НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.09.2020)

ИМАМЕ КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ МЛАДИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Учебната година започна за всички ученици, както и за студентите от някои университети. Сред тях са Медицински университет – Варна и Медицински университет – Пловдив. По повод старта на академичната година от Българската асоциация по здравни грижи изпратиха поздрав да ръководителите на медицински университети и университетски звена, в които се обучават специалисти в направление „Здравни грижи“. Това съобщи сайтът на здравна информация Clinica.bg и публикува целия текста на поздравителния адрес, подписан от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева:
„УВАЖАЕМИ РЕКТОРИ, УВАЖАЕМИ ДЕКАНИ, УВАЖАЕМИ ДИРЕКТОРИ, УВАЖАЕМИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА КАТЕДРИ, СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ,
Позволете ми да Ви поднеса, от името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име, нашите сърдечни пожелания за здраве и ползотворна работа през академичната 2020/2021 година!
Уважаеми преподаватели, вярваме, че въпреки големите изпитания, пред които е изправена цялата образователна система в България заради епидемията от COVID-19, ще използвате всички възможности на съвременните методи, комуникации и технологии, за да получат студентите от направление „Здравни грижи” нужните знания и умения, на които те ще стъпят и ще надграждат при практикуването на избраната от тях професия.
Надяваме се, скъпи студенти, че избирайки своята професия, вече сте осъзнали своя обществен дълг и огромните очаквания към Вас на българското общество. Българската здравеопазна система има крещяща нужда от млади лекари и специалисти по здравни грижи, които с висок професионализъм, ентусиазъм и отдаденост да се посветят на трудната и свещена мисия да служат в името на здравето и живота.
БАПЗГ, заедно с другите съсловни организации в областта на здравеопазването, ще продължи да отстоява интересите на медицинските специалисти у нас за достойни възнаграждения, добри условия на труд, повече възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие. За да спрем растящия дефицит на медицински кадри, които стават все по-необходими и са гарант за бъдещето на нацията!
ОЩЕ ВЕДНЪЖ ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕШНА И ПОЛЗОТВОРНА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА НА ВСИЧКИ РЪКОВОДИТЕЛИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ!“

ОЩЕ ДЕВЕТ МЕДИЦИ У НАС СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
155 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалото денонощие. През последните 24 часа са направени 4 312 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 26; Бургас – 9; Варна – 10; Велико Търново – 3; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 2; Кърджали – 6; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 6; Пазарджик – 4; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 19; Русе – 4; Силистра – 2; София област – 2; София град – 27; Стара Загора – 10; Шумен – 3; Ямбол – 10.
Общо 18 216 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, като 4423 от тях са активни. 13 057 са излекуваните лица, 127 от които са регистрирани за последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 734. От тях 46 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас при 1 018 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нови девет случая са регистрирани през последното денонощие. От тях 6 са установени при медицински сестри, 2 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
736 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Седем са новите случаи от изминалите 24 часа.

НАД 1000 МЕДИЦИ У НАС СЕ ЗАРАЗИХА С COVID-19
Броят на заразените с COVID-19 лекари, медицински сестри и друг медицински и немедицински персонал у нас към днешна дата е 1018, съобщи Zdrave.net.
Ако погледнем назад във времето, ще видим, че ден след ден, нощ след нощ, медиците, поразени от болестта, са ставали все повече и повече. Мнозина от тях са преборили инфекцията, други – не.
С днешна дата обобщената информация на здравното министерство сочи, че 355 са заразените лекари, медицинските сестри с коронавирусна инфекция са 345, санитарите – 156. Инфекцията е засегнала още 15 фелдшери и 146 други служители – шофьори на линейки, инспектори в РЗИ и други. Техните имена със сигурност ще останат неизвестни, а болката им ще бъде споделена най-вече от близките им и от колегите им. Дали обществото ще осъзнае колко много им дължи, дали ще им се отблагодари с признание и уважение – отговорът на този въпрос трябва да бъде „Да“.

