НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.07.2020)

ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ 267 ЛИЦА С COVID-19
267 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалите 24 часа. 6526 са PCR тестовете, направени през последното денонощие. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 14; Варна – 36; Велико Търново – 6; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 8; Добрич – 12; Кърджали – 2; Кюстендил – 11; Ловеч – 1; Пазарджик – 5; Перник – 2; Плевен – 4; Пловдив – 19; Русе – 4; Сливен – 3; Смолян – 4; София област – 10; София град – 95; Стара Загора – 8; Търговище – 1; Ямбол – 2.
Общо 8144 случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас. 3924 от тях са активни. 3927 са излекуваните лица, от които 86 са регистрирани за последните 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 582-ма. От тях 28 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система лицата-медицински служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са 553. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 11. 5 от тях са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра, 3 – при санитари, 1 – при фелдшер и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 293. Четири от случаите са от последните 24 часа.

БЛС НАСТОЯВА В АНЕКСА КЪМ НРД ДА НЯМА ИЗИСКВАНЕ ТЕСТВАНЕТО И ОТЧИТАНЕТО НА ИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ
Анексът към НРД, с който се увеличават цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и COVID и се осигурява допълнително заплащане за абсолютно всички пътеки, ще бъде подписан, ако от него отпаднат изискванията за отчитане в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ и изменението в медицинската документация – История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и “История на новороденото“, които по предложението на НЗОК трябваше да влязат в „Първични медицински документи“. Това стана ясно от писмо на БЛС до НЗОК.
„Предлагаме Ви, пилотните тествания за подаване по електронен път на изискуемите първични медицински документи в съответствие с § 9, §17и §18 на Анекса да се проведат, без изрично тези текстове да бъдат разписани в настоящото допълнение и изменение на рамковия договор, като заявяваме готовност да сътрудничим и съдействаме активно за организиране и осъществяване на пилотното прилагане на проекта. Въвеждане на изискването за подаване на информация в реално време за извършваните дейности от изпълнителите на извънболнична медицинска помощ и новите формати на „История на заболяването”, би могло да се предвиди най-рано с анекса след обсъждане на всички аспекти и промяна в съответните текстове на специалната част на рамкови рамковия договор”, пише в писмото.
„Когато за първи път се срещнаха колегите от УС с представители на Касата, беше за да се обсъдят само две теми – повишаване на цените на инфекциозните пътеки и тази за COVID и осигуряване на допълнително плащане за всяка пътека за скрининги. Изведнъж обаче се оказа, че се иска да бъде въведено нещо, което изобщо не е било обсъждано. Направихме всичко възможно да успокоим колегите, но не се получи. Има напрежение в съсловието. Не можем да подпишем на инат без да отчетем притеснението на колегите. До подписването нищо не е окончателно, а разговорите продължават. Разбрали сме се другата седмица отново да се видим, няма нищо фатално“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net.

В УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“ СТАРТИРАТ PCR ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 НА ПЪТУВАЩИ В ЧУЖБИНА
От 19 юли 2020 г. PCR тестове за COVID-19 на пътуващи в чужбина ще се правят и в УМБАЛСМ “Пирогов”, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение. Изследванията ще се правят от 08:00 до 10:00 часа сутринта.
Тестовете ще вървят и с искания от чуждите власти сертификат на английски език. Резултати ще се получават на следващия ден. За изследването не е нужно пациентът да е гладен и жаден, припомнят от болницата.
Цената на един тест е 100 лева, за двама души – 200 лева, семейният пакет за трима души е 270 лева, а за четирима – 350 лева. Хората трябва да си носят и двустранно ксерокопие на личната карта, а за децата – на паспорта.
Заради изисквания от Гърция отрицателен тест за коронавирус лабораториите у нас едва успяват да поемат наплива от желаещи да си направят изследването.

С БЛИЗО 49 МЛН. ЛЕВА Е НАДВИШЕН ПРОГНОЗНИЯТ РАЗХОД ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ ПРЕЗ ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2020
Почти 298 млн. лв. е изплатила НЗОК до края на юни за лекарства за лечение на болни с онкологични заболявания в лечебните заведения, при прогнозен разход за полугодието от 249 млн. лв. Сумата е с близо 49 млн. лв. повече от заложените в бюджета на Здравната каса по това перо към този период, информира Zdrave.net.
При годишен бюджет от 498,5 млн. лв. за лекарства за пациенти с онкологични заболявания и медикаменти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, средномесечният разход по това перо би трябвало да възлиза на 41,5 млн. лв. Това обаче не се е случило в нито един месец от началото на годината досега, показва справката на НЗОК.
Най-близо до заложения средномесечен разход са разходите на НЗОК от началото на годината до 29 февруари, когато изплатената сума е 85,6 млн. лв. Най-голямо пък е превишението спрямо прогнозния средномесечен разход през март, когато НЗОК е изплатила за лекарствата по това перо 59,6 млн. лв. – 18 млн. лв. повече.
Със 7 млн. лв. е надвишена прогнозата за април, с 10 млн. лв. – за май. През юни превишението е с около 12 млн. лв., като НЗОК е платила медикаменти за 53,3 млн. лв.
Ако тенденцията се задържи, средствата на Здравната каса по това перо ще стигнат в най-добрия случай до октомври, а за ноември ще трябва да се освободят пари от резерва на Фонда.

