НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.12.2020)

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ПРЕДЛАГАТ ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА НЯКОИ ОТ СЕГА ДЕЙСТВАЩИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2021
За последната седмица излекуваните пациенти с COVID-19 са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%. Увеличени са хоспитализациите има в областите Шумен, Бургас, Търговище, Варна, Русе, Ямбол, Сливен, Пазарджик и Ловеч, съобщи по време на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Средната стойност за България е 438 заразени на 100 000 души население, сочат обобщените данни за 14-дневната заболеваемост. Това ни нарежда на 14-то място в Европа и на трето на Балканския полуостров. Страната ни е на второ място по смъртност в ЕС и на първо на Балканския полуостров, обобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Да, благоприятна е тенденцията, виждаме как започва да се отразява и на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и не на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината. Седем пъти е разликата между областта с най-ниска и най-висока заболеваемост“, посочи доц. Кунчев.
За да се продължи обнадеждаващата тенденция, министърът на здравеопазването и Националният оперативен щаб предлагат продължаване на някои от сега действащите противоепидемични мерки до края на месец януари следващата година.
„Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е „не“. Като министър на здравеопазването аз не искам българските граждани да бъдат излекувани. Аз искам българските граждани да бъдат здрави. И това е целта на мерките, които ще предложим“ , обоснова продължаването на мерките проф. Ангелов.
Нощните заведения, игралните зали и казината, ресторантите и спортните зали ще останат затворени до 31 януари. Детските градини, яслите и класните стаи за учениците от първи до четвърти клас ще отворят врати след ваканцията, на 4 януари 2021 г.
Моловете ще продължат да са затворени, с изключение на институциите, които работят в тях – банки, аптеки, магазини, телекомуникационните компании и т.н. До 31 януари ще остане в сила забраната за провеждане на събития, конференции и конгреси. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при заети 30% от местата в тях.
Подготовката за имунизацията е в пълен ход, обясни главният държавен здравен инспектор. Очакванията са на 23-и декември Европейската Комисия да одобри разпространението на първата ваксина. Информация за нейното действие и показания своевременно ще бъде предоставена на всички заинтересовани лица, обясни министър Ангелов. Министерството на здравеопазването няма да убеждава българските граждани коя ваксина да си поставят. Ще създаде информационна среда, в която всеки лекар да получава информацията преди всички и да я предоставя на достъпен и разбираем език на своите пациенти.

НОВИ 119 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
Нови 119 случая са регистрирани през последното денонощие.
1959 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 6113 PCR теста са направени за изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 68; Бургас – 108; Варна – 184; Велико Търново – 6; Видин – 24; Враца – 49; Габрово – 32; Добрич – 51; Кърджали – 9; Кюстендил – 41; Ловеч – 34; Монтана – 23; Пазарджик – 57; Перник – 53; Плевен – 61; Пловдив – 182; Разград – 14; Русе – 102; Силистра – 36; Сливен – 68; Смолян – 14; София област – 87; София град – 333; Стара Загора – 104; Търговище – 13; Хасково – 110; Шумен – 38; Ямбол – 58.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас, са общо 186 246. Активните случаи са 89 540. Излекуваните лица са 90 510. От тях 2575 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 7034. В интензивни структури се намират 570 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден COVID-19, са 8178. Нови 119 случая са регистрирани през последното денонощие. 31 от тях са установени при лекари, 34 – при медицински сестри, 25 – при санитари, 3 – при фелдшери и 26 – при друг медицински персонал.
6196 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 191 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа.

Министър Костадин Ангелов: ДИРЕКТОРИТЕ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ОПРЕДЕЛЯТ КОИ ЛИЦА ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ОТ 1000 ЛЕВА
Директорите на лечебните заведения, в съответствие с утвърдените графици на персонала, определят лицата, които отговарят на изискванията за получаване на допълнителни възнаграждения. В правомощията на директорите на лечебните заведения е възможността да определят кръга от лицата, които следва да получат допълнително възнаграждение, като в това число могат да бъдат и медици от спешните отделения на лечебните заведения за болнична помощ. Това отговаря министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на въпроса на депутата от БСП Георги Гьоков защо лекарите от звената за неотложна медицинска помощ в здравните заведения не са определени като лекари на първа линия и не получават обещаваните 1000 лева допълнително възнаграждение, информира Zdrave.net.
Министърът уточнява, че максималният брой на персонала от лечебното заведение, който може да получи допълнително възнаграждение по проекта „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, е в зависимост от настанените за лечение пациенти с доказан коронавирус за календарния месец. При до 5 включително хоспитализирани пациенти през отчетния календарен месец, допълнителни 1000 лв. могат да получат до 40 човека медицински и немедицински персонал; от 6 до 10 включително хоспитализирани пациенти – до 70 човека медицински и немедицински персонал; от 11 до 50 хоспитализирани пациенти – до 100 човека медицински и немедицински персонал; над 51 хоспитализирани пациенти – до 200 човека медицински и немедицински персонал.
Съгласно клаузите на сключените договори с лечебните заведения, изрично условие за получаване на допълнително възнаграждение е медицинският и немедицинският персонал задължително да е извършвал пряко дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на хоспитализирани пациенти с доказан COVID-19. За удостоверяване на действителността и законосъобразността на извършените разходи директорите на лечебните заведения представят декларация, с която декларират, че лицата, посочени в нея, са получили допълнителни възнаграждения, финансирани по проекта, и отговарят на изискванията за това.
По думите на здравния министър на този етап не е възможно да се променят правилата, по които се определя медицинският и немедицинският персонал, който има право да получава допълнителни възнаграждения, но през следващата година тези правила ще бъдат преразгледани.
„През 2021 г. всички лекари, медицински сестри и санитари ще получават месечни добавки, за които са предвидени 237 млн. лв. по бюджета на НЗОК за 2021 г.“, припомня още проф. Ангелов.

