НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.07.2020)

4 112 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
298 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 4884. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 1; Варна – 35; Велико Търново – 15; Враца – 6; Добрич – 14; Кърджали – 2; Кюстендил – 12; Ловеч – 1; Пазарджик – 6; Перник – 4; Плевен – 4; Пловдив – 38; Разград – 2; Русе – 9; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян – 6; София област – 13; София град – 92; Стара Загора – 8; Търговище – 2; Хасково – 4; Шумен – 2.
8 442 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България. От тях активни са 4 112. Излекуваните лица са 4 033, като през изминалото денонощие са регистрирани 106 от тях.
606 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 33-ма от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден COVID-19, са 560. Седем нови случая са регистрирани през последните 24 часа, като 4 от тях са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра, 1 – при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
297 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите случаи от изминалото денонощие са 4.

160 ХИВ ПОЗИТИВНИ ПАЦИЕНТИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩО ЛЕКАРСТВО ЧРЕЗ ДАРЕНИЕ ОТ ЧАСТНА ФИРМА И МЗ
160 ХИВ позитивни пациенти ще получат животоподдържащо лекарство чрез дарение от частна фирма и Министерството на здравеопазването. Медикаментът, необходим за нормалния живот на ХИВ позитивните пациенти, липсва от началото на юли, след като две поредни обществени поръчки установиха административни нередности.
130 опаковки от медикамента са дарени от частна фирма, а 30 са закупени от Министерството на здравеопазването, информира БНР като се позова на съобщение от Националната пациентска организация.
С дарените и закупените опаковки близо половината нуждаещи се от терапията 160 пациенти от общо 386 ще получат животоподдържащото лечение. Част от останалите без медикаменти пациенти са декларирали, че имат резерви, които ще им стигнат до получаването на новите опаковки.
Проблемът с липсващото лекарство не е първи за пациентите с ХИВ. Преди няколко години отново обжалването на обществената поръчка доведе до забавянето на доставката на друг медикамент, използван масово за лечение на пациентите с инфекцията. Проблемът сега е решен временно, до края на месец юли. Ако и третата обявена обществена поръчка претърпи провал, пациентите ще бъдат поставени пред същия проблем. Обявената обществена поръчка е на стойност над 4,332 милиона лева, а крайният срок за подаване на оферти е 24 юли.

БЕБЕ НА ДВА МЕСЕЦА Е ЗАРАЗЕНО С COVID-19
Бебе на два месеца, лекар и санитарка са сред новозаразените с коронавирус в Смолянска област. Там за последното денонощие са потвърдени шест нови случая.
От тях трима са мъже на 49, 62 и 70 години от общините Чепеларе, Борино и Смолян и две жени на 45 и 57 години от общините Мадан и Златоград. Всички са в домашна изолация и лечение под наблюдение на личния си лекар, съобщи БНР.
Двумесечното бебе е от община Смолян е хоспитализирано в областната болница с диагноза пневмония.
Първият регистриран случай в община Златоград е на лекар, работещ в извънболничната медицинска помощ, имал контакт с позитивен на COVID-19 извън общината.
Заразената санитарка работи в общинската болница в Мадан и е без оплаквания. Епидемичните проучвания продължават.