НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.12.2020)

С РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ СЕ ОСИГУРЯВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ И РЕЦЕПТИ
Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.
Министър-председателят Борисов акцентира, че медиците имат още една ключова роля – помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.
В хода на заседанието здравният министър Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.
„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни министър Ангелов. Той допълни, че същата процедура ще бъде и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

БЛИЗО 100 МИЛИОНА ЛЕВА ОТПУСНА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЛНИЦИ ЗА НОВА АПАРАТУРА, РЕМОНТНИ И СТРОИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ
Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството за дейността на лечебните заведения, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни и строителни дейности, както и за нова апаратура в големи болници, информира Zdrave.net като се позова на пресцентъра на Министерския съвет.
По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева, 50 милиона лева от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболели от новия вирус. Останалите 15 млн. лева са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на българските граждани, уточняват от МС. Тестовете ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции за осигуряване потребностите на Центровете за спешна медицинска помощ, Филиалите за спешна помощ, COVID-19 звената в Диагностичните центрове, както и за тестване на хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкрити към болници пунктове за тестване.
С постановление на Министерския съвет бе увеличен капиталът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с 14 995 760 лева. Средствата са за строително-монтажни работи и за закупуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение.
„Ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали. Приключен е и ремонтът за енергийна ефективност на всички сгради в болницата“, изтъкна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.
Правителството отпусна също 15 милиона лева на столичната болница „Света Екатерина“ за купуването на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б. По този начин ще се завърши реализацията на проекта с 20-годишна история. Ще се постигне увеличаване на капацитета на болницата и ново качество на кардиохирургията и съдовата хирургия, като ще бъдат развити и нови дейности, допълващи палитрата на диагностичните и лечебни процедури, уточняват от МС.
3,5 милиона лева ще получи и УМБАЛ „Александровска“ за строителство, ремонт и оборудване. С финансирането част от сградите на болницата ще бъдат реновирани, предвижда се също построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в района.
Допълнително финансиране ще получат и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна и МБАЛ „Света Петка Българска“ в Стара Загора.
С друго Постановление на Министерския съвет, прието днес, се одобряват вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. Изменението засяга разместване на утвърдените разходи между политиките и програмите, без това да промени общия размер на разходите по бюджета за 2020 г. Вътрешното преразпределение ще доведе до преструктуриране на предварително разчетения финансов ресурс с цел обезпечаване на нормалното функциониране на структурите към министъра на здравеопазването през 2020 г. и постигане на заложените основни стратегически и оперативни цели на министерството, допълват от МС.

2743 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
2743 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 7737 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 106; Бургас – 247; Варна – 279; Велико Търново – 86; Видин – 32; Враца – 70; Габрово – 78; Добрич – 53; Кърджали – 34; Кюстендил – 51; Ловеч – 47; Монтана – 36; Пазарджик – 69; Перник – 58; Плевен – 132; Пловдив – 264; Разград – 50; Русе – 129; Силистра – 43; Сливен – 115; Смолян – 22; София област – 93; София град – 325; Стара Загора – 136; Търговище – 21; Хасково – 34; Шумен – 67; Ямбол – 66.
Общо 184 287 случая на COVID-19 са потвърдени у нас към момента. От тях 90 347 са активни. 87 935 са излекуваните лица, от които 2357 са регистрирани през последното денонощие.
6997 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 582-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 8059 лица-медицински служители. 140 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 31 са установени при лекари, 51 – при медицински сестри, 35 – при санитари, 2 – при фелдшери и 21 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 6005. Нови 167 случая са регистрирани през последното денонощие.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР И НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ПРЕДЛАГАТ ПО-СТРОГИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, информира Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба.
Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.
„Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано – и то своевременно – какво възнамеряваме да правим на базата единствено и само на медицинската експертиза – според броя на заразените, на оздравелите и др.“, заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.
Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. „Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна министър Ангелов.
Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място. В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. Изключение от тях се предлага за следното: разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите; от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина и да продължат да работят театрите при капацитет от 30% и през седалка; разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.
Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната система е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. „Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави здравният министър.
Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Той посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.
Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.

УЧИЛИЩНИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ПОМАГАТ НА БОЛНИЦАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА
Медицински сестри от училищното здравеопазване започнаха работа в COVID отделенията на общинската болница в Горна Оряховица, където се увеличават болните медици, съобщи БНР.
58 пациенти с коронавирус се лекуват в четирите COVID отделения на втората по големина общинска болница в страната. Увеличават се болните медици, на тяхно място влизат медицински сестри от образованието, посочи заместник-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.
„Изпратихме три медицински сестри, които да подпомогнат дейността на болницата, но въпреки това проблемът с кадрите остава“, уточни Георгиев.
Нарастващият брой пациенти наложи спешно разширение на кислородната централа на горнооряховската болница, която обслужва пет общини.
„26 хиляди лева струва ремонтът, голямата част са с дарения. За следващата година ще се пристъпи към купуване на нов рентген, Общината ще помогне за болницата“, посочи зам.-кметът.

3000 ЛЕВА ЗАПЛАТА ЗА ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ, КОИТО РАБОТЯТ В ОТДАЛЕЧЕНИ РАЙОНИ НА СТРАНАТА
Заплата в общ размер на 3000 лв. ще получат лекари-специализанти, които ще се съгласят да работят в лечебни заведения в отдалечени райони на страната. Това стана ясно от изслушването на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред членовете на Временната комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19, информира Zdrave.net.
Той разясни, че има идея за т. нар. тристълбово финансиране, по която се работи тясно с кметовете, които ще посочват колко общински жилища ще могат да могат да предоставят за живеене на млади лекари.
Министър Ангелов припомни, че през август са гласувани допълнителни средства в размер на 6,5 милиона лв. за лечебни заведения в отдалечени райони, а за следващата година са предвидени 45 милиона лева. Към момента по тази линия се финансират 75 лечебни заведения, предимно общински структури.
Проф. Ангелов изтъкна, че заради проблема с липсата на достатъчно медицински сестри специалността професионалист по здравни грижи е определена за приоритетна. Това означава, че всяко висше медицинско училище, което разкрие повече места за този тип кадри, ще получи по-голямо финансиране, а самите студенти – стипендии, поясни той.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА СПЕШНО СЪЗДАВАНЕ НА ФОНД ЗА ОБЕЗЩЕТЯВАНЕ НА ПОСТРАДАЛИ ОТ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС
Пациентски организации „Заедно с теб“ настояват за спешно създаване на Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу коронавирус към Националния план за ваксиниране, информира Zdrave.net.
С оглед защита правата на пациентите и повишаване на доверието към ваксинирането, считаме, че подходът при компенсиране на пострадалите трябва да е на принципа „без виновен“, заявяват от там в позиция, изпратена до медиите.
Когато няма официална схема за обезщетение на увреждания от ваксини, единственият начин на получаване на такова е чрез съдебно дело, където по принцип се изисква ищецът да докаже, че неговото увреждане е вследствие на небрежност или целенасочена щета, причинена от друг (човек или юридическо лице). Проблемът с ваксините е, че няма определена страна, за която може да се каже, че е проявила небрежност или целенасочено е причинила щета. Подходът за получаване на обезщетение чрез съдебни искове ощетява тази част от пострадалите, които нямат възможност да търсят компенсации по съдебен път. Ето защо от „Заедно с теб“ настояват системата за компенсации на увреждания от ваксини срещу коронавирус да е неразделна част от Националния план за ваксиниране на Министерство на здравеопазването. Според тях хора, които са пострадали в интерес на предпазването на цялата общност, трябва да бъдат компенсирани адекватно и за тях да се положат съответните грижи.
Създаването на Фонд за обезщетение на пострадали от ваксини срещу коронавирус ще е израз на солидарност, при която отделният член на обществото не носи сам риска от имунизацията. Правителството трябва да има специална отговорност към хората, пострадали при изпълнение на програми за обществено здраве, посочват от пациентската организация. От там допълват, че фондът за обезщетения е административен подход, който е по-малко спорен, коства по-малко разходи, намалява нуждата от определяне на виновен и увеличава максимално възможността за получаване на справедлива компенсация.
В позицията си те цитират доклад от СЗО от 2011 г., според който има 19 държави с действащи програми за компенсация на увреждания от ваксини. От 19-те схеми за обезщетения, действащи към 2011 г., 13 се изпълняват в Европа.
От организацията предоставят и подробна информация за механизмите за обезщетения при странични ефекти от ваксиниране в различните държави.

