НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.06.2020)

НАД 7 ТОНА ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА БЯХА ДОСТАВЕНИ В БЪЛГАРИЯ, РАЗХОДИТЕ ПО ТРАНСПОРТА СА ПОКРИТИ ОТ ЕС
Над 7 тона лични предпазни средства бяха успешно доставени в България благодарение на пилотна транспорта операция на Европейския съюз, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Европейската комисия. Товарът съдържа над 500 000 защитни маски, закупени от страната ни, транспортните разходи са покрити от бюджета на ЕС.
Инструментът за спешна подкрепа помага за доставянето на жизненоважно медицинско оборудване там, където то е необходимо, подчертават от ЕК. Оттам допълват, че по същия начин държавите членки получават помощ и при транспортирането медицински персонал или да приемат пациенти от други държави членки и това е пример за европейската солидарност.
След успешното доставяне до България на предпазни средства през следващите седмици ще бъдат предприети други операции, заяви еврокомисар Янез Ленарчич, който отговаря за управлението при кризи.
Страните от Европейския съюз вече могат да кандидатстват за допълнително финансиране чрез Инструмента за спешна подкрепа за транспортирането на стоки от първа необходимост, медицински екипи и пациенти, засегнати от коронавируса. Това финансиране допълва подкрепата, която вече е осигурена чрез Механизма на ЕС за гражданска защита, както п чрез доставките на предпазни средства, осъществявани през мрежата rescEU.

ТРИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
От изследваните през последното денонощие 2054 проби 89 са с положителен резултат. Това сочат данните в Националната информационна система на 18.06.2020 г. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Варна – 1; Кърджали – 2; Кюстендил – 5; Ловеч – 4; Пазарджик – 4; Перник – 2; Плевен – 7; Пловдив – 12; Разград – 2; Сливен – 4; Смолян – 7; София област – 7; София град – 24; Стара Загора – 3; Шумен – 1; Ямбол – 1.
3542 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. Активни към момента са 1478 случая. 1880 са излекуваните лица, при които е бил констатиран COVID-19. От тях 63-ма са регистрирани за последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 276 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 12 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система с доказан COVID-19 в България са регистрирани 329 лица-медицински служители. През изминалото денонощие са установени три нови случая на медицински сестри.
До момента у нас са починали 184 лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Три нови смъртни случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ГОТВИ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ НА БОЛНИЦИТЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
В срок до 3 месеца министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще трябва да изготви и да внесе в Комисията по здравеопазването в НС план за действие за организация на работата и финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка. Това решиха единодушно депутатите сред днешното разискване в парламента, съобщи БГНЕС.
В срок до 6 месеца пък здравният министър ще трябва да направи и анализ на инфекциозните отделения, клиники и болници, както и да изготви план за ефективното им финансиране при обявена извънредно епидемична обстановка.
Днешните разисквания бяха инициирани от парламентарната група на „БСП за България“, от където се чуха силни критики за начина на функциониране и финансиране на здравната ни система. Според министър Ананиев обаче, след първоначалните трудности от първите седмици на COVID-кризата, държавата е създала необходимата организация за осигуряване на нормалното ѝ функциониране.
„Никакви средства няма да се връщат. Никакви компенсации няма да се правят. Това е извънредна епидемична ситуация, в която държавата реагира по един адекватен начин, за да защити медицински и немедицинския си персонал, защото те отново трябва да поемат всички останали проблеми, които могат да ни навестят през есента. Ние бяхме длъжни да направим тези крачки“, заяви министър Ананиев.
По повод на информацията, че специалистите от регионалните здравни инспекции все още не са получили допълнителните средствата, обещани им за работата на предната линия срещу коронавируса, Ананиев коментира: „Те са държавни служители. Те получават своите допълнителни възнаграждения на тримесечие. Начисляват се всеки месец, но се изплащат на тримесечие. През месец юли ще получат своите допълнителни възнаграждения за предходните 3 месеца“

ОТПАДА 14-ДНЕВНАТА КАРАНТИНА ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ У НАС ОТ 8 ДЪРЖАВИ
От днес, 18 юни, отпада 14-дневната карантина за пристигащи у нас от Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Светлейшата Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан. Това се посочва в издадената Заповед № РД-01-341/ 17.06.2020 г. на министъра на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Със същата заповед се позволява и всички лица, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства да влизат на територията на Р България.
На директорите на регионалните здравни инспекции е разпоредено да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана в периода от 05.06.2020 до 17.06.2020 г.

