НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.03.2020)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО АКТУАЛИЗИРА ЗАБРАНАТА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ НА ЛИЦА, ПРИСТИГАЩИ ОТ РИСКОВИ ДЪРЖАВИ
Тази сутрин Министерството на здравеопазването актуализира заповедта за забрана за влизане в България на лица, пристигащи от рискови държави, информира Clinica.bg.
В новия текст е записано, че забраната се отнася за пътници, пристигащи у нас от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.
Забраната влиза в сила в 00.00 часа на 18.03.2020 г. Изключени от нея са българските граждани, както и лицата със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

МЗ ОТКРИ ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА, БЧК ПРИЕМА И СЪХРАНЯВА ДАРЕНИЯ
Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка за набиране на средства. Целта е да бъде подпомогната дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19.
Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, както за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.
В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, ранно откриване и лечение на новия коронавирус. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в село Лозен, ул. „Половраг” № 29.
Дарителската сметка на МЗ е:
IBAN BG91BNBG96613300129302
BIC BNBGBGSD

ПСИХОЛОЗИ НА БЧК-ПЛОВДИВ ПОМАГАТ ПРИ ПОВИШЕНА ТРЕВОЖНОСТ
Психолози на Българския Червен кръст оказват подкрепа на граждани изпаднали в изпаднали в повишена тревожност, заради новия коронавирус. Те също така ги консултират гражданите за поведение в епидемиологичната обстановка и оказват подкрепа на изпаднали в повишена тревожност. Това се случва посредством съвместната гореща телефонна линия на община Пловдив и БЧК-Пловдив, информира Clinica.bg
Организацията ще помага в напрегнатата обстановка и чрез друг тип подкрепа. При спазване на всички епидемиологични инструкции, БЧК предоставя чрез центровете си домашни грижи в цялата страна, които включват необходимите здравни грижи и належащи социални услуги на възрастни, болни и самотно живеещи хора. Хранителни пакети на възрастни хора ще бъдат предоставяни и от програмата „Купи и дари”.
Също така в централната складова база на БЧК в с. Лозен се съхраняват закупените от правителството предпазни маски, облекла и дезинфекционни консумативи, като
БЧК осигурява логистика при предоставянето им на ръководителите на РЗИ в цялата страна. Тази подкрепа за правителството ще продължи и при очакваните следващи доставки. Ръководството на БЧК е в непрекъсната връзка с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Организация у нас е в готовност да продължи подпомагането на усилията на държавата за справяне с епидемиологичната ситуация.

ОТЛОЖИХА ПРИЕМА НА БОЛНИ С КОРОНАВИРУС В СТОЛИЧНАТА ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА
Болни с коронавирус няма да се приемат във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова Тя уточни, че финансирането на болницата е гарантирано, информира Clinica.bg.
Уверението дойде на фона на заплахата от колективна оставка на много от лекарите в лечебното заведение, което бе определено да се престуктурира като инфекциозна болница, която ще приема пациенти с COVID- 19.
„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация”, обясни Йорданка Фандъкова. По думите й ръководството на болницата, знае, че няма да има проблем с финансирането. Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на лечебното заведение във всеки един момент, уточни кметът. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дни.
„Надявам се, че част от медицинските работници ще останат да работят там. Има отделения, които бяха преструктурирани и във ВМА, и в „Александровска”, и в „Пирогов”, подчерта столичният кмет. По думите на директора на Втора градска болница доц. д-р Стефан Узунов до 16:00 часа вчера са подадени 85 молби за напускане. Остават обаче 250 човека, които биха били достатъчни, за да може да работи болницата.

МОЖЕМ ДА ПРОВЕРЯВАМЕ ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
Всеки гражданин, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб-портала и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Тази мярка е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това се налага поради зачестилите сигнали за повишаване цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

ЗЪБОЛЕКАРИТЕ ИСКАТ СРЕЩА С УПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК
При разрастване на пандемията от COVID-19 голяма част от 10-те хиляди стоматолози у нас са готови доброволно да се включат като лекари в овладяването й, се казва в отворено писмо на Българския зъболекарски съюз. Те настояват също да бъдат снабдени със защитни средства. Искат и среща с новия управител на НЗОК, защото при създалата се ситуация няма да могат да изпълнят договорите си със Здравната каса, информира Clinica.bg.
„Тъй като в условията на извънредно положение повечето от кабинетите по зъболечение няма да затварят, но ще работят при неотложност – тоест при наличие на болка, настояваме държавата също да ни осигури предпазни средства”, каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.
„На първо място са маските, след това идват престилките за еднократна употреба и шапките за еднократна употреба, а също така и средствата за дезинфекция на нашите клиники”, поясни той.
Плановите манипулации в зъболечението се отлагат, става ясно от писмото. „Ние продължаваме да работим, но призоваваме пациентите: Моля Ви, обръщайте се към лекарите по дентална медицина само при спешни случаи, това да става по телефона”, каза д-р Шарков.
Българският зъболекарски съюз настоява държавата чрез своите финансови и отраслови органи – тогава, когато реши да подпомогне малкия и среден бизнес – да включи непременно в тях и денталната лечебна помощ.