НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.08.2020)

БАПЗГ в своя позиция: НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ НАШИТЕ ИСКАНИЯ ДА ПРИДОБИЯТ ПАРТИЕН ОТТЕНЪК
От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) заявиха, че категорично няма да позволят исканията им да придобият партиен оттенък. „Здравеопазването няма цвят, няма религия, има само висок професионализъм, морални ценности, хуманизъм и милосърдие“, казват в позицията си от Асоциацията, информира Zdrave.net.
От БАПЗГ уточняват, че имат три основни искания, които са поставяли неизменно през последните 10 години – стартова заплата в размер на три минимални работни заплати, задължително спазване на договореностите, заложени в Колективния трудов договор и дългосрочна стратегия за здравните грижи. Тези въпроси щели да бъдат обсъдени и с министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на среща, която ще се състои по негова покана на 26. 08. 2020 г.
Същевременно от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС), ръководен от Мая Илиева, обявиха, че днес ще поставят палатки пред сградата на Министерството на здравеопазването и ще протестират срещу пренебрегването по думите им на медицинските специалисти в условия на епидемия от коронавирус. Те ще настояват и за осигуряване на по-добри условия на труд и за по-високо заплащане в сектора.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ Е ГОТОВ ДА СЕ СРЕЩНЕ С ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е готов да се срещне с медицинските сестри, които обявиха безсрочен протест, и да обсъди с тях професионалните им искания, съобщи БНР.
Министър Ангелов коментира предстоящия безсрочен протест на медицинските сестри в Русе, където се срещна с ръководствата на всички лечебни заведения в областта.
Той обясни, че при обиколката си в цялата страна не е установил напрежение в сестринския състав и има съмнения, че става дума за национално недоволство.
“Заплатите на медицинските сестри зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения. Нещо повече, анексът, който е подписан с НЗОК и със съсловните организации, ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения с по 10%, така и на стойността на клиничните пътеки с 10%”. Това каза министър Ангелов и обяви, че е готов на диалог.

С ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ И ВОЙ НА СИРЕНИ МЕДИЦИ ОТДАДОХА ПОЧИТ ЗА СВОИ КОЛЕГИ, ЗАГИНАЛИ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА
С едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки, по призива на Български лекарски съюз, медици от цялата страна отдадоха почит към своите колеги, загинали по време на работа, съобщиха от пресцентъра на БЛС.
Денят на спасението през тази година преминава под знака на COVID-19 – заразата, която засегна милиони хора по целия свят. За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.
В петък, 14 август, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира в градинката на ВМА-София беше отбелязан официално Денят на спасението в памет на десетките медицински специалисти, загинали по време на работа след извършване на тежки среднощни операции, при катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на своите пациенти. Беше отдадена почит и за полицаи, планински и водни спасители, миньори, доброволци и граждани, загинали при изпълнение на своя професионален и обществен дълг в името на други хора. На церемонията присъстваха представители на държавни институции, съсловни организации, синдикати, БЧК, болници и др.

32 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
32 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие. 781 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящия адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Варна – 2; Велико Търново – 1; Добрич – 8; Кърджали – 1; Пазарджик – 2; Пловдив – 4; Силистра – 1; Смолян – 1; София град – 5; Шумен – 1.
Към момента у нас са потвърдени общо 14 365 случая на новия коронавирус, от които 4 681 са активни. 9 186 са излекуваните лица. 25 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 807 пациенти. От тях 56 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция у нас, са 797. През изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.
498 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Три са новите случаи от последното денонощие.

БЛИЗО 60 МЛН. ЛВ. СА ИЗРАЗХОДВАНИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА БОРБА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19
Близо 60 млн. лв. са изразходвани от Министерството на здравеопазването от началото на годината до края на юли за борба с разпространението на COVID-19 и за лечение на заболяването. Средствата са по бюджета на МЗ, по европрограми и от дарения, като по-голяма част от сумата се пада на европейските средства, съобщи Zdrave.net.
По бюджета на МЗ общо са изразходвани 12,6 млн. лв., като в тях влизат и 2,8 млн. лв. от дарения. Средствата по два проекта по оперативни програми на ЕС пък възлизат общо на 46,6 млн. лв.