КАРАНТИНИРАХА ДЕЦАТА ОТ ДВЕ ГРУПИ В ДЕТСКА ГРАДИНА В СТАРА ЗАГОРА
Две учителки, възпитателка и дете от старозагорската детска градина „Знаме на мира“ в Стара Загора са положителни на COVID-19, съобщи за Радио Стара Загора на БНР зам.-кметът Иванка Сотирова. Заразените са в добро състояние. Всички родители са предупредени, а две от групите в детското заведение са карантинирани.
„Ситуацията е спокойна, непрекъснато сме в контакт с директорката и дори се приемат новите деца от първа група“, увери Сотирова.

Акад. Богдан Петрунов: ПРЕЗ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ СЕЗОН НЕМИНУЕМО ЩЕ ИМА ВТОРА ВЪЛНА НА COVID-19
С мерките, които се взеха, аз мисля, че учебната година правилно започва и би трябвало, ако се спазват тези мерки, да протече нормално. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ акад. Богдан Петрунов – имунолог и алерголог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той не изключи възможността за заразяване и затваряне на отделни класове през годината, защото това е неизбежно.
Според специалиста през есенно-зимния сезон неминуемо ще има втора вълна на COVID-19, особено с настъпването на есенно-зимния период, когато ще дойдат и други респираторни вирусни инфекции. По думите му това вече се случва в Европа. На първо място по заболеваемост в Европа са Испания и Франция. „Там е много висок процента и на смъртността. Добре е тук да се каже, че не е вярно твърдението, че младите хора не боледуват и всичко с тях ще е наред. Преди два дни излезе едно голямо проучване в САЩ върху 3900 души на възраст между 18 и 34 години, от Нюйоркските болници, които са били с доказана COVID-инфекция. От всички 3900 се оказва, че 20% е било необходимо да бъдат хоспитализирани, а 10% от тях – да са подложени на допълнителна кислородна терапия и интубация. И което е страшното – 2,7% от тях са загинали“, каза акад. Петрунов. По думите му мерките у нас са едни от най-меките в цяла Европа. Той даде за пример страни като Австрия, Франция, Германия, Великобритания и Испания, в които противоепидемичните мерки с много по-строги.
Специалистът заяви, че няма никакво съмнение, че БЦЖ ваксината помага в такава ситуация и се позова на изследване в Нидерландия, където няколкостотин студенти-медици студенти са били имунизирани и се оказало, че техният клетъчен имунитет е бил стимулиран, което е рефлектирало върху по-малък процент на заболели сред тях.
На въпрос необходимо ли е децата да бъдат ваксинирани, когато има налице ваксина, акад. Петрунов отговори, че това ще зависи от показанията на ваксината, тъй като има ваксини, които могат да се правят на децата от 6-годишна възраст, но има и такива, които могат да се правят от 12-годишна или 18-годишна възраст. „Докато не завърши трета фаза на ваксините, не може да се каже дали ще може да се прилагат на деца. Има и четвърта фаза, следмаркетингова, при която започва дълго наблюдение, след като вече е пусната в употреба“, каза акад. Петрунов. Специалистът отбеляза, че маските и шлемовете не могат да ни предпазят от вируса, но е важно носенето им, защото с тях се намалява количеството на вирусния товар. Той добави, че за предпочитане е да се носят маски.

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ЗАКОНА ЗА СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
Без дебати Комисията по здравеопазването в 44-то народно събрание прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и в Закона за съсловните организации, съобщи Zdrave.net.
Съсловните организации и Министерството на здравеопазването също подкрепиха промените в ЗЛЗ, според които членовете на органите за управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения, както и на лечебните заведения с държавно или общинско участие в капитала, ще се избират и назначават след провеждане на конкурс, а управителите и изпълнителните членове на съветите на директорите и на управителните съвети лица пък няма да могат да бъдат лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище.
Единодушна беше подкрепата на съсловните организации за промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Предвижда се съсловните организации да имат възможност да отлагат своите съборите за избор на ново ръководство при обявени противоепидемични мерки, но трябва да ги свикат не по-късно от 3 месеца след падане на противоепидемичните ограничения.
Предстои законопроектите да бъдат гледани на първо четене и в парламентарна зала.

