НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.03.2020)

62 СА ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС
Направените изследвания показват, че заразените с коронавирус в България са 62-ма. Това съобщи началникът на Оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в края на деня. 4 нови положителни случая са регистрирани във ВМА, пациентите са оставени на домашно лечение. Останалите 6 положителни проби са открити в Националната референтна лаборатория, информира Zdrave.net.
В „Александровска“ болница са настанени двама, във ВМА – 10, в „Пирогов“ – двама. Пациентите от Белодробна болница са на домашно лечение
„Тъй като ситуацията се развива доста динамично, днес ще бъде допълнена заповедта на министъра на здравеопазването, в която ще бъдат добавяне към досегашните 5 държави и Франция, Германия, Великобритания, Швейцария, Нидерландия. Гражданите, пристигащи от там, подлежат задължително на 14-дневна картина и носят наказателна отговорност, ако я нарушат“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че целта на всички мероприятия е да се отложи реалния скок в заболеваемостта.
„Купуват се безумни количества лекарства, които не са необходими. В този момент тръгват инспектори и ще прекратяват лицензи на аптеки, които продават лекарства без рецепти“, изтъкна ген. Мутафчийски.

ДЪРЖАВАТА ОТПУСКА 20 МЛН. ЛЕВА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
Социалният министър Деница Сачева съобщи, че ще бъдат заделени 20 милиона лева, които са предназначени за допълнително възнаграждение на медицинския персонал. „Средствата, които са заделени, ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, транспорт до болничните заведения на хората, които са под карантина”, каза тя по време на брифинг вчера. Пред медиите членовете на правителството представиха първите социално-икономически мерки във връзка с кризата със заразата, информира Zdrave.net.
Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че всички медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса, ще получат по 1000 лв. допълнително към заплатите си. Парите щели да бъдат осигурени по оперативни програми.
„Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна – пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.
Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че са взети мерки по сектори, които ще гарантират социалното дистанциране и по-малко рискове от предаване на заразата. Ще бъде създаден логистично-координационен център към Националния оперативен щаб с ръководител главен комисар Николай Николов.
„Ще бъде осигурена ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие и ще се даде възможност на засегнатите от ситуацията с коронавируса фирми да кандидатстват за субсидиране на 60 % от възнагражденията на техните служители за период от 1 месец“, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.
„Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на едно място”, каза още Горанов.

РЪКОВОДИТЕЛИ НА РАБОТОДАТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ СРЕЩНАХА С ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ
Държавата да изплати всички свои задължения към бизнеса по оперативни програми и обществени поръчки. Това поиска от името на работодателските организации Радосвет Радев, член на УС на Българската стопанска камара на спешна среща при президента Румен Радев заради кризата с коронавируса, информира Clinica.bg.
Радосвет Радев подчерта, че на този етап не е известна степента на засегнатите отрасли. „Има такива, които са роботизирани и работят 24 часа в денонощието. Но има много забавени плащания от държавата”, каза той и поиска държавният глава да съдейства за решаване на проблема.
Радосвет Радев обясни, че е в компетенцията на изпълнителната власт да трансформира част от оперативните програми, които да бъдат адаптирани към ситуацията и да бъдат “тръба”, по която да се налее ликвидност в компаниите. Според него трябва да се помисли и за промяна на лимитите на обществените поръчки, защото това ще осигури живот на най-малките компании.
Бизнесът и държавата трябва да си протегнат ръка, защото без бизнес не може да оцелее държавата, обясни и президентът Румен Радев. Той повтори, че само с ограничения, забрани и глоби няма да можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и устойчива икономика. И поиска задължително с ограничителните мерки да бъдат в ход и такива, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. По думите му трябва да се подкрепят и най-засегнатите граждани, които губят работата си.„Знам, че ресурсите са ограничени, но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от ЕС и правителството спешно да преоцени инвестиционните си проекти”, каза президентът.

