НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.11.2020)

ОЩЕ 129 МЕДИЦИ СА ИНФЕКТИРАНИ С COVID-19
3519 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. През изминалите 24 часа са направени 7934 PCR теста. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 224; Бургас – 147; Варна – 124; Велико Търново – 74; Видин – 9; Враца – 98; Габрово – 108; Добрич – 50; Кърджали – 15; Кюстендил – 132; Ловеч – 24; Монтана – 33; Пазарджик – 73; Перник – 66; Плевен – 85; Пловдив – 311; Разград – 30; Русе – 167; Силистра – 96; Сливен – 44; Смолян – 24; София област – 75; София град – 1163; Стара Загора – 134; Търговище – 25; Хасково – 73; Шумен – 108; Ямбол – 7.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 101 770. От тях активни са 69 171. Излекуваните лица са 30 317, от които 942 са регистрирани през изминалото денонощие.
5353-ма са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 288 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 4011 лица-медицински служители. 129 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. От тях 49 са установени при лекари, 38 – при медицински сестри, 17 – при санитари, 2 – при фелдшери и 23 – при друг медицински персонал.
2282 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 152 са случаите, регистрирани през последното денонощие.

Премиерът Бойко Борисов: БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВСИЧКИ СПИСЪЦИ НА ЕС ЗА ПОТЕНЦИАЛНИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID 19
България е във всички списъци на ЕС за потенциални ваксини срещу COVID 19, заяви премиерът Бойко Борисов. Той нареди на здравното министерство да бъде изготвен план за ваксинация, съобщи БНР.
Мерките за осигуряване на достатъчно лекарства бяха сред темите на проведеното в Министерския съвет работно съвещание, на което бяха обсъдени мерките в подкрепа на работещите на първа линия и реорганизацията на болници.
Социалното министерство започва да финансира COVID стандарт за социалните услуги, за които през 2021 г. ще бъдат отделени 75 милиона лева – освен за дезинфектанти, ще има средства за допълнително материално стимулиране на работещите в домовете за възрастни хора. От 16 000 души, настанени в социалните домове, около 9 000 са заразени с коронавирус към момента.
120 милиона лева допълнително от Оперативната програма “Човешки ресурси” се насочват към здравното ведомство, за да продължи да се изплащат по 1000 лева месечно на медиците на първа линия.
Министър Костадин Ангелов докладва, че в болниците и в аптеките има повишено потребление на част от медикаментите, направена е логистична организация за бързи доставки при необходимост в болниците.
Днес от завода за лекарства в Разград се освобождават големи количества антибиотици, които ще отидат към аптеките. Здравният министър отново предупреди хората да не се презапасяват и да не прибягват до самолечение.

ОБЯВИХА ЗА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО СЛЕДЕНЕТО НА КАРАНТИНИРАНИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА
Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове от Закона за електронните съобщения, даващи възможност на МВР за достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина.
Решението е прието с 10 гласа, а двамата съдии – Павлина Панова и Анастас Анастасов, са с особено мнение, информира Zdrave.net
От здравния портал припомнят, че според поправките в закона хората, пocтaвeни пoд кaрaнтинa, трябваше да бъдaт cлeдeни чрeз мoбилнитe им тeлeфoни, дoкaтo oтпaднe зaдължитeлнaтa изoлaция. Срещу новите текстове се бяха обявили 63-ма народни представители от левицата. Според тях текстовете ще създадат възможност за злоупотреби и масово проследяване на голям брой хора.
Магистратите обаче са на мнение, че “тоталното превантивно събиране на трафични данни за местоположение, без точни критерии за начало и край на предписани от здравните власти задължителни здравни мерки – задължителна изолация и лечение на определени заразни болести на конкретни диагностицирани лица, за които се твърди, че не изпълняват тези предписания, представлява сериозно, непропорционално навлизане в правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни”.

РЕДИЦА ПРАВИТЕЛСТВА НА ЕС СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Редица правителства на ЕС се противопоставят на общи правила за използването на бързи тестове за COVID-19, се казва във вътрешен документ, видян от агенция Ройтерс, информира БНР. Това може да нанесе нов удар върху авиокомпаниите, които залагат на бързи тестове, които да помогнат за възстановяване на пътническата и туристическа индустрия.
Авиокомпаниите притискат правителствата да намерят алтернативи на въведените ограничения при пътуване на фона на втора вълна от коронавирус, обхванала Европа, като Lufthansa и Alitalia са начело при използването на бързи антигенни тестове.
Много от правителствата в ЕС обаче не са готови за общи процедури за тестове, които биха помогнали за облекчаване на пътуванията из цяла Европа, се посочва в документа, изготвен от германското правителство, което в момента е ротационно председателство на съюза.
“Голям брой страни членки ясно заявиха, че дискусиите относно общите минимални стандарти и критерии са преждевременни”, се посочва в документа от 12-ти ноември.
Документът ще бъде поставен на масата, когато лидерите на ЕС започнат да обсъждат координацията при борбата с пандемията по време на видеоконференция в четвъртък.

