НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.02.2020)

БАПЗГ С АПЕЛ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ ДА ПРОЯВЯВАТ ДОВЕРИЕ КЪМ МЕДИЦИТЕ
БАПЗГ се обръща с апел към пациентите и техните близки да проявяват нужното доверие и респект към медиците, които изпълняват своя човешки и професионален дълг в името на живота и здравето на всеки, нуждаещ се от медицинска помощ! Това се казва в позиция на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи по повод вчерашния случай на атака на пациент срещу лекар от Спешна помощ, информира Zdrave.net.
Припомняме, че в понеделник след сигнал в ЦСМП-София за човек с болки в сърдечната област, на адреса е бил изпратен реанимационен екип с дългогодишен кардиолог. Екипът е пристигнал на място за 9 минути. На място кардиологът е направил всички изследвания на пациента и установил, че става въпрос за невралгия.
„Именно добрата новина е разярила мъжът, който е прибегнал към физическа и вербална агресия срещу медицинския специалист. Освен нецензурните думи, мъжът е отправил обвинения към лекаря, че работи под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Медикът е повикал полиция. Направеното изследване с дрегер, а по-късно и кръвните проби в УМБАЛ “Св. Анна” са установили, че твърденията на пациента не отговарят на истината. БАПЗГ счита за абсолютно недопустимо подобно хулиганско и неуважително поведение към доказал се медик, който съвестно изпълнява своите професионални задължения. Освен нанесената обида към медика, агресията на спешния пациент е възпрепятствала и работата на медицинския екип. Апелираме за бързо и адекватно наказание за извършителя на тази грозна постъпка!“, пишат от Асоциацията.
От БАПЗГ заявяват, че от началото на годината това е деветия случай на агресия срещу медицински екип на ЦСМП-София. Подобни случаи има в цялата страна. В началото на месеца трима братя удряха и обиждаха фелдшерка и шофьор на линейка в Ихтиман.

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА, СВЪРЗАНА СЪС СТРОЕЖА НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата срещу Консорциум „Детско здраве“, определен от здравния министър за победител в конкурса за строеж на Национална детска болница, информира Zdrave.net. Жалбата беше подадена от втория класиран участник в конкурса – Консорциум „Детска болница-София“, който оспорва издаденото от възложителя решение като незаконосъобразно, неправилно и необосновано и моли КЗК да отмени обжалвания акт.
Комисията за защита на конкуренцията реши, че допуска предварително изпълнение на решението на министъра на здравеопазването за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет изграждане на Детска болница, като изразява мнение, че това се налага за предоставяне на адекватна, своевременна и висококвалифицирана здравна помощ на малолетни и непълнолетни пациенти и да се предоставят комплексни медицински услуги за деца.
В крайна сметка Министерството на здравеопазването определи за изпълнител на поръчката Консорциум „Детско здраве“. Сумата, която той е предложил в офертата си е в размер на над 77, 8 млн. лева. В консорциума участват обединението “Главболгарстрой” АД, “ГБС – Пловдив” АД и “Главболгарстрой Интернешънал” АД. Определението подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните.

ИЗГРАЖДАТ ДОМОВЕ ЗА ХОРА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА
До 25 май т. г. общините Кюстендил и Троян ще могат да кандидатстват за европейско финансиране за изграждане на центрове за грижа за лица с психически разстройства, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 570 000 лв. е максималният размер на безвъзмездно финансиране, което всяка от тези общини може да получи от Оперативна програма „Региони в растеж“ – 2014-2020“ г. за обособяване на социалната услуга, информира информира Zdrave.net.
Това предвижда проектът за изменение на процедурата „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” по приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, обявен за публично обсъждане от Управляващия орган на програмата.
С промяната се дава възможност на общините да подадат предложения за изграждане на необходимата инфраструктура за посочените социални услуги съгласно актуализираната Карта на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността. С европейските средства ще могат да бъдат изпълнявани разнообразни дейности: строителство или ремонт на сгради за социални услуги и на прилежащото им дворно пространство, както и доставка, монтаж на оборудване и обзавеждане на помещенията, както и подобряване на достъпа за хора с увреждания до и в сградите. Общият бюджет на процедурата е близо 41,4 млн. лв., от които 35,2 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а 6,2 млн. лв. – национално съфинансиране.

ВМА ИЗПРАТИ НОВ ЕКИП В МАЛИ
Поредният военномедицински екип замина за Мали, където в продължение на 4 месеца ще се грижи за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако, съобщиха от Военномедицинска академия.
Желаем ви успех и да се върнете живи и здрави, заяви полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА.
За първи път екип на Военномедицинска академия се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г.
Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.