УПРАВИТЕЛЯТ НА НЗОК ПРЕДЛАГА ВЪТРЕШНО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕСУРСИТЕ НА КАСАТА ЗАРАДИ ЕПИДЕМИЯТА
„Ще направя предложение за бързо преструктуриране на финансирането на НЗОК, но не финансирането изобщо, а вътрешното преразпределение на ресурсите, така че да отговорим на предизвикателствата на момента”. Това заяви новият управител на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНР вчера, информира Zdrave.net.
Едно от големите предизвикателства пред Здравната каса са затрудненията, които ще изпитат болниците заради това, че ще поемат изключително спешни случаи и са забранени плановите приеми и плановите операции, смята проф. Салчев. „Голяма част от колегите ще пренасочат своята дейност за покриване на тази ситуация, а това ще окаже и влияние върху финансирането, тъй като вие знаете, че финансирането е на базата на преминал пациент“, изтъкна той и заяви, че планът му ще бъде разработен по такъв начин, че да бъдат покрити финансовите потребности на болниците, на извънболничната помощ, на общопрактикуващите лекари, така че те да могат както да функционират в тази обстановка, както и след това системата да може да функционира нормално.
„След това ще започнат разговорите за бюджетната прогноза за следващата година, преструктурирането вътре в начините на плащане в НЗОК. Насочване повече пари към профилактиката и към първичната медицинска помощ. Освен това за мен един от нерешените проблеми в нашата система е така наречената „дългосрочна координирана грижа“, така че да отговаря и на демографската ситуация и на така наречените „рискови групи“, каза още проф. Салчев. Той сподели, че ще предложи на Надзорния съвет на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на Народното събрание мерки за намаляване на доплащанията в системата. Според него трябва дя су актуализира е Позитивната лекарствена листа заедно с Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари алармира: КОЛЕГИТЕ НЯМАТ ЗАЩИТНИ МАСКИ!”
„Поне 40 000 защитни маски дневно са необходими за личните лекари в страната заради ситуацията с коронавируса. Към момента нямаме нищо. Всеки се спасява поединично, както казва народът, но това не е правилно“. Това каза пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и национален консултант по Обща медицина. Той отбеляза, че държавата трябва да следи за спекулата, защото някои цени на предпазни стоки са скочили с 10-15%.
„След като искаш да имаш бойци на предния фронт, първо трябва да ги защитиш и въоръжиш. В суматохата сме някак си пропуснати“, изтъкна доц. Киров в предаването
„Нещо повече“ и допълни: „Над 50% от приходите на личните лекари се формират от профилактичната дейност, която към момента е забранена. Това обаче ще ни затрудни при покриването на разходите на практиките“.
Доц. Любомир Киров обяви, че в близките дни от Сдружението ще представят анализ с конкретни цифри и ще поискат решение: „Не „гърмим“ за това, но условията ни притискат… Нека красивите думи да се превърнат в красиви дела“.

УС НА БЪЛГАРСКИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ИЗПРАТИ ПИСМО ДО ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ С МОЛБА ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ МЕРКИ И ОСИГУРЯВАНЕ НА ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА ЗА ФАРМАЦЕВТИТЕ
„С разрастването на епидемията в последните дни, аптеките като търговски обекти, реализират повишени обороти, но на цена, за която не се говори. Цената е тежки условия на извънреден труд, физическа и психическа умора, значително забавяне на доставките от търговците на едро и най-вече бремето на невъзможността фармацевтите да посрещнат нуждите на населението от някои лекарствени и други продукти в условията на епидемия.” Това се казва в отворено писмо на председателя на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова до премиера Бойко Борисов, началника на Кризисния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. За това информира Zdrave.net.
В писмото се изтъква: „Магистър-фармацевтите в България са медицински специалисти не само по силата на закона, но и заради силата на избора си за професионална реализация в аптеките. Днес на предната линия в битката с COVID-19 са тъкмо аптеките – здравни заведения съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а не обикновени търговски обекти.”
В писмото се казва още: „Ежедневно в аптеките българските фармацевти поемат риска да бъдат заразени и да разпространяват вируса, ако не бъдат взети подходящи мерки и средства за индивидуална защита като грижа за тях. Осигуряването на лични предпазни средства за магистър-фармацевтите чрез структурите на Министерството на здравеопазването е абсолютно наложително. Тъкмо защото фармацевтите ежедневно обслужват българските граждани в този труден за всички ни момент, е въпрос на уважение, израз на добра воля и позитивен знак за еволюция в управленското мислене, но преди всичко е спешна мярка за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на COVID-19.”
В писмото на УС на БФС се изтъква, че аптеките, магазините за хранителни стоки и бензиностанциите са единствените търговски обекти, които продължават да обслужват населението. Техният апел към българските граждани е „да бъдат търпеливи и отговорни към собственото си здраве и това на другите около тях, когато изчакват реда си в аптеките, да проявяват разбиране, ако станат свидетели на проверки от контролните органи и да им съдействат.”
В писмото се акцентира: „Сега повече от всякога е необходимо да бъдем отговорни към собственото си здраве и здравето на другите. Необходимо е да оценим усилията на българските фармацевти, извънредния им труд и да ги подкрепим – със законодателни мерки, с осигуряване на лични предпазни средства, с обективност и експедитивност на безспорно необходимия контрол, с разбиране и добра дума. Българските магистър-фармацевти ще ви отвърнат с безрезервна подкрепа в ограничаването на COVID-19, като най-достъпните медицински специалисти редом с лекари и медицински сестри и с достойна служба в полза на общественото здраве.”