ЗАТВАРЯТ ВРЕМЕННО ТРИ ОТДЕЛЕНИЯ В МБАЛ „СВ. ПАНТАЛЕЙМОН“ – ЯМБОЛ ЗАРАДИ БОЛЕН МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ
Три отделения в МБАЛ „Св. Панталеймон“-Ямбол няма да работят до края на годината заради болен персонал, съобщи директорът на болницата д-р Димитър Рунков пред Нова телевизия. Това са АГ отделението, УНГ отделението и Отделението по очни болести. От десетина дни е спрян приемът и на спешни кардиологични пациенти, информира Zdrave.net.
„Негативната тенденция, която съществува в цяла България за трайно заболяване на персонал, не подмина и нашата болница. Най-нормално е да се случи това, при положение, че девет месеца работим интензивно с COVID. За съжаление тези пациенти вече не са само в COVID-отделения. Коронавирусът е и сред родилки и сред пациенти, на които им престоят спешни операции и е нормално персоналът, който работи с тях, да бъде заразен“, каза д-р Рунков.
Преди 10 дни е станало ясно, че в Отделението по гинекология има заразен персонал – акушер-гинеколози и акушерки, което е наложило затварянето му с разрешение на РЗИ. “И в други отделения има цели екипи, които са с COVID-19”, посочи д-р Рунков.
Като брой заразеният персонал не е много, но проблемът е, че се заразяват колеги от цели звена, допълни още той.
„Създали сме организация за останалите на работа лекари и медицински сестри. Колегите в COVID реанимацията например работят на 72-часови смени”, посочи директорът на МБАЛ “Свети Пантелеймон” .

Доц. Ангел Кунчев: ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗБЕГНЕ СТРУПВАНЕТО В МАГАЗИНИТЕ В ПИКОВИТЕ ЧАСОВЕ
В процеса по контрола по спазване на мерките ще бъдат включени РЗИ, МВР, пожарната и Комисията за защита на потребителите, тъй като не само търговските вериги ще подлежат на санкции, но и потребителите, ако не спазват мерките. Това заяви на брифинг днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов след срещата с представителите на големите търговски вериги, на която присъстваше и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
Търговците са поели ангажимент за спазване на всички противоепидемични мерки, а освен това са поискали и бърза писта за ваксиниране срещу COVID за хората, които работят в тези магазини, каза още министър Борисов.
„За да избегнем недоразуменията, държа да каже, че за мен има три институции, които инвестираха много, за да изпълнят мерките. Това са хотелите, училищата и големите търговски вериги. И хранителните, и нехранителните вериги са сложили навсякъде охрана, спазва се стриктно ограничаването на присъствието на хора в магазина, има термокамери, дезинфектанти и маски“, каза доц. Кунчев. Главният държавен здравен инспектор подчерта, че търговските вериги са изпълнили своята част от ангажименти, а здравните власти могат да им помогнат по два начина.
„Първо чрез медиите да убедим хората, че с удълженото работно време ще могат да пазаруват напълно спокойно и нормално в ранните сутрешни и късните вечерни часове. Ако се избегне струпването в пиковите часове, ще се избегне и възможността да се заразяваме с коронавирус. Освен това ще съдействаме с екипи от РЗИ и Агенцията по безопасност на храните, които, както и дежурните екипи на МВР, ще обикалят по обектите. Каквото и обаче да направим, ако хората нямат самосъзнание да го изпълнят, мерките няма да бъдат адекватни“, каза доц. Кунчев и подчерта, че екипите са смесени, за да може всеки един от служителите да действа според правомощията си. Той допълни още, че ако мерките не се спазват в обектите, те ще бъдат затваряни. „За няколко часа, не за дълго. Има достатъчно основания в много закони за това, но това е крайна мярка, до която дано не се налага да прибягваме, но ако се повтори ситуацията отпреди няколко седмици със струпването на хората, ще го направим“, заяви доц. Кунчев.