Проф. Петко Салчев: НЗОК ПЛАЩА ВИСОКА ЦЕНА ЗА PCR ТЕСТОВЕТЕ
Увеличава се цената на още две клинични пътеки, свързани с лечение на белодробни проблеми – най-честото усложнение от COVID. Това стана ясно от интервюто пред bTV на директора на НЗОК проф. Петко Салчев, информира Zdrave.net.
„Беше взето решение да се вдигне цената на две от клиничните пътеки – това са 39-а и 58-а, които са свързани с лечение на белодробните заболявания“, посочи той.
„Ако имате някакви други придружаващи симптоми, заболявания, например пневмония и тъй нататък, нищо не пречи да ви лекуват и по 39-а пътека, която е пневмония. И тук това е добавката, че ние увеличаваме цената. При доказан предварително PCR тест или по време на лечението, цената на пневмонията ще бъде 1200 лева – равна на цената на 104-та пътека, която е за вирусните инфекции“, поясни проф. Салчев.
Проф. Салчев коментира цената на PCR теста, като поясни, че доставната цена на един тест е между 17 и 25 лв., а НЗОК заплаща за един такъв тест 60 лв. Цената на теста е още по-висока за хората, които по свое желание си правят такъв тест. Проф. Салчев коментира, че лабораториите имат право да определят своите цени, но според него цената, която плаща НЗОК е висока.
Личните лекари ще получават уникален номер на направлението, който могат да съобщят с есемес, по телефона или по друг начин на пациента. Той от своя страна ще може да извърши съответното изследване във всяка от лабораториите, която има сключен с НЗОК, стана още ясно от думите му.

ПРЕДЛАГАТ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ, СПОРЕД КОИТО ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ МОЖЕ ДА СПИРА ИЗНОСА НА ЛЕКАРСТВА ИЗВЪН СТРАНАТА ЗА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ
Здравният министър ще може да спира износа на лекарства извън страната за определено време в случай на обявено извънредно положение или при епидемична обстановка, съобщи Zdrave.net. Това предлагат от ГЕРБ с промени в Закона за здравето, внесени вчера от д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията но здравеопазването в 44-то Народно събрание.
„Предвид нарастващата заболеваемост и разпространението на болестта сред населението е възможно да възникне недостиг или липса на лекарствени продукти, поради което е необходимо да се регламентира законов механизъм, който да гарантира осигуряването на непрекъснатост в лечението на българските граждани“, се посочва в мотивите към предлаганата промяна.
Ако предложенията бъдат приети, глобата за незаконен износ ще бъде от 50 000 до 100 000 лв., а при повторно нарушение- от 100 000 до 150 000 лв.
В същото време прокуратурата изисква от ресорното ведомство проверка дали има достатъчно медикаменти в страната.
С друга редакция д-р Дариткова предлага промяна на текст в закона, според който пациенти с COVID подлежат на “задължителна изолация и/или болнично лечение”, като проектът предвижда в него да остане само частта за “задължителната изолация”. В мотивите се посочва, че това се прави „с цел прецизиране на текста на разпоредбата по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение” на лица, болни или носители на заразна болест.
Д-р Дариткова предлага и промяна, свързана с начина на известяване при случай на карантина, като това вече ще може да става устно, чрез телефонно обаждане, кратко съобщение или имейл. Предписание за изолацията ще може да се получи лично и след края на карантината, както и по време на нея, но само от упълномощено лице. Предписанието ще се смята за връчено, след като човек е потвърдил за това чрез смс или е-мейл, става ясно от предложените промени.