БЛИЗО 20 МЛН. ЛЕВА СА ПОЛУЧИЛИ РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА НА РАБОТЕЩИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В УСЛОВИЯ НА ЗАПЛАХА ЗА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ ОТ COVID-19”
От месец март до сега общо 19 532 822,99 лв. са изплатени на служители в болниците, регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести и медико-диагностични лаборатории. Средствата са по линия на проект BG05M9OP001-1.099-0001 „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г., съобщиха на 18.06.2020 г. от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За м. март по проекта са изплатени 5 302 860,67 лв., за м. април по проекта са изплатени 8 509 772,53 лв., за м. май по проекта са изплатени 5 720 189,79 лв.
След получаване на информацията за реално извършената дейност от ЦСМП и НЦЗПБ за месец май ще бъдат възстановени направените разходи за изплащане на допълнителни възнаграждения в структурите. През април и май като допустима целева група по проекта бяха включени и назначените по трудов договор към общините здравни медиатори. По тази линия са сключени договори със 108 общини. След отчитане на извършената от медиаторите дейност, на общините ще бъдат възстановени направените разходи – в размер на брутно 610 лв. на месец за възнаграждение на медиатор.
Министерството на здравеопазването информира, че в случай на подаден сигнал от служител за неполучено допълнително възнаграждение по проекта, министерството извършва незабавна проверка.

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ПЛАЩАНИЯТА ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ДА БЪДАТ ЗАПИСАНИ В ЗАКОН
С 8 гласа “за” и 8 “въздържали се” депутатите от Комисията по здравеопазването в парламента отхвърлиха предложението на БСП механизмът, по който лечебните заведения получават минимум 85% от средномесечните стойности за дейността си, независимо колко от нея е реално извършена, да бъде записан в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., информира Zdrave.net.
Мотивът за предложения от вносителите текст е, че макар НЗОК да е превела 85% от заработените средства на база месец януари и февруари, съгласно сключения анекс към НРД, едно съобщение, че НЗОК и Министерството на здравеопазването търсят механизъм, по който изплатените суми на лечебните заведения да бъдат върнати обратно в бюджета на НЗОК след прекратяване на извънредната епидемична обстановка, предизвикало напрежение в системата. „Справедливостта изисква лечебните заведения да не връщат обратно получените средства, а те да бъдат за сметка на бюджета на НЗОК. Поради това ние предлагаме законов механизъм за тези ситуации“, пишат вносителите от БСП.
В свое становище от НЗОК са категорични, че такава законодателна промяна трябва да има. „Считаме, че такава законова регламентация е необходима, с цел да се съхрани здравната система; да се осигури финансиране на медицинските структури и персонал и да се овладее нарасналото безпокойство за евентуални бъдещи претенции на НЗОК за възстановяване на тези изплатените средства. Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, предвижда възможността НЗОК и БЛС, съответно БЗС, да подпишат анекс към съответния рамков договор, който да съдържа заплащане за работа при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение и два месеца след неговото отпадане. Поради това, считаме, че систематичното място, където да залегне торното предложение е този закон, а не Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., предвиждащ заплащане за оказана и отчетена медицинска и дентална помощ по договор с НЗОК, още повече, че §2 от този закон урежда трансферите към бюджета на НЗОК за финансиране на разходите за лекарствени продукти и за дейности, изрично посочени в съшия параграф“, казват от Здравната каса.
„Въпреки подписания анекс към НРД, в публичното пространство се появиха противоречива тълкувания следва ли да се възстановяват или отработват договорените и изплатени суми на лечебните заведения по време на извънредното положение и нормативно предвидения период след това. БЛС настоява Народното събрание на Република България да вземе необходимото решение, с което се гарантира избягването на неяснотите и непозволяването договорените и изплатени заведения но време на коронавирус пандемията да бъдат връщани от изпълнителите на болнична и доболнична помощ“, се казва в становището на Лекарския съюз.
„Повечето депутати са на мнение, че има достатъчно гаранции, че парите няма да бъдат връщани, защото и в момента се изплащат пари без извършена дейност. Това са т.нар. средства за работа при неблагоприятни условия при общопрактикуващите лекари. Това е сума, която се дава, независимо дали си работил или не. Разликата е, че тези плащания се дефинираха на териториален принцип, а сега неблагоприятните условия са по епидемични причини“, каза след заседанието на комисията пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той подчерта още, че всички отчитат изявленията на министъра, че пари няма да бъдат връщани, но според Лекарския съюз те трябва да бъдат подкрепени и от решение на Народното събрание.
„Ние няма да дадем съвет на парламента какъв да е текста и в кой закон, но тази неяснота в обществото трябва да се премахне, защото този казус поражда напрежение“, каза още д-р Маджаров.

