НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.04.2020)

13 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
878 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 8 са в област София, 3 в област Сливен, 1 в област Стара Загора и 1 в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
246 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 35 са пациентите с коронавирусна инфекция, които са в интензивни отделения и клиники.
Към момента у нас 69 медицински служители са дали положителни проби за COVID-19. 9 са новите потвърдени случаи. Те са установени както следва: в София – 2, във Видин – 3, в Хасково – 3, в Бургас – 1.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 21; Бургас – 32; Варна – 25; Велико Търново – 10; Видин – 19; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 10; Пловдив – 37; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 19; Смолян – 29; София – 518; Стара Загора – 32; Хасково – 13; Шумен – 4, Ямбол – 3.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 41.
До днес към 16:30 часа са направени 26 417 теста за коронавирус.

ДВУМЕСЕЧНО БЕБЕ И РОДИТЕЛИТЕ МУ СА ПРИЕТИ В ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ- БУРГАС
В Инфекциозно отделение в Бургас са постъпили 43-годишен мъж, неговата съпруга и двумесечното им бебе. Така броят на настанените в болницата става 4. Един пациент има в Айтос, съобщи БНР.
Две контактни лица на 43-годишния мъж са дали положителна проба при тестване. Това са 83-годишен мъж, който е лежал заедно с него във вътрешно отделение на бургаска болница, както и санитарка на 53 години от същото лечебно заведение.
Екипи на РЗИ са изследвали целия контактен медицински персонал. Днес продължава тестването на 16 настанени там пациенти, както и на всички контактни на новозаразените. Санитарката и 83-годишният мъж са под домашна карантина. Засега нямат симптоматика, изискваща настаняване в лечебно заведение. В болницата, където са открити новите случаи, ще бъдат разпоредени и допълнителни противоепидемични мерки.
31 са към този момент регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Бургас и областта. Петима от тях са в болница. Оздравелите са 11 души.

В СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА ИМА 14 ПАЦИЕНТИ С COVID-19
14 са в момента пациентите с доказан COVID-19 в Клиниката по инфекциозни болести на старозагорската УМБАЛ “Киркович”. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора – БНР завеждащият клиниката проф. Лилия Пекова. Трима от пациентите са деца.
Общо 29 са регистрираните болни в болницата от областта от началото на пандемията. От тях 17 са мъже, 12 жени. Петима са на домашно лечение, останалите са били настанени в клиниката, някои от тях още са там. 7 са вече изписаните пациенти, 1 е починал на 81 години. Има един пациент на 61 години от село Паничерево, който е вече трети ден на апаратна вентилация, но вече има подобрение в неговото състояние.
До момента болните от Паничерево са 11, но проф. Пекова прогнозира, че техният брой ще расте още. Тя изрази надежда, че след великденските празници е възможно четирима от пациентите да дадат две отрицателни проби в рамките на 24 часа, след което да бъдат изписани.

ТЕСТВАТ ЗА COVID-19 ШОФЬОРИТЕ В СТОЛИЧНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ
Започна тестването за коронавирус на шофьорите в столичния градски транспорт, информира БНР.
Днес ще бъдат взети проби от близо 400 души в гаражите “Малашевци” и “Дружба”, информира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни: “Това са гаражите, в които работеха двамата шофьори, контактни с коронавируса, но с отрицателни проби. За да са спокойни хората ще тестваме шофьорите поетапно“.

ЕКИПИ НА ТРИ БОЛНИЦИ НАПРАВИХА ЖИВОТОСПАСЯВАЩА ОПЕРАЦИЯ НА 7-ГОДИШНО ДЕТЕ
Екипи на три от водещите болници в България – ВМА, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Марина“, както и на Военновъздушните сили, бяха мобилизирани за извършването на животоспасяваща операция на 7-годишно дете, настанено за лечение във варненската университетска болница „Св. Марина“.
Малкият пациент е опериран и лекуван преди това в Турция заради онкологично заболяване – невробластом на надбъбречната жлеза. Преминал е през химиотерапия. Заради влошено здравословно състояние, е приет в УМБАЛ „Св. Марина“. В момента състоянието на малкия пациент е стабилизирано под грижите на лекарите от „Пирогов“ и се очаква да бъде екстубирано.