НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.10.2020)

914 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
914 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа. 6 324 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 91; Бургас – 62; Варна – 30; Велико Търново – 3; Видин – 1; Враца – 11; Габрово – 5; Добрич – 10; Кърджали – 21; Кюстендил – 4; Ловеч – 15; Монтана – 28; Пазарджик – 17; Перник – 7; Плевен – 28; Пловдив – 85; Разград – 9; Русе – 14; Силистра – 8; Сливен – 21; Смолян – 14; София област – 18; София град – 260; Стара Загора – 40; Търговище – 45; Хасково – 14; Шумен – 45; Ямбол – 8.
Общо 27 507 са потвърдените случаи на новия коронавирус в България. 9 885 от тях са активни. Излекуваните лица са 16 678, от които 189 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 1 426 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 74 са настанени в интензивни структури.
По данни на НИС COVID-19 у нас е констатиран при 1 483 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 43. От тях 14 са установени при лекари, 19 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
944 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 15 от случаите са от последните 24 часа.

ОТНОВО ОТЛАГАТ ОБУЧЕНИЯТА ПО ПРОЕКТА ПУЛСС-2
Планираното за октомври възобновяване на обученията по проекта ПУЛСС-2 се отлага, съобщиха за Zdrave.net от Министерството на здравеопазването. Причината е във влошената епидемична обстановка, която не позволява провеждането им.
От здравния сайт припомнят, че обученията по проекта „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” бяха прекратени през март с въвеждането на Извънредното епидемично положение. Тогава от МЗ обясниха, че мярката е временна и се налага с оглед недопускане затрудняване на дейността на спешните екипи по места в страната, както и за да се избегне струпване на много хора в затворени пространства, във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.
Досега два пъти беше правен опит за възстановяване на обученията. Първият път беше през юли като тогава идеята беше да се редуцира броя участници в рамките на 5-дневното присъствено обучение на територията на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, присъствие на не повече от 30 души в аулата на центъра (с капацитет 145 места) по време на теоретичната част от курса и осигуряване на отдалечен достъп в реално време чрез видеоконферентна апаратура, разположена в 10-те зали на центъра, задължително ежедневно термометриране, ползване на лични предпазни средства и тестване с PCR.
Вторият път беше планиран за октомври като отново се смяташе, че те могат да стартират при спазване на противоепидемичните мерки, термометриране, обучение в отделни зали – с виртуална връзка с лектора, практически занимания върху различни медицински манекени и учестена дезинфекция.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ, а крайният срок за изпълнението на проекта е 30 септември 2021 г.

СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА „МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“ ПОЛУЧИ НОВА АПАРАТУРА
Спешното отделение на „МБАЛ-Пазарджик“ е оборудван с нова апаратура от здравното министерство. Доставени са над 30 апарата и системи, осигурени по проект на Оперативната програма „Региони в растеж“, съобщи БНР.
Доставени са дихателни апарати за обдишване, мобилен респираторен апарат, инфузионни помпи, три електрокардиографа, аспиратори, както и преносим комбиниран дефибрилатор. Системата за проследяване на жизнените показатели на пациентите от един пост разполага с 11 стационарни монитора за диагностика и един централен – за сестринския пост.
Спешното отделение вече разполага и с нова система за кръвопреливане. Осигуреното оборудване е по проект – “Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев: БЕЗКОНТРОЛНОТО ВЗЕМАНЕ НА ИМУНОСТИМУЛАНТИ И ВИТАМИНИ НЕ Е БЕЗОБИДНО
„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“, коментира в предаването „Преди всички“ на БНР проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница “Св. Иван Рилски” във връзка с клиничения имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при COVID-19.
„Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение“ – подчерта имунологът.
Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно.
“Това сочи цялостноият ми опит. Това е опасно. Имунната сиситема не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания.
Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С.
„Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря“.
Пациентите с автоимунни заболявания не са по-язвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.
“Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира. Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега. Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина”, посъветва специалистът.

