НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.04.2020)

800 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
800 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщиха от Министерството на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 17 нови случая, като 10 са в София, по два – в Смолян и Кюстендил, по един в Русе, Видин и Благоевград. Лабораториите продължават да работят.
227 са лицата у нас с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 от пациентите са в интензивни отделения и клиники.
При 48 лица-медицински персонал е установен COVID-19.
Към 16 април 2020 г. у нас 443 от регистрираните случаи на COVID-19 са на мъже и 357 – на жени.
Регистрираните случаи по области са както следва: Благоевград – 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 38.
Днес в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” е починал 64-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и е бил поставен на апаратна вентилация. Впоследствие, заради септичен шок и настъпила полиорганна недостатъчност, се е наложило да бъде включен на диализа. Министерството на здравеопазването изказа съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.

ДЕПУТАТЪТ ХАСАН АДЕМОВ Е ИЗПИСАН ОТ ВМА
Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов беше изписан от ВМА след лечение от коронавирусна инфекция, информира Zdrave.net като се позова на БНТ.
Председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика вече си е у дома и ще спазва домашна карантина. Съпругата му също бе с положителен тест за коронавирус. Веднага след изписването си от болницата д-р Адемов написа думи на благодарност към медиците в личния си профил във Фейсбук: “Здравейте, от днес съм в условия на домашна карантина! Искам специално да благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите от Клиниката по Инфекциозни болести към ВМА за усилията, които положиха за моето възстановяване!
Благодаря на всички колеги, приятели, познати и непознати за моралната подкрепа! Благодаря много и на господин Кирил Домусчиев за логистичната подкрепа в един труден за мен период! Признателен съм!”.
Той беше първият народен представител, който даде положителна проба за коронавирусна инфекция. Предполага се, че д-р Адемов се е заразил, докато е носил лично даренията си от предпазни маски в болниците в Добрич и Исперих.
Освен него, с положителни проби за коронавирус се оказаха още двама народни представители – председателката на Парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която ръководи и парламентарната Комисия по здравеопазване, и депутатът от ГЕРБ Даниела Малешкова.

НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 В СЕЛО ПАНИЧЕРЕВО
Две 14-годишни деца от Паничерево са с положителни проби за COVID-19. Те са от изследваната група от 80 контактни лица с вече заразените с коронавирус жители на селото. Приети са за лечение в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора този следобед, съобщи БНР.
Какво е състоянието на младите пациенти съобщи изпълнителният директор на болницата професор Йовчо Йовчев: „В задоволително състояние са. Имат температура и малка кашлица.“.
Резултатите на взетите днес проби на други 50 души от селото ще станат известни утре сутрин, съобщи за Радио Стара Загора кметът Атанас Граматиков. Той увери, че към момента на контролно-пропускателните пунктове в селото няма струпване на хора. Но още утре обстановката ще се промени коренно, заради пристигащи за предстоящите празници от чужбина десетки местни хора. По думите му не е ясно дали те ще бъдат допуснати до семействата и домовете си заради строгата 14-дневна карантина, въведена в населеното място от вчера.
Проблем с доставката на храна и лекарства няма. Няколко души са се оплакали, че не могат да теглят от спестяванията си от банковия офис в най-близкия град Гурково.
По последни данни в селото живеят 1300 души от общо регистрирани 2000. До момента диагностицираните с COVID-19 в Паничерево са осем души.

БЕЗПЛАТНО МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ СЕ ВКЛЮЧВА В БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19
Безплатно мобилно приложение се включва в борбата срещу разпространението, проследяването и овладяването на коронавируса у нас, съобщиха от БЛС, който също застава зад благородната кауза, информира Zdrave.net.
Платформата се казва iHELP и повече от 6 години помага на над 8500 българи да оказват помощ на изпаднал в беда до пристигане на екип на Спешна помощ. В света от услугата се възползват близо 40 000 човека. Заради настоящата ситуация създателят ѝ Христо Христов надгражда платформата, така, че здравите, потенциално болните, както и тези с вече установена зараза на COVID-19 да споделят как се чувстват, каква е симптоматиката им, ако има такава, както и да създават свое виртуално досие.
В реално време може да се види колко от потребителите на iHELP са споделили дали са напълно здрави, в начален стадий на болестта или в тежко състояние. Виртуална карта дава информация за ситуацията в квартал или друго избрано място от страната.

ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ НА КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ
Контролът на Контролно пропускателните пунктове ще бъде засилен по време на четирите почивни дни. Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг на професионалното ръководство на министерството, информира Clinica.bg. Нови ограничителни мерки не се въвеждат, но ще се следи стриктно за изпълнение на сега действащите. Няма да се допусне безцелно пътуване, а основанието „работа” за преминаване през КПП-та отпада.
Главният секретар на МВР многократно повтори апела на властите да не се пътува за празниците, за да се избегне взрив на заразени след четирите почивни дни в края на тази седмица.
Броят на полицаите, които ще контролират излизането от областните градове на изградените общо 215 КПП в страната, ще бъде увеличен, а проверките на оставащите на място декларации за основанието за пътуване ще е засилен. Той повтори изнесените от вътрешния министър данни, според които при 9312 проверени на случаен принцип декларации, властите са открили над 700 нарушения. Оказало се, че 641 души, които са посочили като основание да пътуват отиване на работа, нямат сключени трудови договори с посочените фирми, а други 80 души са регистрирани в бюрата по труда.

ОГРАНИЧАВА СЕ ДОСТЪПЪТ ДО НЯКОИ СТОЛИЧНИ КВАРТАЛИ
Ограничава се достъпът и излизането от столичните квартали „Факултета”, „Филиповци”, „Красна поляна“ и „Люлин“. Това гласи заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, с която той въвежда противопедемични мерки в тези райони предвид тяхната специфика и заразените с COVID-19. За това информира Clinica.bg.
60 бързи теста за коронавирус са направени сред живеещите в двата квартала като 7 от които бяха положителни на новия коронавирус. На същите 7 души е взета и проба за PSR тест, като към момента те нямат клинични изяви, съобщиха от СРЗИ. От там констатираха, че контактните лица са над 150 души и ще бъде проследявано тяхното състояние. Спецификата на тези райони, с оглед гъстотата на населението и факта за късното търсене на лекарска помощ от страна на проявилите симптоми, е причина за по-бързо развиване на усложнения, причинени от заболяването. По последни данни има 6-ма починали от „Факултета” и „Филиповци”, като в болници в София има двама в по-тежко състояние в реанимация и 10 души с по-лека проява на заболяването, които са настанени в инфекциозните отделения. Именно заради това от 0.00 часа на 16-ти април със заповед на директора на СРЗИ се въвеждат частични ограничителни мерки на територията на столичните квартали „Факултета”, „Филиповци“, „Красна поляна” и „Люлин”. Представители на МВР ще дежурят на контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на кварталите и ще контролират движението.
През КПП ще може да се преминава само в случаи на неотложност. Това включва труд, здравословни причини на преминаващия или негови близки, завръщане на постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодател или служебен документ – карта, медицински документ, документ за самоличност. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителни магазини и лечебни заведения се допуска само през създадените пропускателни пунктове с разрешение на органите на МВР.