НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.03.2020)

ПРЕЗИДЕНТЪТ, ПРЕМИЕРЪТ, МИНИСТРИ И ЕКСПЕРТИ ОБСЪДИХА МЕРКИТЕ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19
До две седмици се очаква у нас да има достатъчно предпазни материали. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на среща с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и други министри, които обсъдиха мерките у нас по време на извънредната положение заради новия коронавирус COVID-19.
Основни теми бяха предпазните средства, спекулата с цените, както и организацията на здравната ни система информира Clinica.bg.
“Определено има ефект от тези мерки, надявам се задържаме кривата доста ниско. Обнадежден съм от това и благодарен на всички българи, че се вслушаха в съветите на Оперативния щаб. Спазват се и социална изолация, и социална дистанция”, коментира президентът Радев в началото на заседанието. Toй постави няколко основни въпроси за дискусия към представителите на кабинета.
“Няма маски за лекари от София, да не говоря за други места. За мен е много важно да се каже кога се очаква да бъдат задоволени тези нужди – на първо място за общопрактикуващите лекари, които поставят въпроса и за бързи тестове, зъболекари, транспортни работници, органите на реда и разбира се хората, които работят в предприятията. И така, че всеки гражданин да може да отиде в аптеката и да си купи
тези средства на нормални цени. Кога да очакваме това да се случи”, попита президентът.
Здравният министър Кирил Ананиев отговори, че се прави всичко възможно, както и че по вчерашната дарителска сметка на МЗ вече има 18 хил. лeва. Те са предназначени за закупуване на апаратура и предпазни средства. Той изрази надежда до две седмици да има достатъчно предпазни средства. Вицепремиерът Томислав Дончев също заяви увереност, че скоро ще има достатъчно количества предпазни средства, които биха дали възможност и за износ.
“Няма държава в Европа, в която да няма недостиг на медицински консумативи”, каза от своя страна и премиерът Бойко Борисов. “Заводите работят на пълни обороти. В момента на две места се произвежда плат с водонепропускаемост – Габрово и Търново. Българската индустрия ще може да произвежда по 14 км плат на ден. В момента сме натоварили на максимум мощностите, за да можем да си произведем нужното за вътрешния пазар. Няма един комплект да се изнесе навън, докато не се презапасим. Никой не дава гаранция, че тази пандемия ще е за кратко време”, обясни премиерът. За радост се е оказало, че у нас има спиртоварни, които правят по 1000 тона на месец. “Това също е възможност, когато пазарът ни се задоволи, да помагаме и на съседите”, каза още премиерът. Ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че засега случаите на COVID-19 у нас 81 и че заразата у нас се развива с бавно покачващ се темп. Вече има образци и на защитни костюми, които са за многократна употреба и дават 15 пъти по-добра защита от еднократните, стана ясно на заседанието. До края на седмицата се очаква 8000 защитни облекла да бъдат готови.
Президентът постави въпроса и за това дали у нас ще бъдат доставени бързи тестове. Ген.-Мутафчийски обясни, че техните резултатите не са особени надеждни и че ефектът от тях е спорен.
Държавният глава попита и какъв е ангажиментът на частните болници в извънредната епидемична обстановка. Министър Ананиев отговори, че от Асоциацията на частните болници са изразили готовност да се включат с лечение на заразени пациенти.
Вътрешният министър Младен Маринов призова гражданите да подават сигнали за спекула при продажбата на предпазни средства. Структурите на МВР са заловили 200 00 маски в опит за контрабанда. В същото време над 47 000 защитни маски са раздадени на служителите на МВР и на администрацията.

