НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.08.2020)

9 161 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ЛИЦА ОТ COVID-19 У НАС
90 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2 745 PCR теста са направени през последните 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 2; Варна – 6; Велико Търново – 4; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 2; Кюстендил – 1; Пазарджик – 2; Перник – 2; Плевен – 8; Пловдив – 12; Силистра – 8; Смолян – 5; София област – 2; София град – 17; Търговище – 1; Хасково – 1.
Общо 14 333 са случаите на новия коронавирус, доказани в България. От тях активни са 4 677. Излекуваните лица са 9 161, от които 47 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 811 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, 55 от които са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 797 лица-медицински служители. Нови шест случая са регистрирани през последното денонощие. От тях 1 е установен при лекар, 3 – при медицински сестри, 1- при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 495. Новите случаи от изминалите 24 часа са три.

Министър Ангелов: ОСИГУРЯВАМЕ ОЩЕ СРЕДСТВА ЗА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 1000 ЛЕВА ЗА ХОРАТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ
„Осигуряваме допълнителен финансов ресурс, който да гарантира на всички хора на първа линия по 1000 лв. до края на годината. Той ще бъде разширен – там, където има недостиг, този недостиг ще бъде компенсиран“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Кюстендил на 15-и август, информира Zdrave.net. Той увери също така, че държавата разполага с достатъчни запаси от апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, в случай, че някъде в страната те са необходими.
Относно посещението си в болницата в Кюстендил в събота министърът изтъкна, че няма никакви притеснения за цялата Кюстендилска област по отношение на недостиг на легла или недостиг на персонал. Той информира, че в болницата към момента има 46 свободни легла в Отделението по пулмология, което е обезпечено и със специалисти. Центърът за спешна медицинска помощ пък разполага с достатъчно лични предпазни средства и дезинфектанти, няма недостиг и на лекари.
Министър Ангелов бе категоричен, че ново затягане на мерките няма да има и нарече появяващата се информация за това „грозна лъжа“. Той отново призова да се спазват елементарните мерки за предпазване от коронавируса – миене на ръце, носене на маска, спазване на дистанция.

ОТРИЦАТЕЛНИ СА ПРОБИТЕ НА КОНТАКТУВАЛИТЕ СЪС ЗАРАЗЕНИЯ С COVID-19 ЛЕКАР ОТ СПЕШНИЯ ЦЕНТЪР В КЮСТЕНДИЛ
Резултатите от тестовете на 25-имата контактували със заразения с COVID-19 лекар от Спешния център в Кюстендил са отрицателни. Това съобщи главният лекар на болницата д-р Александър Величков, информира БНР.
Състоянието на медика, който е от Босилеград, но работи в Спешния център в Кюстендил, е добро. Лекарят често пътувал през ГКПП-Олтоманци от Босилеград до Кюстендил. Всичките 25 лица, с които е контактувал, са от персонала на Спешното в кюстендилската болница. Главният лекар на здравното заведение д-р Александър Величков определи състоянието му така: “Самият той е в добро състояние засега. Надявам се, така ще продължи и занапред”.
В самия Босилеград броят на пациентите и на контролните прегледи в COVID- амбулаторията драстично намалява за последните десет дни.
От 1-ви до 10-и август са регистрирани само четири положителни теста. Всички 13 новодиагностицирани пациенти от община Босилеград през последните петнадесетина дена са с по-леки симптоми и се лекуват в Здравния дом, а нито един не е приет в COVID-отделенията във вътрешността на Сърбия.
Сред новозаразените има и един лекар и медицинска сестра от самия Здравен дом, които са в карантина и са с леки симптоми, каза на пресконференция шефът на здравния дом в Босилеград и член на общинския кризисен щаб д-р Горан Василов.