Д-р Гергана Николова: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ТРЯБВА ДА МОГАТ ДА НАЗНАЧАВАТ ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА COVID-19
Трябва да се прецени дали общопрактикуващите лекари са на първа линия, тъй като в момента не се разглеждат като такива. Този въпрос ще бъде поставен пред новия министър. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.
С идването на есента броят на пациентите с температура ще се увеличи, по тази причина личните лекари трябва да могат да назначават изследване, в момента те нямат тази възможност, което удължава пътя за диагностика, а пациентите са силно затруднени да си платят теста.
Цифрите са по-добри, процентът на новозаразени и заболели към бройката изследвани е по-малък. Д-р Николова призова да няма отпускане и да се спазват противоепидемичните мерки: „Доста неглижираме носенето на маски на закрито. Хората приемат, че това е нещо пожелателно. Ако се носят маски – не е по правилния начин. Каквото и да кажем – коронавирус има“.
За да можем да се справим с инфекцията, трябва да се пазим, себе си и хората с хронични заболявания, както и възрастните, призова д-р Николова. Според нея е редно учебните занятия да започнат присъствено, тъй като децата са по-слабо засегнати от коронавируса.

Доц. д-р Ангел Кунчев: В КРАЯ НА СЕДМИЦАТА СЕ ОЧАКВА ДА ИЗЛЕЗЕ РЕШЕНИЕ КАК ДА СЕ ДЕЙСТВА В УЧИЛИЩАТА ПРИ КОНСТАТИРАНЕ НА СЛУЧАИ НА COVID-19
В края на седмицата се очаква да излезе решение как да се действа в училищата при констатиране на случаи на COVID-19 в класовете през новата учебна година. За това информира БНР като се позова на изказване на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Сливен.
Едно от предложенията е, ако в един клас има заболял ученик, да не се затваря цялото училище, а само този клас да бъде карантиниран за 14 дни и да премине на дистанционно обучение. Той посочи, че моделът вече е отработен в детските градини и работи.
Д-р Кунчев допълни, че ако бъде открит ученик с COVID-19, то класовете на неговите братя и сестри също ще бъдат карантинирани.
“Идеите на министерството да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи, идеите за пречистване въздуха по-различни способи и начини, идеите да не се ползва междучасие в едно и също време, а различните класове да излизат в различно време, за да не се срещат, също ще ги имаме предвид“, изтъкна специалистът. Според него новооткритата руска ваксина срещу коронавируса на този етап няма да може да се ползва в Европа заради почти липсващата трета фаза на доказване на безопасност.

ВТОРИ ПОРЕДЕН ДЕН В ОБЛАСТ РУСЕ НЯМА РЕГИСТРИРАНИ НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19
Нови 8 души са оздравели след заразяването си с COVID-19 в Русе. Вече втори ден няма регистрирани нови случаи на коронавирусна инфекция на територията на област Русе, информира БНТ.
Сред излекуваните за последните 24 часа е и 63-годишната жена, работеща в дома за възрастни хора „Възраждане“ като трудотерапевт. От персонала в домашна изолация остават само една от санитарките, социалният работник и социалният асистент.
От началото на пандемията броят на преборилите инфекцията в региона вече достигна 177, от тях 37 са обитатели на социалното заведение.
Намалява и броят на настанените в болнични заведения възрастни хора от дом „Възраждане” – те вече са 13. Общият брой на заразените с COVID-19 в дома е 93-ма души, от които 84 са обитатели на дома.
За област Русе диагностицираните с COVID-19 са общо 269, като активните случаи са 79. От тях в болнични заведения са 24-ма.

НОВИ ПРЕПОРЪКИ В РЪКОВОДСТВОТО ПО РЕВМАТОЛОГИЯ
Нови препоръки за лекарствената терапия при някои ревматологични заболявания предвиждат промени във фармако-терапевтичното ръководство в специалността. Те са публикувани за обществено обсъждане, информира Clinica.bg.
Става дума за допълване на лекарствената терапия на ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилоартрит и псориатичен артрит.
В ръководството се описани нови препоръки за терапия при пациенти с ревматоиден артрит с Upadacitinib, активното вещество в лекарствения продукт Rinvoq и за допълване на лечението с TNF – блокиращи лекарства.
Терапията в Ръководството по ревматология е задължителна при лечение по линия на НЗОК.