НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.04.2020)

21 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
846 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 21 нови случая, като 2 са в област София, 8 в област Видин, 5 в област Стара Загора, 3 в област Хасково и по 1 в областите Габрово, Русе и Сливен. Лабораториите продължават да работят. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването.
244 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 34 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Към 11-ти април 458 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 388 – на жени.
Регистрираните случаи по справка в областите както следва: Благоевград – 20; Бургас – 28; Варна – 25; Велико Търново – 10; Видин – 18; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 10; Пловдив – 37; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 16; Смолян – 29; София – 497; Стара Загора – 31; Хасково – 13; Шумен – 4, Ямбол – 2.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 41. Днес в областната болница във Велико Търново е починала 74-годишна жена. Пациентката е била поставена на апаратна вентилация. Страдала е от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), диабет, пулмонална хипертония и сърдечна недостатъчност. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на близките и семейството на починалата жена.

ОЩЕ 5 ДУШИ В СЕЛО ПАНИЧЕРЕВО СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ
Нови пет души са дали положителни проби за коронавирус в поставеното под карантина гурковско село Паничерево, съобщи БНР.
Гурковското село е трети ден под карантина, а броят на хората с положителни тестове за COVID-19 вече е 13, сред тях и три деца, които са приети в Университетска болница в Стара Загора.
Сред новите случаи има и 9-годишно дете, три жени и един мъж, информира директорът на Университетската болница в Стара Загора проф. д-р Йовчо Йовчев.
“Детето трябва да бъде хоспитализирано в болницата заедно с майка си и баща си. Хората без оплаквания няма да бъдат хоспитализирани. Специалистът уточни, че ще бъдат тествани още 50 души в селото – резултатите от тестовете им се очаква да станат ясни в събота.

ЗАТВАРЯТ СОФИЯ ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ
От 00:00 часа на 17-и април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София за всички превозни средства. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет вечерта срещу Разпети петък председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, съобщи вчера БНР.
Затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ е одобрено от премиера Бойко Борисов.
„От вчера се наблюдава тревожно нещо – масово напускане на София. Градът е с най-много заразени с коронавируса. Напускащите София се разпръсват в цялата страна и това води до още по-тежка ситуация с последици, които ще станат ясни до седмица. Щабът с безпокойство наблюдаваше тези процеси. За по-малко от денонощие имаме още близо 40 случаи. Щабът предложи затварянето на София за автомобилния трафик“, изтъкна проф. Мутафчийски.
„Всичко, което каза ген. Мутафчийски и произтичащите решения на Националния оперативен щаб, ми дават основание да издам заповед, считано от 00.00 часа тази нощ 17 април до второ нареждане – да се преустанови движението, т.е. влизането в и излизането от София на всички превозни средства с изключение на: товарния превоз, товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт“, посочи министър Ананиев. Той допълни: „На второ място са всички автомобили със специален режим. Автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданинът, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, в което трябва да отиде да се лекува.“,
„Също така имат право да влизат и да излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение“, обясни още здравният министър. Той допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми.
Според определения график влизането в София може да стана от 06:00 часа до 08:00 часа сутринта, а връщането – от 18:00 до 20:00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили. Декларациите остават в сила.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН ОБЯВИ ОНЛАЙН КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ ИЗПИТИ ПРЕЗ МАЙ
Медицински университет – Плевен отмени провеждането на предварителни кандидатстудентски изпити на място в Ректората на 22-ри март след обявеното извънредно положение от 13.03.2020 г. и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната. На онлайн заседание Академичният съвет взе решение за провеждане на онлайн предварителни кандидатстудентски изпити за бакалавърските специалности през месец май, информира Clinica.bg.
Кандидатите могат да подават документи за явяване на предварителни изпити от 27-ми април до 6-ти май 2020 г. чрез сайта на университета. Първият онлайн изпит ще се проведе на 9-ти май 2020 г., събота, за кандидатите, подали заявления за явяване на предварителния изпит на 22-ри март, който не беше проведен. Те трябва само да потвърдят регистрацията си онлайн в срока за прием на документи.
Втората дата за явяване на онлайн предварителен кандидатстудентски изпит за бакалавърските специалности е 16-ти май 2020 г., събота. Таксата за явяване на новорегистрирани кандидат-студенти е 60 лв.
Подробна инструкция и правила за провеждане на онлайн изпитите може да се намери на сайта на МУ-Плевен.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски: ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ, КОИТО НЕ СПАЗВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ЩЕ БЪДАТ ЗАТВАРЯНИ
Националният оперативен щаб за борба с коронавируса е получил десетки сигнали, че в хранителни хипермаркети в София не се спазват противоепидемичните мерки. Такива магазини могат да бъдат затворени, предупреди на брифинг тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб гет. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, информира БНР.
В последните дни на полицията се налага да прави официални предупреждения на управителите на хипермаркетите, които не са съобразяват с правилата. Редът и пропускателният режим се спазват предимно в центъра. В кварталите обаче нарушенията са масови, съобщи Мутафчийски
Особено в „Люлин“ имахме многократни обаждания, както от граждани, така и от полицията да ни сигнализират за това. Влязохме във връзка с говорителите на големите вериги и съвсем официално ги предупредихме, че това нещо няма да се толерира и това ще доведе до затваряне на магазини и налагане на тежки санкции. Задължение на охранителите е да създават ред при пазаруването, допълни Мутафчийски и призова за споделена отговорност.