НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.05.2020)

ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС СА 2235
24 от изследваните общо 362 проби за последното денонощие са дали положителен резултат по данни на Националния оперативен щаб.
Случаите на COVID-19, регистрирани за изминалото денонощие, са разпределени по области, както следва: Благоевград – 5; Пазарджик – 2; Пловдив – 1; София – 14; Ямбол – 2.
Общият брой на потвърдените в България случаи на коронавирусна инфекция стана 2235. Активните случаи са 1513. Излекуваните лица са 612, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
От пациентите, при които е констатиран новият коронавирус, 329 са настанени в лечебни заведения. От тях 43 са в интензивни отделения или клиники.
COVID-19 е доказан при 242 лица-медицински персонал. Два са новите случаи, като единият е на лекар в Пловдив, а другият – на санитар в София.
Починалите лица, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 110.

МЛАДА ЛЕКАРКА СЕ ВЪРНА ОТ МЮНХЕН КАТО ДОБРОВОЛКА В МБАЛ-ПАЗАРДЖИК
“От много време търся възможност да се върна в България, гледала съм сайтове на различни болници, когато обаче видях интервюто на д-р Темнилов по телевизията, решението дойде от само себе си. Така за мен още на мига отговорът на въпроса „къде“ беше МБАЛ-Пазарджик, а на въпроса „кога“ – „Веднага!“
Това каза в Сутрешния блок на БНТ младата българска лекарка д-р Кристина Дечева, която е завършила медицина в Мюнхен, защитила е докторската си дисертация и работи в Германия. Тя е първият доброволец, който се отзова на призива на директора на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов за помощ поради острата нужда от медици в болницата. Д-р Дечева сподели, че иска да трупа опит в родината си и бе категорична, че трудностите не я плашат, въпреки че ситуацията в МБАЛ – Пазарджик в момента е действително е много тежка.
Младата лекарка изрази възхищение от колегите си, които дават 30-часови дежурства и правят всичко, което е по силите им, за да не спре работата и пациентите, които се нуждаят от интубация да бъдат обслужени. Д-р Дечева подчерта какви огромни усилия им коства това, за да не остане без подадена упойка нито един болен, на който трябва да се проведе оперативно лечение или манипулация. Трудностите с кадрите в болницата продължават, тъй като много лекари са в задължителна карантина.
Екип от Военно-медицинска академия пристигна днес следобяд в МБАЛ-Пазарджик. Националният консултант по инфекциозни болести полк. Доцент д-р Андрей Галев се отзова на молбата за помощ, изпратена на 15-ти май от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов. Областният управител Стефан Мирев и директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова осъществиха контакт с Националния оперативен щаб и създадоха необходимата организация за осъществяване на мероприятията по дезинфекция в МБАЛ-Пазарджик.

НАД 60% ОТ ПОКАНЕНИТЕ ДО МОМЕНТА ПЛОВДИВЧАНИ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В ПРЕДСТАВИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ ЗА COVID-19
Над 60% от поканените до момента пловдивчани да се включат в представителното проучване за COVID-19 са дали своето съгласие да бъдат изследвани, информира БНР като се позова на съобщение от Областния медицински щаб.
Проучването започна през миналата седмица и трябва да обхване 400 домакинства от всички шест района на града, избрани на случаен принцип. В рамките на представителното проучване е предвидено да бъдат изследвани и 200 медици от шест пловдивски болници. Те също са подбрани на случаен принцип. Всички работят на „първа линия“ в спешните отделения на здравните заведения и в обособените в тях отделения за пациенти с коронавирусна инфекция.
Продължава тестването на персонала в социалните домове. До момента са изследвани близо 600 души, остава да бъдат взети още 100 проби.
До момента няма установена положителна проба за коронавируса.

ВАС ОБЯВИ ЗА НИЩОЖНА ЗАПОВЕД НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ВЪВ ВРЪЗКА С МЕРКИТЕ ЗА КАРАНТИНА
Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна заповедта на здравния министър, с която той беше допуснал предварително изпълнение на заповедите си във връзка с мерките за карантина по време на извънредното положение, съобщи БНР.
Делото е по жалба на мъж, завърнал се от чужбина, който заради 14-дневната карантина не е успял да се върне на работното си място във Великобритания.
В съда са атакувани части от четири заповеди. Те предвиждат поставянето под карантина на лица, пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта за забрана на посещенията на парковете и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.
Според съдебния състав министърът не е компетентен да се произнася по въпроса дали да има предварително изпълнение на общи административни актове.
“Предварителното им изпълнение е предвидено в Административно-процесуалния кодекс и не зависи от волята на издалия ги административен орган”, пише в определението на съда. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Министър Кирил Ананиев: АКО СЕ НАЛОЖИ ЩЕ ВЪВЕДЕМ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ РЕСТРИКЦИИ И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ 5G ТЕХНОЛОГИЯТА
Българското законодателство в областта на нейонизиращите лъчения е едно от най-рестриктивните в Европа, и експертите на Националния център за обществено здраве и анализи като научен орган на Министерството на здравеопазването ще продължат да следят стриктно научните публикации и изводи по отношение на 5G технологията. Ако възникне необходимост своевременно ще бъдат предприети адекватни действия чрез въвеждането на още по-големи рестрикции и изисквания.
Така министърът на здравеопазването отговаря на въпрос на депутата от „Воля“ Елена Пешева, която отправя искане към него да предостави информация за наличието на отрицателно биологично въздействие върху човешкото здраве на 5G технологиите, информира Zdrave.net.
„Световната научна общественост, въз основа на научните изследвания от последните 20 години, счита, че при спазване на препоръчаните норми от Международния комитет за защита от нейонизиращите лъчения – ICNIRP, не се очаква 5G технологията да има вредни ефекти за здравето на населението“, посочва в отговора си министър Ананиев. Той подчертава, че още през 2018 г. В НЦОЗА е създаден експертен съвет от специалисти, които следят развитието на научните изследвания в тази област и докладват тази информация. Здравният министър уверява също така, че у нас в съответствие с европейските препоръки се прилага ефективен превантивен контрол върху обектите и съоръженията по време на проектирането, както и мониторинг и контрол в процеса на експлоатацията им с цел осигуряването на безопасни нива на излъчване. Той подчертава още, че независимо от плана на ес, който предвижда 5G технологията да бъде въведена до 2022 г., страната ни има готовност да предприеме всички необходими мерки за защита на здравето на населението чрез завишаване на рестрикциите, ако прецени, че е необходимо.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО УНГ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА ОПЕРИРАТ С МИКРОСКОП ОТ НАЙ-НОВО ПОКОЛЕНИЕ
В Клиниката по ушни, носни и гърлени болести в УМБАЛ „Св. Марина“ –
Варна вече оперират с микроскоп от най-ново поколение, осигурен от МУ-Варна, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Инвестицията е на стойност 324 000 лв., а микроскопът е първият и единствен от този клас в страната.
Модерната технология отговаря на всички съвременни изисквания и най-високи стандарти в специалността УНГ. Апаратът е последна генерация, многофункционален е и има много възможности на употреба. Той дава пълен комфорт както на специалистите да предоставят лечебна дейност на високо ниво, на пациентите да получат качествено лечение, на клиниката при обучение на студенти, специализанти и докторанти, така и за развитие на научна дейност на качествено ново ниво в областта на УНГ.