НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.05.2020)

323-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЧНИ УСЛОВИЯ
Пробите, изследвани за новия коронавирус през последното денонощие, са 1094. От тях 36 са с положителен резултат, по данни на Националния оперативен щаб. За това информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Потвърдените за изминалите 24 часа случаи са разпределени по области, както следва: Благоевград – 3; Пазарджик – 6; Плевен – 3; Пловдив – 3; Русе – 1; Сливен – 2; Смолян – 2; София – 10; Ямбол – 6.
Към момента в България са регистрирани 2211 случая на COVID-19, от които 1505 са активни. Излекувани са вече 598 лица.
323-ма от пациентите с доказана коронавирусна инфекция са под лекарско наблюдение в болнични условия. 46 от тях са настанени в интензивни структури.
240 станаха медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус. Установени са 7 нови случая, от които 4 са в София, 2 – в Пазарджик и 1 – в Кнежа.
108 са починалите лица, констатирани с COVID-19.

ИЗПИСАХА ПАЦИЕНТ СЛЕД 26 ДНИ НА АПАРАТНА ВЕНТИЛАЦИЯ
След 26 дни на апаратна вентилация и в реанимация, 64-годишен пациент с коронавирус беше успешно изписан от университетската болница „Каспела” в Пловдив. Той е приет в средно тежко състояние и с дихателна недостатъчност. Заради влошено състояние, три дни след постъпването в лечебното заведение е бил интубиран, информира Zdrave.net.
„С помощта на денонощните грижи на медиците в лечебното заведение, той вече даде две отрицателни проби на PCR теста и е изписан”, заяви директорът на УМБАЛ „Каспела” проф. д-р Илиан Дойков.
Пациентът е имал и придружаващо заболяване – сърдечна аритмия, за която е приемал медикаменти. По време на престоя му в специализираното отделение за COVID-19, медикаментите са били заменени с венозни. По време на лечението се приложили дихателни техники, които се препоръчват в целия свят.
„Човекът имаше голям късмет да започне едно клинично подобрение, което ни позволи постепенно да го отделим от апарата и да диша самичък, след което да го изведем от интензивното отделение”, подчерта началникът на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” в УМБАЛ „Каспела” д-р Юри Спасов.
„Не са много случаите, когато човек след 26 дни интубация, може да завърши благоприятно, но този пациент вече е здрав и си е у дома”, коментира още проф. Илиан Дойков.
В момента в отделението за лечение на коронавирус в болница „Каспела” има четирима пациенти. Двама от тях се очаква да бъдат изписани през следващата седмица, след като дадат две отрицателни проби за вируса.