МС ПРЕДЛОЖИ ЗА РАТИФИКАЦИЯ РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪВМЕСТНО ВЪЗЛАГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ В ЕС ПРИ МЕРКИ ЗА МЕДИЦИНСКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ
Министерският съвет предложи Народното събрание да ратифицира Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки в ЕС при мерки за медицинско противодействие, съобщиха от пресцентъра на правителството.
Рамково споразумение беше одобрено на заседанието на Министерския съвет, проведено на 13 март 2019 г. и министърът на здравеопазването беше упълномощен да го подпише при условие за последваща ратификация, информира Zdrave.net. Споразумението е подписано на 14. 06. 2019 г. Съгласно публична оценка на Европейската комисия, с присъединяването на България към Рамковото споразумение, то покрива около 455 млн. души в Европейския съюз, или 90% от населението на Европейския съюз.
„Споразумението е рамка, която дава възможност на присъединилите се държави-членки съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури за конкретни мерки за медицинско противодействие (противовирусни препарати, ваксини и др.). В случай на кризисна ситуация, засягаща здравето на населението, България ще има възможност да участва в нови тръжни процедури по реда на Рамковото споразумение, като същевременно си запазва правото да предприеме действия самостоятелно да осигури медицински мерки за противодействие, извън съвместното възлагане. Рамковото споразумение не ограничава присъединилите се държави да провеждат обществени поръчки със сходни, а дори и идентични предмети, като в същото време държавите имат право да договарят със същите контрагенти (производители) изпълнители, които участват в обществената поръчка на страните по Рамковото споразумение“, уточняват от МС.
Правителството прие и промени в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, за да приведе в съответствие подзаконовата нормативна уредба с измененията и допълненията в ЗОП в сила от 1 януари 2020 г. Основната част от промените са свързани с прилагането на централизираната национална платформа при възлагане на обществените поръчки.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ПРЕДЛАГА РЕЦЕПТУРНАТА КНИЖКА ДА ЗАМЕСТИ ВРЕМЕННО РЕЦЕПТАТА
Като много добри определи председателят на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски предложенията на Българския фармацевтичен съюз за справяне със ситуацията, създадена заради разпространението на коронавируса. Вчера той даде висока оценка на усилията на фармацевтите да бъдат полезни и да действат адекватно в условията на тежка криза, информира Zdrave.net.
„Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че повечето от фармацевтите изпълняват съвестно своя дълг към обществото. Днес щабът заседаваше в разширен състав, защото в него включихме и представители на БФС“, каза шефът на ВМА. Той изрази удовлетворение от подхода на съсловната организация, след като ръководството й е поело пред него ангажимента всички фармацевти да убеждават гражданите да не се запасяват с лекарства, защото това не е необходимо.
По думите му едно от предложенията на БФС е рецептурната книжка на хронично болните да се признава като рецепта към този момент и да се проведат разговор с НЗОК за обсъждане на такава възможност. Друго предложение е да се изработи виртуална рецепта, но проф. Мутафчийски изрази съмнение, че възрастните хора могат да се справят с това. Трето предложение е свързано с възможността аптекарите да препоръчват при липса на даден оригинален продукт друг генеричен със същото действие.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА МЕРКИТЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ
Законопроектът за мерките при извънредно положение беше приет на първо четене от Народното събрание, съобщи БНР.
Законопроектът предвижда ограничения и забрани за посещение на обществени събития, всички видове масови мероприятия и санкции за неспазване на карантина и разпространяване на фалшиви новини. Предвиждат се спиране на запори и срокове по висящи дела, както и удължаване срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца. Уреждат се условията за ползване на платен и неплатен отпуск.
Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че предвидените санкции за медици при отказ да изпълняват служебните си задължения ще бъдат оттеглени преди второто четене.
“Категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици”, изтъкна тя.
Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС подчерта, че ще предложат преди второто четене възможност за ползване на платен годишен отпуск без отказ и на служители над 60-годишна възраст като най-уязвимата група за коронавируса.
От „Обединени патриоти“ настояха в законопроекта да се включи преустановяване на религиозните дейности и въвеждането на полицейски час в цялата страна, както и мерки за обезщетение за блокирани работещи и срещу спекулата.
ОТ БСП отправиха критики с мотива, че липсва солидарност в заложените мерки и че държавата е прехвърлила отговорността към работниците и работодателите. Лидерът Корнелия Нинова настоя за актуализация на държавния бюджет.
Социалният министър Деница Сачева обаче заяви: “Това, което се опитваме да направим, е да укрепим на първо място здравната система, така че в момента ние трябва да мислим не панически и как в краткосрочен план да се опитаме абсолютно всички щети да обхванем, а да мислим дългосрочно за това какво ни чака”.
Второто четене на законодателните мерки в условията на извънредното положение ще бъде в петък – 20-ти март.

ПРОГРАМА ПОМАГА НА ХОРА ПОД КАРАНТИНА В СОФИЯ
В столицата започна да работи програма за помощ на хора в карантина, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й от аварийната дирекция са прозвънели на около 160 домакинства под карантина и засега никой от тях не е пожелал помощ, информира Clinica.bg.
От вторник в столицата стартира програма за обслужване на хората под карантина. Обаждания ще се приемат на тел. 02 9377 303 и на 0700 17 310 в Контактния център на Столичната община. Заявките могат да включват стоки от първа необходимост като хляб, мляко, яйца, сирене, макарони и други стоки, необходими за три дни.
Храната и лекарствата ще се доставят от екипите във светлата част на денонощието, спазвайки всички изисквания за безопасност.
„Хората чуват призивите и са дисциплинирани да пътуват до центъра само тези, които имат работа, а не отиват на разходка. Получих вчера сигнали, че заради хубавото време, хората в парковете са се увеличили. Апелирам да не се струпват хората, полицията също има грижата за това. Това е изключително важно. Най-важната е дисциплината, особено на хората, които са контактни и са под карантина”, посочи кметът на София.
„Възложила съм на районните кметове да са в контакт с домоуправителите. Важно е да се хигиенизират и дезинфекцират непрекъснато входовете и асансьорите и това е ангажимент на живеещите”, допълни Йорданка Фандъкова. По думите й ситуацията е динамична, а на сайта на Столична община е създадена специална страница, в която се качва цялата официална информация, свързана с мерките срещу коронавируса.

МЗ РАЗПОРЕДИ ДЕВЕТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ЗА ГРАД БАНСКО
Девет противоепидемични мерки разпореди Министерството на здравеопазването за град Банско, който от снощи е поставен под карантина. В заповедта на министър Ананиев се посочва, че нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, ще се извозват само с автомобили на Центъра за спешна медицинска помощ.
От 19 часа на 17-ти март в Банско се въведоха строги противоепидемични мерки със заповед на здравният министър Кирил Ананиев. Първата от тях касае забраната за влизането и излизането от града на всички лица, пребиваващи на територията на Банско. Лицата, които са с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско и се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.
Изключение от забраната се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения. Освен това в заповедта е посочено, че карантината е за срок от 14 дни. Хората не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕКЪСВАНО ЛЕЧЕНИЕТО НА ОНКОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ
Няма да бъде прекъсвано лечението на онкоболните пациенти в лечебните заведения по време на извънредното положение. Това става ясно от заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, издадена още в понеделник, информира Zdrave.net.
„Във връзка със Заповед № РД-09-313 от 16.03.2020 г. на управителя на НЗОК е разпоредено, чрез директорите на РЗОК, на всички лечебни заведения, които оказват болнична медицинска помощ на пациенти, страдащи от онкологични заболявания, че следва същите да оказват в пълен обем тази помощ, според съответните диагностично-лечебни алгоритми на клинични пътеки и амбулаторни процедури“, пише на сайта на НЗОК.