НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.05.2020)

НОВИ ТРИМА МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
За изминалите 24 часа за COVID-19 са изследвани 1161 проби, от които 37 са с положителен резултат по данни на Националния оперативен щаб.
Новите случаи са разпределени по области, както следва: Благоевград – 2; Видин – 2; Кюстендил – 1; Пазарджик – 3; Плевен – 2; Пловдив – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София – 23; Ямбол – 1.
2175 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас, от които 131 са установени при деца до 18-годишна възраст, а 73 при деца под 11 г. Активните случаи са 1497. 573 са вече излекуваните лица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В лечебни заведения с потвърдена коронавирусна инфекция са 322-ма пациенти. В интензивни отделения и клиники са настанени 45 от тях.
При общо 233 лица-медицински персонал е доказана коронавирусна инфекция. Нови три случая са установени при лекар в София, лекар в Кнежа и санитар във Видин.
Починалите лица, при които е доказан COVID-19, са 105.

МБАЛ – ПАЗАРДЖИК С АПЕЛ ЗА ПОМОЩ
По разпореждане на РЗИ, малко преди 17:00 часа беше вдигната карантината на отделението по анестезиология и интензивно лечение в пазарджишката многопрофилна болница. За да заработи на пълен капацитет обаче е необходимо да се попълни съставът на отделението, съобщи БНР.
По-голямата част от персонала в интензивното отделение е заразено с коронавирус и в момента 14 медицински работници са под 28-дневна карантина в домовете си. Отделението разполага само с трима специалисти, които вече са изтощени от умора, каза директорът на многопрофилната болница д-р Красимир Темнилов: “Разполагаме само с тези трима реаниматори и двама доброволци лекари. Вече са се изтощили много тези колеги. Паднал им е имунитетът и ни се затруднява много работата. Търсим колеги анестезиолози, инфекционисти, обикновени лекари, анестезиологични сестри и санитари.“
Интензивното отделение на болницата е най-голямото в областта. В разпространено до медиите писмо се казва: „Помогнете, за да може да заработи интензивното отделение, което е жизнено важно за жителите на областта“.
Единият лекар -доброволец е д-р Кристина Дечева, която е пристигнала от Мюнхен. Тя е завършила медицинското си образование там, като е защитила и дисертация в областта на онкологията.
В болницата има още трима доброволци, една медицинска сестра и двама спортисти, които покриват част от санитарните задължения. Недостигът на реаниматори обаче е голям, затова е и апелът за помощ, съобщават от ръководството на пазарджишката болница.

СТРОГИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ СЕ ВЪВЕЖДАТ В РАЗГРАДСКОТО СЕЛО ЯСЕНОВЕЦ
Строги ограничителни мерки се въвеждат в разградското село Ясеновец, информира БНР като се позова на съобщение от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Причината е увеличаване на броя на положителните проби на жители на селото. На всички входове и изходи на селото ще има контролно-пропускателни пунктове, които ще проверяват целта на пътуването и ще пропускат само хора с уважителни причини. Заграждения ще бъдат поставени и на входовете и изходите на черните пътища на селото.
Срокът на мерките е 14-дневен, считано от днес, но може да бъде удължен.
Хората приемат карантината спокойно и няма напрежение, каза за БНР кметът на селото Сали Салиев.

ДЕЗИНФЕКЦИРАТ НАД 400 АВТОБУСНИ СПИРКИ В ПЛОВДИВ
И в почивните дни продължава дезинфекцията на всички над 400 заслона на автобусните спирки в Пловдив, кошчетата за отпадъци и пространствата около тях, информира БНР като се позова на съобщение от общината.
„Дезинфекцията се прави от мобилни екипи, а използваният препарат е безопасен за хората и домашните любимци“, обясни директорът на общинското предприятие „Чистота“ Николай Георгиев.
По график във всички райони на Пловдив продължава и дезинфекцията на 4100 контейнера за смесен битов отпадък тип „бобър“, както и зоните около тях.