Проф. Николай Витанов: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НАТИСК НА COVID-19 ВЕРОЯТНО ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА ДЕКЕМВРИ
“Най-големият натиск на COVID-19 вероятно ще бъде през първата половина на декември”. Това заяви вчера пред БНР проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб. Той припомни, че още в началото на септември е определил октомври като преходен месец, а ноември като критичен, поставящ основите на онова, което ще бъде през зимата. Според него, ако не се предприемат незабавно действия декември, януари и февруари ще бъдат трудни.
Проф. Витанов подчерта, че здравната ни система вече не може да обхваща увеличаващия се брой болни.
“Капацитетът на здравната ни система, на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница, вече контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система – вирусът се разпространява. Затова е добре да се знае тази граница и да има стремеж да бъде държан броят на новите случаи под нея. Ако е над нея, този вирус е доказал, че може да повали всяка здравна система, дори тази на САЩ”, обясни проф. Витанов. Той беше категоричен, че ако се спазват мерките стриктно, броят на новите случаи ще спадне след около две седмици на 800 случая дневно, но през зимния период няма да е по-малко от това.
По думите на професора времето на вируса изтича, защото се умножават сведенията за успешните изпитания на ваксините. Той препоръча да се използват разумни средства, за да се премине с малко жертви периодът до наличието на готова ваксина.
“По-добре да останем здрави до появата на ваксината. Ако ваксините се появят достатъчно бързо, може голяма част от населението да не се срещне с коронавируса”, подчерта още математикът.

ПРОДЪЛЖАВА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА МБАЛ „СВ. МИНА“ – ПЛОВДИВ В COVID БОЛНИЦА
Преструктурираната общинска болница „Св. Мина“ в Пловдив в COVID болница, която засега е единствена в България, продължава да се окомплектова. На този етап там има сериозен недостиг на медицински екипи. Очаква се днес да бъде доставен респиратор, осигурен от Министерството на здравеопазването, информира БНР.
Вече са факт заплануваните 90 легла. Ръководството увери, че те са функционални. Военни дариха 100 комплекта чаршафи и 20 болнични легла. С решение на РЗИ в “Св. Мина” трябва да бъдат разкрити още 60 легла, за да станат общо 150.
Най-сложно се оказва осигуряването на специалисти. Към лекарите и медицинските сестри от здравното заведение се очаква да се присъединят и екипи от частните болници “Уромед” и “Медикус Алфа”. Продължават разговорите с Община Пловдив за това как ще се обезпечи заплащането им.
Управителят на “Св. Мина” проф. Петър Петров съобщи, че вече са се включили и петима доброволци от Медицинския университет в града – част от тях са стажант-лекари.

11 СЛУЖИТЕЛИ НА ЦСМП -ЯМБОЛ СА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
11 служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Ямбол са заразени с коронавирус. Работата на екипите през последната седмица се е удвоила.
С 11 екипа в 7-те филиала на областта разполага Центърът за Спешна помощ в Ямбол, но заради заболели медици и шофьори ситуацията се усложнява, поясни д-р Никол Ковачева директор на центъра.
“На този етап успяваме да се справим с извънреден труд, с извънредни дежурства, тоест тежестта на тези 11 човека я поема останалия персонал и натоварването става двойно”.
“Повикванията, които получаваме от Регионален център 112 – Бургас са почти двойно увеличени, от тях 40 процента са с температура, задух, кашлица, което ни навежда на мисълта за състояние с COVID”, уточнява д-р Атанас Парушев.
В момента в ямболската областна болница има свободни десетина легла, като възможността е да бъдат разкрити още 20.

„УМБАЛ-БУРГАС“ ОТКРИВА ОЩЕ 140 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Университетската болница в Бургас открива още 140 легла за лечение на заразени с коронавирус, съобщи БНР. Петият и шестият етаж на терапевтичния корпус ще бъдат обособени в COVID отделения, обяви директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски. Той уточни, че леглата за интензивно лечение ще станат общо 260.
Всяко свободно легло в COVID отделенията се заема мигновено, каза д-р Бойко Миразчийски. Относно недостига на лекари и медицински персонал той заяви, че малко хора са се отзовали на призивите на болницата за доброволци и медицински специалисти:
“Трябват много медицински специалисти – и медицински сестри, и лаборанти, и лекари”.
Дефицит на лекарства в болницата няма, но снабдяването с кръвна плазма е трудно, заяви още д-р Миразчийски:
“Най-добре би било, ако може и в Бургас да започне плазмонабиране от дарители”.

