане на разходите за октомври, така и за покриване на целия ноември.
Общият бюджет на НЗОК за лекарства за онкоболни и медикаменти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии през 2020 г. е в размер на 498,5 млн. лв.
Общият разход на НЗОК до края на юли пък възлиза на близо 349 млн. лв.

НАЗНАЧИХА ПРОКУРИСТ В „МБАЛ-ДОБРИЧ“
От днес д-р Георги Желязков е назначен за прокурист на „МБАЛ-Добрич“. От 2010 г. до настоящия момент той е бил ординатор на отделението по ортопедия и травматология в областната болница, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Желязков е завършил специалност „Медицина“ в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, има специалности по ортопедия и травматология последователно в МБАЛ „Света Анна“ и УМБАЛ „Света Марина“ Варна. От 2018 г. е зам.-председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в гр. Добрич.
От МЗ припомнят, че по време на посещението си в област Добрич, министърът на здравеопазването проф. Ангелов обяви, че ще бъде свикано Общо събрание на акционерите, което да избере нов управител на „МБАЛ-Добрич“ и да извърши промени в съвета на директорите. Дотук се стигна заради неудовлетворителната организация на работата в лечебното заведение в условия на COVID-19.

МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН ОБЯВИ КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PСR ТЕСТОВЕ
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен обяви кампания за набиране на средства за изграждане на лаборатория за диагностика на COVID-19 с PСR метод, информира БНР.
Според директора на болницата д-р Васислав Петров тя е необходима за по-бързо диагностициране на пациентите от областта.
За изграждането на лабораторията са необходими около 80 000 лева. Дарителската банкова сметка е поместена на интернет страницата на болницата.
Към момента се ползват услугите на лаборатории в други градове, а това забавя резултатите, понякога повече от 24 часа, обясни д-р Петров.