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИЯТ СЕКТОР ПОДКРЕПЯ ГРАЖДАНИТЕ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА НОВА СГРАДА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Общественият съвет към Комисията за неправителствените организации и жалбите на гражданите препоръчва законова промяна за прозрачно създаване и управление на бъдещата Национална многопрофилна детска болница в София, информира БНР.
Съветът, в чийто състав са представители на неправителствения сектор, е подкрепил гражданската инициатива за изцяло нова сграда на Детска болница в София.
Общественият съвет е поискал министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да отговори защо няма анализ на потребностите, пълно и качествено задание, прозрачен конкурс и цялостен фонд за създаването на Детската болница. Препоръчват се консултации с педиатри за ефективно управление на болницата и планирането на работната сила, включително осигуряване на статут, различен от сегашните търговски дружества и промяна на наредбата за специализация на лекарите, както и за медицинските сестри.
Решенията на Обществения съвет са препоръчителни за депутатите, но в становището се изразява надеждата, че те ще обърнат внимание на темата. Препоръките идват на фона на решението на премиера да се събори старата 40-годишна сграда на болницата. Само преди два дни правителството създаде дружество с държавно участие със сто милиона лева, което ще управлява процесите на Детската болница.

СЪДЪТ ЗАДЪЛЖИ МИНИСТЪР АНАНИЕВ ДА ОПОВЕСТИ ДОГОВОРИТЕ С КИТАЙСКАТА НАЦИОНАЛНА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МАСКИ И РЕСПИРАТОРИ
Административният съд в София задължи здравния министър Кирил Ананиев да оповести договорите с Китайската национална фармацевтична компания за купуване на маски и респиратори за 4.6 милиона евро. Решението е по дело, заведено от Антикорупционния фонд, срещу отказа на МЗ да даде информацията, информира Clinica.bg.
На 7 април фондът поиска от МЗ копия от договорите с китайски и български производители за доставка на лични предпазни средства и апаратура по Закона за достъп до обществена информация. Поискани са и данни за поръчаните типове маски, техните спецификации, сроковете на доставка, както и цените, платени за всеки от типовете маски. Малко след това се появяват публикации, че в срок са получени само една трета от платените маски, няма и информация за доставени респиратори.
На 23 април министърът на здравеопазването е уведомил Антикорупционния фонд, че не разполага с исканата информация и е препратил запитването към „БУЛ БИО – НЦЗПБ” ЕООД, което е собственост на МЗ. „Фактически това представляваше мълчалив отказ на запитване за предоставяне на обществена информация, което е нарушение на закона”, коментират от фонда. Оттам са обжалвали пред Административния съд в София отказа на министъра. В края на юни съдът е решил, че жалбата е основателна и е отменил мълчаливия отказ.

ПРОКУРАТУРАТА ВНЕСЕ ДЕЛОТО НА ПРОФ. АСЕНА СТОИМЕНОВА В СЪДА
Въпреки представените аргументи, обяснения и становища на редица организации в защита на изказаното експертно и професионално мнение на председателя на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, прокуратурата внесе делото в съда с предложение за административно наказание, информира Zdrave.net.
като се позова на съобщение от БФС. Поради чистото съдебно минало на проф. Стоименова търсенето на наказателна отговорност отпада, но продължава искането за налагането на административна санкция.
От здравния портал припомнят, че проф. Стоименова беше обвинена в началото на април заради интервюта по БНТ и БНР, в които предупреждаваше, че трябва да се вземат мерки за преодоляване на очаквания недостиг на лекарства по време на епидемията от COVID-19. На проф. Стоименова бе повдигнато обвинение по чл. 326, ал 1 от Наказателния кодекс за всяване на фалшива тревога сред населението. В края на април Софийският районен съд отмени мярката й за неотклонение, като прие, че определената гаранция от 20 хил. лв. не отговаря на законовите изисквания, а мярка за неотклонение изобщо не е необходима.
След обвиненията в защита на проф. Стоименова и на свободното изказване на професионално и експертно мнение се обявиха Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), Международната федерация на фармацевтите (FIP), Българската Асоциация на търговците на едро в България, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Асоциацията на европейските журналисти, Управителният съвет на БФС, почти всички регионални фармацевтични колегии и други професионални и неправителствени организации.

Д-Р ДАРИН ДИМИТРОВ Е ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ
Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров ще ръководи Постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружение на общините (НСОРБ) до 2023 г., съобщиха за Zdrave.net от сдружението. Това е втори мандат за д-р Димитров като председател на комисията, той ръководеше експертно-консултативния орган на сдружението и през периода 2015 -2019 г.
Комисията ще има и 9 заместник-председатели. Това са кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, заместник-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева, заместник-председателят на Общинския съвет – Варна д-р Лидия Маринова, заместник-председателят на Общинския съвет – Калояново Мария Начева, д-р Ренета Кръстева – управител на „МБАЛ – Павликени“, секретарят на Община Плевен Паулина Кирова, директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново Росица Димитрова и д-р Пламен Китанов – управител на „МБАЛ – Ботевград“.