НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.11.2020)

293-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ ИЛИ КЛИНИКИ
816 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 2716 PCR теста са направени през изминалото денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 38; Бургас – 81; Варна – 64; Велико Търново – 22; Видин – 14; Враца – 10; Габрово – 16; Добрич – 14; Кърджали – 1; Кюстендил – 64; Ловеч – 29; Монтана – 17; Пазарджик – 41; Перник – 16; Плевен – 46; Пловдив – 34; Разград – 20; Русе – 2; Силистра – 2; Сливен – 17; Смолян – 13; София област – 27; София град – 193; Стара Загора – 19; Търговище – 5; Шумен – 6; Ямбол – 5.
У нас към момента са доказани общо 98251 случая на новия коронавирус, от които 66746 са активни. 29375 са излекуваните лица. 570 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с потвърден COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, са 5247. От тях 293-ма са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система в България коронавирусна инфекция е доказана при 3882 лица-медицински служители. 56 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 10 от тях са установени при лекари, 16 – при медицински сестри, 20 – при санитари, 3 – при фелдшери и 7 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 2130. Нови 39 случая са регистрирани през последното денонощие.

ОСИГУРЯВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО 20 000 ОПАКОВКИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ
Представители на Националния оперативен щаб изразиха резерви по отношение на масовото тестване за COVID-19. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна, съобщи Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба.
Становището бе изразено в рамките на работно съвещание на представители на НОЩ с премиера Борисов днес. В срещата участие са взели здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, председателят на НОЩ и началник на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. д-р Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов
По отношение на антигенните тестове пък членовете на щаба отчитат, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.
По темата с кадровия потенциал доц. Кунчев отново изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри.
Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, като по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. От думите на министъра става ясно, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. Допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.
Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за COVID лечение.
Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система, като продължават да спазват основните утвърдени принципи – дезинфекция, дистанция и дисциплина.

В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ ВЪВЕЖДАТ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ
От днес в област Ловеч се въвеждат „Зелени коридори“ и при посещение на общопрактикуващите лекари, съобщи БНР. Мярката, заедно още ограничения се въвежда със заповед на Регионалната здравна инспекция заради повишените стойности на заболеваемост в областта, които вече са почти 300 на 100 хиляди души население.
„Зелени коридори“ до края на ноември се въвеждат за пациенти с респираторни заболявания и симптоми на COVID-19, за да се ограничат контактите им с останалите.
Те ще могат да посещават личните си лекари за времето от 8:00 до 10:00 ч. и от 13:00 до 14:30 ч. в зависимост от работното време на кабинетите.
От днес се забраняват и масовите мероприятия на открито и закрито, включително фирмени и семейни тържества, сватби, кръщенета, панаири и други подобни. В ритуалните зали ще могат да присъстват не повече от 10 човека. Преустановяват се и репетициите, изявите на танцьорите, музикантите и певческите групи и останалите дейности към читалищата, школите по изкуствата и тренировките на клубовете, които развиват различни аматьорски спортове на закрито.

РЪКОВОДСТВОТО НА УСБАЛО ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО НЕОБХОДИМОСТТА ОТ COVID-ЗВЕНО В БОЛНИЦАТА
УСБАЛО има всички възможности да продължи да оказва навременна, качествена и достъпна медицинска болнична помощ за пациентите с онкологични заболявания в страната по време на пандемията. Това се заявява в позиция на лечебното заведение, изпратена часове след днешния протест пред болницата. Според медици, взели участие в него обаче, преустройването в здравното заведение носи заплаха както за пациентите, така и за самия персонал, информира Zdrave.net
Болницата разполага с 256 легла, от които в момента са заети 96 (37.5%), а свободните са 160, включително и 28 легла за пациенти с онкологични заболявания и коронавирусна инфекция, заявяват от УСБАЛО. В позицията си от болницата припомнят, че COVID-звеното с 29 легла е разкрито в съответствие със заповедта на Министерството на здравеопазването, която определя колко легла в кои лечебни заведения трябва да бъдат преобразувани заради пандемията. Целта е по този начин да се гарантира безопасното и своевременно лечение на пациентите с онкологични заболявания, които са заразени с коронавирус, посочват от там.
Новата структура е ситуирана на отделен етаж, до който достъпът е ограничен. За целта две от клиниките на лечебното заведение са преместени на други етажи – Клиниката по обща и коремна хирургия се намира на трети етаж, а Клиниката по УНГ на втори, поясняват от Онкологията и уверяват, че са взети всички предпазни мерки за недопускане смесването на болни със и без COVID, така че да се гарантира сигурността на всички пациенти и на персонала. За медицинските специалисти са осигурени предпазни средства – костюми, маски, ръкавици, шлемове, дезинфектанти, помещения за обличане и събличане, баня.
Създаването на COVID-звеното гарантира, че лечението на пациенти с онкологични заболявания е осигурено и по време на пандемията, се посочва още в позицията на УСБАЛО.
От нея става ясно, че в момента там се лекува един пациент с онкологично заболяване и доказана инфекция от коронавирус, а за него е осигурено 24-часово постоянно наблюдение от лекар, сестра и санитар, които не обслужват други отделения и клиники в болницата в същото време. Изборът на персонал е направен след запитване за доброволци в болницата.
По-рано днес медици от болницата се събраха на протест пред болницата. „Ние не стопираме решенията на правителството и на Министерството на здравеопазването по отношение на лечението на болните в България от COVID-19. Ние не сме съгласни със смесването на потоците в самата болница, тъй като нашите болни са възрастни хора, с изключително много допълнителни заболявания. Рисковете са изключително огромни при комбинация от онкологично заболяване и с COVID инфекция”, коментира д-р Панайот Куртев пред телевизия Bulgaria On Air.