НАД 5 МЛН. ЛЕВА СА ПОСТЪПИЛИ В ДАРИТЕЛСКАТА СМЕТКА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА БОРБА С COVID-19
Почти 5 327 000 лв. са постъпили по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването за борба с COVID-19 в БНБ до края на месец ноември, съобщи БНР като се позова на изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред депутатите от Временната комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19. Министър Ангелов посочи и кой ще поеме разходите по предстоящата ваксинационна кампания срещу коронавирсуа: “Разходите, които са свързани с логистиката на целия процес по ваксиниране, ще бъдат поети централния републикански бюджет по линия на бюджета на Министерство на здравеопазването. Една част от разходите, свързани с поставянето на ваксините, ще бъдат поети от Националната здравноосигурителна каса, една част от разходите ще бъдат поети от самите фирми. За нас е много важно да направим най-добрата логистика, така че всеки български гражданин, тогава когато заяви желание, че иска да бъде ваксиниран, ние да осигурим ваксината“.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПРОЕКТ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ ПО НЕФРОЛОГИЯ
Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на наредба за утвърждаване на Медицински стандарт „Нефрология“, информира Zdrave.net.
Стандартът е разработен в съответствие с най-актуалните тенденции в областта и включва няколко раздела: основна характеристика на медицинската специалност „Нефрология“, изискванията към лицата, които осъществяват професионална дейност за пациенти с нефрологични заболявания; изискванията, на които следва да отговарят структурите, осъществяващи дейност по нефрология в лечебни заведения – съответно за извънболнична и болнична медицинска помощ.
В предложения проект са описани видовете профилактични и диагностично-лечебни дейности в обхвата на специалността. Разписани са подробно изискванията към дейността на лекаря – специалист по нефрология, на лекарите с друга медицинска специалност, на лекарите без специалност на специализант по нефрология, както и дейностите, изпълнявани от медицинските специалисти, осъществяващи здравни грижи. По този начин са определени отговорностите и ангажиментите на отделните групи специалисти, които са ангажирани в предоставянето на грижи за пациенти със заболявания на отделителната система.
С проекта са регламентирани и изисквания към дейностите, за осъществяването на които се изисква допълнителна квалификация, а именно: извършване на коремна ехография, пункционна бъбречна биопсия и плазмен обмен.
В документа са представени и задълженията на общопроктикуващите лекари – да могат да интерпретират основните клинико-лабораторни находки при нефрологични заболявания в рамките на компетентностите си, като при необходимост насочват пациента към специалист по нефрология в следните случаи: когато установят отклонения в определени със стандарта показатели при профилактични прегледи, при прегледи във връзка с други извънбъбречни заболявания, при оплаквания от страна на пациента или при първични или вторични прегледи.
Проектът е отворен за обществено обсъждане от днес до 14 януари 2021 г.