ВЪВЕЖДАТ ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ НА ВХОДА НА БОЛНИЦАТА В КЮСТЕНДИЛ
Пропускателен режим се въвежда на входа на болницата в Кюстендил заради увеличаващите се случаи с COVID-19, обявиха днес следобед от Областния кризисен щаб, информира БНР.
Основно новозаболелите са от ромския квартал “Изток”, където са установени вече 18 случая при тествани около 100 души.
За да не се разпространява заразата от Областния щаб решиха да се ограничи достъпът до болницата за граждани, които нямат здравословни оплаквания и симптоми. На входа ѝ ще бъде поставен пропускателен режим, като в лечебното заведение ще бъдат допускани само болни и хора с оплаквания. Беше обсъдена и ситуацията в COVID-отделението на болницата в Кюстендил.
Директорът на болничното заведение д-р Александър Величков съобщи, че в отделението са настанени шестима пациенти, болни от коронавирус, като на един от тях състоянието е крайно тежко. „Ситуацията е тревожна и е възможно нещата да се променят динамично, но имаме план за действие и достатъчно леглова база“, увери д-р Величков.

УМБАЛ – СТАРА ЗАГОРА СЕ ПОХВАЛИ С ПОЛОЖИТЕЛЕН ФИНАНСОВ РЕЗУЛТАТ ЗА 2019 Г.
Старозагорската университетска болница „Проф. Киркович“ е приключила 2019 г. със счетоводна печалба от 2 млн. 774 хил. лв. Така за втора поредна година лечебното заведение отбелязва положителен финансов резултат, отчете на пресконференция директорът проф. Йовчо Йовчев. Въпреки това, все още остава голям общият размер на задълженията, натрупани през годините – 22 млн. лв., от които над 10 млн. са просрочени, информира БНР.
Болницата е едно от най-големите лечебни заведения в Югоизточна България и разполага с 26 клиники с 545 легла, 6 клиники без леглова база и 7 лаборатории. В тях работят 882-ма души персонал, от които 228 лекари, 363 медицински специалисти и 207 санитари. През миналата година ръководството на болницата е успяло да увеличи средната месечна заплата в дружеството с над 14% , каза директорът проф. Йовчо Йовчев.
През 2019 г. през болницата са преминали около 36 хиляди болни, от които хоспитализираните и лекувани пациенти са 26 272-ма, останалите 10 хиляди са само прегледани.
Извънредната ситуация с коронавируса е затруднила дейността на болницата през последните месеци. Това обаче няма да се отрази на трудовите възнаграждения на персонала, категоричен бе проф. Йовчев. Около 100 души от медицинския персонал в болницата ще получат за месеца по 1000 лв. допълнително към заплатите за работата си с пациенти с COVID инфекция.

БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИ С ПРИНОС В СЪЗДАВАНЕТО НА НОВО ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ ПОРФИРИЯ
Български екип медицински специалисти от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” беше част от мащабно клинично проучване, с което се дава зелена светлина на ново лекарство за облекчаване на симптомите при остра порфирия. За това съобщи Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Резултатите от изследването са публикувани в едно от най-престижните медицински списания в света – The New England Journal of Medicine, а в статията е отбелязан и приносът на Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на вирусни чернодробни заболявания към болницата.
Общо 94 пациенти с остра порфирия, сред които и няколко българи, са участвали в проучването. При 74% от тях приемът на новия медикамент е показал отлични резултати: значително намаляване на тежестта на кризите и скъсяване на времето за възстановяване.