НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.01.2020)

ОПРЕДЕЛЕН Е ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИНЖЕНЕРИНГ НА НАЦИОНАЛНА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Днес, 17.01.2020 г., с Решение № РД-11-23/17.01.2020 г. на министъра на здравеопазването са класирани участниците и е определен изпълнителят на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Определеният от министъра на здравеопазването изпълнител е ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ с участници в обединението “Главболгарстрой” АД, “ГБС – Пловдив” АД и “Главболгарстрой Интернешънал” АД. Оферираната от определения за изпълнител участник цена е в размер на 77 839 442, 89 (седемдесет и седем милиона, осемстотин тридесет и девет хиляди, четиристотин четиридесет и два и 0.89) лева без ДДС.

МЗ ПРЕДЛАГА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ДА ПРОВЕЖДАТ ТЪРГОВЕ ЗА МЕДИКАМЕНТИ ПО ЗОП
Министерството на здравеопазването е установило, че има още три лекарствени продукта, освен вече коментираното лекарство “Пеметрексед”, за които има по-големи от нормалните разлики в цените при продажбата им на частни болници от една страна, държавни и общински болници от друга страна. Това каза пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев след заседанието на парламентарната здравна комисия, което се проведе на 16.01.2020 г., информира Redmedia.bg.
По време на заседанието бе проведено изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев по повод изнесената от него информация за скандална разлика в цената на медикамент, който се взимал от частните болници на 7 пъти по-висока цена в сравнение с държавните и общинските болници, които задължително провеждат обществени поръчки. Става въпрос за медикамент, който се реимбурсира от НЗОК.
По време на заседанието на здравната комисия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че министерството се е самосезирало и е установило, че НЗОК е надплащала за четири медикамента, а не само за посочения от д-р Дечев медикамент. Ето защо МЗ е предложило на Министерството на финансите поправка в ЗОП, която да задължи и частните болници да провеждат търгове за медикаменти по Закона за обществените поръчки.

ОТКРИВАТ ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН ЗА СИГНАЛИ НА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ
Горещ телефон ще предава информация за агресия и насилие срещу медицински служители до главната прокуратура, съобщи пред БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. Поводът е подписаното споразумение между Главната прокуратура, Министерството на здравеопазването и БЛС за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване. С горещия телефон ще бъде създаден максимално бърз път за медици, станали жертва на агресия или ако срещу тях са заведени дела.
„Създадохме пътна карта, в която всяка от трите институции да си свърши работата. До края на месеца Български лекарски съюз ще има такъв телефон. Миниум веднъж годишно ще имаме съвместна среща, на която да отчетем какво се е случило“, допълни д-р Маджаров.