АНТИРЕКОРД НА НОВОЗАРАЗЕНИ В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА
Антирекорд на територията на област Стара Загора – през изминалото денонощие новооткритите носители на COVID-19 са 40. По думите на проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на Университетската болница в областния град, причината за увеличаващия се брой заразени е в липсата на дисциплина и неспазването на противоепидемичните мерки, съобщи БНР.
Към днешна дата 29 са настанените пациенти с коронавирусна инфекция в Инфекциозната клиника. През изминалото денонощие са приети нови 3-ма човека от Стара Загора, 2-ма от село Розово и един от Казанлък. Още един пациент е прием в Реанимацията.
Два класа от Математическата и Художествената гимназии в Казанлък са под карантина от днес, заради случаи на COVID-19 сред учениците, информира проф. Йовчо Йовчев. Той подчерта, че навсякъде има недостиг на кадри и претоварване на здравните работници по отношение на обслужването на пациенти с коронавирусна инфекция. Затова дейността на една от клиниките в Университетската болница е преструктурирана и тя е превърната в звено за лечение на пациенти с бронхопневмонии. Проф. Йовчо Йовчев призова да бъдем отговорни и да си носим личните си предпазни средства.

МБАЛ – ТЪРГОВИЩЕ ОТКРИ ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА PCR ТЕСТОВЕ
Многопрофилната болница в Търговище откри дарителска сметка за закупуване на PCR тестове. От няколко дни Търговище е в така наречената „Червена зона“ заради рязкото покачване на болните и заразените с коронавирус. Регистрирани са нови 45 случая. В трите болници в региона – Търговище, Попово и Омуртаг определените легла са изчерпани, информира БНР.
“Необходими са спешни мерки, в търговишката болница има 10 легла в Отделението по анестезиология, в „МБАЛ – Омуртаг” имат 33 легла във Вътрешно отделение, министърът определи 10 легла за болни с коронавирус, 17 пациенти има настанени, а още 4-ма чакат резултатите си от теста. В болницата в Попово при 34 легла министърът е определил 19 за лечение на коронавируса. От там поискаха да им бъдат увеличени леглата с още 10, защото се увеличава броя на пациентите” – обясни в предаването “Преди всички” д-р Мариян Кючуков, директор на РЗИ – Търговище.
“Необходимо е да се вземат сериозни мерки” – категоричен е д-р Кючуков. Лекарите и целият медицински персонал са изключително преуморени, напускат и двамата инфекционисти в болницата в Търговище.
Вече втори ден са затворени за дезинфекция две от най-големите училища, а обучението се извършва онлайн, обясни директорът на Първо средно училище Севдалина Зафирова. Тя уточни: “Имаме заразени 7 учители, трима ученици са с положителни PCR-тестове, три паралелки са под карантина”.
“Засега не е обсъждана вероятността от понеделник всички училища да преминат на дистанционно обучение”, каза областният управител на област Търговище Митко Стайков.
„Искам да отправя апел към хората – да не се посещават нощни заведения, да не се събират на големи групи и да ограничат поне за две седмици семейните тържества, защото така се заразяват хората” – призова кметът на Търговище Дарин Димитров.
Дарителската сметка на МБАЛ – Търговище за COVID-19 е:
Централна кооперативна банка
BIC: CECBBGSF
IBAN: BG37CECB97902046802919

МБАЛ – ЛОВЕЧ УВЕЛИЧИ БРОЯ НА ЛЕГЛАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Заради увеличаващия се брой на новозаразени с коронавирус МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч увеличи броя на леглата в Инфекциозното отделение и има готовност да преобразува и едно от отделенията за вътрешни болести за прием на пациенти с COVID-19. За последното денонощие са регистрирани рекордните за Ловешка област 15 нови случая на заразени.
Директорът на ловешката болница д-р Румяна Нановска посочи, че капацитетът на Инфекциозното отделение от вчера е увеличен на 23 легла, а настанените за лечение в момента са девет.
„Ако така върви тенденцията, ще се справим с леглата, но очакванията ни са за повече болни. Следващата стъпка ще бъде цялото Вътрешно отделение да го направим за пациенти с COVID инфекция“, обясни д-р Нановска
В Белодробната болница в Троян са заети половината от леглата предназначени за пациенти с коронавирус, каза управителят д-р Цветомила Дудевска.
Тя допълни: „През последното денонощие сме приели четирима пациенти. Така общият брой на хоспитализираните с COVID -19 пациенти става 15, изчакваме резултатите на четирима пациенти от вчера, които са съмнителни“.
Дудевска допълни, че болницата започва да изпитва нужда от медицински сестри.
Сред новозарезените в Ловеч е детска учителка от ДГ “Мария Сиркова“. Децата от групата ѝ ще бъдат поставени под карантина.