МЗ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕВЕНЦИЯ И ГРИЖИ ЗА ПАЦИЕНТИ С ХИВ
След призиви на неправителствени организации, Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за дейности по превенция и грижи за пациенти с ХИВ. Програмата преустанови дейността си през месец юни миналата година. За разлика от миналогодишната програма, новата поръчка не включва услуги за основните уязвими групи в четирите най-големи града в страната – Бургас, Варна, Пловдив и София, информира БНР.
“На този етап не виждаме решение, което е да е оперативно и скорошно. На практика в много от тези градове няма налични услуги за тези най-рискови групи – това са групите, сред които има и най-висок процент на разпространение на инфекцията, които и най-лесно предават тази инфекция в обществото”, каза в предаването “Хоризонт до обед” Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
От Министерството на здравеопазването отговориха, че в предмета на обществена поръчка не са предвидени дейности по превенция и контрол сред рискови групи за превенция на ХИВ за областите Бургас, Варна, Пловдив и София, тъй като към момента на стартиране на процедурата за откриване на тази поръчка са налице действащи договори със същия предмет. В предмета на обществената поръчка са включени дейности по превенция и контрол в останалите областни градове. Според здравното министерство пропуски няма.
За лицата, живеещи с ХИВ, в друга обществена поръчка са предвидени и дейности във всички области независимо от рисковата група, към която принадлежат чрез дейността водене на случай. Предвид необходимостта да не се прекъсва превенцията и контрола на ХИВ и сексуално предавани инфекции сред рисковите групи, здравното министерство е започнало вътрешна процедура за подготовка и обявяване на следваща обществена поръчка. Предвидените средства за дейността са в размер на 854 900 лева с ДДС и се предвижда в обхвата на обществената поръчка да бъдат включени рискови области, които досега са били с действащи договори.

ПРИЕМАТ НОВА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОРАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦА
Предстои да приемем Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. в Република България за периода 2021-2026 г. Този ангажимент пое днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на заседание на Националния координационен съвет на програмата, информира пресцентърът на МЗ.
„Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в Република България е една от най-устойчивите в сферата на здравеопазването, дава изключително добри резултати по отношение денталното здраве на децата. Нашата цел е програмата, а това означава и резултатите от нея, да бъдат устойчиви. За целта работим в посока през следващите пет години тази програма да бъде продължена и надградена“, посочи министър Ангелов.
„Тази програма е устойчива, тъй като се субсидира не от фондове, а от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Подобни програми за профилактика на оралните заболявания има единствено в Скандинавските страни“, заяви на свой ред председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.
До момента Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8 г. възраст, която се провежда в рамките на Националната програма, е обхванала повече от 130 000 деца в цяла България, като е извършено силанизиране на над 457 хил. зъба. През 2019 г. са поставени силанти на 15 258 деца.
Министерството на здравеопазването е сключило договор за изпълнение на дейностите по програмата за 2020 г., като до седмица ще започне практическото извършване на силанизирането.

ПО -МАЛКО БОЛНИЧНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
Със 17% по-малко болнични листи за временна нетрудоспособност са подадени в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново от началото на годината. Обжалвани са 144 формуляра, като половината от тях са отменени от специализираните лекарски комисии, съобщи БНР.
С над 7700 са по-малко болничните листи за първите 7 месеца на годината в сравнение с миналата, които са подадени за изплащане на обезщетения от НОИ във Велико Търново. В извънредното положение много хора спряха работа или работиха дистанционно от вкъщи, намалели са и посещенията при личните лекари, обясняват експертите.
73 болнични листа са отменени, заради различни нарушения. Сред тях са издаване на болничен за повече дни, от колкото има право личния лекар, както и това, че хора, работещи на две места, са излизали в болничен на едното, а са продължавали да работят на другото.
Няма случаи от Териториалното поделение на НОИ да са сезирали прокуратурата за драстични нарушения, няма и наложени санкции на медици и лечебни заведения.