НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.07.2020)

БАПЗГ ОСТРО ОСЪДИ ПРОЯВЕНАТА АГРЕСИЯ СРЕЩУ Д-Р НИКОЛАЙ ПЕТКОВ ОТ ФСМП-РАДОМИР
„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда агресията, която е проявил на 10 юли млад мъж към дежурния лекар д-р Николай Петков от Филиала за спешна медицинска помощ в Радомир. Мъжът е придружавал възрастна жена и е влезнал в спор с лекаря относно медицинските действия във връзка с нейното състояние. В момент на афект придружителят е нанесъл юмручен удар в лицето на д-р Петков, вследствие на който специалистът е получил комоцио и синини около очите и е бил приет в болнично заведение.
БАПЗГ счита за абсолютно недопустимо подобно хулиганско и неуважително поведение към медик, който съвестно изпълнява своите професионални задължения. Апелираме извършителят на агресивните действия да получи бързо и адекватно наказание!“, се казва в позиция на БАПЗГ, качена в сайта на съсловната организация.
В позицията се изтъква, че това е поредният случай на агресия срещу медицински специалист от Спешната медицинска помощ.
„Призоваваме пациентите и техните близки да проявяват нужното доверие и респект към медиците и да решават въпросите, които ги вълнуват, в диалог с медицинските специалисти, а не чрез вербална и физическа агрессия“, се казва още в позицията, подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.

БЛС СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА СЛУЧАЯ СЪС СПЕШНИЯ ЛЕКАР В РАДОМИР
„Българският лекарски съюз осъжда поредната недопустима и безочлива проява на агресия над медицинско лице – д-р Николай Петков, работещ във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Радомир“. Това се казва в позиция на съсловната организация, качена в сайта на БЛС.
„Съсловната организация е потресена от поредния акт на агресия над медик и изразява безпрекословната си подкрепа към д-р Петков и всички негови колеги. Български лекарски съюз сезира Прокуратурата за случая на база подписаното споразумение за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване. БЛС ще настоява спрямо виновника да бъде приложена цялата сила и строгост на законите в България“, се посочва в позицията.
„Ние, лекарите на България, отново призоваваме цялото българско общество: Пазете ни! Осъждайте подобни прояви! Само заедно можем да се справим!“, призовават от съсловната организация.

232 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
232 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последните 24 часа. PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 5393. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 14; Варна – 16; Велико Търново – 8; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 7; Кърджали – 3; Кюстендил – 3; Ловеч – 1; Пазарджик – 6; Перник – 4; Плевен – 2; Пловдив – 21; Разград – 2; Русе – 10; Силистра – 1; Сливен – 4; Смолян – 3; София област – 10; София град – 81; Стара Загора – 5; Търговище – 2; Хасково – 6; Ямбол – 3.
Доказаните случаи на COVID-19 в България са общо 7877. От тях 3747 са активните случаи. Излекуваните лица са вече 3841, като 178 от тях са регистрирани през последното денонощие.
575 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 28 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че лицата-медицински служители с доказан COVID-19 у нас са 542. Нови 6 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 1 е установен при медицинска сестра, 1 – при санитар и 4 – при друг медицински персонал.
289 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите смъртни случаи от последните 24 часа са 6.

ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ УТОЧНЯВА ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ КОИ СТРАНИ НЯМА ДА СЕ ИЗИСКВА 14-ДНЕВНА КАРАНТИНА И PCR ТЕСТ
От днес в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички лица, които пристигат от следните трети държави: Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна. Това пише в заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена вчера във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 юли т.г. За това информира Zdrave.net.
PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.
Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените по-горе, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.
Гражданите на Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора могат да преминават транзитно през България с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са. Същото важи и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства.
Директорите на регионалните здравни инспекции отменят поставянето под карантина на пристигналите в България в периода от 02.07.2020 до 15.07.2020 г. от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.
Това нарежда министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с издадената вчера заповед, във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 юли т.г.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПОЗВОЛИ УПОТРЕБАТА НА ЛЕКАРСТВА ИЗВЪН ОПИСАНИТЕ ИМ ПРИЛОЖЕНИЯ
Парламентът позволи употребата на лекарства извън описаните им приложения. Със Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствата в хуманната медицина (ЗИД на ЗЛПХМ), гласуван днес на второ четене, депутатите разрешиха употребата на лекарства извън описаните им приложения, при липса на алтернатива за лечение на конкретен пациент. Така вече няма законова пречка лекарството срещу малария хидроксихлорохин да бъде използвано за лечение на новия коронавирус, информира Zdrave.net.
В закона е записано изрично, че това ще се случва само по изключение, при липса на алтернатива за лечение и само в интерес на здравето на пациента. Лекарственият продукт трябва да бъде предписан от комисия от трима лекари от лечебно заведение за болнична помощ с призната специалност по профила на заболяването, които да мотивират предписанието за всеки конкретен пациент. Изисква се и писмено информирано съгласие от пациента. Всеки етап от лечението ще се проследява и документира от лекарите от комисията, които носят и отговорността за провеждане на лечението. За лечението те трябва да уведомят Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и ИАЛ. Самото лекарство обаче няма да бъда плащано от НЗОК, а остава за сметка на пациента, е разписано още в ЗЛПХМ.
Изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК, са длъжни да оказват медицинска помощ, включена в пакета с медицински дейности, без да изискват и приемат плащане или доплащане, е залегнало още в променения закон. Ценоразписът на лечебните заведения ще важи само за неосигурените лица, с изключение на медицинските услуги, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, а се плащат от МЗ. Остава възможността за предоставяне на допълнителни услуги от болничните заведения, извън оказаната медицинска помощ, за които да се изисква заплащане от пациента.
Въведени са и санкции в случай, че са нарушени правата на пациентите. Глобата е в размер от 2000 лв. до 4000 лв., а имуществената санкция – от 4000 лв. до 8000 лв. При повторно и всяко следващо нарушение глобата е 4000 лв., а имуществената санкция – 8000 лв. Нарушенията се установяват от ИА „Медицински надзор“.

ДАНЪЧНИ ИНСПЕКТОРИ ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ В ЛАБОРАТОРИИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Данъчни инспектори започват проверки в лабораториите, които правят тестове за COVID-19, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от НАП. Причината са сигнали от граждани, че не получават касови бележки, когато плащат изследванията си.
Инспекторите на приходната агенция ще направят “поредица от открити наблюдения и контролни покупки” в лабораториите, които правят тестове да коронавирус. Причина за това са множество сигнали, подадени от граждани през последните дни, че не получават фискални бонове за изследванията си.
От НАП са предупредили ръководителите на лабораториите за увеличаването на сигналите и са им припомнили, че трябва да издават касови бележки, в противен случай ще следват санкции, сред които и затваряне на обекти.
Заради изискването на Гърция през ГКПП “Кулата-Промахон” да се влиза само с отрицателен PCR тест за коронавирус от началото на седмицата лабораториите са обсадени от хора, които искат да се изследват.