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ЗАБРАНИ МАСОВИТЕ СЪБИТИЯ НА ЗАКРИТО ЗА СРОК ОТ 14 ДНИ
Община Благоевград забрани масовите събития на закрито за срок от 14 дни и засилва контрола по спазването на мерките в района на пазара. Мерките бяха обявени от кмета Румен Томов на брифинг, след заседание на кризисния щаб. Призивът на здравния министър Костадин Ангелов да не се пътува в област Благоевград той обяви за прибързан и безотговорен, информира БНР.
За около 15 минути кризисният щаб набеляза мерките, ден след като Благоевградска област попадна в червената зона на опасно разпространение на коронавируса.
„За 14 ще ограничим на закрити места сватби, кръщенета и по мероприятия от този тип, и ще възстановим съобщенията по уредбата в община Благоевград за спазване на мерките. Обсъждахме и носене на маски, задължително, навън, което не се прие“, изтъкна кметът на Благоевград. Според него засега не се налагат по-драстични ограничения, въпреки, че приетите с усложнения пациенти в трите болници са се увеличили с 25% за последните дни, а в Ансамбъл „Пирин“ положителните проби вече са 23.

КНСБ ПРЕДЛАГА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ФОНД ЗА ДОФИНАНСИРАНЕ НА ОБЩИНИТЕ, ОЩЕТЕНИ ОТ КРИЗАТА С COVID-19
КНСБ предлага да се създаде специален фонд за дофинансиране на общините, ощетени от кризата с коронавируса, заяви за БНР президентът на синдиката Пламен Димитров.
Той коментира и предложенията на кабинета за увеличението на заплатите в бюджетната сфера с 10%, за възможностите за трайно решение за повишаване на пенсиите през следващата година:
“20% ще получат работещите в общинските администрации, които бяха забравени дълги години. Със сигурност обаче трябва да кажа няколко думи за пенсиите. Ние не смятаме, че от началото на следващата година трябва да продължи раздаването на 50 лева на калпак. Вече можем спокойно да вземем решение за системен подход за едно по-сериозно увеличение на минималната пенсия и на максималната такава – 20% на минималната, за да се постигнат тези 300 лева и 1440 лева на максималната пенсия, с които 27 000 души пък ще получат ефективен размер на пенсиите“, изтъкна Димитров.
“Аз виждам на много места ясно безпокойство на кметовете, при това на големите градове. Очакванията са за огромни дупки в приходните части. Местният бюджет не може да излезе на дефицит. Той трябва да похарчи толкоз, колкото е събрал. Заражда се едно предложение, което ние ще формулираме към финансовия министър – целеви допълнителен фонд, който да даде безлихвени заеми на всички общини, които имат нужда до края на тази година, и да могат да върнат до края на 2021 г. това, което им е дадено като безлихвен заем”, допълни д-р Димитров.

ДЕЗИНФЕКЦИРАТ ПУБЛИЧНА СГРАДА ВЪВ ВАРНА С АНТИВИРУСЕН НАНОПРЕПАРАТ ЗА ДЪЛГОТРАЙНА ЗАЩИТА
Публичната зона на сградата на район “Приморски” във Варна ще бъде третирана с уникален антивирусен нанопрепарат за дълготрайна защита. Според експерти той предпазва поне една година третираните повърхности, съобщи БНР.
Обработването на сградата ще е безплатно, като предстоят разговори с Община Варна за обработване с препарата на площите на детски площадки, детски градини, училища и други обществени сгради, както и автобуси от градския транспорт, съобщи Пламен Свещаров – представител на фирмата-производител: “Ще обработим публичната част на сградата. Преимуществото на този препарат е, че до 24-тия час имаме 99% защита”.

НЗОК СКЛЮЧИ ДОГОВОР ЗА 180 000 ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ
Националната здравноосигурителна каса е сключила договор за доставка на 180 000 безплатни противогрипни ваксини, съобщи БНР.
Ваксините вече са внесени и ще бъдат доставени на личните лекари, обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Костадин Ангелов.
“Допълнително, извън осигуряването на ваксини за реализиране на дейностите по националната програма, още в началото на месец септември бяха доставени в аптечната мрежа ваксини срещу сезонен грип, които действително бързо се изчерпаха. Поради засиления интерес освен посочените 180 000 дози, са внесени и количества, предвидени за разпространение чрез аптечната мрежа”, обясни министър Ангелов.
Осигурените противогрипни ваксини са по Националната програма за безплатно ваксиниране на хората над 65-годшна възраст. За миналата година са направени малко над 113 000 имунизации за периода от 1 октомври до 31 декември. Тепърва доставените дози ще бъдат разпределени на личните лекари, каза министър Ангелов:
По време на парламентарния контрол от БСП поискаха от министъра национален план за действие при грипни епидемии, който да бъде обсъден в пленарната зала. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че такъв вече има и той може да бъде актуализиран спрямо пандемията от COVID-19: “Този документ е изготвен в координация със СЗО, ЕК и със СЕ. Искаме този план да бъде разискван тук, в Народното събрание, и то навреме. Целта ни е: да се създаде ред, да има предвидимост; да има отговорни лица от правителството; да не се допуска паника и хаос. Да се подготви здравната система и най-важното да се осигури грижа за хората”.

ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ В БЪЛГАРИЯ НАМАЛЯВА, НО ВСЕ ЩЕ Е НАД СРЕДНАТА ДЕТСКА СМЪРТНОСТ В СТРАНИТЕ ОТ ЕС
Коефициентът на детската смъртност в страната ни през миналата година е бил 5.6 на хиляда живородени деца. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол, информира БНР като се позова на БТА.
Министър Ангелов посочи, че тази стойност през 2000 г. е била 13.3 на хиляда и 5.8 на хиляда – през 2018 г. Въпреки че детската смъртност в България все още е по-висока, отколкото в ЕС, където средната стойност е 3.5 на 1000 за 2019 г., следва да се отбележи, че тенденцията към намаление до европейско ниво се характеризира с твърде бавни темпове, добави той.
Положителна тенденция се наблюдава и по отношение на показателя за мъртвородените, който през 2019 г. намалява спрямо предходната година и стига 6.1 на 1000 живородени, при средна стойност 4.7 за ЕС. През 2019 г. няма починали родилки, посочи още министър Ангелов.
Министерството на здравеопазването и в бъдеще ще работи активно за осигуряване на устойчивост на постигнатите резултати и подобряване на здравните показатели на децата, увери министър Ангелов народните представители.

БЧК ЩЕ РАЗДАДЕ ХИГИЕННИ ПАКЕТИ НА СОЦИАЛНО СЛАБИ
Българският червен кръст ще раздаде хигиенни пакети на социално слаби и ще създаде гореща линия за психосоциална подкрепа, съобщиха от организацията. Програмата ще се реализира в следващите 6 месеца и е насочена в подкрепа на уязвимите в следствие на пандемията хор, информира Clinica.bg.
Програмата се осъществява с финансова подкрепа в размер на 690 473 лева, предоставена от Американската агенция за международно развитие чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Дейностите включват предоставяне на лични хигиенни пакети на 30 000 социално слаби граждани, засегнати от COVID-19, на информационни материали за превантивни мерки за предпазване от заразяване. Ще бъдат предоставени и „Kарти за занимания” на 2 500 уязвими и нуждаещи се деца, с цел подкрепа за нормално връщане към учебния процес. Със съдействието на Националната мрежа на здравните медиатори ще се осъществят дейности по промоция на здравето и здравни практики сред ромското население. Ще бъдат създадени и Гореща телефонна линия и онлайн чат, като част от виртуален център за психосоциална подкрепа, който предоставя възможност за достъп до психологически консултации и по-нататъшна помощ.

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР“ С НОВ ДИРЕКТОР
От днес, 16 октомври, за изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е назначен д-р Георги Деянов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Деянов е завършил Медицинска академия – София. Има придобита специалност по УНГ болести. През 2010 г. завършва здравен мениджмънт в МУ – София.
От 1989 г. до 1991 г. е работил в общинската болница в Елена. В периода от 1991 г. до 1993 г. е лекар в Студентска поликлиника – София. От 1993 г. до 2001 г. е лекар в болница „Царица Йоанна“ – София.
От 2001 г. д-р Деянов е началник на отдел „Донорство“ в Националния център за управление на трансплантацията, който впоследствие става Изпълнителна агенция по трансплантация. В продължение на шест години – от 2004 г. до 2010 г. ръководи дирекцията, отговаряща за координирането на процесите по донорство и трансплантация в ИАТ. До 2013 г. е управител на „Медицински център – НКБ“. До 2015 г. е заемал длъжността главен инспектор в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Работил е близо три години в Център „Фонд за лечение на деца“, като около половин година е оглавявал Фонда. Последно д-р Деянов е ръководил екип в НСЦРЛП.
Решението на здравния министър проф. Ангелов да назначи д-р Георги Деянов за директор на ИАМН е продиктувано от дългогодишната професионална дейност на Деянов в областта на донорството и трансплантацията, както и от професионалния му опит като инспектор в „Медицински одит“.