БОЛНИЦАТА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ В КОТЕЛ ТЪРСИ ЛЕКАР, МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И САНИТАР
Специализираната болница за рехабилитация в Котел разкрива нови работни места за лекар, медицинска сестра и санитар. Това съобщи пред БТА управителят д-р Цветан Влахов, информира Zdrave.net. От болницата са осигурили 11 легла за пациенти в коронавирусна инфекция в изпълнение на заповед на здравния министър, но липсват медици, които да се грижат за пациентите. Необходима е и апаратура – за кислород, за вливане и т.н., но приоритет е персоналът, посочи управителят.
Четирима лекари и четири медицински сестри, които в момента работят в болницата, са отказали да се грижат за пациенти с коронавирусна инфекция. Ако бъдат прехвърлени в новото отделение, те ще трябва да преустановят работата си на настоящите си позиции, допълни д-р Влахов.
В Специализираната болница за рехабилитация капацитетът е 55 легла, като натовареността е различна, а в момента настанените там са намалели. Според д-р Влахов, по-подходящо би било разкриването или преобразуването на COVID отделение във Вътрешното отделение към МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – Сливен, което се намира в същата сграда, тъй като там работят пулмолог, терапевт, подготвени и обучени сестри. По думите му, сега и там лекуват пневмонии, разполагат с кислородни апарати.
По данни на Областния кризисен щаб, към 16 ноември активно болните в община Котел са 43. В града няма реаниматор и ако се налижи, е нужен близо час-час и половина, за да бъде транспортиран пациент до областната болница в Сливен.

БОЛНИЦИТЕ И ЦСМП ТРЯБВА ДА ИЗГОТВЯТ ПЛАНОВЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ В СЛУЧАЙ НА ЯДРЕНА ИЛИ РАДИАЦИОНННА АВАРИЯ
Болниците и Центровете да спешна медицинска помощ трябва изготвят планове за реакция в случай на ядрена или радиационна авария, съобщи Clinica.bg. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за медицинско осигуряване и здравни норми за защита на лицата в случай на радиационна авария, публикувани за обществено обсъждане от здравно министерство.
След влизането в сила на промените, ръководителите на болниците за активно лечение, Центровете за спешна медицинска помощ, Националния център по радиобиология и радиационна защита и Регионалните здравни инспекции ще трябва да изготвят аварийни планове за медицинско осигуряване в случай на авария. Плановете ще се съгласуват от Националния център по радиобиология и радиационна защита, който организира дейностите по медицинско осигуряване и защита на населението и околната среда при радиационни аварии и тероризъм. Копия ще се пратят и в МЗ.
Предстои Националният център по радиобиология и радиационна защита и РЗИ да осигурят защита на гражданите от въздействието на йонизиращи лъчения. С проекта се предвижда и провеждането на деконтаминация на специализираните медицински екипи, оказали помощ на място, която ще се извършва извън зоната за провеждане на радиационен контрол.

Проф. Христо Найденски: НЯМА МЯСТО ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ НА ИНФЕКЦИЯТА
“Ситуацията е доста тревожна заради експоненциалното разпространение на коронавируса, но се надявам скоро да достигнем платото. Въпросът е колко време ще продължи то, докато се намери адекватната ваксина”, каза вчера пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамент “Инфекциозна микробиология” към БАН.
Според него мерките са се забавили и не е била създадена необходимата организация:
“Вече се движим по един път, който следва развитието на пандемията. Лятото живяхме в една илюзия, че пандемията се отдалечава, но прогнозите на математическите модели се сбъднаха и в идните месеци на разпространение на грипна инфекция и изтощаването на организма в края на зимата трябва да сме много внимателни и да спазваме стриктно мерките. Няма място за подценяване на инфекцията, напротив – тя е пред нас и ситуацията е тревожна”.
По думите на проф. Найденски трябва да се провежда по-масово тестване, като за целта се използват бързи антигенни тестове върху целеви групи от населението – тези, които имат оплаквания и които са изложени на риск. “Това ще даде светлина на отделните индивиди какво поведение да имат в ежедневието си”, изтъкна специалистът.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПРЕПОРЪЧА ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ ЗА ПРЕГЛЕД И ИЗСЛЕДВАНИЯ В COVID КАБИНЕТИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ДКЦ
Засилен е интересът за прегледи в специализираните COVID зони в общинските диагностично-консултативни центрове, където сe правят и бързи тестове за коронавирусна инфекция. За да се избегне струпването на много хора, което е предпоставка за разпространение на вируса, както и за осигуряване на по-добра организация, от Столичната община препоръчват на гражданите да посещават тези зони с предварително записан час.
Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където са дадени графиците на COVID Кабинетите. Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар на болния. Пациентите, които нямат възможност и достъп до онлайн платформата, могат да се обадят на телефона на съответното ДКЦ, откъдето ще им бъде резервиран час за преглед.
Пациентите, с предварително записан час ще бъдат прегледани с приоритет.

