НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.01.2020)

9500 БОЛНИЧНИ СА ИЗДАДЕНИ ЗА РАБОТНИТЕ ДНИ МЕЖДУ КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА
9500 болнични са издадени за работните дни около коледно-новогодишните празници, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Националния осигурителен институт. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания.
Три са датите в края на декември, които са работни преди почивните дни. Това са 23 декември, 27 декември и 30 декември. От Националния осигурителен институт отчитат, че няма нарастване в броя на издадените болнични листове с тези начални дати. Статистиката се отнася само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания. На 23 декември 2019 г. са били издадени 2806 първични болнични листове. На 27 декември са издадени 3296, а на 30 декември – 3341. Броят на издадените болнични листове на тези дати е много по-нисък в сравнение с броя на издадените болнични листове през други работни дни на месец декември. Например за понеделниците 2, 9 и 16 декември, когато броят им е съответно 12 638, 12 710 и 10 559.
В същото време Министерският съвет одобри анализ за причините за издаването на болничните. Според него намалява броят на издадените болнични листове за младите хора, но се увеличава за тези на възраст 55 и повече години. Основна причина за увеличаване на обезщетенията са заради болничните листове от 8 до 30 календарни дни. Освен това се обсъждат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични. Те ще бъдат разгледани в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Причините за злоупотреби са ваканциите на децата, за наемана на втора, сезонна работа, както и насочване на работниците от страна на работодателите за да не се плащат заплати, допълни социалният министър.
По данни на НОИ, включени в анализа, нараства общият брой на издадените болнични листове – през 2010 г. са издадени 1473,8 хил., а през 2018 г. – 2243,5 хил. ( ръст от 52,2 на сто), информира Zdrave.net.
Анализът беше дискутиран от представители на МТСП, МЗ, работодателски и синдикални организации. До един месец темата за злоупотребите при получаване на парични обезщетения с болнични ще бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Решението е било взето на заседанието на Министерски съвет днес. Това съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Агенция “Фокус”. Тя цитира данни за периода 2016 г.-2019 г., които сочат, че разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 млн. лв. на малко под 463 млн. лева.

МБАЛ БУРГАСМЕД СЕ СДОБИ С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АНГИОГРАФ
Отделението по кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ – гр. Бургас се сдоби с последно поколение ангиограф, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Системата „Artis one“ на един от световните лидери в производството на медицинска апаратура е произведен през 2019 г. и предоставя най-съвременната възможност за пълно, цялостно, пълноценно и по-безопасно изследване на пациентите.
„С новия ангиограф имаме възможност да провеждаме коронарография, ангиографски изследвания на всички артерии, венозно изследване с цел различни диагностични уточнявания и терапевтични процедури. Можем да обхванем цялата гама сърдечно – съдови заболявания. Системата дава възможност и за диагностика и интервенционално лечение на пациенти с инсулт, което е съвременна тенденция в пълноценното лечение на тази честа и инвалидизираща болест“, коментира д-р Петър Муховски, началник на Отделението по кардиология в МБАЛ „Бургасмед“.

ОТНОВО МРЪСЕН ВЪЗДУХ В СОФИЯ
И днес въздухът в София е мръсен, сочат данните на Cтoличнaтa oбщинa. Замърсяване има в Пaвлoвo и Хипoдрумa, в “Казичене”, “Орландовци” и “Разсадника”. Дaннитe ce пoтвърждaвaт и oт Eврoпeйcкaтa aгeнция зa чиcтoтa нa въздухa, информира Clinica.bg.
Грaждaнcкaтa плaтфoрмa аirbg.infо прeдупрeждaвa зa зaмърcявaнe 6 пъти нaд нoрмaтa в рaйoнa нa Мaлинoвa дoлинa, Гoрнa бaня и Бoянa. Oт oбщинaтa cъвeтвaт грaждaнитe дa изпoлзвaт грaдcкия трaнcпoрт вмecтo личнитe cи aвтoмoбили и при възмoжнocт дa прeминaт нa oтoплeниe c пo-eкoлoгичнo гoривo.
В Перник вчера серният диоксид беше 5 пъти над нормата. Чак към края на деня въздухът започна слабо да се пречиства. Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД. РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

СЪЗДАВАТ ЦЕНТЪР В БУРГАС ЗА КОМПЛЕКСНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Министерският съвет прие Постановление за създаване на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Бургас, с което ще се създадат условия за предоставяне на комплексни здравни услуги за децата с увреждания и техните семейства, информира Redmedia.bg. Основната цел е да се подобри здравният статус на децата като се гарантира достъпа им до всички необходими медицински грижи и социални услуги. Такъв тип иновативно лечебно заведение ще осигури подкрепа на семействата за превенция на изоставянето на деца с увреждания.
Комплексното обслужване ще включва лечение, рехабилитация, специализирани здравни услуги в дома или в центровете за настаняване от семеен тип, психо-социална рехабилитация, социална подкрепа и др. По този начин още в ранна детска възраст ще бъдат минимизирани както степента на увреждането, така и последствията от него, което увеличава шансът децата да водят самостоятелен и пълноценен живот.