БЛС ПРЕДЛАГА ЗАПЛАЩАНЕТО НА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ ДА БЪДЕ ЗАПИСАНО И В НРД
Заплащането на надлимитната дейност да бъде записано и в Националния рамков договор, предлагат от БЛС в писмо до МЗ и НЗОК относно договор за изменение и допълнение на НРД за медицински дейности 2020-2022, информира Zdrave.net
Лекарският съюз иска изрично да се запише, че неусвоените средства до 30 септември 2020 г. за здравноосигурителни плащания за медицински дейности след осигуряване на финансирането за изплащане на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК, могат да се използват за плащания само за медицински дейности и за медицинските изделия от списъка по групи, които НЗОК заплаща в условията на болничната медицинска помощ. При наличие на неусвоени средства, до 75 млн. лв. от тях да се използват за заплащане на изпълнителите на болнична медицинска помощ, които имат сключени договори с НЗОК за съответния период, на извършените и отчетените, но незаплатени дейности в болничната медицинска помощ и приложените при тях медицински изделия за 2015 г. и 2016 г., независимо от съдебните актове, постановени по съдебните спорове между страните.
В НРД да се създаде и нов член, който да отразява параметрите на бюджета на НЗОК за 2021 г., както това е направено за 2020 г. Аналогично в него трябва да бъдат включени и разпоредбите от Закона за бюджета на НЗОК, че неусвоените средства до 30 септември 2021 г. за здравноосигурителни плащания, които остават след осигуряване на финансирането за изплащане на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания, могат да се използват за плащания само за медицински дейности и медицинските изделия по същите редове при условия и по ред, определени съвместно от НС на НЗОК и УС на БЛС.
При наличие на неусвоени средства, те да се използват за заплащане на изпълнителите на болнична медицинска помощ, които имат сключени договори с НЗОК за съответния период, на извършените и отчетените, но незаплатени дейности в болничната медицинска помощ и приложените при тях медицински изделия за 2017 и 2018 г., независимо от съдебните актове, постановени по съдебните спорове между страните. Размерът на средствата пък да може да се променя със средства от „Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи“ и други средства по реда на ЗБНЗОК за 2021 г. , пише още в предложенията.
От БЛС предлагат да отпадане забраната лечебните заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на болнична помощ, да сключват договори или допълнителни споразумения за дейности по нови клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, спрямо договореното от лечебното заведение през предходни години.
От съсловната организация предлагат да отпадне от Рамковия договор и лимитиране по легла в клиники и отделения, а контролът да бъде осъществяван единствено на база общия брой легла в лечебното заведение.
Предлага се още общопрактикуващите лекари да могат да извършват дейности и извън работния си график, в часовете от 08:00 до 20:00 ч. в работни дни. При необходимост от извършване на профилактични и диспансерни прегледи извън обявения работен график и извън посочените в предишното изречение часове в работни дни, изпълнителят на медицинска помощ да уведомява РЗОК, пишат от Лекарския съюз.
От БЛС предлагат промяна, която да даде възможност на изпълнители на ПИМП, с разкрити кабинети на втори или следващ адрес, които са на територията на различни РЗОК, да сключват един договор за всички адреси с РЗОК, на чиято територия е първият адрес, както и да отпадне изискването за минимална продължителност на профилактични и диспансерни прегледи, а заплащане на извършени и отчетени вторични прегледи от изпълнителите на СИМП да бъде в съотношение 1:1 първичен-вторичен преглед.

21 ПРОЕКТА НА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА НАГРАДЕНИ В ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ПЛАКАТ СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
21 проекта на ученици и студенти от цялата страна са наградени в първото издание на Националния конкурс за плакат: „Да говорим открито за последствията от тютюна! (Speak Out. #TobaccoExposed)“, посветен на превенцията на тютюневата зависимост, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Регионалния офис на СЗО в България, Българския Червен Кръст, Националния център по обществено здраве и анализи, Регионалните здравни инспекции и неправителствени организации, работещи по превенцията на употребата на тютюневите изделия.
Националният конкурс за плакат „Да говорим открито за последствията от тютюна!“ обхваща две възрастови групи първа възрастова група: ученици от IX–XII клас и втора възрастова група: студенти и докторанти.
Общият брой проекти, които приключиха успешно, са 21. В категорията от първа възрастова група – 9 плаката и във втора възрастова група – 12 плаката.
Във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки за ограничаване на COVID-19 на територията на България официално награждаване няма да се проведе.
Отличените участници ще получат грамоти и предметни награди, изпратени по пощата до посочените от тях адреси.