Проф. д-р Веселка Дулева: ПРЕДОЗИРАНЕТО НА ВИТАМИН D Е ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО
Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане на добрия имунитет, категорични са експертите, които съветват как да с храним по време на COVID-19. Паралелно с това се отправят препоръки да не се употребяват безконтролно хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С, съобщи БНР.
„Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепатотоксичен и се отлага в депа в организма, може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди в предаването „Хоризонт до обед” проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи. „Безконтролният прием дългосрочно на високи дози, които към настоящия момент виждам, че се препоръчват, крие рискове за здравето“, посочи тя.
Добри хранителни източници на витамин D са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце, допълни проф. Дулева.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ЗА ОФИЦИАЛНИ ПРОТОКОЛИ И ПРЕПОРЪКИ КАК ДА ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС
Общопрактикуващите лекари имат нужда от официални протоколи и препоръки как да лекуват пациентите с коронавирус в доболничната помощ. Това обясни пред БНР д-р Ира Маркова, общопрактикуващ лекар и педиатър с 40-годишен стаж.
„Трябва да ни се помогне с тези протоколи, които да се напишат – не във Фейсбук, говоря за конкретните места, които ние ще отворим и специалистите ще обобщят дотук какво се знае за вируса: какво да не правим и какво да правим – това е помощта, която искаме“, посочи тя в предаването „Преди всички“.
„Очакваме електронен фиш за кръвна картина, за рентген. Очаквам да се признае валидността на антигенните тестове и да не се изисква потвърждение с PCR, когато имаш симптоми и положителен тест. Очакваме обобщаващи протоколи на база на знанието дотук за 10 месеца за вируса“, обобщи д-р Маркова.
В позицията си тя акцентира върху липсата на елементарен протокол или поне насоки за доболничната помощ, когато общопрактикуващ лекар е взел решение да наблюдава един пациент у дома и на този пациент е предписано домашно лечение, било след триаж в болница или съответен триажен център.
„И разни други, дребни уж на вид неща – например какви противотемпературни са противопоказни. Чухме много неща за ибупрофен, за парацетамол. Пак няма един протокол, който да ни каже – поне това не давайте или не правете“.
Ира Маркова пита защо не се въвеждат новите антигенни тестове, които са надеждни и евтини. „Ако един човек е симптомен и позитивен с антигенен тест, кому е нужен PCR тест?“, попита риторично д-р Маркова.
Според нея за да се следят усложненията вследствие на инфекцията е нужно изследване за пълна кръвна картина и рентгенова снимка.
„Десет души съм слушала без никакви данни за пневмония. Когато отиде на снимка, има. Какъв е този вопъл да се преслушват хората всеки ден, когато вирусните пневмонии, една голяма част от тях не се чуват. Трябва ни рентген за тези, които подозираме“, аргументира се специалистката.
Ира Маркова призова хората да не се самолекуват, защото антибиотиците не са „лукчета“ и „ще започнат да циркулират такива резистентни бактерии между нас след една година, когато една проста ангина няма да можем да повлияваме“.
В момента тя има около 50-60 случая на пациенти с коронавирус. „И още сложете три пъти по толкова с по-леки протичания и необявени“. Комуникацията върви основно по телефон. „Ние правим безплатна психотерапия“, допълни общопрактикуващият лекар.

БЛИЗО 11 МЛН. ЛВ. Е ИЗПЛАТИЛА НЗОК НА 55 БОЛНИЦИ ЗА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Близо 11 млн. лв. е изплатила Националната здравноосигурителна каса на 55 болници за надлимитна дейност за 2015 и 2016 г., информира Clinica.bg като се позова на съобщение от НЗОК.
Средствата се изплатени към 13 ноември 2020 г., съгласно промените, за които се договориха здравните власти и Българският лекарски съюз. Парите се дават заради това, че през тази година болниците не успяха да заработят бюджетите си. От предвидените до 75 млн. лв. обаче са изплатени едва 11 млн. лева, а според сметките на БЛС дължимата надлимитна дейност възлиза на 150 млн. лв.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТПРАВИ ПОКАНА ЗА ИЗБОР НА ЛИКВИДАТОР НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ДОЛЕКУВАНЕ В СЕЛО РАДУНЦИ
Министерство на здравеопазването отправи покана до всички заинтересовани лица, които отговорят на изискванията, за избор на ликвидатор на „Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация – Радунци” ЕООД. Процедурата за избор на ликвидатор ще се извърши чрез подбор по документи. Ведомството публикува на сайта си всички изисквания към кандидатите. Сред условията за участие в процедурата са кандидатите да имат висше образование на образователно-квалификационна степен “магистър” по медицина, дентална медицина, икономика или право; да не са лишени от правото да заемат материално-отчетническа длъжност; да не са били членове на изпълнителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, когато то е прекратено поради несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори; да имат опит като ликвидатори на поне едно дружество, чийто процес на ликвидация е завършен и др.