НЗОК ИЗПРАТИ НА БЛС ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СИ ЗА АНЕКС КЪМ НРД 2020-2022
Общопрактикуващите лекари ще могат да издават направления за PCR тестове само при въведени противоепидемични мерки в цялата страна. Това става ясно от предложенията на НЗОК, включени в Анекса към НРД 2020-2022, който предстои да бъде подписан. Проектодокументът е изпратен за одобрение до Българския лекарски съюз, информира Zdrave.net.
От текстовете се вижда, че НЗОК е възприела предложението на общопрактикуващите лекари направления за PCR тестове да се издават при налични два от единадесет симптома, а не при наличие на пет от седем, каквото беше досегашното предложение на Здравния фонд. Освен това направленията ще могат да се издават без значение по какъв начин пациентът се е обърнал към своя личен лекар, гласят текстовете.
Направления обаче няма да се издават, ако заболяването на пациента е установено с бърз антигенен тест. Също така те не могат да бъдат издавани на пациенти, които са хоспитализирани или насочени за хоспитализация, както и за контролни, скринингови изследвания или изследвания на контактни безсимптомни лица.
НЗОК предлага също така промяна на заплащаната до момента от Фонда цена за PCR тест от 60 лв., без обаче да е ясно каква ще е новата сума.
Здравната каса изпраща до Лекарския съюз за одобрение и промени в Методиката за определяне размера на сумите, които Фондът плаща на медиците за работа в извънредна епидемична обстановка. Те включват обещаните от властите допълнителни 1000 лв. месечно за всеки общопрактикуващ лекар, както и допълнителните средства за специалистите от извънболничната помощ. Според текстовете всеки медицински център, който покрива изискванията, ще получава допълнително по 30 000 лв. месечно.

БФС в своя позиция: ДОПЪЛНИТЕЛНИ 1000 ЛЕВА ДА ПОЛУЧАВА ВСЯКА ДЕНОНОЩНА АПТЕКА
Осигуряване на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна за времето на пандемията – това предлагат в своя позиция от Българския фармацевтичен съюз в отговор на идеята на Българския лекарски съюз за приемане на нормативни промени за поощряване на разкриването на повече денонощни аптеки в страната. Според фармацевтите тази подкрепа ще е по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, които им бяха обещани като стимул, за да преглеждат пациентите си с COVID-19, информира Zdrave.net.
„В случай че говорим за дългосрочно решение, осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно – и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19“, заявяват от съсловната организация.
Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т. нар. ОТС-лекарства), от БФС са на мнение, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите. Според тях тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа. Специалистите предупреждават, че в тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве. Като мотив те изтъкват, че регулаторите са категорични, че ОТС-лекарствата трябва да се отпускат с подходящите съвети за дозирането им, лекарствени взаимодействия и противопоказания и имат потенциала да вредят при нерационалната им употреба. За тази опасност многократно предупреди и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, припомнят от БФС.
В позицията се изразява съгласие с мнението на ръководството на БЛС, че е от изключителна важност цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. В тази връзка от БФС напомнят и за възможността лекарите да предписват лекарства по международното им непатентно наименование, т. нар. генерично предписване, като отбелязват, че тази мярка е широко възприета в ЕС практика, улесняваща пациентите и фармацевтите в осигуряването на необходимите лекарства.
В заключение от БФС посочват, че като мярка за справяне с епидемията в някои държави са разширени правомощията на фармацевтите по отношение на поставяне на ваксини, предписване на определени лекарства и др.