ДВАМА МЕДИЦИ ОТ БОЛНИЦА „ЗДРАВЕ“ В ПАЗАРДЖИК СА С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА COVID-19
Нови двама медицински работници са заразени с коронавирус в Пазарджик. Те са от частна болница „Здраве“. Положителни резултати за COVID-19 са установени и при още двама пациенти на същото здравно заведение, информира БНР.
Преди седмица болница „Здраве“ започна да приема пациенти с коронавирус поради големия брой заразени медици в МБАЛ – Пазарджик
Към момента не е ясно откъде е тръгнала заразата. Издирват се контактните лица, а в болницата е предприета пълна дезинфекция.
Заразен с COVID-19 е и 72 годишен мъж, приет за лечение в белодробния диспансер.
Добрата новина е, че в частна болница „Хигия“, където също се лекуват пациенти с коронавирус, няма заразен медицински персонал. Без положителни проби завърши и масовото тестване в социалните домове в региона.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: МЕРКИТЕ, КОИТО ПРЕПОРЪЧАХМЕ ДАВАТ СВОЯТА ЕФЕКТИВНОСТ
„Едно от най-големите ми удоволствия е, когато гледам колко много изследвания за COVID-19 са направили лабораториите и колко малко положителни резултати имаме. Как вече почти нямаме случаи на коронавирус в старческите домове, в домовете за младежи с умствена изостаналост, а в голяма част от болниците как сведохме до минимум случаите сред медицинския персонал.“ Този коментар направи по време на редовния сутрешен брифинг проф. д-р Тодор Кантарджиев, член на Националния щаб за борба с коронавируса и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания, информира БНР.
Проф. Кантарджиев обясни някои от методите, по които се правят анализите:
„Данните, които всеки ден се дават от Националния оперативен щаб, се правят от аналитичния отдел на Военномедицинска академия. Това са десетина души, които работят денонощно, събирайки данните от всички болници, всички лаборатории, всички РЗИ-та“, каза Тодор Кантарджиев, като отбеляза, че водещият аналитик-епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести, чиито експерти също участват при анализа на данните, се е дипломирал в университета в Хайделберг.
„Ще разгледам някои показатели. Първият показател е 14-дневна кумулативна заболяемост – събира се всеки ден броят на доказаните случаи и се сумира с този от предходните 13 дни. Какво показва този показател – на 2-ри април този показател показваше 4,5 на 100 хиляди население заболяемост… В началото на май този показател се качи на 10,7. Слава Богу, благодарение на това, че съвестните български граждани спазват мерките и мерките са навременни, адекватни и дозирани от правителството и Министерството на здравеопазването, сега в момента от 10,7 на 100 хиляди сме вече на 7,8 – има тенденция на намаляване на заболяемостта.
Вторият много важен показател е ефективно репродуктивно число. Какво значи – един болен колко души заразява. Потенциалът на различните инфекциозни заболявания е различен.Например – когато един болен с магарешката кашлица е сред неваксинирани, един заразява 17 души; при грипа – един заразява 2-ма души, въпреки че виждате как само в рамките на един месец може да пламне цялата страна; при коронавирусната инфекция това репродуктивно число, ако няма контрол и мерки, е до три – тоест един човек може да зарази трима… Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. И когато от чуждите посолства ме питат нещо, питат именно за това ефективно репродуктивно число. Когато то е по-малко от 1, значи епидемията гасне – един болен заразява по-малко от един човек. В момента в нашата страна това репродуктивно число е около 1, като интервалът му от 0,8 до 1,2. В последните две седмици го поддържаме около 1, в първите седмици на развитие на заболяването беше 1,7, в началото на май стана 1,17, а сега е малко повече от 1.
Ако с малко усилия на обществото – при спазване на мерките, хубавото време, обърнем това число да е по-малко от 1 – тоест 10 души да заразяват по-малко от 10 души, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия.
Третият важен статистически епидемиологичен белег това е времето на удвояване на случаите – за колкото по-дълъг период се удвоява броят на случаите на заболели, е по-добре – значи, че по-бавно се развива епидемията…“
Проф. Кантарджиев обобщи: „При нас времето за удвояване на случаите е над месец. Изводът – мерките дават своята ефективност въпреки критиките и това, че плашим, но още са необходими усилия – да се спазват отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място.“ Той отбеляза, че у нас е имало 120 хиляди поставени под карантина. „Можете ли да си представите какъв ресурс на Гранична полиция, на РЗИ по границите, на полицията и жандармерията за контролиране на тази карантина? И ако не бяха тези навременни мерки, щяхме да имаме броя на инфектирани с коронавирус на някои други държави“, коментира специалистът.

ОГНИЩЕ НА КУ-ТРЕСКА В ГАБРОВО
„В момента имаме сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни случая на ку-треска в област Габрово – в селата Крамолин, Ловнидол и Съботковци”, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на редовния сутрешен брифинг за развитието на коронавирусната инфекция у нас, информира БНР.
„С PCR-тестове беше доказана ку-треска при 14 случая вчера – става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма“, посочи специалистът. Той отбеляза, че това заболяване има симптоми, които може да са подобни на коронавирусната инфекция.
Ку-треската (известна още като Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип) е заболяване, което засяга не само животни, но и хора. Причинител е бактерията Coxiella burnetii, която е изключително издръжлива и остава дълго време жизнеспособна във външна среда. Основният резервоар на заболяването при домашните животни са говедата, овцете и козите. Тези животни не боледуват, но отделят болестотворните микроорганизми чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА
На 17-ти май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Този ден се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам да се подобри превенцията, своевременното откриване и лечението на високото кръвно налягане, съобщи БНР.
Близо 80% от хората над 50-годишна възраст у нас страдат от високо кръвно. При възрастовата група между 40 и 50 години, процентът на хората с хипертония е близо 60%, което превръща това заболяване в много сериозен проблем.
Рисковете за човешкото здраве са големи, каза за Радио Видин кардиологът от МБАЛ “Света Петка” д-р Стоян Филипов.
“Кръвното налягане не е заболяване, което може да се излекува, когато човек изпие една определена доза лекарства, за определен брой дни, както е при едно обикновено възпаление. Кръвното налягане е заболяване, което практически се лекува с животоподдържащо лечение …Част от пациентите, които се разболяват от коронавирусна инфекция трябва да продължат да приемат и лекарствата, предписани им за лечение на високото кръвно налягане”- поясни кардиологът д-р Стоян Филипов.

ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН
Днес е Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. По данни на Министерството на здравеопазването над 1 700 души се проследяват в секторите за лечение на пациентите с тази болест у нас, съобщи БНР.
По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН от началото на годината до 13-ти май т. г. са открити нови 83 серопозитивни лица, с което регистрираните носители на ХИВ в страната от 1986 година досега са 3 367.
Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, над 8% при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ/СПИН през 2019 година е 38.
Поради пандемията от COVID-19 тази година всеки, който иска да се включи в отбелязването на Деня за съпричастност, може да го направи, като в 21:00 часа постави на прозореца запалена свещичка или друга светлина в знак на солидарност.