НЗОК ОСВОБОЖДАВА 100 МЛН. ЛЕВА ОТ РЕЗЕРВА СИ ЗА ПЛАЩАНИЯ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ
Общо над 100 милиона лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса ще бъдат разпределени за плащания за декември. Това става ясно от решение на Надзорния съвет на фонда, взето на 16-ти декември 2020 г., информира Zdrave.net.
Съгласно него надзорниците са решили да се освободят средства в размер на 70 543 610 лв. от резерва, с които да се увеличат здравноосигурителните плащания за авансово заплащане за дейност през декември 2020 г. на изпълнителите на първичната и специализираната извънболнична помощ, както и за медико-диагностичните дейности. С други 33 573 290 лв. се компенсира недостигът за дължимите плащания през последния месец на настоящата година.
„Тези средства отиват за компенсиране за авансовото плащане през декември“, обясни за Zdrave.net представителят на КРИБ в надзора Оля Василева.
Така в бюджета на НЗОК остават малко над 25 милиона лева, които са за запазване на балансираното бюджетно салдо, обясни Василева. Средствата са останали от перото за медицинските изделия.

НАГРАДИ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ И НЕГОВИТЕ СТРУКТУРИ
Двама любими преподаватели в областта на медико-социалните науки излъчиха студентите от Медицински университет – София чрез гласуване на специално създадена онлайн платформа, стана ясно на проведената церемония днес „Студент и преподавател на годината“ във висшето училище. Избраниците на бъдещите медици са проф. Валентина Петкова, зам.-ректор по наука и акредитация, и проф. Антония Янакиева, ръководител на Катедрата „Оценка на здравните технологии“ на ФОЗ, съобщи Zdrave.net.
Любим преподавател в областта на медико-биологичните науки стана проф. д.-р Савина Хаджидекова, ръководител на Катедра „Медицинска генетика“ на Медицинския факултет. Изборът за любим преподавател в областта на медико-клиничните науки е доц. д-р Светослав Тошев от Катедра „Хирургия“ на Медицинския факултет.
Студент на годината на МУ – София стана Мария Кожухарова, студентка 5 курс, специалност „Медицина“. Тя получи наградата си лично от ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков. Нейната колежка Айлин Фейзуллова е студент на годината от Медицинския факултет, а петокурсничката Даяна Димитрова приема същото отличие от Факултета по дентална медицина. Фармацевтичният факултет също посочи своя студент на годината – петокурсничката Марина Тенева.
Факултетът по обществено здраве удостои с отличието Мария Тенева от 4-ти курс на специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Студент на годината на Медицински колеж „Йорданка Филаретова” е Петя Върбанова от 3-ти курс на специалността „Рентгенов лаборант“.
Филиалът на МУ във Враца „Проф. д-р Иван Митев“ определи за носител на отличието третокурсничката от специалност „Медицинска сестра“ Цветелина Николова.
Конкурсът „Студент и преподавател на годината“ е традиционен за най-старото ни висше медицинско училище. Номинациите в него се обсъждат от авторитетно жури.

ТУИТЪР ЩЕ СЛЕДИ ЗА ФАЛШИВИ ПОСТОВЕ ЗА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Туитър обяви, че ще следи за фалшиви постове за ваксини срещу COVID-19 от следващата седмица по примера на Фейсбук и Ютюб, информира БНР като се позова на Агенция „Франс прес“.
Платформата вече взема мерки срещу постове с фалшива информация за разпространението на коронавируса и ефективността на публичните здравни мерки като носенето на маски. „Наш приоритет ще бъде премахването на постове с вредна и заблуждаваща информация и ще започнем да обозначаваме туитовете с потенциално лъжлива информация за ваксините“, обявиха в свое становище от социалната мрежа. Действия ще бъдат предприемани и срещу твърдения, че ваксината се използва умишлено, за да навреди или да контролира хората.

В УМБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА“ ЩЕ ИМА СПЕШЕН ЦЕНТЪР ЗА ПАЦИЕНТИ СЪС СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА СЪРЦЕ И БЯЛ ДРОБ
С отпуснатите допълнително от правителството 15 милиона лева за дооборудване на новопостроения блок към УМБАЛ „Св. Екатерина“ ще бъде закупена закупи модерна медицинска апаратура, информира БНР като се позова на съобщение от лечебното заведение.
В новото крило ще бъде преместена Съдовата хирургия на болницата, която сега ползва част от Трета градска болница и ще бъде развит модерен център с високотехнологични възможности и подготвени екипи за борба с острия инсулт. Предвижда се също и изграждането на модерен спешен център за сърдечно-съдови заболявания и трансплантация на сърце и бял дроб.
Изградената хеликоптерна площадка на покрива ще дава възможност за по-бърз достъп на спешните пациенти.
Очаква се също чрез новото крило на сградата към кардиологичния профил на болницата да се разкрият и нови специализирани звена по неврология, неврохирургия, пулмология.