ГЛАВНАТА ДИРЕКЦИЯ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ започва проверки в болниците, за да бъдат избегнат потенциални фатални инциденти в COVID-отделенията. Това съобщи директорът на ГДПБЗН Николай Николов.
Инспекциите трябва да приключат до края на седмицата. „Идеята е да осигурим достатъчно безопасни условия за пребиваване на пациентите и да предотвратим евентуален инцидент трагичен, какъвто възникна в Румъния”, каза главен комисар Николов. През уикенда в северната ни съседка загинаха поне 10 души в пожар в болница. В запалилото се отделение са се лекували пациенти с коронавирус, информира Clinica.bg като се позова на местни медии. За да се избегнат подобни инциденти у нас, ще се провери безопасността на условията за болните, както и всички възможности за бърза евакуация. Инспекция ще се прави на всички инсталации – ток, кислород и други. Също така персоналът в лечебните заведения ще бъде подготвен за действия при евентуални аварии, за да няма жертви.
„С министър Костадин Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безопасно да евакуираме лежащо болните хора. Тежка задача, но не непостижима. На второ място да проверим изградените инсталации: известителни, пожарогасителни, кислородни”, каза още гл. комисар Николов, цитиран от БТА.

Според изследване на “Галъп интернешънъл”: НАД 76% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИЗКАЗВАТ НЕДОВЕРИЕ КЪМ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
По-голямата част от българите признават, че не биха разчитали на здравната система, ако им се наложи. Това сочи извод от бърз телефонен сондаж за коронавируса, осъществен от “Галъп интернешънъл” между 12 и 15 ноември сред 810 души., информира Zdrave.net.
76,2% от запитаните завяват, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда, а 54,3% от анкетираните смятат, че има недостиг на лекарства у нас. 76,5% споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре през летните месеци. Това мнение натежава, макар че сериозно е и мнозинството (65,5%), което оценява факта, че здравните власти полагат сериозни усилия и загриженост, посочват от „Галъп“.
Като цяло, основният извод от проучването е, че обществото ни още дава кредит на доверие към мерките за справяне с короновируса у нас и по-скоро ги оценява добре в сравнение с положението в много други страни. Това вероятно се дължи и на известната либералност на тези мерки, както и на усещането, че част от паниката се натрапва излишно. Засега, в обществените очи по-видими остават проблемите в здравеопазването, а по-умерени – в икономиката, обясняват от „Галъп“.
За 23,8% от анктираните „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. По-голямата част обаче – 53,2% избират по-спокойното твърдение: „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 21,1% приемат най-спокойното или дори пренебрежително: „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.
Допитването е засегнало и идеята за даряване на плазма. Много положително я приемат 29.8% от анкетираните, а по-скоро положително – 43.4%. Така общо 73,2% са положително настроени – срещу 11% по-скоро негативно настроени и 9,7% много негативно настроени. Времето ще покаже дали този признак на обществена солидарност ще се разпространи на практика сред широки обществени слоеве, отбелязват от агенцията.

В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ СЕ ПРОВЕДЕ ЧЕТВЪРТАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СИМУЛАЦИОННО ОБУЧЕНИЕ В МЕДИЦИНАТА С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ
В Медицинския симулационен тренировъчен център на Медицински университет – Пловдив се проведе четвъртата Конференция по симулационно обучение в медицината с международно участие. За първи път тя премина виртуално, но това по никакъв начин не се отрази на качеството на лекциите и “живите” демонстрации от залите на центъра, съобщиха от учебното заведение.
Гост-лектори на събитието бяха изтъкнати специалисти от чужбина, които засегнаха изключително актуални теми, касаещи създаването и оперирането на симулационни центрове от различни типове, както и интегрирането на утвърдени сертификационни програми по медицинските специалности като част от неотменните дейности такива центрове.
Асистентите на МСТЦ на МУ-Пловдив представиха екстензивния си опит при провеждане на симулационни тренинги по различни дисциплини. Бяха обявени данни от проучвания върху влиянието на стреса върху представянето на специализанти, обучаващи се в програми по лапароскопска хирургия, както и няколко нови научни направления по които е започнала работа: оценка на ефективността на симулационното обучение, проучване на запазване на знанията и уменията на студенти по медицина от четвърти курс.
В условия на пандемията от COVID-19 симулационните технологии процъфтяват и дават възможност обучението и разпространението на добри практики, при усвояване на процедурна компетентност, да продължи без да се компрометира безопасността на пациентите.
И тази година програмата на конференцията беше богата и изпълнена с иновации. За първи път бяха представени т.нар. „живи” демонстрации. Интерес привлякоха демонстрациите на различни прийоми при седалищно родоразрешение, лечението на диабетната кетоацидоза, лумбална пункция в детската възраст и ултразвуковата диагностика при ранна бременност.