СТАРТИРАТ МАСОВИ ПРОВЕРКИ ЗАРАДИ СПЕКУЛА С ОСНОВНИ ХРАНИ И ЛЕКАРСТВА
Асоциацията по психотерапия огласи послание заради обявеното извънредно положение у нас. Организацията призова психотерапевтите да реорганизират работния си режим и да преценят как да продължат работата си с пациентите.
Започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства. Прокуратурата е сформирала Национален щаб заради извънредната ситуация, a неин ръководител е главният прокурор Иван Гешев, информира Clinica.bg.
В щаба участват заместниците на главния прокурор и апелативните прокурори от цялата страна. Идеята е този щаб да си взаимодейства и с Националния оперативен щаб за противодействие на коронавируса.
„Съществуват няколко риска, които ще се стремим да минимизираме”, заяви главният прокурор. Ще се следи внимателно за лица, нарушаващи наложената им карантина. Освен това ще има действия по предотвратяване на телефонни измами и мародерства.
„От днес започват масирани проверки за спекула за стоки от първа необходимост – дезинфектанти, лекарства и всичко друго, важно за здравето на българските граждани”, каза главният прокурор. По-рано през деня МВР публикува препоръки към гражданите за предпазване от правонарушения. Сред препоръките е да се закупуват лекарствени продукти, медикаменти, предпазни маски и др. специфични продукти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение. В случаи на установени завишени цени на лекарствени продукти и медикаменти гражданите могат да сезират Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за защита на потребителите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти или подадат сигнал на тел.112.

КНСБ НАСТОЯВА ЗА ПРЕДЕЛНИ ЦЕНИ НА ПРОДУКТИ, КОИТО ОГРАНИЧАВАТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА
Държавата да сложи пределно допустими цени на продуктите, които са необходими за ограничаване на коронавируса, поне на дезинфектантите. Това поиска лидерът на КНСБ Пламен Димитров на срещата на синдикатите с президента Румен Радев, информира Clinica.bg.
Според Пламен Димитров дезинфектантите трябва да се осигурят от държавата чрез обществена поръчка и определени фирми да ги разпространяват на приемливи цени.
Пламен Димитров изрази мнение, че предпазни средства и дезинфектанти трябва да бъдат осигурени не само за болниците, но и за транспортната система и поиска да бъдат гарантирани доставките.
Синдикатите заявиха, че адмирират усилията на държавата за работещите на първа линия медицински специалисти, само че поискаха здравният министър Кирил Ананиев да консултира с тях начина, по който ще се изплащат допълнителните възнаграждения, определени от правителството. „Те трябва да бъдат гарантирани за времето на действие в такива екстремни ситуации, а не само в извънредното положение, защото не съм убеден, че пикът ще премине толкова бързо”, изтъкна Димитров.
От КНСБ настояват държавата да гарантира плащането на брутно трудово възнаграждение на работниците от 60% не само за срока на извънредното положение, а и след това до възстановяване на производството. Сега се предвижда това да става в рамките на един месец. Останалите 40% да бъдат задължение на работодателя. За да се гарантира на работниците, че ще могат да си хранят семействата, поясни Димитров.
Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” заяви, че не само малкият и среден бизнес страдат, вече има индикации, че се появяват проблеми и при големите предприятия. „Не бива да търсим решение на проблемите на парче”, коментира Манолов.

НЯКОИ ПСИХОТЕРАПЕВТИ ЩЕ ПОМАГАТ ДИСТАНЦИОННО
Много е важно психотерапевтите да продължат да удържат тревожността на пациентите Това каза за БНР Марина Ангелова, председател на Българската асоциация по психотерапия. „Психотерапевтите няма да прекъсват работата си с пациентите, търсят се възможности за дистанционна помощ”, увери тя.
“Някои от колегите работят в денонощни звена, някои от колегите работят в организации, които няма да прекъснат работа. Така че със сигурност ще продължим да държим контакт с пациентите и клиентите ни”, допълни Марина Ангелова и подчерта, че не може да се даде обща препоръка за работата на всички психотерапевти.
“Въздържали сме се от това да казваме точно как да се постъпи, защото терапевтичният процес по своята същност е много индивидуален, много интимен, бих казала, това е много лична връзка и затова сме оставили на отговорността на всеки колега”, коментира специалистът.

ТЪРГОВСКА ВЕРИГА ОТДЕЛИ 200 000 ЛЕВА ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ДИХАТЕЛНИ АПАРАТИ ЗА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”
Във връзка с тревожните данни за разпространението на COVID-19 в страната, търговска верига „Фантастико“ подкрепя УМБАЛ „Александровска“ в мерките за обезпечаване на лечебното заведение с достатъчно на брой дихателни апарати и друга медицинска апаратура, съобщиха от университетската болница. Един от първите ангажименти на търговската верига е да направи дарение от 200 000 лв. за закупуването на дихателни апарати, информира. Zdrave.net.
Ръководствата на УМБАЛ „Александровска“ и на „Фантастико“ подчертават, че няма поет ангажимент за приоритетно използване на дихателните апарати в полза на частната компания. Единствено лекарите са тези, които ще правят преценка кой пациент от каква медицинска помощ има нужда. Компанията е в непрекъснат контакт с лечебното заведение и при нужда е заявила готовност да бъдат предприети и следващи стъпки за улесняване работата на лекарите.